Herfstvakantie in Barcelona!

Heb jij deze herfst een reisje naar Barcelona op de planning staan? Oktober en november zijn heerlijke maanden om de stad (opnieuw) te ontdekken. De extreme warmte is voorbij, maar meestal is het nog prima terrasweer. Pak je zonnebril dus maar in en haal het leukste uit het najaar met deze tips.

Kastanjes en panellets

kastanjes
Eind september verschijnen de kastanjekraampjes weer in het straatbeeld en verspreidt zich die heerlijke geur van gepofte kastanjes door de hele stad. Als je een portie bestelt, krijg je ze vaak verpakt in een stuk krantenpapier. Eet ze op als ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst! Eind oktober worden er overal in Catalonië castañadas georganiseerd. Bij deze ‘kastanjefeesten’ verzamelen families en vriendengroepen zich rondom de barbecue en worden er ook volop panellets gegeten, zoete hapjes met pijnboompitten en amandel.

De markt op


Als je het leuk vindt om tijdens je vakantie lekker te koken, ga dan zeker naar een van de vele versmarkten. Daar barst het in het najaar van de lokale producten zoals paddestoelen en vijgen. Stukje Catalaanse kaas en een lokaal wijntje erbij en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Vn 20 t/m 22 oktober kun je op het plein voor de kathedraal (Avinguda de Catedral) ook terecht voor heerlijke hapjes. Op de Mercat de Mercats verzamelen zich marktlui van over de hele stad om hun lekkerste waar aan de prijzen. Open vanaf 12.00 uur.

Versierde begraafplaatsen

begraafplaats montjuic

Klinkt misschien niet als de meest gezellige activiteit, maar de grote begraafplaatsen op stadsheuvel Montjuïc en in de wijk Poblenou zijn een bezoek waard. Zeker met Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november), wanneer de Barcelonezen de graven van hun overleden dierbaren versieren met bloemen en de begraafplaatsen één kleurrijk geheel zijn. ’s Avonds, als het donker is, is het ook een prachtig gezicht met alle kaarsjes. Verkopers van bloemen en kaarsen doen deze dagen goede zaken!

Fietsen

Fietsen

Zelf doorkruisen wij de stad het hele jaar door op de fiets. Het voor- en najaar zijn de perfecte jaargetijden voor een tour. Als je voor het eerst in Barcelona bent, is dit een leuke manier om de stad te leren kennen. Onder begeleiding van een gids fiets je langs de hoogtepunten en – als je wilt – de minder ontdekte plekjes. Doorgewinterde bezoekers vinden het misschien leuker om een fiets te huren en er zelf op uit te trekken. Een leuk tour- en verhuurbedrijfje is El Ciclo in de gotische wijk.

Architectuur

Op 20 en 21 oktober worden 200 architectonische bouwwerken opengesteld voor publiek tijdens het jaarlijkse evenement 48H Barcelona, wat ons betreft het leukste culturele event van de maand. Het hele weekend mag je gratis naar binnen in gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn, zoals de Arc de Triomf. Let op: voor veel bezoeken moet je je van tevoren inschrijven via de website. Een absolute aanrader voor architectuurliefhebbers en bezoekers die de highlights van Barcelona al kennen.

Schuilen voor de regen

Aire de Barcelona

De redactie van Barcelonatips kan je met veel helpen, maar op het weer hebben we helaas geen invloed. November staat bekend als een natte maand. Mocht het tijdens je vakantie echt met bakken uit de lucht komen, duik dan het museum in of laat je lekker verwennen in de spa of sauna, waar je in deze blogpost alles over leest. Meer tips voor bij regen in Barcelona? Lees dan zeker even dit artikel.

Bier drinken op Oktoberfest

Zin in een biertje? Tussen 11 en 22 oktober wordt bij de Fira Barcelona bij Montjuïc de zesde editie van Oktoberfest Barcelona gehouden. De entree is gratis. Helaas is het voor dit jaar niet meer mogelijk om een eigen tafel te reserveren, maar er is ongetwijfeld nog plek voor wie gewoon een lekkere cerveza wil komen drinken. Voor meer informatie, zie de site.

De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen