Op street art tour door Barcelona: kunst kijken op straat

Barcelona hangt vol met streetart, dat kan je als bezoeker niet ontgaan. Maar dat er zo ontzettend veel urban art te vinden is en op zulke uiteenlopende (en bijzondere) locaties, dat wisten wij zelfs niet en we gaan toch al heel wat jaartjes mee in de stad. Hoog tijd dus om eens een kijkje te gaan nemen. Dat doen we met de speciale street art fietstour van El Ciclo.

“Het gaat pittig worden”, zegt gids Florent. Want we willen het liefst het een en ander in het centrum zien, maar ook in de voormalige industriewijk Poblenou. En dus kiezen we voor de lange street art fietstour. Het plan is om eerst naar El Raval te gaan en dan via de Avinguda Paral.lel naar Poblenou te fietsen. Gelukkig zitten de bamboefietsen die we aangereikt krijgen prima en zijn we een stukje fietsen wel gewend. Nog voordat we vertrekken, waarschuwt onze gids: “Je weet het nooit, het kan zomaar zijn dat werken die er tijdens de vorige tour nog waren, nu ineens overspoten zijn. Helaas ben ik niet altijd van alle laatste ontwikkelingen op de hoogte.” Dat lijkt ons fair. Dat verrassende is misschien juist ook wel wat een street art tour zo leuk maakt.

Street art artists uit de hele wereld

In Barcelona wemelt het van de urban art. Al sinds de stad zichzelf op de kaart zette met de Olympische Zomerspelen van 1992, trekt de Catalaanse hoofdstad graffiteros aan uit de hele wereld. Met name begin deze eeuw (tot 2005) werd de stad overstroomd door street art artiesten, die hoopten met hun werk in Barcelona in Barcelona op te vallen. Wie de stad verkent kan de vele urban kunstwerken die Barcelona rijk is, niet ontgaan.

street art

Maar de gouden tijden voor urban artists zijn voorbij en het afgelopen decennium werden de graffiteros strenger aangepakt, vertelt onze gids. “Tegenwoordig is Barcelona’s street art scene grotendeels gereguleerd. Verschillende organisaties ‘beheren’ de locaties waar gespoten mag worden en artiesten kunnen bij hen een aanvraag indienen om een werk te maken. Op die manier wordt bovendien de kwaliteit bewaakt.”

Street art in El Raval

Een van de eerste locaties die we bezoeken is het braakliggende terrein midden in het niet-toeristische deel van El Raval, dat tevens een eerbetoon vormt aan Juan Andrés Benitez, een bewoner die om het leven kwam door toedoen van zes agenten van de Catalaanse politie. Het terrein wordt door buurtbewoners gebruikt als tuin. De enorme werken die we zien, zijn doordrongen van activisme, iets wat natuurlijk heel vaak het geval is als het gaat om street art en kunst in het algemeen. En eerlijk is eerlijk, we zijn onder de indruk.

street art

street art

street art

Het tweede terrein blijkt te zijn leeggehaald. Geen graffiti meer te bekennen. Florent is zichtbaar aangedaan: enkele maanden eerder had hij nog deelgenomen aan een street art festival dat onder meer hier plaatsvond. Maar over het terrein waren bij de gemeente de nodige klachten binnengekomen, onder meer over de hygiëne, en uiteindelijk besloot de eigenaar de kunstwerken en installaties te laten ruimen.

Street art in Poblenou

Na nog een aantal plekken te hebben bezocht is het tijd om naar Poblenou te fietsen, Barcelona’s belangrijkste district als het om street art gaat. Hier zijn meters en meters volgeschilderde muren te vinden, maar we zijn blij dat Florent ons de weg wijst, want alleen hadden we de meeste locaties echt nooit gevonden. En een fiets is ook geen overbodige luxe, want we maken echt kilometers. Van de typisch Catalaanse castellers (maar van de hand van een Madrileen), tot een muur vol spenen – ‘El Xupet’ oftewel ‘De Speen’ blijkt een van Barcelona allergrootste street art artiesten. Of een levensgroot portret van ‘zomaar iemand uit de wijk’ tot een verborgen triootje. We kijken onze ogen uit.

Na een tocht van 5 uur (!) waarbij we stevig door moesten trappen en zeker honderd foto’s namen, fietsen we langs het strand weer richting stad. Uitwaaien en laten bezinken. Barcelona’s street art is écht impresionante. Dus een keer geen zin in een gewoon museumbezoek? Boek dan een street art tour. De kosten? Wij betaalden 89 euro per persoon, met een drankje en tapas inbegrepen. Voor een 3-uur durende fietstour door Poblenou betaal je 48 euro en voor een 2-uur durende wandeltour door het oude centrum kost 17 euro per persoon.

Klassiekers

Een van de meest beroemde straatkunstwerken in Barcelona is Balcons de Barcelona. Dit werd gemaakt in 1992 in het kader van de gemeentelijke campagne ‘Barcelona posa’t guapa’, letterlijk ‘Barcelona maak je mooi’. De campagne vond plaats in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Balcons de Barcelona werd gemaakt door de Franse groep Cité de la Création. Op een façade aan het Plaça de Pablo Neruda (kruising Diagonal met Marina) ontwierp de groep een typische stadse gevel met balkon.

In het werk zijn 26 bekende Barcelonezen uit de culturele sector verwerkt. Zo kun je op zoek gaan naar Gaudí (tweede verdieping), Columbus (op het terras), Picasso en Miró (beiden op de eerste verdieping).

Streetart Keith Haring

Een van Barcelona’s openbare kunstschatten is terug te vinden in de wijk El Raval bij de ingang van het MACBA. Hier kan je de muurschildering van Keith Haring komen bewonderen.

Het lange horizontale werk verbeeldt de problematiek in de jaren ’80 in de wijk: drugs, ziekte en dood. Het goede overwint uiteindelijk het kwade, en de boodschap is positief: ‘Todos juntos podemos parar el sida’ (Samen kunnen we Aids stoppen). Helaas was het juist Aids dat een einde maakte aan het leven van Keith Haring, een krap jaar na zijn bezoek aan Barcelona. Zijn nalatenschap leeft voort in dit werk.

Maar is het een echte Keith Haring? Het antwoord is zowel ja als nee. Zoals ze in het Spaans zeggen, ‘es complicado’. In 1989 heeft hij het in nog geen 5 uur geschilderd, maar kort daarva werd het het al overspoten door lokale graffitikunstenaars.

In totaal is de muurschildering 3 keer opnieuw gemaakt. De huidige versie werd in 2014 geschilderd voor een evenement ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het origineel. Sindsdien laten andere artiesten de muur met rust.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!