Santa Catarina marktDe Santa Catarina markt is één van de vele versmarkten van Barcelona en na de Boquería aan de Rambla de populairste onder toeristen. Meest opvallend is het gekleurde mozaïeken dak, dat je al kunt zien schitteren bij de kathedraal aan de andere kant van de drukke Vía Laietana.

De Mercado de Santa Catarina ligt in de hippe wijk El Born en om precies te zijn in het gedeelte Sant Pere.

Architectuur en geschiedenis

In het jaar 2005 werden de werkzaamheden aan de overdekte markthal na acht jaar afgerond. Alleen de toegangspoorten van de oude markt waren na de verbouwing in tact gebleven. De absolute eyecatcher is sindsdien het gekleurde dak, werk van de kunstenaar Toni Comella. Als je er van bovenaf op zou kijken, zou je een kleurrijk geheel zien van stukken groenten en fruit. De markt zelf bestaat trouwens al veel langer: sinds 1848 doen de buurtbewoners hier graag hun dagelijkse boodschappen en hiermee is de Santa Catarina markt de eerste overdekte markt van Barcelona. Vóór die tijd stond op deze plek het klooster Santa Catarina.

Smullen op de Santa Catarina markt

Natuurlijk ben je op de markt aan het juiste adres voor verse groenten en fruit, lekkere sapjes, vis, vlees, noten en andere lekkernijen. Ook kun je plaatsnemen aan een van de barretjes voor een biertje en een tapa, of een bakje koffie om de dag goed te beginnen! Onze ervaring is overigens wel dat de Santa Catarina markt over het algemeen iets duurder is dan de Boquería. Een voordeel is echter dat het hier wat rustiger is dan op de beroemde versmarkt aan de Rambla.

Persoonlijke tip

Bij Cuines Santa Catarina, het restaurant dat grenst aan de markt, kun je heerlijk eten. Binnen zit je onder het dak van de markthal, buiten op het terras kun je lekker mensen kijken. De producten die hier op de kaart staan, komen rechtstreeks van de markt.

Praktische info

De markt is op dinsdag, donderdag en vrijdag open tussen 7.30 en 20.30 uur en op maandag, woensdag en zaterdag tussen 7.30 uur en 15.30 uur.

Adres & plattegrond


Santa Catarina markt
Avinguda de Francesc Cambó 16
08003 Barcelona
933195740
Metro: L3L1