Barcelona in 8 films

De Catalaanse hoofdstad, met haar prachtige historische centrum, is razend populair bij cineasten. ‘A dream come true’, zei Woody Allen over filmen in Barcelona. Voor de kaskraker Perfume (verfilming van Das Parfum) moest Barcelona op achttiende-eeuws Parijs lijken. Voor de fans van Titanic: de zwarte glitterjurk van Kate Winslet die het hart van Jack sneller deed kloppen, werd geleend uit een winkeltje verstopt in de oude Joodse wijk El Call.

1. Todo sobre mi madre (1999)

Filmmaker Pedro Almodóvar behoort tot de zogenaamde movida madrileña, een beweging die zich tijdens de naweeën van Franco in de jaren zeventig en tachtig afzette tegen de gevestigde orde. Met een hoog kitschgehalte en vaste ingrediënten zoals prostitutie, drugs en de vrije liefde, doorbrak hij alle taboes.

In Todo sobre mi madre (Alles over mijn moeder), komt hoofdpersoon Manuela in de avond aan in haar geboortestad Barcelona, dromerige beelden van de Sagrada Familia passeren de revue. Ze leert de zwangere, met hiv besmette non Rosa en de transseksuele prostituee Agrado kennen, wiens appartement uitkijkt op het Palau de la Música. Ze besluit om oude en nieuwe vrienden met hun problemen te helpen en verwerkt zo ook haar eigen pijnlijke verleden.

2. En Construcció (2001)

Het overweldigende succes van de Olympische Spelen in 1992 leidt tot ingrijpende veranderingen in de stad, ook de jaren erna nog. Voor de Rambla del Raval werden maar liefst vijf huizenblokken gesloopt, iets wat grote impact had op de van oudsher arme immigrantenwijk, met veel kansarme jongeren, drugsproblematiek en straatprostitutie.

Via sfeerbeelden en alledaagse gesprekken tussen de bewoners en arbeiders, schetst José Luis Guerin een ongekunsteld beeld van de sloop- en bouw van het plein. Op de achtergrond beelden van de Sant Pau del Camp, een van de oudste kloosters van Barcelona en het Apolo-theater op de Avinguda del Paral.lel.

3. Perfume: the story of a murderer (2006)

De film Perfume begint op het Plaça de la Mercè, in de gotische wijk. Hier wordt hoofdpersoon Jean-Baptiste Grenouille in het stinkende afval van een Parijse vismarkt geboren en door zijn moeder verstoten. Weetje: er werd maar liefst tweeënhalve ton vis gebruikt voor deze scene!

De spectaculaire eindscène is op het Plaça Major in Poble Espanyol. Vlak voordat Grenouille zal worden geëxecuteerd haalt hij plotseling een flesje met zijn parfum tevoorschijn, besprenkelt er een lapje ermee en werpt het in de mensenmassa. Een massale orgie is het gevolg, terwijl het lichaam van Grenouille in de menigte verdwijnt.

Met een budget van zestig miljoen euro is dit de duurste Europese film ooit gemaakt in Barcelona.

4. Vicky Cristina Barcelona (2008)

In Woody Allens ‘eerbetoon aan Barcelona’ wordt de stad als een reeks ansichtkaarten gepresenteerd: Gaudí’s Park Güell, de Sagrada Família, de Tibidabo, kunstenaarscafé Els 4 Gats, de Oympische haven, het Miró-museum, vrijwel alle hotspots komen voorbij. Van de economische crisis is geen spoor te bekennen en de kijker krijgt het idee dat alle Barcelonezen in enorme huizen wonen met een cabrio voor de deur.

De tragikomische film gaat over de passionele driehoeksverhouding tussen de Amerikaanse Cristina (Scarlett Johansson) en het Spaanse kunstenaarsstel Juan Antonio (Javier Bardem) en María Elena (Penélope Cruz). Vicky (Rebecca Hall), Cristina’s gereserveerde en verloofde hartsvriendin wordt na een one night stand hopeloos verliefd op Juan Antonio.

5. Johan Primero (2010)

Cineast en regisseur Johan Kramer kwam op het idee voor zijn komisch-romantische Spaanstalige film door het typisch hysterische gedrag van Barça-fans, als hun club voetbalt, te observeren. De film werd in twee weken opgenomen met een oude camera uit de jaren zestig.

Johan Primero rijdt elke dag 50 rondjes om Camp Nou, hij houdt het bij op de teller van zijn gammele blauw-rode autootje. Hij weet zeker dat dit zijn geliefde club Barça overwinningen oplevert. Op een dag ontmoet hij Paquita die autoruiten wast bij een stoplicht. Dit zet het dwangmatige leventje van Johan totaal op z’n kop en hij krijgt een nieuwe missie: Paquita proberen mee te krijgen op zijn route.

6. Biutiful (2010)

Een relaas over de rauwe realiteit van de onderklassen van Barcelona. Regisseur Alejandro Gonzales laat zich niet verleiden door sentiment en dat maakt de film briljant, maar vrolijk word je er zeker niet van. Het speelt zich af in de grimmige achterbuurten van Badalona en Santa Coloma, daar waar de bus túristic met een grote boog omheen rijdt.

Uxbal (Javier Bardem) werkt als tussenpersoon tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikaanse verkopers van namaakartikelen, met hun zogenaamde top manta, de bekende kleedjes met daarop neptassen en zonnebrillen. Mensen in een uitzichtloze situatie, afgestompt door de teleurstelling van een Europa wat niet het paradijs bleek waar ze van droomden.

De titel Biutiful verwijst naar de spelfout die de dochter van de hoofdpersoon in de film per ongeluk maakt bij het maken van haar huiswerk Engels.

7. DEAL (2012)

Deze romantische komedie ‘met een Spaans ritme’, zou eigenlijk op het Scheveningse strand worden gedraaid, maar regisseur Eddy Terstall verhuisde de set naar de zonnige nazomer van Barcelona. Dertien dagen werd er gefilmd, terwijl de crew per bakfiets de benodigdheden naar de sets bracht: het strand, de wijk Poblenou en het W-Hotel.

Tijdens een avondje in de kroeg vraagt barmeisje Sara aan Midas hoeveel geld hij zou betalen voor een nacht met haar. ‘Tweeduizend euro’, antwoordt hij. ‘Deal’, zegt zij, waarna ze afreizen naar Barcelona, heen en weer geslingerd tussen de onvermijdelijke erotische spanning van vriendschap tussen een man en een vrouw en een potentiële liefdesrelatie.

8. Uncharted (2022)

‘Uncharted’ (wat oorspronkelijk een computerspel is) heeft in 2022 ook een film uitgebracht. In deze film maken Nathan (Tom Holland) en Victor een gevaarlijke reis door verschillende landen om op zoek te gaan naar een schat. Een groot deel van deze film wordt in Barcelona opgenomen. Je zult in deze film veel plekjes herkennen zoals National Palace, Santa Maria del Pi en de Sagrada Familia. Naast Barcelona, brengen ze in de film ook een bezoekje aan de steden Girona, Valencia en Berlijn.