De 20 beste restaurants van Barcelona

Het enorme aanbod aan restaurants in Barcelona maakt het niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Je wilt natuurlijk lekker eten en leuk zitten. Daarom heb ik een top 20 samengesteld van goed betaalbaar tot prijzig en van tapas tot paella: op deze plekken eet je gegarandeerd goed!

Bar Cañete

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 40-50 euro per persoon voor hoofdgerecht, drankje en toetje
Bijzonderheden: de open keuken
Waar:  El Raval

Bar Cañete is echt zo’n plek waar je de hele avond blijft hangen en altijd veel te veel bestelt.  De lekkerste kazen, Spaanse ham en verse vis maken het kiezen ook wel erg lastig. Er zijn zowel tapas als wat grotere gerechten. De paella van het huis, die dagelijks wisselt van samenstelling en prijs, is erg goed. Het verbaast mij dan ook niet dat er Fuck your diet op de menukaart staat.

Lees ook: De beste restaurants in het centrum van Barcelona

Los Caracoles

Keuken: lokale (Catalaanse) keuken
Prijsklasse:  15 – 50 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: de open keuken waar nog op hout wordt gekookt en de kippen aan het spit aan de buitenkant van het gebouw.
Waar: El Gòtic

Een echte klassieker en een van de oudste restaurants in de stad is Los Caracoles. Je zult hier zeker niet de enige toerist zijn, maar het interieur, het vriendelijke personeel en de fantastische keuken maken dat meer dan goed. De kip aan het spit die je buiten al ziet hangen, is een van de populairste gerechten. De zaak bestaat uit verschillende eetzalen, want in de loop der tijd werd Los Caracoles steeds succesvoller en kocht de eigenaar aangrenzende panden op. Het lijkt daardoor wel een doolhof. Leuk detail: je gaat bij binnenkomst eerst door de keuken, de enige waar nog op hout wordt gekookt in heel Barcelona.

Lees ook: De beste restaurants om Spaans (of Catalaans) te eten in Barcelona


Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Meer informatie


Bar del Pla

Keuken: Tapas
Prijsklasse: 15 – 40 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: authentiek interieur
Waar: El Born

Bar de Pla zit verstopt in een van de gezellige straatjes van de wijk El Born. De inrichting is simpel, met grote wijnvaten als tafels, de typische Spaanse verlichting aan het plafond en een lange bar waar locals s’ morgens vroeg al aan het bier zitten. Alle klassieke tapas staan op het menu, en met name de vlees- en visliefhebber is hier aan het juiste adres. De smaakcombinaties zijn verrassend en heerlijk!

My Fucking Restaurant

Keuken: tapas en kleine gerechten
Prijsklasse:  25-30 euro voor tapas, drankje en nagerecht
Bijzonderheden: de showcooking experience
Waar: El Raval

Een stoute naam, maar een prima setting en een geweldige keuken: My Fucking Restaurant is met stip een van mijn favorieten. Op de kaart staan tapas en kleine gerechten volgens traditioneel recept, maar met moderne twist. Aanraders zijn de burrata, de pulpo (inktvis) en de ossobucokroketjes. Als je plaatsneemt aan de bar kun je bovendien een ware showcooking experience beleven: hier worden de koude gerechten voor je neus klaargemaakt.

Colmado

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 1,95 – 13,50 euro tapas
Bijzonderheden: De vermouth
Waar: Eixample

Bij Colmado eet je de lekkerste traditionele tapas, vergezeld met een goed glas wijn of vermouth, een populair aperitief in Barcelona. Denk aan lekkere bravas, fantastische ‘Russische salade’ (huzarensalade op z’n Spaans) en inktvis op z’n Galicisch. Binnen zit je gezellig en buiten hebben ze een fijn terras met uitzicht op een van de leukste straten van Barcelona.

Lees ook: De beste tapasrestaurants van Barcelona

Casa Lolea

Keuken: Tapas
Prijsklasse: 25-30 euro voor hoofdgerecht, drankje en toetje
Bijzonderheden: de heerlijke patatas bravas en de sangria van het huis
Waar:  El Born

Eén van de leukste restaurantjes van de wijk El Born is Casa Lolea. De patatas bravas behoren wat mij betreft tot de beste van Barcelona en ook de ceviche en steak tartar zijn delicioso! ‘s Morgens kun je er terecht voor een ontbijtje met heerlijke bagels en zondagmiddag is het tijd voor vermut. Het is er niet groot, dus reserveren is aangeraden. Geen tafeltje kunnen bemachtigen? In Hotel Yurbban Trafalgar, even verderop, zit restaurant Trafalgar, met dezelfde kaart als Casa Lolea.

