Act as a local in Barcelona met deze 11 tips

Act as a local! Met deze 11 tips ben je nauwelijks van de echte Barcelonezen te onderscheiden.

cafe con leche ontbijt bar

1. Ontbijt aan de bar

Uitgebreid ontbijten doen de Spanjaarden niet. In plaats daarvan kiezen veel mensen ervoor om ’s morgens vroeg, voordat de werkdag begint, onderweg een café te drinken. Wil je het echt local aanpakken, drink ‘m dan staand aan de bar en bestel er een croissant of pan con tomate bij.

2. Loop hard op het strand of de Montjuïc

Barcelona is een vitale stad en de meeste inwoners sporten dan ook regelmatig. Een geliefde work-out is een flink stuk hardlopen aan het strand. Veel mensen kiezen ervoor om te beginnen bij het W-hotel en rennen naar Parc del Fôrum (en de echte fanatiekelingen ook weer terug). Gewoon de andere runners volgen en gáán. Ook een favoriet is de stadsheuvel Montjuic: door het hoogteverschil ideaal voor strakke kuiten!

hardlopen strand

3. Lunch met een dagmenu

De meeste restaurants bieden tussen de middag, zo rond een uurtje of twee, een menu del día aan. Voor een tientje heb je vaak al een voor-, hoofd- en nagerecht én een drankje. Of er nou nog gewerkt moet worden of niet, van een goed glas wijn bij de lunch kijkt in Spanje niemand vreemd op. Het menu is een stuk completer dan een Hollandse lunch, zodat je ’s avonds genoeg hebt aan een kleiner gerecht.

4. Dineer om 10 uur ’s avonds

Wie tussen zes en zeven uur een restaurant in Barcelona binnenloopt om te dineren, wordt raar aangekeken. In vergelijking met Nederland wordt er een stuk later gegeten. Dat geldt voor de lunch (meestal tussen twee en drie uur ’s middags) en dus ook voor het diner (tussen negen en tien). Om de trek te stillen, eten veel mensen rond zes uur een klein hapje.

ramblas fc barcelona

5. Vermijd de Ramblas

Natuurlijk moet je de hotspots als de Ramblas, Sagrada Família en Plaça Catalunya gezien hebben, maar breng er vervolgens niet de rest van je vakantie door. Inwoners van de stad vermijden deze plaatsen juist bewust, omdat het er veel te druk is. Kies in plaats daarvan eens voor een andere Rambla, of een rustigere wijk als Poble-sec of Poblenou.

6. Picknick ‘s zondags in het park

Op zondag, als de Barcelonezen vrij zijn, brengen ze hun tijd het liefst buiten de deur door. Het strand is een geliefde bestemming, maar ook het Parc de la Ciutadella is een aanrader. Bij mooi weer zit het stadspark vol met families, vriendengroepen en verliefde stelletjes. Er wordt muziek gemaakt en volop gespeeld. Er zijn regelmatig activiteiten als voorstellingen en exposities.

7. Drink vermout

Zo net voor het eten, in de zon op een terras, smaakt ‘ie het best. Een schaaltje olijven erbij en je bent helemaal local. Het aperitiefje vermout maakt de laatste jaren een enorme opkomst onder trendy Barcelona. Iets te sterk? Op veel terrassen staan busjes spuitwater op tafel waarmee je ‘m kunt verdunnen.

8. Lees de krant

Leuk voor degenen die (een beetje) Spaans kunnen lezen. In bijvoorbeeld La Vanguardia en El Periódico vind je naast het landelijke nieuws, ook de laatste noticias uit de regio. Lees ‘m op een bankje in de stad, of aan de bar met een koffietje voor het ultieme local-effect!

el pais krant lezen

9. Ga naar de bios

Prima plan wanneer het niet zo’n lekker weer is. Houd er rekening mee dat veel bioscopen niet-Spaanse films nasynchroniseren. Wil je de originele film zien, kies dan voor een versie genaamd VOS (Versión Original Subtitulada). Op woensdag zijn kaartjes in de meeste bioscopen een stuk voordeliger geprijsd.

10. Kies voor een rustig strand

Terwijl toeristen meestal hun handdoekje uitgooien op het strand van Barceloneta, vind je hier relatief weinig Barcelonezen. Veel inwoners vinden het hier simpelweg veel te druk, en kiezen ervoor om wat verderop in de zon te gaan liggen. De kustlijn in de stad is vijf kilometer lang, dus er zijn voldoende plekjes te vinden waar het een stuk rustiger is.

bicing barcelona arc

11. Pak de fiets

Een beetje Barcelonees verplaatst zich per bicicleta. Er worden steeds meer en betere fietspaden aangelegd, maar op sommige wegen moet je je tussen het gemotoriseerde verkeer begeven. De wit-rode huurfietsen die je op veel plaatsen ziet staan, zijn alleen bedoeld voor mensen die in de stad wonen, maar gelukkig zijn er voldoende bedrijfjes waar je voor een paar uur of paar dagen een leuk exemplaar kunt huren.