Koffiedrinken in Barcelona

Gewoonlijk drinkt de doorsnee Barcelonees ‘s morgens vroeg een kopje koffie al dan niet met een croissantje of iets anders zoets erbij en halverwege de ochtend nog een. Na de uitgebreide lunch wordt er een café solo besteld en het aan het eind van de middag is het wederom koffietijd. Dan eet je er ook iets bij, want het avondeten is nog lang niet in zicht.

Iedereen drinkt z’n koffie in eigen stijl en het is volkomen normaal om ‘m precies zo te bestellen, bijvoorbeeld een café con leche, met warme melk maar niet- zo- heet- dat- ik- me- eraan- verbrand. Of een cortado largo de café, dan krijg je een espresso met melk, maar met meer koffie dan melk.

Een koekje bij de koffie, daar doen ze hier in principe niet aan. Als je toch iets op je schoteltje ontdekt, dan zijn de eigenaren zeer waarschijnlijk geen Catalanen. De één drinkt z’n koffie trouwens het liefst in een kopje en de ander juist in een glas. En cafeïnevrij willen sommigen bij voorkeur uit een zakje, oploskoffie dus.

De meest voorkomende variëteiten (tussen haakjes in het Catalaans):

Café solo (cafè sol)

Te vergelijken met de Italiaanse espresso, een klein kopje sterke koffie. Als je er drank in gooit, rum of Baileys, dan is het een carajillo. Is het rum van het merk Pujol, dan noem je het café honorable. En typisch Barcelonees is koffie met anijs erin, een perfumat. Als je van de Italiaanse ristretto houdt, dan zeg je corto de café erbij en de bedoeling is dan dat je het kopje in een keer achterover slaat. Het is tenslotte maar een bodempje koffie.

Café con leche (cafè amb llet)

Dit is geen cappuccino, melkschuim wordt in Spanje niet door iedereen gewaardeerd, er zijn er zelfs die het er met klem bij zeggen: “zonder schuim, por favor!”. Café con leche is koffie met warme melk, vergelijkbaar dus met onze koffie verkeerd, maar dan veel minder melk. En dan kun je er nog bij zeggen dat je liever wat meer of juist minder koffie wilt en of de melk warm, op kamertempertuur of gloeiend heet moet zijn. Of direct uit de ijskast.

Cortado (cafè tallat)

Het kleine broertje van de café con leche. Koffie met een beetje warme melk, om het bittere van de koffie als het ware te breken, cortar betekent letterlijk breken of snijden. Traditiegewijs wordt het in een klein glas op een schoteltje geserveerd. Doe je er rum of Baileys in, dan heet het een trifásico.

Café americano (cafè americà)

Met water aangelengde espresso, een uitvinding die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. De koffie lijkt op de filterkoffie die de Amerikaanse soldaten die in Europa vochten, van thuis gewend waren. Meestal geserveerd in een wat grotere kop of een glas.

Het is overigens heel gewoon om van tevoren te vragen om er niet teveel of juist wel veel water bij te doen. Dan zeg je: un café americano corto de café ofwel met veel water en weinig koffie. Liever wat sterker? Dan is het largo de café. Met melk kan ook, dan zeg je er nog bij: con leche. Oefening baart kunst, moet je maar denken.

Bombón (cafè bombó)

Koffie in een glaasje geserveerd, net als de cortado, maar dan met gecondenseerde melk en wat water. Dit zoete “hapje” komt oorspronkelijk uit Valencia en wordt ook wel café goloso genoemd, wat zoiets als ‘koffie voor zoetekauwen’ betekent.

In het zuiden van Spanje heet deze variant cortado con la leche condensada of café manchado (bevlekte koffie). Het ziet er prachtig uit, want de de koffie blijft als een elegant laagje bovenop de romige melk liggen.

Café con hielo (cafè amb gel)

Als het snikheet is ‘s zomers, dan kun je je koffie, al dan niet met melk, con hielo nemen, dan krijg je naast de koffie een glas met ijsblokjes erbij, daar giet je dan met vaste hand de koffie in. Niet te lang roeren en meteen opdrinken anders is het veel te waterig en smaakt het niet meer.

Hoe bestelt onze redactie z’n koffie het liefst?

Annebeth: un café con leche con la leche muy caliente, dat wil zeggen koffie met flink hete melk
Carola: un café solo corto de café, een bodempje goed sterke koffie dus
Matthias: een cortadito
Carlijn: drinkt helemaal geen koffie!

Waar drink je de beste koffie van Barcelona?
Onze top vijf

Nomad Coffee Lab & Shop

Koffie tot kunst verheven door koffiegoeroe Jordi Mestre.

Adres: Passatge del Sert 6 (El Borne)/ Carrer de Pujades 95 (El Poblenou) – in het weekend gesloten!

Satan’s Coffee

Voor de onvervalste koffieverslaafde, in hartje Gótico.

Adres: carrer del Arc de Sant Ramón del Call 11

Onna Café

De lekkerste koffie van Gràcia.

Adres: Carrer de la Santa Teresa 1

True Artisan Café

Voor de kenner, de koffie wordt bereid met een La Marzocco, de Ferrari onder de Italiaanse espressomachines.

Adres: Passatge de Sant Benet 6 bajos (in de buurt van de Arc de Triomf)

El Magnifico
In de oudste koffiebar van Barcelona serveren ze niet alleen de allerbeste koffie van de stad, maar van heel Spanje! De belangrijkste ingrediënten volgens barista Carolina Hernández zijn, naast de café arábica, liefde en respect.

Adres: carrer de l’Argentería 64 (El Borne)
koffie el pais