Sant Antoni: een ouderwets hippe wijkAls je de wijk El Raval uitloopt met aan je linkerkant de kust, dan wandel je vanzelf de wijk Sant Antoni binnen. Toeristen hebben deze buurt (nog) niet ontdekt en dat merk je aan de gemoedelijke sfeer die hier heerst. Mensen die met hun boodschappenkarretjes op straat met elkaar staan te kletsen of bij de bar op de hoek koffie of een goede borrel drinken.

In het hart van de wijk staat een van de oudste overdekte markten van Barcelona, die sinds 2009 wordt gerenoveerd. Het had allang klaar moeten zijn maar omdat er hele oude stadsresten werden gevonden onder de markt, zal de heropening pas in 2017 zijn. Of nog later, want in de stad waar het meest bezochte ‘niet-affe’ gebouw ter wereld staat, is natuurlijk alles mogelijk. Op zondagochtend is er, naast die markt, al jaren een drukbezochte boekenmarkt. Een overzicht van meer markten in Barcelona, vind je trouwens op deze pagina.

De laatste jaren gaat het gehalte eco-shoppen en hippe winkels in Sant Antoni flink tempo omhoog. Tegenwoordig wordt koffiedrinken hier tot kunst verheven en drink je je sapje biologisch en het liefst zo groen mogelijk. Het resultaat is een wonderlijke mix tussen ouderwets en hip, met als favorieten de straten Parlament en Viladomat. Dit zijn wat ons betreft de fijnste adresjes:

Cometa

Cometa

Een begrip onder de hipsters van Barcelona. Altijd gezellig druk, met vrolijke tafeltjes en gekleurde stoelen die allemaal net een beetje anders zijn. Popart aan de muur. Op straat is een knus terras en op de eerste verdieping is er wifi, om rustig te werken. Je krijgt er koffie van Nomad Coffee, verse sapjes, broodjes, hemels lekkere worteltaart, allerlei salades, maar je bestelt er ook een aperatief zoals vermouth met een paar olijven.

Website: La Cometa
Adres: Carrer del Parlament 20

Federal

Federal Sant Antoni

Strak ingericht met een grote houten leestafel op de begane grond (let op de bijzondere design-lampen), comfortabele banken op de eerste verdieping en een heerlijk dakterras met veel groene planten. In tegenstelling tot veel andere ‘hipsterbars’ kun je bij Federal doordeweeks al om 08.00 terecht voor een perfect kopje koffie met verse melk. Verder zoete lekkernijen, ontbijt en brunch.

Vorig jaar is in de gotische wijk trouwens het kleine zusje van Federal geopend, in een rustig hoekje niet ver van de hectische Ramblas, ’s morgens vroeg geliefd bij hondenuitlaters die hier een krantje komen lezen op het ruime terras.

Website: Federal
Adres: Carrer del Parlament 39 (Sant Antoni) en Passatge de la Pau 11 (Gótico)

Casa Lucio

Casa Lucio

Liefhebber van tapas? Dan ga je naar Casa Lucio! Het leukste plekje is aan de bar waar de tapas voor je neus worden neergezet en wijnkenner Lucio weet precies welke wijn er goed past bij al dat heerlijks. In de keuken maakt echtgenote Montse de lekkerste gerechten klaar, met uitsluitend verse producten en het liefst van lokale producenten. Achterin staan wat tafeltjes, bijvoorbeeld voor een romantisch diner of om met een groep vrienden tapas te delen.

Adres: Carrer de Viladomat 59

Valnot

valnot

Kijk je ogen uit bij deze vintage-shop, vooral de grote collectie lampen is prachtig, je kijkt echt je ogen uit. Bijzondere meubels die in eigen werkplaats worden gemaakt, accessoires uit vervlogen tijden en andere hippe must haves. Je kunt er ook een workshop ‘meubels restaureren’ doen.

Website: Valnot
Adres: Carrer de Viladomat 30

Tarranà

Tarrana

Op een paar stappen van Cometa, ook al met zo’n gezellig terras op straat en binnenin zit je heerlijk met een kop thee of koffie. Op de kaart staan bovendien erg lekkere brunchgerechten en verrukkelijke taart.

Website: Tarranà
Adres: Carrer de Viladomat

Zuckerhaus

Zuckerhaus

Naast Tarranà zit dit schattige taartenwinkeltje, gerund door de Duitse Manuela. Bovenaan de deur staat “peluqería” wat kapperszaak betekent, die zat hier dan ook lang geleden. Een lust voor het oog en tongstrelend, het water loopt je meteen in de mond als je in de etalage kijkt. Loop gerust even naar binnen, om het retro-meubilair en de verzameling theepotten te bekijken. En om een stuk taart te kopen uiteraard.

Website: Zuckerhause
Adres: Carrer del Parlament 17

Bar Calders

Bar Calders

Het terras, waar in de late uurtjes gekleurde lampjes aangaan, is wat deze plek zo immens populair maakt bij met name de buurtbewoners. Het is een goede plek om ’s avonds wat te drinken en iets te eten, probeer de kleine pizza’s, je eet je vingers er gegarandeerd bij op. Verder uitstekende cocktails en mojitos.

Website: Bar Calders
Adres: Carrer del Parlament 25

La Marmota

Croissant La Marmota

De houten meubels zijn van gerecyclede materialen, er is altijd een kleine expositie te bekijken en je kunt er handwerk-workshops doen. Het ruikt er de hele dag naar koffie (desgewenst geserveerd met biologische melk), vers brood en chocola. Dat laatste komt door de heerlijke brownies, je krijgt een royale portie als je hem bestelt. De croissants en broodjes zijn erg goed, de eigenaressen komen uit Andalusië en Finland en dat zie je terug op het menu. Op zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Website: La Marmota
Adres: Carrer del Comte Borrell 107

Bar Mañe

Bar Mane tapas

Dit is wat de Spanjaarden noemen: een bar de toda la vida. Binnen de voor Spaanse bars zo typische marmeren tafeltjes en houten stoelen. Het leukste is het terras waar je mensen kijkt terwijl je een biertje drinkt of een café solo. Je eet hier traditionele tapas en de huisgemaakte ensaladilla russa, volgens de Sant Antoniers de smakelijkste van de stad, staat op bijna alle tafeltjes. Verder zijn de gemarineerde artisjokken erg lekker!

Adres: Carrer de Floridablanca 91

Sirvent

Sirvent 1

In de zomermaanden als de temperaturen serieus stijgen in Barcelona, staan er lange rijen voor Horchatería Sirvent. Ze maken hier namelijk de aller-allerlekkerste horchata van de stad. Het wordt gemaakt van de zogenaamde chufa, dat is een soort wortel die van binnen wit is en van buiten donkerbruin, daar wordt sap van gemaakt en daarna vermengd met water en suiker. Ze hebben ook een variant zonder suiker (en zonder zoetstoffen). Een ware dorstlesser! Verder hebben ze ambachtelijk ijs en turrón, de bekende Spaanse nougat.

Let op: niet te verwarren met het om de hoek gelegen Sirvent, de enige echte Sirvent bevindt zich echt alleen aan de straat Parlament.

Website: Sirvent
Adres: Carrer del Parlament 56