Barcelona in 2017

¡Feliz año nuevo! Ook in 2017 heeft de stad weer genoeg in petto om iedereen te vermaken. Van jaarlijks terugkerende feesten en evenementen tot bijzondere concerten en leuke festivals. Genoeg redenen voor een retourtje Barcelona dus.

Winter

Spaanse schoolkinderen hoeven pas weer naar school als de Driekoningen op 6 januari hun cadeautjes hebben gebracht. De avond van te voren komen de Reies in een sprookjesachtige optocht door de stad. Jong en oud staat aan de kant van de weg om tekeningen te geven en snoepjes te vangen. De optocht trekt vanaf zes uur door de stad en komt onder meer langs de wijken El Born en Gotico en de pleinen Catalunya en Espanya. Zeker gaan kijken als je in Barcelona bent!

shoppenHet jaar begint ook goed voor shopaholics. De winteruitverkoop start in Barcelona op 7 januari. Sommige winkels, vooral grotere ketens, beginnen al wat eerder de opruiming, maar in principe wordt 7 januari aangehouden als heilige datum. Houd rekening met lange rijen voor de kassa’s en paskamers.

Kom je eind februari naar Barcelona, zorg dan dat je op tijd je overnachtingen boekt. Tussen 27 februari en 2 maart vindt namelijk het Mobile World Congress plaats, waar jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld op af komen. Houd daar ook rekening mee bij het reserveren van restaurants.

Sportievelingen opgelet! 12 maart is het tijd voor de Zurich Marató, een van de grootste Marathons van Europa. En mocht je niet in vorm zijn om ‘m zelf te rennen, is het nog altijd leuk om de deelnemers aan te moedigen!

Voorjaar

Tot eind mei is het jaarlijks terugkerende Mil-Lenni Festival, met verschillende internationale artiesten verspreid over podia in de hele stad. Een selectie van concerten:
– Skunk Anansie, 13 feb, Razmatazz
– Simple Minds, 30 april, L’Auditori
– Jose Gonzalez, 1 mei, Teatre Tivoli
– Milow, 12 mei, Sala Bikini
– Jarabe de Palo, 20 mei, Gran Teatre del Liceu
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van het festival: link http://www.festival-millenni.com/es/
Een andere topper die komend jaar de stad aandoet, is Bruno Mars. Op 7 april staat hij in het Palau Sant Jordi op de Montjuïc.

museumHalf mei, de exacte datum moet nog bekend worden gemaakt, is het Museumnacht. Zo’n tachtig musea in de stad kun je ’s avonds gratis bezoeken. Houd rekening met lange rijen bij de populairste musea. Wel altijd erg gezellig!

De uit Barcelona afkomstige gebroeders Roca behoren al 30 jaar lang tot de beste koks van de wereld en dat wordt nog tot 23 april gevierd met een expositie in Palau Robert.
In CaixaForum is tot 5 februari de expositie Un Thyssen nunca visto te bezoeken. Het museum in Madrid leent ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van CaixaForum een aantal werken uit van grote meesters als Rembrandt en Rubens.

In het voorjaar- en najaar kun je op zondag tussen 13.00 en 22.00 uur terecht in Poble Espanyol voor Brunch in the City. In de zomer vindt het festival plaats in de Jardins de Joan Brossa op de Montjuïc. Als je houdt van elektronische muziek en dansen in de buitenlucht, is dit waar je zijn moet. Eigen eten mag je meenemen, maar drankjes moet je kopen op het terrein. Op de Monjuïc worden ook activiteiten voor kinderen georganiseerd. De precieze data voor 2017 zijn nog niet bekendgemaakt, dus houdt de website in de gaten.

Zomer

Een favoriete feestdag van de Catalanen is het midzomernachtfeest Sant Joan, in de nacht van 23 op 24 juni. Vul een tas met hapjes en drankjes en begeef je naar het strand, waar families en vriendengroepen samenkomen en tot in de late uurtjes eten, drinken, muziek maken en vuurwerk afsteken.

Op 25 juli is het precies 25 jaar geleden dat het startschot werd gegeven voor de Olympische Spelen in Barcelona. Er zullen allerlei activiteiten worden georganiseerd waarvan we jullie natuurlijk op de hoogte houden.

graciaVanaf 15 augustus (Maria Tenhemelopneming, een vrije dag voor de Spanjaarden), is het een week lang feest in de wijk Gràcia. De traditionele dorpsfeesten bestaan dit jaar 200 jaar, dus bereid je maar voor op extra veel muziek, versierde straten en lekkere drankjes.

Najaar

Architectonische bouwwerken zijn in oktober twee dagen lang gratis te bezoeken tijdens 48h Open House Barcelona. Neem eens een kijkje bovenop de Arc de Triomf, bijvoorbeeld!

En verder…

viceHet was eigenlijk de bedoeling dat het in 2016 zou gebeuren, maar het ziet nu dan toch echt naar uit dat Casa Vicens komend jaar eindelijk opengaat voor publiek. Wij zijn ontzettend benieuwd naar het huis in de wijk Gràcia, het eerste belangrijke bouwwerk van Antoni Gaudí.
In 2017 wordt er trouwens ook een Gaudí-pass geïntroduceerd, naast de bestaande kortingskaarten. Met de nieuwe pas kun je met flinke korting alle bezienswaardigheden van Gaudí in Barcelona bezoeken.

Na acht jaar werkzaamheden is het ook de bedoeling dat de Mercado de Sant Antoni volgend jaar weer open gaat. Volgens de laatste berichten moet dat in het najaar gebeuren. Binnen de markt komt een klein museum waar een deel van de archeologische opgravingen worden tentoongesteld die in 2014 bij de werkzaamheden werden gevonden. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

Ook kijken wij erg uit naar de opening van de sinaasappeltuin in de wijk Raval, die voor komend voorjaar gepland staat. De tuin achter het Casa de la Misericòrdia, waar dertig prachtige sinaasappelbomen staan, zal een fijne plek worden om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Ga je dit jaar trouwens voor het eerst naar Barcelona? Lees dan ook: 10X Doen tijdens een eerste bezoek aan Barcelona.

delingen