Salamanca

Keuken: Spaans, veel vis
Prijsklasse: 39 – 50 euro voor een menu
Bijzonderheden: de locatie: pal aan het strand
Waar:   La Barceloneta

Salamanca is een klassieker voor vis of paella pal aan het strand. Shakira en Barça-voetballer Piqué schijnen hier regelmatig aan te schuiven, net als veel andere bekendheden. Bij lekker weer ga je natuurlijk op het terras zitten, maar neem ook zeker even een kijkje in de keuken, waar koks zich uitsloven voor de paella’s.

Lees ook: De beste restaurants in La Barceloneta

The Green Spot

Keuken: vegetarisch en veganistisch
Prijsklasse: rond de 40 euro per persoon/
Bijzonderheden: de bijzonder lekkere (vegetarische) gerechten en mooi opgemaakte borden.
Waar: La Barceloneta en Eixample

Iedereen die houdt van gezond (en vegetarisch) eten zit hier op de perfecte plek. Mede dankzij de hippe Instagram-waardige inrichting van The Green Spot en het lekkere eten heb je geheid een leuke avond. Probeer zeker de gebakken aubergine met miso saus of de jackfruit tacos. Bij één van de locaties is overigens ook een kleinschalige club waar je na het eten heerlijk kunt dansen.

Lees ook: De beste vegetarische restaurants in Barcelona
Lees ook: De beste glutenvrije restaurants in Barcelona
Lees ook: De beste locaties om te brunchen in Barcelona

Contracorrent Bar

Keuken: Tapas
Prijsklasse: 2 – 12,50 per tapas gerecht
Bijzonderheden: Tussen de locals zitten
Waar: Eixample

Een echte hidden gem op culinair vlak. Hier zit je tussen de locals en bestel je creatieve gerechtjes om te delen, vergezeld met een goed glas organic wijn. Mediterrane ingrediënten, zowel koude als warme gerechten, en genoeg opties voor vlees- en visliefhebbers, maar ook voor vegetariërs. Contracorrent Bar wordt gerund door de Italiaan Nico, een fantastische chef, en zijn vriendin Anna, verantwoordelijk voor de zaal. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en ze hebben een terras.

Lees ook: De beste restaurants om Italiaans te eten in Barcelona

El Nacional

Keuken: Spaanse keuken
Prijsklasse: 25 – 40 euro voor een diner
Bijzonderheden: El Nacional is het grootste restaurant van Spanje, gelegen aan de duurste straat van het land
Waar: Eixample

In het grootste restaurant van Spanje – dat eigenlijk bestaat uit verschillende restaurants in één pand – kun je op elk moment van de dag terecht: voor een (late) brunch, lunch, high tea, borrel en diner. Je kunt gewoon binnenlopen en bestellen waar je zin in hebt. Trek in een goede cocktail? Dan ben je hier ook aan het juiste adres. El Nacional is open tussen 12 uur ‘s middags en één uur ‘s nachts. Een ideale plek om tijdens of na het shoppen aan de Passeig de Gràcia neer te ploffen.

Petra

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 12 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: Seizoensproducten
Waar: El Born

Tijdens lunch kun je bij dit kleine zaakje geweldige middagmenu’s krijgen, zeker bij de locals een favoriet (toeristen weten hun weg naar dit tentje niet te vinden). Je kunt hier gerechten krijgen die geïnspireerd zijn op de mediterrane keuken zoals salades, pasta’s, vlees, vis en vegetarische gerechten. Bij mooi weer zetten ze soms een tafeltje buiten, maar anders is het binnen altijd een gezellige boel.

La Pepita

Keuken: creatieve tapas
Prijsklasse: 20 – 50 euro
Bijzonderheden: klassieke tapas met een twist
Waar: Eixample

Op de grote spiegelwand achter de langewerpige bar van La Pepita staan de creatieve tapas van de dag en een selectie van de wijnen geschreven. De spijskaart van deze ‘gastrobar’ wordt gedomineerd door pepitas, een variant op het traditionele Spaanse broodje kalfsvlees.


Volg mij op social media voor je dagelijkse dosis Barcelona en nog veel meer local tips


Ciudad Condal

Keuken: tapas en kleine gerechten
Prijsklasse: 25-30 euro voor tapas, drankje en nagerecht
Bijzonderheden: de montaditos (broodjes met iets lekkers erop geprikt)
Waar:  Eixample

Een begrip onder de Barcelonezen en favoriet bij toeristen die even willen wachten op een tafeltje (in de zomer op het terras!) of plek aan de bar te wachten. Een uitgebreide kaart met traditionele tapas en kleine gerechten. Verder is er een dagelijks wisselende kaart met tapas en montaditos (pintxos, lekkernijen op een stukje brood met een prikker) het broodje van de dag en desserts. Reserveren kan hier niet.

