Carola en Carlijn in de Hop on Hop off bus

De Hop on Hop off bus rijdt langs veel belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Met je kaartje kun je uitstappen waar je wilt en er hop, weer in. Na drieënhalf jaar in Barcelona vond Carlijn het eens tijd voor deze übertoeristische activiteit. Carola deed ‘m al eens eerder, maar ging gelukkig gezellig mee.

We kiezen een zonnige woensdagmiddag in het naseizoen uit. In de zomer zitten de Hop on Hop off bussen vaak vol en bestaat de kans dat je moet wachten tot de volgende langskomt (dat duurt nooit lang). Maar nu is er meer dan genoeg plek en kunnen we zelfs een plaatsje bovenin de dubbeldekker bemachtigen, helemaal vooraan. Bij binnenkomst krijgen we een set blauwe oordopjes uitgedeeld. Onze route begint op het centrale Plaça Catalunya en we hebben gekozen voor de rode lijn. ¡Vamos!

Al na twee minuten beseffen we dat een zonnebril en zelfs wat zonnebrandcrème voor op het gezicht geen overbodige luxe zouden zijn geweest. Bovenin de Hop on Hop off bus ben je zelfs in december in no time verkleurd, laat staan in de warmste maanden van het jaar.

De bus rijdt over de chique Passeig de Gràcia. Heel cool om die mooie straat eens vanaf dit perspectief te bekijken in plaats van lopend of op de fiets! We komen langs Gaudí’s huizen Casa Batlló en Casa Milà, maar veel tijd om een foto te maken is er helaas niet, want het stoplicht staat op groen en de bus rijdt gauw door. Als je een bezienswaardigheid goed wilt bekijken, zul je dus echt moeten uitstappen in de buurt. Geef het wel op tijd aan bij de chauffeur, want als er niemand bij de halte staat, stopt de bus niet.

Hop On Hop Off BusVia de modernistische wijk Eixample komen we uit in het wat minder spannende Sants. Ondertussen klinkt door onze oordopjes de vriendelijke stem van een, jawel, Nederlandse man. De informatie is verkrijgbaar in zestien verschillende talen. Als je de oortjes inplugt, wijst het zich vanzelf hoe je jouw taal selecteert en op welk volume je de informatie wilt laten binnenkomen (spoiler: het geluid kan héél hard). Soms heeft de meneer op het bandje niets te zeggen en dan klinkt er een muziekje. De informatie is wat ons betreft precies goed: niet te lang en leuke feitjes.

Vanaf Plaça d’España wordt de route weer een stuk mooier. We komen via de magische fonteinen op de Montjuïc, waar de buschauffeur even een plaspauze houdt. Mooi moment voor ons om even een foto te maken en die meteen online te zetten: in de bus is er namelijk prima WiFi.

Hop On Hop Off BusNa de Montjuïc komen we bij de oude haven en rijden we een stukje langs het strand. Dat is het moment dat Carlijn bijna haar telefoon verliest, als ze uit het raam hangt om een palmboom te fotograferen, maar met haar arm tegen een uitstekende tak aankant (zie foto hiernaast). Handjes binnenhouden dus en netjes blijven zitten..

Als je onderweg nergens uitstapt, duurt deze route met de Hop on Hop off bus zo’n tweeënhalf uur. Ben je van plan om veel bezienswaardigheden te bezoeken, dan kun je er gerust een dag of twee voor uittrekken. Wij deden de route met de Barcelona Bus Turístic, de andere optie is de Barcelona City Tour. Voor praktische info en het bestellen van kaartjes, zie deze pagina.

delingen