Wijkfeesten in Barcelona

Eén van de zomeractiviteiten waar we elk jaar weer naar uitkijken, is het Festa Major: het ‘Grote Feest’ of het wijkfeest. Bijna iedere wijk van Barcelona staat jaarlijks een paar dagen in het teken van dit festijn, waarbij vooral wordt gedanst en gedronken wordt, maar waar je ook Catalaanse tradities als correfoc (vuurwerkloop), gegants (reuzenpoppen) castellers (menselijke torens) en de sardana (volksdans) kunt aanschouwen.

Het bekendste buurtfeest van Barcelona is dat van Gràcia, wat ons betreft één van de leukste wijken van de stad. Ooit was Gràcia een dorpje dat grensde aan Barcelona, maar door de aanbouw van de wijk Eixample werd het dorp bij de stad getrokken. De oude dorpsfeesten zijn echter bewaard gebleven. Vanaf 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart, is het een week lang feest. Een absolute aanrader voor wie dan in de stad is!


Festa Major de Gràcia

De zomer wordt traditioneel afgesloten met het Festa Major van de stad Barcelona. Tijdens La Mercè wordt de beschermheilige van de stad geëerd. Het hoogtepunt van het feest vindt plaats op 24 september, maar in de dagen daarvoor worden er ook al tal van activiteiten georganiseerd.

Lees ook: de wijken van Barcelona

De belangrijkste wijkfeesten in Barcelona voor 2018

Sant Antoni

Wanneer: van de vrijdag vóór tot de zondag ná 17 januari
17 januari is de naamdag van Sant Antoni Abat, de patroonheilige van huisdieren en goederenvervoerders. Het hoogtepunt van het wijkfeest is op de zaterdag na 17 januari, wanneer in Sant Antoni het Festa dels Tres Tombs wordt gevierd, het feest van de Drie Rondgangen. Vanaf de Avinguda Mistral vertrekt er een parade van dieren, praalwagens en koetsen door de wijk. Ter hoogte van de school Pia de Sant Antoni op de Ronda de Sant Pau worden de dieren gezegend door een priester. Via het Plaça Universitat gaat de optocht over de Ramblas, langs het monument van Columbus en door de Carrer Ferran en over het Plaça de Sant Jaume.

Tijdens het wijkfeest van Sant Antoni staat er ook een kermis in de wijk.

Tres Tombs in Sant Andreu

Ook in de wijk Sant Andreu wordt de naamdag van Sant Antoni Abat gevierd met het Festa dels Tres Tombs. De wijk Sant Andreu was tot in de tweede helft van de vorige eeuw ruraal gebied en het is dus niet zo gek dat Tres Tombs hier al eeuwen groots gevierd wordt. De optocht met paarden, koetsen en praalwagens rijden, net als in Sant Antoni, op de zaterdag na 17 januari door de wijk. Buurtbewoners kunnen om 12.00 uur hun huisdier laten zegenen op het Plaça d’Orfila, van waaruit de parade verder trekt. Let op: dit betreft níet het wijkfeest van Sant Andreu, want dat vindt plaats tussen eind november en begin december.

Nou Barris

Wanneer: vijf dagen in de tweede of derde week van mei
In de wijk Nou Barris is vaak geen toerist te bekennen en juist dát maakt dit een van de meest ‘local’ buurtfeesten van Barcelona. Er zijn tweedehands markten, optredens en allerlei workshops.

El Raval

Wanneer: 12 juli – 15 juli
Vier dagen lang is het feest in de multiculturele wijk El Raval. Optredens en activiteiten vinden voornamelijk plaats rondom het museum MACBA. Het hoogtepunt is op 16 juli, de dag van de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel, beschermvrouwe van El Raval.

Poble-Sec

Wanneer: 9 dagen lang halverwege juli
Een van de langstdurende ‘festas’ is dat van Poble-Sec. De meeste activiteiten beginnen na 20.30 uur ‘s avonds. Kun je van te voren mooi even wat pinchos eten in de gezellige straat C/Blai, waar het stikt van de barretjes.

El Gòtic (gotische wijk)

Wanneer: 11 – 16 augustus
Dit is het oudste wijkfeest van Barcelona: al sinds 1589 wordt de heilige Sant Roc elke zomer geëerd in de gotische wijk. Deze Sant Roc, of Rochus van Montpellier, zou Barcelona volgens de legende hebben beschermd tegen de pest door zichzelf, doodziek omdat hij zelf door de pest was getroffen, afzijdig te houden van de inwoners. De feestelijkheden vinden vooral plaats rondom Plaça Nova, bij de kathedraal van Barcelona.

Gràcia

Wanneer: een week lang vanaf 15 augustus
De koning onder de buurtfeesten. Een week lang, vanaf de feestdag Maria Hemelvaart op 15 augustus, is het één groot feest in de wijk Gràcia. Inwoners van de wijk strijden onderling om wie de mooist versierde straat heeft en dat levert prachtige plaatjes op. ‘s Avonds zijn er optredens op de verschillende pleinen en rennen de correfocs door de straten (scroll voor meer tradities bij wijkfeesten een stuk naar beneden).

Poblenou

Wanneer: 8-17 september
Tijdens de feesten van Poblenou is er veel aandacht voor exposities en theater, die verspreid door de hele wijk plaatsvinden. ‘s Avonds wordt er tot in de late uurtjes flink gedanst. Het wijkfeest van Poblenou eindigt altijd met een spectaculair vuurwerk op het strand.

Sants

Wanneer: van het weekend vóór tot het weekend ná 24 augustus.
Na Gràcia is het Festa Major van Sants het grootste wijkfeest van Barcelona. Ook hier strijden buurtbewoners om wie de straat het mooist versierd. Een groot verschil met Gràcia is dat hier veel minder toeristen komen. Hoogtepunt van het feest is 24 augustus, de naamdag van Sant Bartomeu.

Barceloneta

Wanneer: de dagen rondom 29 september
Tijdens het Festa Major van strandwijk Barceloneta wordt de heilige Sant Miquel geëerd. Het wijkfeest wordt sinds halverwege de negentiende eeuw gevierd en een deel speelt zich af op het strand en bij de oude haven. Voor het wijkfeest van La Barceloneta wordt bij de oude haven een kermis neergezet.

Tradities bij wijkfeesten in Barcelona

Als je bezoek aan Barcelona samenvalt met één van de bovengenoemde wijkfeesten, raden we zeker aan om lekker mee te feesten. De festiviteiten overdag zijn doorgaans erg kindvriendelijk, en wie tot ‘s avonds laat wil drinken, dansen en sjansen zal ook niet worden teleurgesteld.

Lees ook: Barcelona met kinderen

Voor de wijkfeesten van Barceloneta en Sant Antoni wordt elk jaar een kermis neergezet, met in Barceloneta zelfs een groot reuzenrad.

Deze typisch Catalaanse tradities staan eigenlijk standaard op het programma van een wijkfeest in Barcelona:

Gegants

wijkfeest barcelona reuzen gegants

Wie in de zomer in Barcelona komt, heeft grote kans deze reuzen tegen het lijf te lopen. Bijna iedere buurt in Barcelona heeft z’n eigen gegants, die bij elk feestje – groot of klein – tevoorschijn komen.

Sardana

sardana volksdans

De Sardana is de Catalaanse volksdans en veel Barcelonezen, met name de oudere inwoners, grijpen elke gelegenheid aan om ‘m te kunnen dansen. Behalve op de wijkfeesten, wordt de Sardana ook elke zaterdag om 18.00 uur gedanst op het plein voor de kathedraal.

Correfocs

correfocs Raval Joaquin Costa

Wie niet houdt van harde knallen en vuurwerk, blijft beter op afstand van de correfocs. Deze ‘vuurlopen’ kun je meemaken op onder meer de wijkfeesten van Gràcia en El Raval.

Castells

castellers

Deze ‘kastelen’ of menselijke torens behoren tot de Catalaanse folklore en staan sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De castellers bouwen de toren in een mum van tijd op en weer af en dat levert een spectaculair schouwspel op!

delingen