Plaça ReialPlaca Reial

Plaça Reial is met stip een van de mooiste pleinen in de stad. Ooit zat hier een kapucijnenklooster, maar tegenwoordig zijn onder de arcadebogen vooral restaurants, cafés en clubs gevestigd.

Heel veel Spaanser dan op het ‘Koninklijk Plein’ – als eerbetoon aan de Reyes Catolicos (Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië) – wordt het niet. De palmbomen zorgen voor een beetje afkoeling op zomerse dagen en met een beetje geluk zit er een gitarist fijne melodietjes te tokkelen. ’s Avonds gaat het op Plaça Reial geleidelijk over van borrel naar diner naar dansen tot in de vroege uurtjes. En ’s morgens kun je gewoon weer terecht voor je café op het terras.

Geschiedenis

Het plein werd aangelegd vanaf 1850 op de plek die eerder gebruikt werd als kapucijnenklooster. In eerste instantie werd bedacht om in het midden van het plein een monument neer te zetten voor koning Ferdinand II van Aragon (1452-1516) ook wel Ferdinand de Katholieke genoemd. Toen koningin Isabel in 1856 naar het plein kwam kijken en het bronzen standbeeld van Ferdinand nog altijd niet klaar was, werd besloten om een gipsen variant neer te zetten. Burgers vonden er blijkbaar niet veel aan, want niet veel later werd het standbeeld kapotgemaakt en alleen het voetstuk bleef staan, totdat ook dat in 1868 werd weggehaald.

In 1876 ontstond het plan voor een ander monument, namelijk een grote fontein naar Frans model. De Font de les Tres Gràcies werd in 1892 tijdelijk verplaatst naar de Rambla de Poblenou, maar staat sinds 1926 weer op z’n oorspronkelijke plek.

Gaudí

Ook op het Plaça Reial kun je niet heen om dé architect van het Catalaans modernisme. Antoni Gaudí kreeg de opdracht om twee straatlantaarns in het midden van het plein te ontwerpen. Destijds een hele eer voor de beginnende architect, want het was zijn eerste opdracht voor de stad Barcelona.

Persoonlijke tip

Ocaña heeft een goede keuken en een fijn terras. Op donderdag- vrijdag- en zaterdagavond gaan de deuren van de kelder open en wordt er gefeest door locals en niet-locals.

Adres & plattegrond


Plaça Reial
Plaça Reial
08002 Barcelona
Metro: L3