Park GüellPark Güell

Het beroemde Park Güell biedt een kijkje in Gaudí´s rijke fantasiewereld en bovendien een prachtig uitzicht over Barcelona. Sinds een paar jaar betaal je voor het monumentale deel van dit park entreegeld.

Tickets kopen voor Park Güell

Tuinstad

Antoni Gaudí, Barcelona’s meest beroemde architect, ontwierp Park Güell in opdracht van zijn beschermheer, de rijke ondernemer Eusebi Güell. Güell had in 1895 een groot terrein gekocht net boven de wijk Gràcia en wilde daar een idyllische tuinstad bouwen.

De tuinstad zou zestig luxe woningen tellen, een overdekte markthal, een openluchttheater en een kapel. Helaas bleken de inwoners van Barcelona weinig interesse te hebben voor het ambitieuze project. Er werden slechts twee huizen gebouwd: één werd bewoond door Güell zelf en de andere, na een korte leegstand, door Gaudí.

De open locatie voor het theater werd wel aangelegd: tegenwoordig één van de paradepaardjes van het park vanwege de opvallende mozaïeken bank. Hiervandaan heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Ook de huisjes bij de officiële ingang en de salamander (of draak?) zijn populair bij toeristen.

Leuk om te kijken: een timelapse video van Park Güell

BCN-Gaudí-Park Güell from myLapse on Vimeo.

Werelderfgoedlijst

In 1914 werd het project stopgezet. Zes jaar later kocht de gemeente het project op en maakte er een openbaar park van. In 1984 kreeg het park toch nog het respect dat het verdiende, toen het door de Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst.

Weetje: in tegenstelling tot Parc de la Ciutadella werd voor Park Güell gekozen voor de Engelse schrijfwijze, dus met een ‘k’ op het eind. De reden hiervoor is dat Güell zich op zijn reizen had laten inspireren door de Engelse landschapstuinen.

Meer lezen

 • Parc Güell maakt deel uit van het modernistische erfgoed in Barcelona. Wil je meer weten over deze stroming? Lees dan ons uitgebreide artikel over het Catalaans modernisme.
 • Ook leuk om te lezen is dit algemene artikel met alle ins & outs over de bezienswaardigheden in Barcelona.
 • Op de foto de beroemde mozaïeken ‘draak’ (of salamander) van Gaudí:Park Güell salamander draak

  Bezoek Park Güell

  Sinds 2013 moet er worden betaald om Park Güell te betreden. Toegangskaarten kun je ter plekke krijgen, maar alleen wanneer het rustig is. Anders kun je het best van tevoren reserveren, er mag een maximum aantal bezoekers tegelijk naar binnen en de kans is zeker in drukke periodes groot dat je voor niks bent gekomen. Je kunt ze in het Nederlands bestellen via Tiquets. Neem je uitgeprinte tickets mee.

  Je kunt ook een privé tour boeken onder begeleiding van een gids (aanrader).

  Persoonlijke tips

 • Hoewel de term ‘park’ anders suggereert is Park Güell geen geschikte plek voor een picknick op een groot kleed in het gras. Sterker nog, je komt er geen gras tegen. Park Güell is echt een bezienswaardigheid, maar met je picknickmand kun je beter neerstrijken in Parc de la Ciutadella.
 • Park Güell laat zich goed combineren met een bezoek aan de wijk Gràcia.
 • Ben je van plan om naar het park te fietsen, zorg dan voor een fiets met versnellingen. Het is best een pittig stuk bergopwaarts. Lees ook ons artikel over fietsen in Barcelona.
 • Op de website van Nomad & Villager staat een fantastisch artikel waarin Anneke de Bundel een stadswandeling door Barcelona maakt en ook langs Park Güell komt.
 • Praktische info

  Openingstijden: tussen november en maart van 08.30 tot 18.15 uur, in april van 08.00 tot 20.30 uur, tussen mei en oktober van 08.00 tot 21.30 uur en in september van 08.00 tot 20.30 uur. Je kunt tot een uur voor sluitingstijd het park binnen.
  Prijzen: online €7, aan de kassa €8.
  Kinderen: Park Güell is ook voor kinderen een aanrader. Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar en 65-plussers is de entreeprijs €4,90 online en €5.60 aan de kassa. Kinderen onder de 7 gratis. Met het hele gezin naar Barcelona? Lees dan ook ons uitgebreide artikel vol tips & tricks over Barcelona met kinderen.

  Update 2016: Barcelona City Pass (inclusief tickets voor Park Güell!)

  Sinds kort is er een nieuwe kortingskaart op de markt waarmee je de top attracties van Barcelona kunt zien zonder al teveel geld kwijt te zijn. Met deze Barcelona City Pass krijg je:

  • Gratis toegang tot de Sagrada Familia
  • Gratis ticket voor Park Guëll
  • Gratis Aerobus tickets
  • Gratis Hop on Hop off Bus tickets
  • 20% korting op attracties, excursies en tours

  Als je alleen de hoogtepunten van Barcelona wilt zien kan dit weleens een goed alternatief zijn voor de Barcelona Card. De Barcelona City Pass kost €65 en dat haal je er zeker uit.

  Klik hier voor meer informatie over de Barcelona City Pass ».

  Adres & plattegrond


  Park Güell
  Carrer d'Olot, 7
  08024 Barcelona
  Metro: L3L5