Tours: Barcelona ontdekken met een gids

Je kunt Barcelona natuurlijk in je eentje (of met je reisgenootjes) ontdekken, maar lijkt het je leuk om ook een paar uur met een local op pad te gaan, dan zijn er mogelijkheden genoeg. Wandeltours, fietstours, thematische tours, bijvoorbeeld op het gebied van architectuur, film of gastronomie. Bovendien zijn er genoeg gidsen die Nederlands spreken.

Tip: plan je tour aan het begin van je verblijf, dan kun je de gids meteen om zijn/haar favoriete winkels, restaurants of uitgaansplekken vragen. Daar heb je de rest van je stedentrip wat aan.

Wandelen

Verschillende tourbedrijven in de stad bieden wandeltours aan. De meeste gidsen nemen je mee naar de gotische wijk, hartje stad. Die oude middeleeuwse buurt is lopend prima te bezichtigen (beter dan op de fiets) en bovendien krijg je zo de gezellige sfeer mee van de smalle steegjes en pleinen als het Plaça Reial of het Plaça del Pi.

El Gòtic al eens gedaan en juist benieuwd naar andere kanten van de stad? Een op maat gemaakte tour behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Of een wandeltour door de populaire buurt Gràcia en wat te denken van een tour waarbij je wordt rondgeleid door een voormalige dakloze?

Aanbieders

Bijna alle tourbedrijven in de stad hebben wel wandeltours in de aanbieding. Enkele Nederlandse aanbieders zijn Orange Monkey Tours en Gids in Barcelona, beide bedrijven bieden kleinschalige tours aan, waarbij je onder meer de mogelijkheden hebt voor de gotische wijk, Barcelona by night of een op maat gemaakte tour.

Hidden City Tours werd opgezet door de Britse Lisa MacCarthny. De tours worden uitgevoerd door voormalige daklozen die je vertellen over de andere kant van Barcelona, namelijk de stad die hard werd getroffen door de crisis de afgelopen jaren. Ook de liefdadigheidsvoorzieningen in de ‘Ciutat Comtal’ komen aan bod.

Hoewel Baja Bikes vooral bekend is van de fietstours, kun je er ook deelnemen aan een wandeltour. Dit zijn geen privétours en gaan dagelijks op een vast tijdstip van start.

Ook zijn er diverse aanbieders van gratis tours te vinden in de stad, zoals Runner Bean Tours of de Feel Free Tours. Hierbij wordt geen vast bedrag per deelnemer gerekend, maar wel wordt verwacht dat de deelnemers een bedrag betalen in de vorm van een fooi. Hierbij mogen de deelnemers zelf bepalen wat ze redelijk vinden.

Fietsen

Op de fiets zie je in korte tijd meer van de stad dan lopend en dat kan zo z’n voordelen hebben. Je komt fietsend en met een gids die de weg kent een stuk makkelijker op die off-the-beaten-track-locaties die door de meeste toeristen nooit gevonden worden. En natuurlijk zit fietsen nu eenmaal in ons Nederlandse dna.

Aan de andere kant is het wel een stuk lastiger om tussen het drukke verkeer door een praatje te maken met de gids die voorop gaat, zeker wanneer je meegaat met een fietstour voor een grotere groep. Een privéfietstour is daarom wel aan te raden voor degenen die veel vragen willen stellen of die bijvoorbeeld zelf willen bepalen wanneer er even gestopt wordt voor een (koffie)pauze. Ook handig als je zelf het tijdstip wil bepalen. Een privétour is doorgaans wel iets prijziger dan een groepstour die dagelijks op een vast tijdstip vertrekt.

Groepstour

De meest bekende aanbieder van grotere groepstours (dagelijkse tours) is Baja Bikes. Je kunt bij ze terecht voor tours in het Nederlands en afhankelijk van welke tour je kiest zal de gids je de belangrijkste bezienswaardigheden laten zien.

De fiets is bij de prijs inbegrepen. Officieel rijden er bij hele grote groepen twee gidsen mee, één voorop en één achterop om de groep bij elkaar te houden. Het aantal deelnemers bedraagt zo tussen de 10 en 14, in het laagseizoen is dat doorgaans minder. De kosten bedragen ongeveer 23 euro per persoon.

Privéfietstour

Een fietstour met een privegids in de Nederlandse taal kun je boeken bij de kleinschalige en authentieke fietsverhuur El Ciclo in de gotische wijk. In overleg met de gids bepaal je waar je naartoe fietst en welke bezienswaardigheden je wel of juist niet wil zien. De fiets zit bij de prijs inbegrepen. Een fietstour met een privégids boek je al vanaf 36 euro per persoon bij twee personen.

Andere tours

Naast de tours die je een algemeen beeld geven van de stad en de bezienswaardigheden, worden er ook tientallen, zo niet honderden thematische tours aangeboden in Barcelona.

Wijntours

Van bodega naar bodega wandelen en ter plekke een paar slokken lokale vino proberen, terwijl een gids je alle ins en outs over het productieproces en de druivensoorten vertelt? Dan moet je op zoek gaan naar een wijntour. Onder meer Orange Monkey Tours heeft wijntours in zijn aanbod, maar je kunt ook kiezen voor de tours van de in wijn gespecialiseerde Nederlandse Claartje die Blend and Bottled runt in Barcelona.

Architectuur

Barcelona staat erom bekend één groot openluchtmuseum te zijn en dan met name de wijk Eixample. Dat komt door de architectuur in de stad en het Catalaans modernisme in het bijzonder. Gaudí is natuurlijk het bekendste voorbeeld hiervan. Wil je alles over hem weten en kennismaken met zijn erfgoed? Dan kun je een specifieke Gaudí-tour boeken die je meeneemt langs zijn bouwwerken. Ook worden er tours angeboden die het modernisme in meer algemene zin als thema hebben of architectuurtours die je ook meenemen naar de voorbeelden van moderne architectuur in de stad.

Brood en Tomaat
Icono Serveis
Runner Bean Tours (gratis tour)

Culinair

Een tocht door de stad combineren met tapas? Dat kan tijdens een tapastour. Bij verschillende bedrijven worden tapastours zowel in de vorm van een wandel- als een fietstour aangeboden. Tijdens zo’n tour kom je alles te weten over het tapasaanbod in de stad. Ook andere culinaire tours behoren tot de mogelijkheden en er zijn zelfs workshop/tours die je meenemen naar La Boquería om daar uitgebreid boodschappen te gaan doen en daarna onder begeleiding van een professionele kok een maaltijd te bereiden.

Tapas tour met Gids in Barcelona

Eens heel wat anders

Verschillende bedrijven bieden ook hele andere en veel specifiekere thematische tours. My Favourite Things is er een van. Dit tourbedrijfje werd jaren geleden opgericht door de Vlaamse Katrien Claus en was daarmee een van de eerste touraanbieders op de markt. Bijna ieder jaar voegt zij weer nieuwe, originele tours toe aan haar aanbod. Ze werkt met gidsen die gespecialiseerd zijn in specifieke thema’s.

My Favourite Things

Je kunt bij My Favourite Things onder meer terecht voor een glamourtour, een street art tour of ervoor kiezen om het Barcelona van uit de films te ontdekken. Ook bijzonder zijn de tours die je meenemen naar het chiquere ‘uptown’ of juist naar de verderafgelegen ‘vergeten’ wijken.

Icono Serveis Culturals

Icono Serveis Culturals is een lokale aanbieder van een enorm breed scala aan tours. Langs de uitzichtpunten, superdeluxe Passeig de Gràcia, de stad uit of tours die gecombineerd worden met theater, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

De schaduw van de wind-tour

Een route die de afgelopen jaren popoulair was vanwege de populariteit van Zafóns bestseller De schaduw van de wind. Verschillende tourbedrijven bieden deze route aan, waaronder ook Orange Monkey Tours (in het Nederlands). Ga mee naar de plekken uit de roman en ontdek of het Kerkhof der vergeten boeken echt heeft bestaan.

De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen