Recept: Pan con tomate

Als ontbijt, bij de (tapas)maaltijd of gewoon als tussendoortje. Pan con tomate, of – op z’n Catalaans – pa amb tomàquet – mag in Barcelona op elk moment van de dag. Ook wij zijn fan en maken dit gerechtje van brood met tomaat regelmatig zelf. Makkelijk, snel en muy lekker!

Behalve in Catalonië staat pan con tomate ook in andere delen van Spanje op de menukaart. Het leuke is dat je ‘m in elke bar en elk restaurant weer anders krijgt gepresenteerd. De ene keer worden alle ingrediënten los op tafel gezet en moet je het helemaal zelf doen, terwijl de andere keer het tomatenprutje al in de keuken op het brood is gesmeerd. In Andalusië is het gebruikelijk dat de geperste tomaat in een doorzichtige knijpfles wordt gedaan, zodat je het als een soort ketchup op je brood kunt doen.

Onze favoriet is het doe-het-zelf pakketje, een gegarandeerd succes op een feestje of etentje met vrienden. Leg je gasten wel even uit hoe het moet, want de tomaat op z’n Hollands in plakjes snijden en op het brood leggen, is in Spanje echt not done.  Hieronder het recept:

Hoe maak je pan con tomate?

Wat heb je nodig (voor 4 porties)

  • Brood (Catalanen gebruiken coca de pan, een soort dun ciabattabrood, maar gewoon stokbrood of sneetjes stevig witbrood kan ook. Wij vinden het lekker om het even te roosteren, maar dat hoeft niet.)
  • 2 rijpe tomaten 
  • 1 teentje knoflook 
  • olijfolie
  • zout

Bereiding

  • Snijd de tomaat doormidden, niet daar waar het steeltje zat, maar beter dwarsover. Snijd de knoflookteen ook door midden.
  • Wrijf de knoflook over het brood. Let op: ook al lijkt het misschien of de knoflook niet veel smaak afgeeft, dat doet het meestal wel. Zorg dat de knoflooksmaak niet te veel overheerst.
  • Wrijf het spa en vruchtvlees van de tomaat uit over het brood door er stevig in te knijpen.
  • Strooi er naar smaak zout over en eindig met een beetje olijfolie.

¡Buen provecho!

In deze video laat Carola je stap voor stap zien hoe je pan con tomate maakt.

Tip: Een optie is om het tomatenprutje van te voren te bereiden en los bij het brood te serveren, of het er zelf al op te smeren. Dat doe je door de tomaat en een klein stukje knoflook te raspen en daar wat olijfolie en zout aan toe te voegen. Het zout en de olijfolie kun je eventueel ook apart serveren. Net hoe jij het fijn vindt!

De beste adressen voor pan con tomate in Barcelona

Inmiddels durven wij onszelf wel ‘pan con tomate-experts’ te noemen. In de loop der jaren bestelden we het gerecht in tientallen bars en restaurants in de stad. Bij deze adresjes lik je je vingers erbij af:

  • El Nacional (Passeig de Gràcia 24, Eixample)
  • El Pirineu en Boca (C/Girona 17, Eixample)
  • Llamber (C/Fusina 5, El Born)
  • Chelo Café (Plaça Vicens Martorell 4, El Raval)
  • Sucursal Aceitera (C/Comte Borell 36, Sant Antoni)
  • Palo Santo (Gótico)
  • Pepa Tomate (Plaça Revolució de Setembre 1868 17, Gràcia)