Annebeth ging naar een flamencovoorstelling van El Tablao Cordobés. ¡Olé!

Ik zou mezelf geen kenner willen noemen van flamencomuziek, maar ik ben wel een liefhebber. En Barcelona is dan wel niet dé flamencostad van Spanje, maar je kunt er toch dagelijks optredens bijwonen, sommige daarvan letterlijk op een steenworp afstand van waar ik woon. Hoog tijd dus voor een avondje flamenco!

Het wordt El Tablao Cordobes, langs de Ramblas. Jazeker, op en top toeristisch, maar sinds wanneer laat ik me afschrikken door een horde vakantiegangers? Ik neem mijn zus mee, die over is uit Nederland (we zien er trouwens zelf ook uit als toeristen) en nadat we eerst een lekkere tapasmaaltijd hebben genuttigd aan de bar van My Fucking Restaurant, steken we de Ramblas over voor het espectáculo.

We moeten zijn bij nummer 35, waar we ons bij de ingang melden. Vervolgens gaan we de trap op in Moorse stijl en eenmaal boven worden we naar onze stoelen gebracht. We zitten perfect: in het midden recht voor het toneel en achter de rest van het publiek op een verhoging, wat heel handig is voor als we foto’s willen nemen. Dat mag overigens pas de laatste 5 minuten, want tijdens de rest van de volledig geïmproviseerde show zijn camera’s uit den boze. Ook wel eens lekker voor de verandering. Zo maak je de muziek en dans ten minste écht mee en niet via je beeldscherm.

Tablao

De zaal is geen theaterzaal zoals je misschien zou verwachten. Wie wel eens iets van de flamenco heeft meegepikt in Andalusië zal het idee herkennen: een soort café-cabaret waar de aanwezigen dicht op het toneel zitten. In de zaal kunnen maximaal 180 mensen plaatsnemen. Verder is het lage bogenplafond kenmerkend voor dit soort tablaos. Dat heeft te maken met de akoestiek en met het feit dat er geen microfoons worden gebruikt.

In de zaal hangt vanwege het lage plafond en het feit dat het toneel zelf ook maar klein is, een intieme sfeer. Op een zeker moment wordt de lichten gedimd en vervolgens verschijnen de eerste artiesten ten tonele: twee gitaristen, een handvol zangers en twee danseressen. In totaal doen er elf personen mee aan het optreden dat, ik zeg het nog maar een keer, helemaal geïmproviseerd is. Improvisatie is kenmerkend voor de flamenco en de artiesten laten zich leiden door wat in hun wereld ‘duende‘ wordt genoemd en wat ik persoonlijk een van de mooiste Spaanse woorden vind. Wat het precies is, kan ik je niet uitleggen, want er hangt een een wolk van geheimzinnigheid rond deze term, maar in de praktijk komt het neer op de combinatie van intuïtie en samenspel. En die levert prachtige momenten op.

voorstelling flamenco tablao cordobes barcelona

Open mond

De rauwe stemmen, de klakkende hakken van de dansers met hun eigen ritme, de subtiele gitaartonen. Ieder z’n ding natuurlijk, maar ik kan me dan alleen maar met open mond en vertrokken gezicht (geen idee waarom ik dat doe, ik vermoed dat ik gezichtsuitdrukkingen imiteer) laten meeslepen. We zien vier dansers: Karime Amaya, kleindochter van de beroemde Carmen Amaya uit Barcelona, de Andalusische Saray García, Paloma Fantova en de local David Romero. Op de gitaar spelen vanavond David Cerreduela en Tuto. En de zang wordt verzorgd door Pechuguita, Javier Flores, Coco & Bocaillo en Sara Salado.

De show duurt ruim een uur. Ik ben zoals gezegd geen kenner, maar misschien hoeft dat voor flamenco ook helemaal niet en gaat het erom dat je het gevoel meekrijgt. Nou, dat krijg je zeker. Over het algemeen houd ik meer van de zang en het gitaarspel, maar het is ook absoluut fantastisch om een keer zulke dansers op het toneel te zien. Een dik applaus voor deze voorstelling. ¡Olé!

De laatste 5 minuten maken we gebruik van de gelegenheid om foto’s te nemen en zie hierboven het resultaat. De ‘duende’ spat er vanaf vind je niet?

Praktische informatie

Tablao Flamenco El Cordobés
La Rambla 35
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Kaarten kopen voor een voorstelling

delingen