Stadsfeest La Mercè

De lange warme zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met de feesten van La Merced (of La Mercè, op z’n Catalaans). Het hoogtepunt van het festival is 24 september, maar ook de dagen daaromheen is het volop feest.

Tijdens La Mercè wordt de heilige maagd Mare de Déu de la Mercè geleerd. Haar standbeeld, bovenop de kerk van La Mercè in de gotische wijk, steekt fier boven de huizen uit.

Merce

Feesten van Mercè

La Mercè wordt sinds 1902 gevierd en is het belangrijkste feest voor de stad Barcelona. Verspreid over het jaar (maar toch vooral tijdens de zomermaanden) viert elke wijk zijn eigen wijkfeest. Maar La Mercè is voor iedereen en de feestelijkheden verspreiden zich dan ook door de hele stad.

Vaste onderdelen van het feest zijn de Catalaanse correfocs (vuurlopen waarbij als duivels verklede mensen met vuurwerk door de straten rennen), castellers (menselijke torens), de sardana (Catalaanse volksdans), muziek en vuurwerk.

Programma 2017

In 2017 wordt het festival gevierd op 22, 23, 24 en 25 september. Normaal gesproken is 24 september een officiële feestdag voor de Barcelonezen, maar omdat La Mercè dit jaar op een zondag valt en de meeste mensen toch al vrij zijn, krijgen ze er maandag 25 september bij. Let op: veel winkels zullen die dag dus gesloten zijn! Het festival heeft dit jaar een noordelijk tintje, want de IJslandse hoofdstad Reykjavik is eregast.

Op zaterdag- en zondagavond om 22.00 uur is er een grote vuurwerkshow op het strand van La Barceloneta en in het Parc de la Ciutadella staan het hele weekend foodtrucks met de heerlijkste gerechten. Verder zijn er natuurlijk volop concerten verspreid over de hele stad. Kijk voor het volledige programma op de officiële website van La Mercè.

Merce

Mercè en Eulalia

Mercè is sinds 1687 dé beschermheilige van Barcelona. Voor die tijd was dat Santa Eulalia. Maar toen Barcelona werd geteisterd door een grote sprinkhanenplaag en het onder Eulalia niet lukte om de insecten uit te roeien, gingen de Barcelonezen bidden tot de heilige Mercè. En, toeval of niet, de sprinkhanen verdwenen! Dat was genoeg reden om Eulalia van haar troon te stoten en Mercè als patroonheilige van Barcelona uit te roepen.

Als er tijdens de feesten van Mercè regenbuien vallen, worden dat ook wel ‘de tranen’ van die arme Eulalia genoemd, die niet langer de titel ‘miss Barcelona’ draagt.

De basiliek van Mercè

Op het Plaça de la Merce, vlakbij de haven in de gotische wijk, staat de basiliek van Mercè. Het bouwwerk werd tussen 1765 en 1775 gebouwd over de resten van een 13-de eeuwse kerk.

Merce