De regio Catalonië

Barcelona is de hoofdstad van de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje. De regio is favoriet bij Nederlandse vakantiegangers vanwege het klimaat, de verscheidenheid, de kampeermogelijkheden, het culturele aanbod, de stranden en het feit dat het qua kilometers te doen is om hier met de auto op vakantie te gaan. Natuurlijk is ook Barcelona buitengewoon populair voor een stedentrip.

Wat vind je terug in dit artikel?

Vier Catalaanse provincies

De regio Catalonië is verdeeld in vier provincies: Barcelona, Gerona of Girona (ten noorden van Barcelona), Lérida of Lleída (ten westen van Barcelona) en Tarragona (ten zuiden van Barcelona). De provincies hebben dezelfde namen als de respectievelijke provinciehoofdsteden. Naast Barcelona zijn met name Gerona met de Costa Brava en Tarragona met de Costa Dorada of Costa Daurada, populair bij toeristen. Lérida is eigenlijk nauwelijks bekend.

Stad Inwoneraantal
Barcelona 1,6 miljoen
Gerona 98.000
Tarragona 131.000
Lérida 138.000

Veelzijdige regio

Catalonië is een van de meest veelzijdige Spaanse regio’s. Enerzijds is het gebied natuurlijk bekend vanwege het bruisende Barcelona, maar ook de populaire kusten de Costa Brava en de Costa Dorada zijn befaamd. Naast Barcelona zijn ook Girona in het noorden en Tarragona in het zuiden gezellige steden.

Daarnaast biedt de regio pittoreske dorpen, de bergtoppen van de Pyreneeën, waar je in de winter gewoon op de ski’s een afdaling kunt maken, de wijnvelden van de Penedès en kleinere wijngebieden, de prachtige meren van natuurpark Aïguestortes, de Ebrodelta en ga zo maar verder. Wie verder kijkt dan Barcelona en de badplaatsen langs kust, ontdekt een enorme diversiteit. Perfect dus voor een vakantie.

Middeleeuwse straat in Peratallada, Catalonië, provincie Girona
Het prachtige middeleeuwse dorp Peratallada in het achterland van de Costa Brava.

Catalaanse kusten

De kustlijn van Catalonië bestaat uit vier verschillende costas. De meeste bekende zijn de Costa Brava in het noorden en de Costa Dorada (Costa Daurada in het Catalaans) in het zuiden. Daartussen liggen de Costa de Maresme, waar ook Barcelona aan ligt, en de Costa del Garraf, vlak onder Barcelona.

economie

Van oudsher is Catalonië een van de meest welvarende regio’s van Spanje. Dat komt mede door de strategische positie: al vroeg kon de regio zich ontwikkelen tot handelsnatie vanuit het florerende Barcelona. Later loopt het gebied op kop als het gaat om de industriële revolutie in het land, met name de textielindustrie floreert in Catalonië. Tegenwoordig is het toerisme een van de belangrijkste sectoren.

taal

In Catalonië is naast het Spaans ook Catalaans een officiële taal. Je zult de beide talen overal in het openbare leven tegenkomen, maar over het algemeen overheerst de Catalaanse taal.

Catalaanse tradities

Catalanen zijn trots op hun afkomst en hun tradities. Een van de belangrijkste tradities in de regio is die van de castellers, de menselijke torens. Daarnaast kent de regio een eigen dans, de sardana. Ook zijn de dorpsfeesten befaamd. Daarbij worden vaak correfocs gehouden, waarbij mensen rennen met vuur, spectaculair! Rond de kersttijd vormen de caganers en de caga tío of de tío de nadal twee belangrijke ingrediënten.

Volkslied

Catalonië heeft sinds officieel een eigen volkslied, Els Segadors. De tekst hiervoor werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw geschreven. De tekst van het volkslied is nationalistisch.

Catalaanse keuken

De Catalaanse keuken kent een aantal typisch Catalaanse gerechten, zoals pan con tomate en canelones. Ook de culinaire traditie van de calçotada is typisch voor Catalonië.

Lees meer over de Catalaanse keuken en culinaire tradities in de regio.
Zelf Catalaanse en Spaanse recepten bereiden? Ga dan naar onze receptenpagina.

shares