TibidaboTibidabo in Barcelona

De Tibidabo is met 512 meter Barcelona’s hoogste heuvel en een heerlijke plek om wat frisse lucht op te snuiven als je de drukte in de stad even beu bent. Het is hier prima fietsen en wandelen, maar je kunt er ook een bezoekje brengen aan het oudste pretpark van Spanje. De Tibidabo is vanaf een groot aantal locaties in het centrum van de stad zichtbaar.

Ben je op stedentrip in Barcelona met het hele gezin, ben je op zoek naar een op en top romantische plek of houd je van indrukwekkende uitzichten: bezoek dan de hoogste top van de stad, de Tibidabo. Deze heuvel ligt midden in het Parc de Collserola en is met meer dan achtduizend hectare een van de allergrootste stadsparken ter wereld, groter zelfs van het Central Park in New York. De locals komen hier veelal om uit te waaien of om te sporten (hardlopen, fietsen) en een bezoek aan de Tibidabo laat zich goed combineren met een wandeling door de Collserola.

Geschiedenis van de Tibidabo

In de negentiende eeuw werden onder invloed van de arts Salvador Andreu tegen de flanken van de Tibidabo de eerste huizen en gebouwen opgetrokken. Dat de heuvel met name bij de gegoede bourgeoisie in trek was, is nog altijd aan de riante optrekjes langs de Avinguda del Tibidabo af te zien. Wie met de tram of bus vanaf het station Tibidabo de berg opgaat, kan ze niet missen.

Letterlijk betekent ‘Tibidabo’ (Latijn) ‘Ik zal je geven’, woorden die Jezus Christus zou hebben gesproken vanaf een hoog punt. Het is niet duidelijk vanaf welk moment de heuvel deze naam draagt.

Wat is er te zien en doen op de Tibidabo

Boven op de Tibidabo bevinden zich de Templo Expiatorio del Sagrado Corazón, het pretpark Parc d’Atraccions Tibidabo, de moderne telecommunicatietoren Torre de Collserola, het Observatorium Fabra en het Gran Hotel La Florida.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón

Boven op de Tibidabo staat de Templo Expiatorio del Sagrado Corazón, de kerk die bekend staat als de ‘Sacre Coeur’ van Barcelona, vanwege de locatie én de naam. De Rooms-Katholieke kerk werd gebouwd tussen 1902 en 1961. Enric Sagnier i Villavecchia was de architect en later nam zijn zoon Josep Maria Sagnier i Vidal het van hem over. Opvallend is het grote verschil tussen de crypte en het kerkgebouw zelf. De crypte doet denken aan een zandkleurig, middeleeuws fort, terwijl de rest van de kerk bijzonder strak is qua stijl. De stenen die gebruikt werden voor de bouw van de crypte zijn trouwens afkomstig van Barcelona’s andere heuvel, de Montjuïc.

Het kerkgebouw op zich is niet extra bijzonder, maar toch is een bezoek aan deze tempel een absolute aanrader. Je kunt voor een paar euro met de lift omhoog naar de bovenste verdieping, waarna je de trappen neemt in de richting van het grote Christusbeeld. Eenmaal boven heb je een fan-tas-tisch uitzicht op de stad en omgeving, want je kunt hier 360º uitkijken. Let op: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Parc d’Atraccions Tibidabo

Reden voor mensen met kinderen om de heuvel te bezoeken is het oudste attractiepark van Spanje en het derde oudste pretpark van Europa: het Parc d’Atraccions Tibidabo, een initiatief van arts Salvador Andreu. Het meer dan 100 jaar oude park werd geopend in 1899 en beschikt over meer dan 25 attracties voor kleine en minder kleine kinderen. Voorbeelden zijn een vliegtuigsimulatie en de eerste 4D bioscoop van Catalonië. In het pretpark werd ook een scène voor Woody Allen’s film Vicky Cristina Barcelona opgenomen.

tibidabo

Torre de Collserola

De telecommunicatietoren Torre de Collserola werd ontworpen door Norman Foster ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 1992. Je kunt de 268 meter hoge toren bezoeken. Op de tiende verdieping bevindt zich een uitkijkpunt.

Observatori Fabra

Dit astronomische observatorium uit het begin van de twintigste eeuw is het werk van architect Josep Domenech i Estapà. Je kunt hier een rondleiding krijgen, maar wel heel bijzonder zijn de dineravonden onder de naam Sopar amb Estrelles die hier onder de sterrenhemel worden georganiseerd in de zomermaanden.

Persoonlijke tip

Het Gran Hotel La Florida mag dan al oud zijn, het is zeker geen vergane glorie. Dit vijfsterren boetiekhotel beschikt onder meer over een luxe spa en een elegant restaurant. Ook als je er niet logeert kun je er een drankje doen op het terras. Ook ’s avonds een aanrader, met de verlichte stad aan je voeten.

Praktische info

Ben je van plan om de Tibidabo te bezoeken, dan raden wij je aan hier de tijd voor te nemen, je bent er zeker een dagdeel mee zoet, ook omdat de weg erheen afhankelijk van hóe je gaat, best wel wat tijd kan kosten, zeker als je meerdere dingen wilt bezoeken. Het is het leukst om op een onbewolkte dag de berg op te gaan, omdat je dan het beste uitzicht hebt.

Eenmaal boven kun je op meerdere plekken een kop koffie drinken of een broodje eten. De prijzen liggen wel wat hoger dan elders in de stad. Broodjes meenemen kan ook prima, er zijn genoeg tafels en zitjes waar je kunt picknicken.

Hoe kom je op de Tibidabo?

Vooropgesteld: lopen en fietsen zijn geen optie, tenzij je over een buitengewoon goede lichamelijke conditie beschikt en het op eigen kracht bereiken van de top juist een uitdaging is.

Met de auto kan wel, maar de meeste stedentrippers zullen geen auto tot hun beschikking hebben. Je auto parkeren kan ter hoogte van het attractiepark of bij de Torre de Collserola (€10 per dag). Een andere optie is de parking Aparcamiento Tibidabo Vall d’Hebron tegenover het ziekenhuis Vall d’Herbron (€4,20 per dag), waar je gratis een shuttlebus (Tibibus T2B) kunt nemen naar het pretpark (alleen op dagen dat het attractiepark geopend is).

Heb je een scooter gehuurd, dan is dat wel een goede mogelijkheid. Houd er rekening mee dat je ongeveer drie kwartier onderweg bent. Het betreft een mooie route en je kunt je scooter prima kwijt als je eenmaal boven bent en bovendien helemaal gratis.

Niet de goedkoopste, maar wel de leukste manier om de groene heuvel te bereiken is de antieke Tram Blau, die in 1901 voor het eerst werd gebruikt. Om het blauwe trammetje te bereiken kun je het beste de bruine trein van de FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) L7 nemen naar eindpunt Avinguda Tibidabo. Deze kun je nemen vanaf Plaça Catalunya, de wijk Eixample (Provença) en de wijk Gràcia. De tram brengt je via de Avinguda del Tibidabo met zijn riante villa’s tot aan het plein Plaça Doctor Andreu, waar je vervolgens de Funicular del Tibidabo helemaal naar boven neemt. Dit is alleen mogelijk op dagen dat het pretpark geopend is. Een alternatief voor de Tram Blau is trouwens de reguliere buslijn 196, die precies dezelfde route aflegt en waarvoor de gewone openbaar vervoerstarieven gelden.

Met name voor kinderen is deze route een belevenis op zich. De kosten (enkeltje) zijn als volgt:
Tramvia Blau €5,50
Funicular del Tibidabo €7,70 (€4,10 als je het pretpark bezoekt)
+ Kaartje voor de FGC naar Tibidabo

Als je zo makkelijk mogelijk en relatief goedkoop de Tibidabo wilt bereiken, dan raden we aan om de Tibibus te nemen vanaf Plaça Catalunya, aan de kant van Rambla de Catalunya. De bus met het nummer T2A zet je af op het plein bij het pretpark (vlak bij het hotel La Florida). Een enkeltje kost €2,95, op vertoon van kaartjes voor het pretpark mag je gratis mee. De bus vertrekt vanaf 10.15 uur elke 20 minuten.

De top bereiken door gebruik te maken van het openbaar vervoer kan ook, maar dit is wel een tijdrovende manier. Neem de FGC niet tot aan de Avinguda Tibidabo, maar naar de halte Peu del Funicular (let op dit is een andere lijn, namelijk de S1 of de S55). Je stapt uit bij Vallvidriera, waar de zogenoemde Funicular del Vallvidriera gaat, die veel wandelaars nemen die gaan wandelen in het Parc de Collserola. Neem deze helemaal tot bovenaan. Daar stap je uit en neem je bus nummer 111. Deze bus gaat ieder halfuur, dus het kan zijn dat je moet wachten. Het voordeel van deze route is dat als je de Barcelona Card of de Hola Barcelona Transportkaart hebt aangeschaft, je niets hoeft te betalen. Een T10-rittenkaart kan ook.

De openingstijden variëren per maand. Kijk voor je bezoek dus even goed op de website. Het attractiepark Een regulier entreekaartje kost €28,50.

Adres & plattegrond


Tibidabo

Meer bezienswaardigheden: