De leukste espadrilles van Barcelona

Spaanser schoeisel dan espadrilles ga je niet vinden. De lichte zomerschoenen met zool van touw raken nooit uit de mode en kunnen eigenlijk bij elke outfit, of je nu naar het strand gaat of een dagje de stad in. Je hebt ze in alle kleuren en uiteraard zijn ze in Barcelona ook volop te vinden.

Van boerenschoeisel naar high fashion

De naam espadrilles, die wij voor de fijne stappers gebruiken, is Frans. De Spanjaarden noemen het schoeisel alpargatas. Oorspronkelijk komen ze uit Catalonië en werden ze door de dragers – zowel mannen als vrouwen op het platteland en in de Pyreneeën – op z’n Catalaans espardenyas genoemd. Die benaming was weer afgeleid van espart, een mediterrane grassoort die in de Middeleeuwen werd gebruikt om touw – en dus ook espadrilles – mee te vervaardigen.

Lang voor de Spaanse alpargatas was er de Egyptische sandaal die waarschijnlijk model stond voor de pantoffels die de Romeinen eeuwenlang aan hun voeten droegen. Deze waren grotendeels bedekt om bescherming te bieden tegen de felle zon. Met de Romeinse bezetting werd dit schoeisel op het Iberisch schiereiland geïntroduceerd, waar de instappers zich verder ontwikkelden en uiteindelijk de inspiratie vormden voor de espadrille zoals wij die ook nu nog kennen.

De Spanjaarden namen ze op hun beurt weer mee naar Zuid- en Midden-Amerika, waar ze bij uitstek geschikt bleken voor zendelingen op hun missie. Vandaar dat ze ook in landen als Argentinië en Chili al eeuwenlang gemeengoed zijn.

De zool die van oudsher wordt vervaardigd van touw is het belangrijkste kenmerk van de espadrille. Veelal wordt de zool voorzien van een rubberen laag, die extra versteviging moet bieden. Tegenwoordig wordt vooral jute gebruikt bij de productie. Traditioneel bestaat de bedekking uit één stuk canvas of katoen, dat van de tenen tot aan de hiel op de zool wordt vastgenaaid. De veters die ook in de Middeleeuwen al om de enkels werden gebonden, waren bedoeld om de schoenen op hun plek te houden.

Oorspronkelijk waren espadrilles alleen voor boeren, werklui en zelfs voor militairen.

Espadrilles kopen in Barcelona

Wil je zo’n fijn paar zomerstappers meenemen als souvenir uit Barcelona? Geen probleem! Er zijn volop winkels waar je de schoenen in alle soorten, maten en kleuren kunt krijgen. Een paar van onze favoriete adressen:

La Manual Alpargatera

manual alpargatera
De bekendste espadrillewinkel van Barcelona vind je aan de C/Avinyo in de gotische wijk. Hier wordt het schoeisel al sinds het einde van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vervaardigd.

Of je nu espadrilles zoekt voor dames of heren, van traditioneel canvas of een leren paar, met veters of linten, met sleehak of gewoon plat, hier zal je ongetwijfeld iets naar wens vinden. De keuze is er zó groot, dat wij het knap vinden als je het bij één paar kunt laten.

Als een van de weinige winkels, wordt het schoeisel hier nog handmatig gemaakt. In deze video van CNN krijg je een goede impressie van La Manual Alpargatera:

Bekende klanten van de zaak waren onder meer Dalí, Penelope Cruz en Paus Johannes Paulus II. Dat betekent overigens niet dat je diep in de buidel moet tasten voor de schoenen: al vanaf 12 euro kun je een paar scoren.

Toni Pons

toni pons
Antoni Pons Parramon begon zijn schoenenmerk in 1946 in de Catalaanse gemeente Osor. De eerste jaren richtte hij zich alleen op het maken van simpele espadrilles en leren laarzen. Later, nadat Pons zich had verplaatst naar Girona, kwamen daar ook andere soorten schoenen bij. Vandaag de dag verkoopt Toni Pons vele varianten op de traditionele espadrilles: met sleehak, met open neus, met linten, veters en riempjes.

Adres: De winkels van Toni Pons kun je inmiddels vinden over de hele wereld, maar in Barcelona heeft het merk drie eigen winkels:

– C/Boters 10 (vlakbij de kathedraal in de gotische wijk)
– C/Ferran 37 (gotische wijk)
– C/Argenteria 43 (El Born)

Zuzunaga

espadrilles
Dit merk is niet de goedkoopste variant, maar biedt goede kwaliteit en originele prints. Het hoofdkantoor van het merk zit in Barcelona, maar online bestellen kan ook.


Meer shoppen in Barcelona? Lees dan dit uitgebreide artikel over winkels, uitverkoop en openingstijden.

shares