El Velódromo

Keuken: Catalaans en Spaans
Prijsklasse: 30 euro voor hoofdgerecht, dessert en drankje
Bijzonderheden: doorlopende keuken, open van 6.00 tot 3.00 uur
Waar: Eixample

Bij El Velódromo kun je elke dag van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht terecht, maar het restaurant blinkt uit in het diner. Probeer, naast de verrassende Catalaanse tapas, zeker ook de patatas bravas en de Spaanse tortilla.

Elche

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 30-40 euro voor een hoofdgerecht, bijgerecht, drankje en toetje.
Bijzonderheden: de paella (wat mij betreft één van de beste van de stad)
Waar:  Poble-Sec

In de minder toeristische wijk Poble-Sec eet je misschien wel de beste paella van Barcelona. De inrichting van Elche is klassiek en voor kleine kinderen zijn er dan ook leukere opties. Maar wie van vis houdt en het gevoel wil hebben echt een avondje uit te zijn, wordt hier niet teleurgesteld. Houd wat ruimte over voor de huisgemaakte desserts.

Can Cisa/Bar Brutal

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 15 – 20 euro voor een gerecht
Bijzonderheden: De wijnen
Waar:  El Born

De eigenaren van Can Cisa / Bar Brutal wilden de sfeer van een oude wijnkelder op een moderne manier laten zien. Dit doen ze in een informele setting gevuld met grote vaten, waar wijnen van hoge kwaliteit worden geserveerd, allemaal biologisch in dit geval. Het eten doet echter niet onder aan de wijnen. Op de menukaart staan ​​originele gerechten gemaakt met de beste ingrediënten, zoals gerookte zalm-burrata of eieren met truffel en dillesaus.

Disfrutar

Keuken: moderne Catalaanse keuken
Prijsklasse: vanaf 120 euro per persoon voor een menu zonder drank
Bijzonderheden: twee Michelinsterren
Waar:  Eixample

Disfrutar is Spaans voor genieten en dat zal je hier zeker doen. Niet voor niets bemachtigde het tweesterrenrestaurant een plekje in zo’n beetje elke lijst met beste restaurants van Europa en de wereld. Menu’s zijn er vanaf 120 euro per persoon (zonder drank) en reserveren is vanzelfsprekend een must.

Lees ook: Alle Michelinsterrenrestaurants in Barcelona 

Boca Grande

Keuken: vis- en vleesgerechten
Prijsklasse: tussen de 25 en 50 euro
Bijzonderheden: stijlvolle en sfeervolle inrichting
Waar:  Eixample

Boca Grande is een prachtig en indrukwekkend restaurant ingericht door Lázaro Rosa-Violá, gevestigd in Passatge de la Concepció. Je kunt hier heerlijke tapas, vis- of vleesgerechten eten met een goede bijpassende wijn. Boven het restaurant zit een super hippe cocktailbar met een oriental touch. Leuk om je avond mee af te sluiten.

Elsa y Fred

Keuken: creatieve tapas en kleinere gerechten
Prijsklasse: 25 euro per persoon
Bijzonderheden: de knusse inrichting
Waar:  El Born

Een persoonlijke all time favorite. Bij Elsa y Fred zit je goed voor lunch, brunch en diner. De porties zijn naar verhouding groot en de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Als het druk is kun je meestal aan de bar wachten op een tafeltje, maar reserveren is aan te raden. Zeker proberen: de patatas bravas en de tonijntartaar. Buiten staan een paar tafeltjes, maar ik vind binnen het leukst om te zitten.

Casa Rafols

Keuken:  Spaans, tapas en grotere gerechten.
Prijsklasse:  rond de 40 euro per persoon.
Bijzonderheden: De speakeasy cocktailbar met entree door een spiegel bij de toiletten
Waar:  Eixample

Bij Casa Rafols heb je geheid een fijne avond. De mooi aangeklede ruimte, het verrukkelijke eten en de sfeer zijn geweldig. Alle producten zijn huisgemaakt en de keuze is reuze. Voor de liefhebber van een drankje en dansje zit je hier ook goed. In de verborgen speakeasy bar beneden in het restaurant luister je naar jazz onder het genot van een cocktail.


Hola, foodies!

Dit zijn alle sterrenrestaurants in Barcelona op een rij

On a budget

Hier eet je goed én goedkoop!

Tips van locals

Dit zijn de favorieten van Nederlandse locals in de stad


Ontdek Barcelona met Barcelonatips

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis