Het standbeeld van ColumbusWas Columbus een held of was het een man op wie het ontstaan van de slavenhandel terug te voeren is? Zeker is dat een groot aantal Catalanen eeuwen later schathemeltjerijk is geworden door deze ontdekkingsreiziger.

Uitkijkpunt van Columbus bezoeken
Wist je dat je het standbeeld van Columbus ook op kan om boven van een 360º uitzicht te genieten? Als je van tevoren online een kaartje koopt, krijg je bovendien 15 procent korting. Tickets kopen voor de Mirador de Colom kan via Barcelona Turisme.

Het is dan ook niet vreemd dat in 1888, ter ere van de Wereldtentoonstelling die dat jaar plaatsvond in Barcelona, een standbeeld van Christoffel Columbus werd geplaatst aan het begin van de Ramblas. Columbus zelf leed aan goudkoorts als geen ander, in 1503 schreef hij vanuit Jamaica in een brief: ‘Met goud win je zelfs de hemel helemaal voor jezelf!’

Een mislukte aanslag en Columbus in een Barça-shirt

In het voorjaar van 2013 ontwaakte het standbeeld bij wijze van reclamestunt in een enorm Barça-shirt, tot groot ongenoegen van de fans van die andere lokale voetbalclub, Espanyol. Maar hier werden ook de barricades opgetrokken toen de Spaanse Burgeroorlog in 1936 bloedig losbarstte.

En in mei 1947 klom een aantal tegenstanders van het regime op de leeuwen rond het monument, onder hen twee jongemannen die in opdracht van anarchist Domingo Ibars ieder een bom bij zich droegen. Vanaf de haven kwam dictator Franco aangereden in een militaire parade op weg naar de kathedraal, maar op het moment dat zijn auto het monument voorbij reed, liepen er twee rijen kinderen tussen de stoet en het toekijkende publiek waardoor de aanslag uiteindelijk mislukte.

Het uitzicht

Uitzicht Columbus BarcelonaHaven_Uitzicht_Barcelona
Het uitzicht vanaf boven.

Het monument van Colombus is bijna zestig meter hoog en je kunt tot ongeveer de kroon waar Columbus op staat met de lift naar boven om van het adembenemende uitzicht op stad, haven en zee te genieten. De Sagrada Família, de Montjuïc, de klokkentorens van de kathedraal en de kronkelige straatjes eromheen, de hoogste heuvel de Tibidabo en natuurlijk de lange kustlijn met de stranden tot aan het Forum.

Persoonlijke tip:

Na afloop even bijkomen op het rustige terras van het Museu Marítim, als je met je rug naar de zee staat aan je linkerhand langs de Avinguda de les Drassanes. Hier kun je in de binnentuin plaatsnemen met een kop koffie of als het lunchtijd is een ‘menu del día’ bestellen. Iedere dag geopend van 09.00-20.00 uur.

Het mysterie van de vinger

Waar wijst de vinger van Columbus naartoe? Hierover gaan verschillende verhalen rond in de stad. Mogelijk was het de bedoeling dat hij naar Amerika, het continent dat hij ontdekte, zou wijzen, maar dachten de makers dat niemand het zou begrijpen als hij naar de Ramblas (de juiste richting) zou wijzen en werd dus besloten dat zijn vinger richting zee moest gaan. Of wijst hij naar de richting waarin hij vertrok vanuit de haven van Palos de la Frontera in Huelva? Anderen denken dat hij naar Genoa wijst, de Italiaanse stad waar hij zou zijn geboren. Hoewel dat eigenlijk ook niet klopt, want wie een lijn zou trekken vanaf zijn vinger, komt uit op het eiland Mallorca.

Praktische info

Openingstijden: 08.30-20.30 uur en van 1 okt t/m 28 feb tot 18.30 uur. Gesloten op beide kerstdagen en op Nieuwjaarsdag. Let op, een half uur voor sluitingstijd gaat de laatste rit met de lift naar boven.
Prijzen: €6 voor volwassenen. Als je online je kaartje koopt krijg je 15% korting.

Adres & plattegrond


Het standbeeld van Columbus
Plaça del Portal de la Pau s/n (Begin van de Rambla bij de oude haven)
08001 Barcelona
933025224
Metro: L3

Meer bezienswaardigheden: