Restaurants in het centrum en rond de Ramblas van Barcelona



Neerploffen op de Ramblas lijkt misschien verleidelijk, maar je bent er bijna altijd zeker van een slechte maaltijd. Het centrum van Barcelona barst van de restaurants waarvan de kwaliteit helaas te wensen overlaat. Waar je wel lekker kunt eten en gezellig kunt tafelen? Hier onze tips.

In Spanje is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom wordt er, met name door de week, bijna overal een over het algemeen scherp geprijsd menu del día aangeboden, ook in de wat duurdere restaurants.

Pas vanaf een uur of negen wordt er aan avondeten gedacht en in het weekend is dat vaak nog later. Tussen lunch en diner is het dan nog tijd voor de merienda, een kop koffie met iets erbij of een aperitiefje met een tapasgerecht (om te delen!).

Je kunt meedoen met dit ritme, maar als je toch liever alleen ’s avonds een warme maaltijd nuttigt, weet dan dat de keuken van veel restaurants niet vóór achten of zelfs nog later open is.

Pla

In een klein straatje verstopt in het hart van El Gòtic ligt dit gezellige restaurantje, intiem en formeel tegelijk. De inrichting is warm, met gedimde verlichting en een relaxte sfeer. Het eten is mediterraan met hier en daar een uitstapje naar andere culturen.

Op de kaart staan onder meer salades, vis, vleesgerechten (het lamsvlees is verrukkelijk!). Met de uitstekende wijnkaart (veel Catalaanse wijnen bijvoorbeeld uit de Priorat) en het prettige, behulpzame personeel, is dit een van de beste plekken in het centrum om ’s avonds een hapje te gaan eten.

Pluspunten:

Als je vegetariër bent, past de kok op verzoek de gerechten aan en de bediening is vriendelijk en ontspannen.

Nadelen:

Vraag in de zomer om een tafeltje beneden als je reserveert, boven kan het warm zijn vanwege het lage plafond.

Prijzen en adres

Voor een uitgebreid diner met voor- hoofd, nagerecht en wijn ben je zo’n 50-60 euro kwijt.

Pla, Carrer de Bellafila 5
Metro L4 (gele lijn) Jaume I. Keuken is vanaf 19.00 uur geopend.

Het kleine zusje van Pla zit in de wijk El Borne, Bar del Pla. Hier eet je tussen de locals overheerlijke tapas en andere kleine gerechten met een goed glas wijn of vermut (met een schijfje sinaasappel en een olijfje erin uiteraard). Carrer de Montcada 2.

Casa de les Lletras

Klein en charmant, gelegen in de buurt van de oude haven. Je kunt er van alles krijgen, paella, tapas, rijstgerechten (typisch Catalaans), vis en salades. Vegetarische gerechten vind je met name bij de tapas en salades.

Het voordelige lunchmenu heeft iedere doordeweekse dag weer nieuwe, verse gerechten om uit te kiezen. Verslavend lekker zijn de huevos rotos, een soort roerei gemaakt van biologische eitjes en bijvoorbeeld ham. Zowel de eieren als de ham komen van de eigen boerderij in Extremadura (Zuid-Spanje). Voor een overheerlijk vers ontbijtje ben je hier trouwens ook aan het goede adres.

Pluspunten:

Van veel gerechten op de kaart kun je halve porties bestellen (leuk om te delen en zo van alles te proeven) en je kunt hier ook goed terecht als je met een groep bent, geef het van tevoren aan als je reserveert. Non-stop kitchen.

Nadelen:

Op het terras kan het lawaaierig zijn vanwege een drukke weg.

Prijzen en adres

Zo’n 15-25 euro voor een maaltijd.

Casa de les Lletres, Plaça Antonio López 6
Metro L3 (groene lijn) Drassanes.

