Appartementen in Barcelona

Vanuit een eigen appartement je tijdelijk een local wanen in Barcelona? De stad telt honderden, zo niet duizenden opties om voor een paar dagen iets te huren. Het centrum en het strand zijn de populairste gebieden voor de huur van een eigen onderkomen, maar ook elders in de stad zijn er goedkope, luxe en bijzondere mogelijkheden.

Wij proberen een uitgebreide selectie appartementen in Barcelona te bieden, maar kennen natuurlijk niet elke plek. Het verloop in de stad is groot en het kan zijn dat een door ons geselecteerd appartement niet meer beschikbaar is. Mocht je nou zelf een leuk appartementje hebben gevonden in Barcelona, zouden we het leuk vinden als je dat ons laat weten. Stuur een mailtje naar info@barcelonatips.nl, vertel wat er goed aan was en wie weet vind je ‘jouw’ appartement terug op de website.

Populaire appartementen in Barcelona

Appartement Donna

Appartement voor vier personen in de buurt van Plaça d'Espanya en de upcoming wijk Sant Antoni. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Appartement Sofia

Appartement Sofia is geschikt voor grotere gezinnen en groepen. Het ligt buiten de drukke toeristengebieden, maar het centrum bevindt zich wel op loopafstand.

Appartement Roger de Flor

Appartement in de wijk Eixample, dichtbij de Sagrada Familia en andere bezienswaardigheden van Gaudí.

Appartement Sofia II

Ruim en fijn gelegen appartement met plek voor grotere gezinnen en kleine groepen.

Fabulous H 35

Verblijf in een rasechte Barcelonese wijk, maar wel met de luxe van een zwembad.

Nooit meer te laat voor het ontbijt, geen zorgen over de kamerindeling en nog voordeliger ook. Steeds meer stedentrippers verkiezen de vrijheid van een appartement in Barcelona boven het gemak van een hotel. Maar wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij het huren van een appartement?

Steeds meer bezoekers van Barcelona verkiezen een appartement boven een hotel. Een van de belangrijkste redenen waarom vooral grote families resoluut voor een appartement kiezen is de grotere vrijheid die ze hier hebben, omdat de kinderen zonder problemen kunnen rondlopen in hun eigen speelruimte zonder andere gasten te storen.

Ook bij bedrijfsreizen wordt steeds vaker gekozen voor een appartement, omdat klanten hier op elk uur van de dag en in een relaxtere sfeer ontvangen kunnen worden. Vanuit economisch standpunt is het vaak ook voordeliger om een appartement te huren in plaats van op hotel te gaan, en dan vooral voor grotere groepen die met gemak in één groot appartement kunnen verblijven en geen diverse hotelkamers moeten boeken. Bovendien beschikken appartementen over een eigen keuken, zodat het niet noodzakelijk is om elke dag te gaan uiteten.

Hiermee komt echter ook onmiddellijk een eerste nadeel naar boven, namelijk dat niet iedereen op vakantie zelf wil instaan voor zijn ontbijt, middag- en avondmaal. Vaak liggen supermarkten ook niet onmiddellijk in de buurt van het appartement, en is de aanbod erg beperkt.

Wat de appartementen in het centrum van Barcelona betreft kan het gotere onveiligheidsgevoel ook als een belangrijk nadeel gezien worden, aangezien deze appartementen vaak niet over (duurdere) alarmsystemen beschikken, meestal enkele beglazing hebben en nog voorzien zijn van verouderde deursloten.

Een ander nadeel in vergelijking met een hotel is dat er meestal geen extra faciliteiten voorhanden zijn; dus geen zwembad – of in het beste geval gedeeld met de andere bewoners -, geen internet, en geen fitnessruimte of roomservice. In vele hotels is het bovendien ook mogelijk bij het uitchecken de bagage in het hotel te laten tot ’s avonds, terwijl dit in een appartement vaak moeilijker te regelen valt. De laatste tijd proberen verhuurbedrijven hier wel een mouw aan te passen door klanten de mogelijkheid te bieden hun bagage op het verhuurkantoor bij te houden. Belangrijk voor wie voor deze optie kiest is echter te kijken in welke zone het verhuurkantoor gelegen is, en – indien het verhuurbedrijf verder uit het centrum gelegen is – of het praktisch haalbaar is de koffers hier achter te laten.

Tot slot is het bij het overgrote merendeel van de verhuurbedrijven zo dat 20% à 30% van het totale huurbedrag op voorhand betaald dient te worden en dat de rest ter plekke – meestal cash – overhandigd moet worden.

In de onderstaande tabel worden de belangrijkste voor- en nadelen nog eens kort samengevat:

Voordelen Nadelen
Vrijheid vs comfort
De vrijheid van een eigen appartement is ideaal voor groepen, families met kinderen en bedrijfsreizen. Bedden worden niet opgemaakt en je moet ´s ochtends je eigen croissantjes bakken.
Romantiek vs. veiligheid
Met een appartement in het oude centrum van Barcelona beleef je de stad pas echt Doordat er minder controle is op het verloop, en appartementen vaak over verouderde raam- en deursloten beschikken, is het onveiligheidsgevoel groter dan in een hotel
Prijs vs. faciliteiten
Als je het appartement met meerdere personen huurt kun je de kosten delen en ben je vaak goedkoper uit. Verwacht geen zwembad, spa en fitness ruimte bij je appartement.

De keuze van de juiste locatie

Doordat Barcelona ingedeeld is in maar liefst 19 verschillende zones is er voor iedereen die een appartement wil huren in Barcelona wel wat voorhanden. De belangrijkste en meest populaire verhuurzones zijn Gràcia, Eixample, het oude stadscentrum (bestaande uit El Raval aan de linkerkant van de Rambla, en el Gótico aan de rechterkant), Poble Nou, Sants-Plaça Espanya, Sarrià en Barceloneta.

Belangrijke tips bij het huren van een appartement

 • Kijk bij het boeken van een appartement of de IVA (Spaanse BTW) bij de prijs is inbegrepen. Vaak wordt er bovenop het verhuurbedrag ook nog een schoonmaakkosten (meestal tussen de 10 en 60 euro) en borg in rekening gebracht. De borg is meestal één maand huur en deze wordt teruggegeven bij het uitchecken.
 • Vaak wordt bij het reserveren van een appartement 30% à 40% op voorhand betaald en dient te rest de dag van de check-in cash overhandigd te worden. Om niet met een hoop cash geld rond te lopen de dag van de check-in is het aan te raden te vragen of het mogelijk is het hele bedrag op voorhand of met credit-card te betalen.
 • Verifieer dat het appartement over de benodigde faciliteiten beschikt. Zo hebben appartementen in het oude centrum en in Barceloneta vaak geen lift. Meestal vermelden verhuurbedrijven alle beschikbare faciliteiten op hun website, maar bij twijfel kan het toch handig zijn dit te verifiëren.
 • Voor wie op zoek is naar rust en stilte kan het aan te raden zijn de volgende drukke straten van Barcelona te vermijden: Gran Via de les Corts Catalanes (Poble Nou), Avinguda Paral.lel (Poble Sec), Passeig de Gracia, Avinguda Diagonal, Calle Aribau, Calle Aragó, Calle Mallorca, Rosello en Valencia (Eixample)
 • Niet alle verhuurbedrijven hebben een even goede reputatie. Let op de volgende kenmerken:
  • Een kantoor in Barcelona. Sommige verhuurbedrijven werken in verschillende steden en zijn daarom niet noodzakelijk fysiek aanwezig in Barcelona. Bij onverwachte omstandigheden tijdens het verblijf kan dit wel eens voor problemen zorgen.
  • Een duidelijk zichtbaar telefoon- en/of faxnummer (voor Barcelona altijd beginnend met de cijfers ‘93’). Het kan ook handig zijn te kijken of het verhuurbedrijf Engels of Nederlands spreekt, mocht het nodig zijn dringend contact te moeten opnemen (bijvoorbeeld betreffende een lek)
  • Een e-mailadres voor vragen en/of twijfels. Ook hier kan het aan te raden zijn op voorhand eens te polsen hoe snel/accuraat het bedrijf op eventuele vragen beantwoordt.
  • Online recensies van wat huurders over het bedrijf te vertellen hebben. Vergeet hierbij vooral niet te kijken op websites zoals bijvoorbeeld TripAdvisor.