De markten van Barcelona

Barcelona telt maar liefst 39 versmarkten, waar je voor culinaire geneugten zeker aan je trekken komt. Bovendien zijn sommige gevestigd in wel heel bijzondere gebouwen. Wij nemen je mee naar de allerleukste. Ook de vlooien- en boekenmarkt struinden we voor je af.

VERSMARKTEN

La Boquería

Boquería Barcelona markt

Mercat La Boquería aan de Rambla is een van de populairste bezienswaardigheden in de stad en een absolute must voor foodlovers. Honderden kleurrijke kraampjes vol verse producten, hapjes en sapjes en exotische ingrediënten: houd je fototoestel in de aanslag en wees gewaarschuwd, het water loopt je hier zeker in de mond.

De Mercat de San Josep, zoals de markt officieel heet, dateert uit de dertiende eeuw. Slagers verkochten hun vlees op tafels net buiten de stadsmuren van Barcelona. Daar zou ook de naam vandaan komen: het Catalaans ‘boc’, betekent geit. Het huidige marktgebouw dateert uit 1836 en de metalen structuur werd in 1914 geplaatst.

Wil je inkopen doen? Dan doe je er goed aan de prijzen te vergelijken. Bij de ingang aan de kant van de Ramblas zijn producten vaak een stuk duurder. Vis is ’s morgens het meest vers en voor groenten en fruit kom je volgens de locals het best ’s middags. De kraamhouders stallen de mooiste exemplaren goed zichtbaar uit en pakken eerst de minder mooie. Aan het eind van de dag blijven dus de meest aantrekkelijke over.

Lees ook: dit nog véél uitgebreidere artikel over de Boquería.

Mercat de Santa Caterina

markt santa catarina

De Mercat de Santa Caterina in de wijk El Born is een Barcelonese versmarkt in moderne stijl. De deuren van de hal, die werd ontworpen door Enric Miralles en Benedetta Tagliabue, gingen in 2005 open. Topstuk is het bontgekleurde keramieken dak dat onmiskenbaar Gaudiaanse trekken, groenten en fruit en een mediterrane invloed uitstraalt.

Net als op de Boquería kun je ook hier fantastisch eten. Het restaurant Cuines Santa Caterina wist zich in no-time op te werken tot een van de populairste eetgelegenheden in het stad. Natuurlijk staan er tapas op het menu, maar je kunt er tevens sushi krijgen, andere Aziatische gerechten en vegetarische platos.

Achter in de markthal kun je de archeologische resten van het vroegere Santa Caterinaklooster bezichtigen, een dominicanenklooster, dat op deze plek stond en waar de markt zijn naam aan ontleent.

Lees verder: over deze markt schreven we ook een uitgebreider artikel.

Mercat de Galvany

In uptown Barcelona, ver van het toeristische hart van de stad en te midden van de chique woonwijken Sarrià en Sant Gervasi ligt de Mercat de Galvany, vanwege de grandeur van het gebouw een van de mooiste markthallen van de stad. Met de bouw ervan werd in 1868 begonnen, toen het gebruik van ijzeren structuren in trek was, maar de markt werd pas in 1927 officieel geopend.

De hal heeft de vorm van een Grieks kruis met in het centrum een achthoekige koepel, die wordt ondersteund door vier arcadebogen die voorzien zijn van glas in lood ramen. Binnen trekt de modernistische lantaarnpaal met antieke klok direct de aandacht. Ook de buitenkant van het bouwwerk is imposant: het telt vier majestueuze façades, waarop het oude wapen van Barcelona te zien is.

Mercat de Sant Antoni

Het hart van de upcoming wijk Sant Antoni staat de Mercat de Sant Antoni. De markthal werd ontworpen door de stadsarchitect Antoni Rovira i Trias, die eveneens verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Mercat del Born en de versmarkt in la Barceloneta. De bouw vond plaats tussen 1872 en 1882. Helaas is de markthal momenteel niet te bezoeken: sinds 2009 wordt de hal gerenoveerd. De kramen zijn ondergebracht in een tijdelijke markthal pal naast het oorspronkelijke ijzeren structuur.

Traditioneel wordt op zondagochtend bij de Mercat de Sant Antoni een boekenmarkt gehouden. Of je nu wel of geen Spaans of Catalaans leest, de markt is hoe dan ook een gezellige manier om je zondagochtend door te brengen. Kraampjes vol oude en nieuwe boeken, volledige jaargangen van talloze tijdschriften en posters, computergames, comics en ansichtkaarten worden er verkocht. De markt begint vroeg en wordt voor de lunch alweer afgebroken. Tip: ontbijt of lunch als je er toch bent bij Els Tres Tombs op de hoek, een van de bekendste tapastenten in de stad.

Mercat de la Barceloneta

markt barceloneta

Mercat de la Barceloneta is een van de oudste versmarkten van de stad en van oorsprong een belangrijke plek voor de verkoop van vis vanwege de ligging vlak bij zee. De oorspronkelijke hal van architect Antoni Rovira i Trias dateerde uit het jaar 1884, maar kreeg begin deze eeuw een nieuw uiterlijk. De ijzeren structuur is nog altijd zichtbaar maar het golvende dag met zonnepanelen is nieuw.

VLOOIENMARKTEN EN MERCADILLOS

Els Encants

encants

Fira de Bellcaire, zoals de naam van Els Encants officieel luidt, is een van de oudste rommelmarkten van Europa. Rond de eeuwwisseling werd Els Encants beschouwd als de schroothoop van Barcelona, waar uitschot zich verzamelde om aan troep nog wat te verdienen en Spaanse winkelketens de afdankertjes van hun oude, slecht verkochte collecties via een tussenpersoon voor (bijna) niks van de hand deden.

Nu is dat helemaal anders, want Els Encants is herontdekt als dé plek om voor spotprijsjes vintage, antiek, elektronica en textiel op de kop te tikken. Recentelijk verhuisde de markt naar een spiksplinternieuwe hal met futuristisch dak. Onderhandelen over de prijs is heel normaal, zeker als buitenlander zijn de marktkoopmannen nogal eens geneigd de prijzen te verhogen.

Lees ook: dit uitgebreide artikel over vlooienmarkt Els Encants.

Two Market

Je betaalt 1 euro entree en daarna kost alles 1 euro. Two Market wordt de eerste zondag van de maand gehouden in het pand van Ovella Negra in Poblenou.
Website

Lost & Found

Een van de meest bekende tweedehandsmarkten in de stad is Lost & Found, een maandelijks terugkerende vlooienmarkt, die in de zomermaanden plaatsvindt in de wijk Barceloneta aan zee en ’s winters in de centrale hal van treinstation Estació de França.
Website

Flea Market BCN

Een andere maandelijkse vlooienmarkt is de Flea Market BCN in de wijk El Raval. Deze vindt plaats achter het Museu Marítim op het Plaça de Blanquerna.
Website

Demanoenmano

Demanoenmano is eveneens een maandelijks terugkerende markt in El Raval, met zowel vintage als kunst en handwerk. De locatie is wisselend.
Demanoenmano”>Website

Antiekmarkt

Op Plaça Portal de la Pau tussen het standbeeld van Columbus en de haven wordt in het weekend een kleine antiekmarkt gehouden.

Postzegel- en puntenmarkt

Elke zondag op Plaça Reial is het heerlijk kijken hoe oude mannetjes met elkaar onderhandelen. Zelf meedoen mag ook natuurlijk.

Tips voor op de markt in Barcelona

· Laat je jamón iberico of manchegokaas vacuüm verpakken, dan kan het zo in de koffer mee naar huis.

· Het is heel gewoon om een stukje te proeven voordat je iets koopt.

· Afdingen is not done op Spaanse versmarkten. Op de vlooienmarkt Els Encants mag dat weer wel.

· Op La Boquería verkopen veel marktkooplui ook hapjes voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan een gefrituurde inktvis op een stokje. En voor de dagelijkse dosis vitaminen, kun je er een sapje halen.

· Willen de marktkoopmannen- en vrouwen niet dat je een foto neemt? Respecteer dat dan.

· Staan er al een paar mensen te wachten? Dan vraag je wie de laatste in de rij is: ¿Quién es el último?

· Het is heel normaal dat de marktkoopmannen- en vrouwen je aanspreken met een koosnaam. Enkele veel gebruikte troetelnamen die je zult horen, zijn mi vida (liefje), cariño (lieverd), cielo (schatje), reina (koningin) en princesa (prinsesje).