Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi is zonder twijfel de meest romantische dag van het jaar in Barcelona en de rest van Catalonië.

De oorsprong: de legende van Sant Jordi

Sint Joris of Sant Jordi, zoals de Catalanen ‘m noemen, is de patroonheilige van Catalonië. Volgens de Catalaanse traditie vond de legende van Sint Joris en de Draak niet plaats in de Libische stad Silene, zoals vaak wordt gezegd, maar in het Catalaanse dorp Montblanc, in de provincie Tarragona. In een klein meer leefde een draak die de mensen in het dorp het leven zuur maakte. In een poging hem rustig te houden, gaf de lokale bevolking hem twee schapen per dag. Maar toen er in het hele dorp geen schaap meer over was, kwam er iets anders op het menu: vanaf nu werden één voor één de kinderen van Montblanc aan de draak gevoerd. Op een dag was het de beurt aan de dochter van de koning. Ze werd in haar prinsessenkleren naar het meer gebracht, maar net op tijd gered door Sint Joris, die met zijn zwaard de draak doodstak.

Rozen en boeken

Sint Joris werd na zijn heldendaad de patroonheilige van Catalonië. De rozen die op de Dag van Sint Joris overal worden verkocht staan symbool voor zijn legende. Uit het bloed van de draak zou namelijk een roos hebben gegroeid. Sinds 1456 wordt officieel de Dag van de Verliefden gevierd. Op 23 april staan overal in Barcelona en de rest van Catalonië rozenstalletjes. De traditie schrijft voor dat mannen op die dag een roos kopen voor de belangrijkste vrouwen in hun leven (dus niet alleen voor hun geliefde, maar ook voor moeders, dochters, vriendinnen en collega’s). Catalaanse vrouwen die op 23 april géén roos krijgen, moeten zichzelf eens goed achter de oren krabben.

Tegenwoordig wordt op diezelfde 23 april ook Wereldboekendag gevierd. Op die datum in 1616 overleed de bekende Spaanse schrijver Miguel de Cervantes, die Don Quijote schreef. Sinds 1930 wordt in Spanje uitgebreid bij zijn sterfdag stilgestaan en in 1995 verklaarde UNESCO deze dag tot Wereldboekendag. Volgens de modernere traditie kopen vrouwen die dag een boek voor de mannen in hun leven.

Wat te doen in Barcelona?

Stelletjes, families en vriendengroepen: op deze dag trekt iedereen eropuit voor een wandeling door het stadscentrum. Ze kopen hun rozen en boeken in een van de vele stalletjes en kraampjes en genieten op een terrasje van de lentezon. Omdat Sant Jordi in 2017 op een zondag valt, zal het gegarandeerd druk zijn in de stad. Mocht je de 23ste in Barcelona zijn, neem dan dus zeker even een kijkje.

Regeringspaleis

23 april is ook een goede dag om een bezoek te brengen aan het regeringspaleis (Palau de la Generalitat) op het mooie Plaça de Sant Jaume. Normaal gesproken is het gebouw niet open voor publiek, maar op de Dag van Sint Joris wel. De Catalaanse regering zit sinds het jaar 1400 in dit paleis gevestigd. Eenmaal binnen loop je via de conferentiezaal tot aan de Pati de Tarongers, een prachtige binnenplaats met sinaasappelbomen. In het midden van de tuin staat een beeld van Sant Jordi. In de Kapel van Sant Jordi kun je een mis bijwonen, of aanschouw hoe de rozen worden gezegend in de gotische binnenplaats. Uiteraard zijn er hier ook rozen te koop. Ook wordt er die dag een traditioneel orgelconcert gehouden.

Open huis bij andere bezienswaardigheden

Ook het Casa de la Ciutat, het gemeentehuis aan de andere kant van het plein, zal tijdens de Diada de Sant Jordi de deuren openen. Een unieke kans om te zien waar de burgemeester werkt en waar de gemeenteraden worden gehouden (in de Saló de la Reina Regente). Andere bezienswaardigheden in Barcelona die op 23 april gratis te bezoeken zijn, zijn Gaudí’s Palau Güell (Carrer Nou de la Rambla 3-5), het Recinto Modernista Hospital de Sant Pau (Carrer de Sant Antoni Maria Claret 167), de Biblioteca Nacional de Catalunya (Carrer de l’Hospital 56) en het Ateneu Barcelonés (Carrer de la Canuda 6).

Wat te eten?

De laatste jaren is gastronomie tijdens de Dag van Sant Jordi een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Een van de populairste versnaperingen is het Pan de Sant Jordi, een brood dat wanneer je ‘m snijdt, vier rode strepen van de Catalaanse vlag toont. De strepen zijn gemaakt met een sobrassada, een gerookte worst typisch voor de Balearen. Ook worden er allerlei soorten gebak verkocht met de vier strepen, en chocolaatjes en andere zoetigheden in de vorm van een roos. Sommige restaurants bieden een speciaal Sint Joris menu.