Festa Major: wijkfeest in Barcelona

Eén van de zomeractiviteiten waar we elk jaar weer naar uitkijken, is het Festa Major, het ‘Grote Feest’. Bijna iedere wijk van Barcelona staat in de zomer een paar dagen in het teken van dit festijn, waarbij vooral wordt gedanst en gedronken wordt, maar waar je ook Catalaanse tradities als correfoc (vuurwerkloop), gegants (reuzenpoppen) castellers (menselijke torens) en de sardana (volksdans) kunt aanschouwen.

Het bekendste wijkfeest van Barcelona is dat van Gràcia, wat ons betreft één van de leukste wijken van de stad. Ooit was Gràcia een dorpje dat grensde aan Barcelona, maar door de aanbouw van de wijk Eixample werd het dorp bij de stad getrokken. De oude dorpsfeesten zijn echter bewaard gebleven. Vanaf 15 augustus is het een week lang feest. Een absolute aanrader voor wie dan in de stad is!

Festa Major de Gràcia

De zomer wordt afgesloten met het Festa Major van Barcelona. Tijdens La Mercè wordt de beschermheilige van de stad geëerd. Het hoogtepunt van het feest vindt plaats op 24 september, maar in de dagen daarvoor worden er ook al tal van activiteiten georganiseerd. Voor het programma (in Engels), verwijzen we je naar deze site.

Een overzicht van de verschillende wijkfeesten in Barcelona, gesorteerd op datum voor 2017:

El Raval

Wanneer: 13 juli – 17 juli
Vier dagen lang is het feest in de sfeervolle wijk El Raval. Optredens en activiteiten vinden voornamelijk plaats rondom het museum MACBA. Leuk weetje: onze eigen Carola trad er dit jaar op als pianiste!

Poble-Sec

Wanneer: 14 – 23 juli
Een van de langstdurende ‘festas’ is dat van Poble-Sec. De meeste activiteiten beginnen na 20.30 uur ’s avonds. Kun je van te voren mooi even wat pinchos eten in de gezellige straat C/Blai.

El Gotico

Wanneer: 11 – 16 augustus
Dit is het oudste Festa Major van Barcelona: al meer dan vier eeuwen wordt de heilige Sant Roc elke zomer geëerd in de gotische wijk. De feestelijkheden vinden vooral plaats rondom Plaça Nova.

Gracia

Wanneer: 15 – 21 augustus
De koning onder de wijkfeesten. Een week lang, vanaf de feestdag Maria Hemelvaart, is het één groot feest in Gràcia. Inwoners van de wijk strijden onderling om wie de mooist versierde straat heeft en dat levert prachtige plaatjes op.

Poblenou

Wanneer: 9-18 september
Tijdens de feesten van Poblenou is er veel aandacht voor exposities en theater, die verspreid door de hele wijk plaatsvinden. ’s Svonds wordt er tot in de late uurtjes flink gedanst.

Sants

Wanneer: 19-27 augustus
Na Gràcia is het Festa Major van Sants het grootste wijkfeest van Barcelona. Ook hier strijden buurtbewoners om wie de straat het mooist versierd. Een groot verschil met Gràcia is dat hier veel minder toeristen komen.

Barceloneta

Wanneer: de dagen rondom 29 september
Tijdens het Festa Major van strandwijk Barceloneta wordt de heilige Sant Miquel geëerd. Het wijkfeest wordt sinds halverwege de negentiende eeuw gevierd en een deel speelt zich af op het strand en bij de oude haven.