Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)MNAC

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is ondergebracht in het Palau Nacional, een imposant paleis dat vanaf de heuvel de Montjuïc de stad Barcelona overkijkt. Het MNAC is wereldwijd een van de meest prestigieuze musea als het gaat om romaanse kunst, maar je komt er ook talrijke andere stromingen tegen. De collectie is zeer uitgebreid en dat maakt van het MNAC een museum dat absoluut de moeite waard is voor kunstliefhebbers. Wij vinden de bevoorrechte locatie trouwens ook een goede reden om langs te gaan!

Tickets kopen voor het MNAC
Via Barcelona Turisme kun je alvast tickets kopen voor het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Reguliere entreekaarten kosten €12.

De museumcollectie van het MNAC

MNAC museum collectie Barcelona

Het MNAC is een van de betere kunstmusea in Barcelona. De collectie is ontzettend uitgebreid en slechts een deel ervan is ook daadwerkelijk in het museum te bewonderen (kun je nagaan!). Centraal staat de Catalaanse kunst door de eeuwen heen en in alle mogelijke vormen, van religieuze kunstwerken tot aan fotografie.

De romaanse muurschilderingen uit de 11e tot 13e eeuw zijn grotendeels afkomstig uit Catalaanse bergdorpen in de Pyreneeën. Doordat de fresco’s nog voor het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werden overgebracht naar het museum, hebben zij de aanvallen op de kerken tussen 1936 en 1939 overleefd. De collectie romaanse muurschilderingen is een van de belangrijkste ter wereld.

Naast de romaanse kunst, kom je in het MNAC ook andere stromingen uit het verleden tegen, zoals de gotiek, renaissance, barok, het neoclassicisme, de romantiek, het realisme en moderne kunst, waarbinnen het noucentisme en modernisme vallen. In die laatste categorie kun je werken bekijken van onder andere de Catalaanse kunstenaars Gaudí en Ramón Casas. Ook heeft het MNAC een grote collectie foto’s uit de 19e en 20ste eeuw. Liefhebbers van écht oude dingen zullen zich vergapen aan de munten uit de zesde eeuw voor Christus. Als vanzelfsprekend zijn er ook wisselende exposities die vaak een paar maanden te bezoeken zijn.

MNAC museum Barcelona kunst

Het paleis en de locatie

Het Palau Nacional (Nationaal Paleis) werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling, die in 1929 in Barcelona gehouden werd. De Wereldtentoonstelling werd gehouden op de Montjuïc en officieel geopend met de fonteinshow aan de voet van het paleis, anno 2016 een belangrijke toeristische trekpleister. Het paleis, in classicistische stijl geïnspireerd op de Spaanse Renaissance, was de hoofdlocatie tijdens het evenement.

De paleis werd gebouwd op een bevoorrechte locatie. Vanaf het terras voor de ingang heb je een fantastisch uitzicht op de stad. Het is dan misschien niet de meest centrale gelegen plek, wij raden het je zeker aan om te gaan, al is het maar voor een kop koffie op een van de mooiste plekjes van de stad. Ook ’s avonds is het uitzicht op de verlichte stad (of de fonteinshow) vanaf deze plek bijzonder.

Overigens bevindt zich in het museum ook nog een terras, twee verdiepingen hoger. Je betaalt twee euro en ook hiervandaan is het uitzicht geweldig. Op de foto hieronder zie je de mooie koepel in het paleis vanaf de binnenkant.

MNAC museum Barcelona paleis

Persoonlijke tips

 • Als je van plan bent om meer dan drie kunstmusea te bezoeken in Barcelona, dan kun je met het ArTicket een stuk goedkoper uit zijn. Je kunt ‘m via deze link met 5% korting bestellen.
 • Je kunt het MNAC ook gratis bezoeken op iedere zondag vanaf 15.00 uur en de hele dag op de laatste zondag van de maand. In dit handige overzicht kun je alle musea zien die op bepaalde dagen gratis te bezoeken zijn.
 • Een bezoek aan het MNAC laat zich ook goed combineren met de Magische Fonteinshow die voor het paleis gehouden wordt.
 • Ga tot slot ook het mooie terras binnen in het museum op (hierboven beschreven).
 • Praktische info

  Openingstijden: tussen mei en september van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 20.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 15.00 uur. Tussen oktober en april van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 18.00 uur en op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 15.00 uur. Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
  Entreekaartjes kosten €12. Kinderen mogen gratis naar binnen. Wil je het gebouw zelf bezoeken of over de stad uitkijken vanaf het gave dakterras, dan betaal je €2.

  Om bij het MNAC te komen kun je de metro nemen naar Plaça Espanya. De wandeling naar het paleis is mooi, langs het beursgebouw en de fonteinen, maar houd rekening met een flinke klim. Als je daar geen zin in hebt, ga dan op zoek naar de roltrappen, want die zijn er! De eerste roltrappen kun je niet missen, maar als je ze niet ontdekt als je al wat hoger zit, ga dan (als je met je hoofd richting het museum staat) naar links, dan kom je ze vanzelf tegen. Een andere mogelijkheid is om bij het museum uit te stappen als je met de Hop-on-Hop-off bus gaat of gewoon de bus te nemen.

  Adres & plattegrond


  Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
  Parc de Montjuïc
  08038 Barcelona
  Metro: L1L3

  Meer bezienswaardigheden: