Referendum Catalonië: wat betekent dat voor mijn weekend Barcelona?

In de aanloop naar komende zondag, 1 oktober, neemt de spanning in Barcelona en de rest van Catalonië toe. Catalanen willen die dag hun stem voor (of tegen) een onafhankelijk Catalonië uitbrengen, maar Madrid doet er alles aan om het referendum tegen te houden.

Er werden duizenden politieagenten uit heel Spanje naar Barcelona gestuurd en de Catalaanse politie moet zeker tot 1 oktober luisteren naar bevelen uit Madrid. Het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Barcelona grote manifestaties te vermijden. Wat betekent dit voor wie komend weekend op stedentrip in Barcelona is? Een update.

Natuurlijk is het spannend wat er allemaal gebeurt, maar vooralsnog vinden wij het meevallen met de onrust in de stad. Rondom het Plaça de Universitat – daar waar de Aerobus vanaf het vliegveld stopt – is het wel drukker dan normaal. De universiteit wordt bezet door studenten en er worden discussies en bijeenkomsten georganiseerd. Er is politie aanwezig om de boel onder controle te houden en dat lijkt vooralsnog te lukken.

Verder hangen er overal in de stad aanplakbiljetten met teksten als ‘Wij zullen stemmen’, ‘Democratie bestaat hier niet’ en ‘Zonder ongehoorzaamheid geen onafhankelijkheid’. Ook zal je nog meer esteladas – Catalaanse onafhankelijkheidsvlaggen – zien hangen dan gewoonlijk. Kortom, de ja-campagne is overal op straat zichtbaar.

estelada
De vlaggen met sterren zijn esteladas.

De komende dagen zullen er nog veel demonstraties zijn. En zoals het Ministerie zegt, die kun je inderdaad maar het best vermijden. Voor je het weet raak je je reisgezelschap kwijt of kom je de mensenmassa niet meer uit. Ook kan het zijn dat openbaar vervoer of de Hop on-Hop off bus wordt omgeleid vanwege demonstraties, en dat taxi’s wat langer over hun route doen. Veel scholen moeten dienen als stemlokaal en worden daarom afgesloten. Mogelijk ontstaat op deze plekken wat oproer.

Verder raden we aan om gewoon te gaan doen wat je van plan was. Bij toeristische bezienswaardigheden als Park Güell, de Sagrada Família, dierentuin of musea zal je er weinig van merken.

Zondag, de dag van het aangekondigde referendum, wordt veel drukte in de hele stad verwacht. Extra drukke punten zijn waarschijnlijk het Plaça de Catalunya, Plaça Universitat en El Born CCM, middenin de wijk El Born. Mocht je die dag willen gaan fietsen, houd er dan rekening mee dat je regelmatig zult moeten afstappen. Als je nog geen fietstocht hebt gepland, maar dat wel graag wil, probeer dan zaterdag in plaats van zondag te boeken. Het is niet uitgesloten dat de politie die de stemlokalen gesloten houden en Catalanen die hun stem willen uitbrengen aanstaande zondag slaags met elkaar raken.

Wat wil Catalonië?

Een deel van de Catalanen voelt zich niet voldoende Spanjaard en wil een onafhankelijk Catalonië. Dat wil zeggen: geen autonome regio binnen Spanje, maar een eigen land. De regio heeft op veel vlakken al vergaande autonomie, maar dat is voor separatisten niet voldoende. Een ander deel van de Catalanen hoeft niet per se een eigen land, maar wil wel de mogelijkheid hebben om zich in een referendum uit te kunnen spreken. Door het harde optreden van Madrid de afgelopen week, hebben vermoedelijk heel wat Catalanen zich bij het ‘sí-kamp’ aangesloten, terwijl zij in eerste instantie geen voorstander van een onafhankelijk Catalonië waren.

Eén van de redenen waarom Catalanen zich willen afscheiden, is het feit dat hun regio relatief rijk is in vergelijking met de rest van Spanje, maar dat er te veel geld moet worden afgestaan. De infographic hieronder legt de situatie duidelijk uit:

En wat als de Catalaanse regering de onafhankelijkheid uitroept?

De Catalaanse regering heeft tot op heden gezegd dat het referendum bindend zal zijn. Natuurlijk is de eerste vraag of de mensen überhaupt kúnnen gaan stemmen. Mocht er gestemd worden, dan is de vraag wat de opkomst is. Dat het ja-kamp zal winnen, ligt eigenlijk zo goed als vast, omdat naar verwachting met name ja-stemmers zullen komen opdagen.

Als de deelregering in Barcelona inderdaad besluit een onafhankelijk Catalonië uit te roepen, zijn er natuurlijk gevolgen. Ook voor de toerist, bezoeker en vakantiegangers. Zo zal de nieuwe staat niet automatisch tot het Schengen-gebied horen, hoewel we niet verwachten dat er toeristen bij de grens zullen worden tegengehouden, Catalonië is immers deels afhankelijk van het toerisme. De munteenheid is nog wel een punt, want officieel zou Catalonië de euro niet meer mogen gebruiken.

Tot slot ligt het in de lijn der verwachtingen dat er sociale onrust zal ontstaan. Immers niet alle Catalanen zullen blij zijn met die beslissing en het ziet er niet naar uit dat Madrid het erbij zal laten zitten…

delingen