Los Caracoles

Op een steenworp van de Rambla ligt het oudste restaurant van Barcelona, geopend in 1835. Binnen loop je langs de bar waar de hammen aan het plafond hangen en daarna dwars door de open keuken waar op een antiek kolenfornuis wordt gekookt, een bijzondere ervaring! De obers, mét zwart vlinderstrikje, zijn vriendelijk en correct (vooral de barman heeft heerlijk droog gevoel voor humor).

‘Caracoles’ betekent trouwens slakken, maar wat je hier erg lekker kunt eten is een gegrild kippetje, dat buiten, op de hoek van het restaurant wordt bereid. Klassieke keuken, veel typische Catalaanse gerechten met vlees en vis en probeer vooral ook de Iberische ham, die is hier om je vingers bij af te likken. Ze hebben verschillende menu’s op de kaart staan.

Pluspunten:

Klassieke kost in een bijzondere omgeving die tot de verbeelding spreekt.

Nadelen:

De populariteit van het restaurant trekt veel toeristen aan en dat kun je helaas merken aan de prijzen. Vraag bij reserveren naar een tafeltje beneden, boven zit het in sommige zalen vrij krap en kan het wat minder gezellig zijn.

Prijzen en adres

Lunchmenu vanaf 25 euro en van de kaart ben je gemiddeld 45 euro kwijt.

Los Caracoles, Carrer dels Escudellers 14
Metro L3 (groene lijn) Liceu of Drassanes

Llamber

Dit trendy restaurant vind je in de wijk El Born, vlakbij de oude markt (nu cultureel centrum Born CCM). Hier bestel je platillos, dat betekent letterlijk ‘bordjes’. Het zijn gerechten die je, net als tapas, met elkaar deelt.

Voorin het restaurant is een gedeelte met hoge tafels en krukken, voor een meer informele sfeer. In het midden, voor de keuken, is een grotere tafel die perfect is als je met een groepje bent en achterin kun je aan een kleiner tafeltje zitten. Er is ook een terras, voor de zwoele zomeravonden.

Pluspunten:

De gerechten zien er prachtig uit en zijn van hoge kwaliteit. Uitgebreide, uitstekende wijnkaart. Sfeervolle, moderne inrichting.

Nadelen:

De bediening kan soms een beetje droogjes overkomen. Reserveren is een must.

Prijzen en adres

Lunchmenu 15 euro inclusief drankje (alleen doordeweeks) en van de kaart: platillos gemiddeld 15 euro, pica-pica gemiddeld 10 euro, desserts gemiddeld 6 euro.

Llamber, Carrer de la Fusina 5
Metro: L1 (rode lijn) Arc de Triomf of L4 (gele lijn) Jaume I

Las Fernandez

Je moet er even naar op zoek, want Las Fernandez zit verscholen in een smal straatje helemaal achter in de wijk El Raval. De setting is vintage en trendy tegelijk en je kunt hier terloops wisselende exposities van lokale kunstenaars bewonderen.

De vrolijke bediening neemt met plezier de kaart met je door, de porties zijn gul en de wijn komt uit de Bierzo-streek in het noordwesten van Spanje. Je eet er kleine gerechten, een salade of voor de grotere trek bijvoorbeeld een lekkere entrecote. Ook kom je hier en daar een Asian touch tegen.

Let op: de keuken is geopend van 21.00-2.00 uur ( op vrij-za tot 3.00 uur). Reserveren is een must.

Pluspunten:

Vrolijk en kleurrijk restaurant met al net zo kleurrijke, originele gerechten. Heerlijke cocktails.

Nadelen:

Het is erg populair, ook bij de locals, dus als je op de bonnefooi gaat kan het zijn dat je pas om 23.00 kunt eten (gelukkig is er ook plek aan de bar, neem plaats en bestel alvast een cocktail!).

Prijzen en adres

Voorgerechten 5-10 euro en hoofdgerechten 10-15 euro.

Las Fernandez, Carrer de les Carretes 11
Metro: L3 (groene lijn) Paral.lel.