Update coronavirus Barcelona

Laatste update: maandag 16 maart 8.00 uur.

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, heeft het coronavirus nu ook Barcelona in haar greep. Op deze pagina kan je meer informatie vinden over het coronavirus en de huidige stand van zaken in Barcelona.

Actueel reisadvies: code oranje (alleen noodzakelijke reizen)

Laatste nieuws: noodtoestand en nieuwe maatregelen

De regering heeft de noodtoestand uitgroepen en verregaande maatregelen genomen om het virus in te dammen. In de tekst hieronder worden de belangrijkste maatregelen samengevat door ambassadeur Jan Versteeg in Madrid. Voor het niet naleven van de bepalingen gelden boetes tot 600.000 euro.

Hierbij een snel overzicht van de voor u meest relevante maatregelen die gelden voor heel Spanje:
• Gebruik van de openbare ruimte is alleen toegestaan als daarvoor een dwingende reden is. Genoemde redenen:
o Aankoop eerste levensbehoeften, bezoek bank, tanken;
o Naar artsen en ziekenhuizen gaan;
o Naar de werkplek gaan;
o Terugkeer naar gebruikelijke woonplek;
o Zorgverlening
o Overmacht

Dus mensen wordt met klem verzocht thuis te blijven, tenzij een van de bovenstaande uitzonderingen van toepassing is. En als mensen voor zo’n reden het huis verlaten is het in principe de bedoeling dat ze dat individueel doen. Tot plaatselijke of andere extra beperkingen kan besloten worden.

• Winkels gaan dicht, behalve die voor eerste levensbehoeften en medicijnen.
• Culturele instellingen, attractieparken en sportinstallaties gaan dicht,
• Bars, restaurants en terrassen gaan dicht.
• Beperkingen worden gesteld aan religieuze activiteiten.
• Bevoorrading supermarkten, benzinestations en zorginstellingen wordt zeker gesteld.
• Dienstverlening openbaar vervoer wordt zeker gesteld, maar met harde regels dat de voertuigen slechts 30 pct. vol mogen zijn.
• Energievoorziening wordt zeker gesteld.

Daarnaast zijn er maatregelen genomen die ervoor zorgen dat alle ziekenhuiscapaciteit (ook de private) zo goed mogelijk kan worden in gezet. De sluiting van de scholen wordt voortgezet. En er is voorzien in de mogelijkheid tot in beslagname van middelen die nodig zijn voor crisisbeheersing. En er wordt het een en ander gezegd over straffen voor mensen die deze maatregelen niet respecteren.

Wat staat er niet in:
Voor zover nu valt te overzien is er geen sprake van sluiting van de buitengrenzen van Spanje, noch van de sluiting van vliegvelden.

De tekst gaat niet in op specifieke maatregelen voor een aantal regio’s.

Wel wordt duidelijk gemaakt dat de Spaanse regering de leiding heeft en er gecoördineerd moet worden.

Kun je nog veilig naar Barcelona reizen?

Ik zou momenteel niet meer naar Barcelona afreizen. De noodtoestand is uitgeroepen in Spanje en de kans bestaat dat je niet meer terugkomt naar Nederland, mocht er worden besloten om de regio plat te leggen. Ik zeg niet dat dit gebeurt, maar de kans is aanwezig. Bovendien kun je NIKS in Barcelona, want je moet binnen zitten. Bovendien geldt op dit moment code oranje, de Nederlandse overheid adviseert dus ook om niet te reizen.

Kan ik nog terug naar Nederland?

Zit je in Barcelona en wil je hier niet de komende weken blijven? Zorg dan dat je zo snel mogelijk terug gaat. Het is niet bekend tot wanneer de vluchten gaan, maar vandaag kan de laatste dag zijn.

Krijg ik mijn geld terug als ik mijn stedentrip annuleer?

Als Catalonië in- en uitreizen onmogelijk maakt, zul je bij je vliegmaatschappij moeten nagaan of je recht hebt op restitutie van de ticketkosten. Veel maatschappijen hebben al bekend gemaakt dat het mogelijk is om vluchten om te boeken naar een later moment. Zo ontving ik zelf bericht van Vueling dat ik tickets die ik voor later deze maand had geboekt, kan omboeken. Heb je een pakket betaald, doe dan navraag bij de aanbieder, touroperator of het reisbureau.

Hoe is het nu in Barcelona?

De straten in Barcelona waren gisteren al uitgestorven. Overal staat politie om te waarschuwen en mensen naar huis te sturen. Het openbare leven ligt helemaal plat. Vandaag moet iedereen binnen blijven. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Om 18.00 uur gaan kinderen de balkons op om het binnen zitten van zich af te schreeuwen, gillen en zingen. Om 20.00 uur gaat iedereen de balkons op om te applaudisseren voor de zorgverleners en het personeel in supermarkten en apotheken die wel gewoon open zijn. Om 22.00 uur slaan ze op potten en pannen om economische maatregelen te eisen van de centrale overheid.

Bij de mensen is inmiddels wel doorgedrongen dat het menens is. Waar velen zaterdag nog gewoon lekker op het terras zaten, weet nu iedereen dat sociale contacten vermijden echt nodig is. De centrale overheid stelt dat eerdere oproepen om sociale contacten te vermijden niet werden nageleefd en dat er dus geen andere mogelijkheid is dan quarantaine voor alle Spaanse huishoudens.

Wat is het coronavirus?

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS (severe acute respiratory syndrome) VoV coronavirus -2 genoemd. Dit virus kan je de ziekte -COVID-19 geven. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In zo goed als alle landen wereldwijd worden ondertussen maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De symptomen van het nieuwe virus zijn voornamelijk koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademig zijn. Ook een pijnlijke keel en symptomen als in een verkoudheid zijn typisch voor het coronavirus. Daarnaast krijgt een groot deel van de geïnfecteerden koorts. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat niet iedereen even ziek wordt, dus sommigen kunnen ook het virus hebben zonder al deze symptomen te hebben.

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. Deskundigen en adviseurs stellen dat het er niet zozeer om gaat of het virus voor jou persoonlijk gevaarlijk is, maar om hoeveel mensen je zou kunnen besmetten. Door minder contacten is er minder kans op besmetting van anderen en zo kan de gezondheidszorg zich beter staande houden, want het ware probleem zit ‘m in de beperkte capaciteit van het zorgsysteem. Dat komt door het exponentieel groeiende aantal besmettingen nu zwaar onder druk te staan.

Wat kan je zelf doen

Je kan volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

  1. Blijf thuis als je ziek bent
  2. Was regelmatig je handen
  3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte

Vertraag de verspreiding van het virus met de volgende tips:

  1. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet
  2. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …).
  3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het volgens Spaanse nieuwsbronnen wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
  4. Probeer afstand te houden op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.
  5. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.
  6. Reis niet als dat niet nodig is.

Disclaimer – Ik ben GEEN arts. Ik ben niet verantwoordelijk voor je gezondheid, ook kan ik je niet helpen bij een diagnose. Twijfel je over een mogelijke besmetting? Neem dan direct contact op met een arts of de bevoegde instanties. Je kan op de hoogte blijven van de actuele situatie in Barcelona met updates over het coronavirus op de social media van Facebook en Instagram.