Weekendtip: wijnproeven bij Blend & Bottled

Hier kijkt er niemand gek van op als je ’s morgens een wijntje bestelt. En ook bij de lunch – zelfs als je daarna weer aan het werk moet – is het heel gewoon om ‘vino’ te drinken. Maar de keuze op de wijnkaart is vaak enorm en ook in de supermarkt vind je zo 100 verschillende soorten. Welke kies je? Wijn-amateur Carlijn ging vaak voor de huiswijn of die met het leukste etiket, maar vond het na 4 jaar in Spanje tijd om haar kennis bij te spijkeren tijdens een wijnproeverij bij Blend & Bottled.

Mijn ouders zijn een paar dagen in Barcelona en het feit dat mijn moeder net jarig is geweest, vind ik een prima excuus om ze mee te nemen naar een proeverij bij de Nederlandse Claartje van Blend & Bottled. Claartje streek in 2013 neer in Barcelona en voorziet sindsdien zowel locals als toeristen van de nodige wijn(kennis).

blend bottled

Ze geeft cursussen, bedoeld voor mensen die minstens een paar maanden in de stad verblijven, maar ook proeverijen, voor toeristen. Zo’n proeverij duurt twee uur, waarin Claartje je alles (nou goed, heel veel dan) vertelt over Spaanse wijnen. We worden om vijf uur ’s middags verwelkomd met een glaasje cava in de stijlvolle studio van co-working Apocapoc, in de hippe wijk El Born.

Aan de proeftafel kunnen verschillende groepjes aanschuiven, tot een maximaal van acht personen. Voor grotere groepen zoals een teamuitje of vrijgezellenfeest maakt Claartje een andere ruimte vrij. Als er alleen Nederlanders komen, dan wordt de proeverij in het Nederlands gehouden, anders in het Engels.

Voorkennis is niet vereist, stelt ze mijn vader – die meer van een biertje houdt – gerust. Bij de standaard proeverij, die in principe om Spaanse (en in het bijzonder Catalaanse) wijnen draait, leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een wijn en waarom sommige flessen twee euro kosten en andere tweehonderd. Wel zo handig als je ook wel eens totaal verdwaald in de supermarkt staat!

Na de cava krijgen we eerste twee witte wijnen voor onze neus. We bespreken de verschillen en door middel van een kaartje dat voor ons ligt, komen we ook best een eind met het beschrijven van de aroma’s. Vervolgens doen we hetzelfde met twee rode wijnen, maar niet voordat er een plank vol Spaanse kazen, worsten en ham op tafel staat. ¡Qué rico!

blend bottled

Het emmertje om restjes wijn uit de glazen te legen, staat na twee uur nog onaangeroerd op tafel. Het is goed dat ik aantekeningen heb gemaakt, want na één cava en vier glazen wijn ben ik niet de állerscherpste meer. Dat lijstje gaat de volgende keer dus mooi mee naar het terras. En mocht ik toch weer iets vergeten, dan staat Claartje’s nummer nog altijd onder ‘wijn s.o.s’ in mijn telefoon.

Ook wijnproeven bij Claartje?
Via onze samenwerkingspartner Ticketbar kun je een of meerdere plaatsen reserveren aan de proeftafel. ¡Salud!

delingen