Barcelona in 2018: wat te doen en waar te gaan

¡Feliz año nuevo! Staat er voor 2018 een bezoek aan Barcelona op het programma? In dit artikel zetten we op een rij wat er in het nieuwe jaar te beleven valt. Met voor ieder wat wils, onderverdeeld per seizoen. Veel plezier!

Winter

Driekoningen

– Waar Nederlandse kinderen hun cadeautjes al op 5 december kregen, houden hun Spaanse leeftijdsgenootjes het tegoed tot 6 januari. Dan is het Driekoningen, hét kinderfeest van het jaar. Op 5 januari trekt er vanaf 18.00 uur een optocht met de Drie Wijzen door het centrum. Een spectaculaire bezienswaardigheid en een must-see voor wie dan in de stad is!

Klik hier voor een overzicht van alle feestdagen in Barcelona.

– Een dag na Driekoningen, op 7 januari, begint in Spanje de winteruitverkoop. Anders dan in Nederland houden veel winkels zich nog strikt aan deze datum. Houd rekening met drukte en lange rijen voor kassa en paskamer. 7 januari valt in 2018 op een zondag, maar winkels zullen gewoon open zijn.

– Zou de Mercat de Sant Antoni in 2018 dan eindelijk opengaan? De markt in de wijk van Sant Antoni – de grootste van Barcelona – staat al sinds 2009 in de steigers. Volgens de oorspronkelijke planning zouden de werkzaamheden al veel eerder moeten zijn afgerond, maar nadat er archeologische opgravingen werden gedaan liep de verbouwing heel wat vertraging op. Volgens de laatste berichten is het nu negen jaar bijna zo ver. We houden jullie op de hoogte!

– In 2018 zou ook de verbouwing van voetbalstadion Camp Nou beginnen. De tempel van FC Barcelona  wordt uitgebreid met 5000 zitplaatsen en zou vanaf seizoen 2021/2022 klaar moeten zijn.

– Op 14 en 16 januari geeft Lady Gaga concerten in het Palau Sant Jordi.

– In datzelfde Palau Sant Jordi staat op 7 februari Metallica.

– Dé patroonheilige van Barcelona is Mercè, voor wie op en rondom 24 september in de hele stad feest wordt gevierd. De andere, iets minder bekende, patroonheilige van de stad is Santa Eulalia. Haar dag is 12 februari, die in 2018 op een maandag valt. Barcelonezen moeten die dag gewoon werken, maar in het voorafgaande weekend worden er wel speciale activiteiten georganiseerd. Er zijn veel optreden en kijk niet gek op als je gegants (reuzen) door de straten ziet lopen!

– Tussen 26 februari en 1 maart wordt het Mobile World Congress in Barcelona georganiseerd.

Voorjaar

rozen sant jordi

Harry Styles staat op 30 maart in het Palau Sant Jordi. Op 21 april komt Arcade Fire en 15 mei is het de beurt aan Sam Smith.

– Net als in Nederland zijn Eerste en Tweede Paasdag (in 2018 op 1 en 2 april) in Spanje vrije dagen. Maar ook de week voorafgaand aan Pasen is voor de meeste Spanjaarden erg belangrijk. Goede Vrijdag is ook een vrije dag (dat betekent: winkels dicht!). Witte donderdag, in tegenstelling tot in andere Spaanse regio’s, is in Catalonië géén vrije dag.

– 23 april is het Sant Jordi. Op deze dag is het de bedoeling dat mannen een roos geven aan de belangrijkste vrouwen in hun leven, en dat vrouwen andersom een boek cadeau doen. Het is geen officiële feestdag, maar Barcelona staat vol met bloemenstalletjes en boekenkraampjes.

– Met ‘El Clásico’ wordt de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona bedoeld. Op 6 mei speelt Barcelona thuis tegen de Madrilenen. Een must voor voetbalfans om een keer mee te maken! Wedstrijdkaartjes koop je hier.

– Rockfestival Primavera sound vinden wij één van de leukste grote festivals van Barcelona. Voor 2018 (30 mei – 3 juni) zijn er nog niet veel artiesten bekendgemaakt, maar we durven te garanderen dat het weer een feestje wordt.

– Nog zo’n populair festival is Sonar, in 2018 gehouden op 14, 15 en 16 juni. Komende editie wordt extra feestelijk, want het is de 25ste keer dat duizenden bezoekers voor het festival vanuit de hele wereld naar Barcelona komen.

Zomer

Gracia

– Ons favoriete zomerfeest is Sant Joan, dat elk jaar plaatsvindt op 24 juni. Hoogtepunt is het midzomernachtfeest, in de nacht van 23 op 24 juni. Catalaanse families en vriendengroepen trekken met picknickmand en drank naar het strand en blijven daar de hele avond om te eten, drinken, kletsen en dansen.

– Op 10 en 11 augustus is het tijd voor het van oorsprong Amsterdamse techno en house festival DGTL.

–  17 augustus is het precies een jaar geleden dat er een busje inreed op de Rambla. We verwachten dat er zal worden stilgestaan bij die vreselijke gebeurtenis in de vorm van een herdenking, maar details zijn daarover nog niet bekend.

– Van 15 tot 21 augustus staat de wijk Gràcia in het teken van het Festa Major de Gràcia, het ‘dorpsfeest’. Een week vol muziek, gezelligheid en versierde straten. Absolute aanrader voor wie dan in Barcelona is.

– 11 september valt in 2018 op een dinsdag en dat betekent dat de Catalanen dan een dagje vrij hebben. La Diada is de nationale feestdag van de regio Catalonië. Houd rekening met veel drukte op straat, demonstraties en véél Catalaanse vlaggen.

Najaar

kastanjes kraam barcelona

– De zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met La Mercè, op 24 september. Mercè is de beschermheilige van de stad en in de week voorafgaand aan ‘haar’ dag, staat Barcelona in het teken van haar. Er zijn overal optredens en het feest wordt afgesloten met een gigantisch vuurwerk.

– 12 oktober is de nationale feestdag van Spanje en dus ook in Catalonië een vrije dag.

– Vanaf oktober verschijnen overal in Barcelona (en de rest van Spanje) stalletjes waar geroosterde kastanjes en zoete aardappelen worden verkocht. In de avond van 31 oktober is het tijd voor de Castanyada. Groepen Catalanen komen bij elkaar om kastanjes te eten en wijn te drinken.

– Ook 1 november, Allerheiligen, is een vrije dag. Begraafplaatsen zien er prachtig uit, omdat nabestaanden de graven van hun overleden dierbaren die dag extra mooi versieren.

– Een maand voor kerst, dus rond 25 november, gaat de kerstverlichting in Barcelona weer aan. Zeker rondom het Plaça Catalunya en winkelstraat Port d’Angel levert dat mooie plaatjes op. Op Plaça Sant Jaume wordt rond die tijd een kerststal neergezet.

– De laatste vrije dagen van het jaar die voorafgaan aan Kerst, zijn 6 en 8 december. 6 december is de Dag van de Grondwet en 8 december is het de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis.

shares