Herfstvakantie in Barcelona!

Heb jij voor deze herfstvakantie een reisje naar Barcelona op de planning staan? Oktober en november zijn heerlijke maanden om de stad (opnieuw) te ontdekken. De extreme warmte is voorbij, maar meestal is het nog prima terrasweer. Pak je zonnebril dus maar in en haal het leukste uit je vakantie met deze herfsttips.

Kastanjes en panellets

3023476132_b9a1a2b853_qEind september verschijnen de kastanjekraampjes weer in het straatbeeld en verspreidt zich die heerlijke geur van gepofte kastanjes door de hele stad. Als je een portie bestelt, krijg je ze vaak verpakt in een stuk krantenpapier. Eet ze op als ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst! Eind oktober worden er overal in Catalonië castañadas georganiseerd. Bij deze ‘kastanjefeesten’ verzamelen families en vriendengroepen zich rondom de barbecue en worden er ook volop panellets gegeten, zoete hapjes met pijnboompitten en amandel.

 

De markt op

29587291122_1d4ebe007c_qAls je het leuk vindt om tijdens je vakantie lekker te koken, ga dan zeker naar een van de vele versmarkten. Daar barst het in het najaar van de lokale producten als paddestoelen en vijgen. Stukje Catalaanse kaas en een lokaal wijntje erbij en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Op 21, 22 en 23 oktober kun je op het plein voor de kathedraal (Avinguda de Catedral) ook terecht voor heerlijke hapjes. Op de Mercat de Mercats verzamelen zich marktlui van over de hele stad om hun lekkerste waar aan de prijzen. Open vanaf 12.00 uur.

 

Begraafplaats

28623332530_614d3d7519_qKlinkt misschien niet als de meest gezellige activiteit, maar de grote begraafplaatsen op stadsheuvel Montjuïc en in de wijk Poblenou zijn een bezoek waard. Zeker met Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november), wanneer de Barcelonezen de graven van hun overleden dierbaren versieren met bloemen en de begraafplaatsen één kleurrijk geheel zijn. ’s Avonds, als het donker is, is het ook een prachtig gezicht met alle kaarsjes. Verkopers van bloemen en kaarsen doen deze dagen goede zaken!

 

Fietsen

28893362142_63970ba916_qZelf doorkruisen wij de stad het hele jaar door op de fiets. Het voor- en najaar zijn de perfecte jaargetijden voor een tour. Als je voor het eerst in Barcelona bent, is dit een ideale manier om de stad te leren kennen. Onder begeleiding van een gids fiets je langs de hoogtepunten en – als je wilt – de minder ontdekte plekjes. Doorgewinterde bezoekers vinden het misschien leuker om een fiets te huren en er zelf op uit te trekken. Een leuk tour- en verhuurbedrijfje is El Ciclo in de gotische wijk.

Architectuur

28668424543_d207730ff6_qOp 22 en 23 oktober worden 150 architectonische bouwwerken opengesteld voor publiek tijdens het jaarlijkse evenement 48H Barcelona, wat ons betreft het leukste culturele event van de maand. Het hele weekend mag je gratis naar binnen in gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn. Let op: voor veel bezoeken moet je je van tevoren inschrijven via de website. Een absolute aanrader voor architectuurliefhebbers en bezoekers die de highlights van Barcelona al kennen.

Schuilen

aire de barcelonaDe redactie van Barcelonatips kan je met veel helpen, maar op het weer hebben we helaas geen invloed. November staat bekend als natte maand, al is onze ervaring dat het de laatste jaren wel meeviel. Mocht het tijdens je vakantie echt met bakken uit de lucht komen, duik dan het museum in of laat je lekker verwennen in de spa, bijvoorbeeld Aire de Barcelona (Passeig de Picasso 22, El Born).

Jazz!

30025852771_8c006f6032_qTussen 24 oktober en 21 december wordt het Barcelona Jazz Festival georganiseerd. Op verschillende plekken door de hele stad kun je genieten van jazz-artiesten van over de hele wereld. Voor elk optreden moet je een los kaartje kopen. Zie hier een lijst met deelnemende artiesten.