De 20 beste restaurants van Barcelona

Het enorme aanbod aan restaurants in Barcelona maakt het er niet makkelijker op om een keuze te maken. Speciaal voor wie een leuke plek zoekt om lekker te gaan uiteten hebben we een top 20 samengesteld van restaurants waar wij graag komen, zodat je door de bomen nog enigszins het bos kunt zien. Van goed betaalbaar naar prijzig en van tapas naar paella: op deze plekken eet je gegarandeerd goed!

1. Los Caracoles

Keuken: lokale (Catalaanse) keuken
Prijsklasse: 15 – 50 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: de open keuken waar nog op hout wordt gekookt en het doolhof aan kleine eetzalen
Waar: gotische wijk (c/Escudellers 14, metro L3 Drassanes)

Een echte klassieker en een van de oudste restaurants in de stad is Los Caracoles. Je zult hier zeker niet de enige toerist zijn, maar het interieur, het vriendelijke personeel en de fantastische keuken maken dat meer dan goed. De kip aan het spit die je buiten al ziet hangen, is een van de populairste gerechten. De zaak bestaat uit verschillende eetzalen, want in de loop der tijd werd Los Caracoles steeds succesvoller en kocht de eigenaar aangrenzende panden op, en lijkt daardoor wel een doolhof. Leuk detail: je gaat bij binnenkomst eerst door de keuken, de enige waar nog op hout wordt gekookt in heel Barcelona.

2. El Nacional

Keuken: Spaanse keuken
Prijsklasse: 25 – 40 euro voor een diner
Bijzonderheden: El Nacional is het grootste restaurant van Spanje, gelegen aan de duurste straat van het land
Waar: Eixample (Passeig de Gràcia 24, metro Passeig de Gràcia)

In het grootste restaurant van Spanje – dat eigenlijk bestaat uit verschillende restaurants in één pand – kun je op elk moment van de dag terecht: voor een (late) brunch, lunch, high tea, borrel en diner. Je kunt gewoon binnenlopen en bestellen waar je zin in hebt. Trek in een goede cocktail? Dan ben je hier ook aan het juiste adres. El Nacional is open tussen 12 uur ’s middags en één uur ’s nachts. Een ideale plek om tijdens of na het shoppen aan de Passeig de Gràcia neer te ploffen.

3. Flax & Kale

Keuken: vegetarisch, veganistisch en raw
Prijsklasse: 15  euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: de industriële inrichting
Waar: El Raval (c/Tallers 74, metro L1 Universitat) en El Born (c/Sant Pere Mes Alt 31, metro L1 Urquinaona)

Ook als je doorgaans wél vlees eet, is Flax & Kale een aanrader. Hier laat menig influencer zich graag zien en dat heeft ongetwijfeld te maken met de Instagram-waardige inrichting. Maar het draait natuurlijk om het eten. Wat dacht je van super verse sapjes, gezonde salades, en veggieburgers? Helemaal vegetarisch is het trouwens niet, want er staat ook wat vis op de kaart. Ook een fijn adres om te brunchen!

4. Cervecería Catalana

Keuken: tapas
Prijsklasse: 15 – 50 euro per persoon
Bijzonderheden: de enorme hoeveelheid tapas waar je uit kunt kiezen
Waar: Eixample (c/Mallorca 236, metro L2, L3, L4 Passeig de Gràcia)
De kans is groot dat je bij Cervecería Catalana even op een tafeltje moet wachten, want bij hét tapasrestaurant van Barcelona is het altijd druk. Niet gek, want de tapas zijn overheerlijk en de keuze is behoorlijk groot. Wij proberen altijd een plekje aan de bar de bemachtigen, waar je al het lekkers kunt aanwijzen en meteen krijgt gepresenteerd. Voor grotere groepen zijn er tafels en buiten is er een (klein) terras.

5. Bar Cañete

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 40-50 euro per persoon voor hoofdgerecht, drankje en toetje
Bijzonderheden: de open keuken
Waar: El Raval (c/Unió 17, metro L3 Drassanes)
Bar Cañete is echt zo’n plek waar je de hele avond blijft hangen en altijd veel te veel bestelt.  De lekkerste kazen, Spaanse ham en verse vis maken het kiezen erg lastig. Er zijn zowel tapas als wat grotere gerechten. De paella van het huis, die dagelijks wisselt van samenstelling en prijs, is erg goed. Het verbaast ons dan ook niet dat er Fuck your diet op de menukaart staat. Iets om rekening mee te houden: het restaurant is op zondagen gesloten.

6. Casa Lolea

Keuken: Tapas
Prijsklasse: 25-30 euro voor hoofdgerecht, drankje en toetje
Bijzonderheden: de heerlijke patatas bravas en de sangria van het huis
Waar: El Born (c/Sant Pere Mes Alt 49, metro L1 Urquinaona)

Met stip een van de leukste restaurantjes van de wijk El Born is Casa Lolea. De patatas bravas behoren wat ons betreft tot de beste van Barcelona en ook de ceviche en steak tartar zijn delicioso! ’s Morgens kun je er terecht voor een ontbijtje met heerlijke bagels en zondagmiddag is het tijd voor vermut. Het is er niet groot, dus reserveren is aangeraden. Geen tafeltje kunnen bemachtigen? In Hotel Yurbban Trafalgar, even verderop, zit restaurant Trafalgar, met dezelfde kaart als Casa Lolea.

7. Salamanca

Keuken: Spaans, veel vis
Prijsklasse: 15 – 50 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: de locatie: pal aan het strand
Waar: La Barceloneta (c/Almirall Cervera 27, metro L4 Barceloneta)

Salamanca is een klassieker voor vis of paella pal aan het strand. Shakira en Barça-voetballer Piqué schijnen hier regelmatig aan te schuiven, net als veel andere bekendheden. Bij lekker weer ga je natuurlijk op het terras zitten, maar neem ook zeker even een kijkje in de keuken, waar koks zich in het zweet werken boven de paella’s.

8. Bar Mundial

Keuken: Spaans, tapas en veel schaal- en schelpdieren
Prijsklasse: 15 – 50 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: de op en top Spaanse sfeer
Waar: El Born (Pl. Sant Agusti Vell 1, metro L4 Jaume I)

Veel Spaanser dan in Bar Mundial wordt het in Barcelona niet. Gelegen aan een gezellig pleintje, fel tl-licht, personeel dat al schreeuwend gerechten aan elkaar doorgeeft en uiteraard tapa’s om je vingers bij af te likken. Favoriet zijn de auberginechips met geitenkaas en honing en de inktvis met citroen, knoflook en peterselie. Houd ruimte over voor de heerlijke toetjes die voor je neus op een dienblad worden gepresenteerd. Niet geschikt voor grote groepen.

9. Cometa Pla

Keuken: tapas en vis
Prijsklasse: 15 – 50 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden: alles is bio- en ecologisch
Waar: gotische wijk (c/Cometa 5, metro L4 Jaume I)
Cometa Pla heeft alleen ‘goede’ gerechten op het menu staan. Dat wil zeggen: ecologisch, biologisch en met veel zorg bereid. De happen zijn om te delen en zien er allemaal even prachtig uit. Het leuke is dat je met eigen ogen kunt zien hoe de koks jouw maaltijd bereiden. Ook de excellente wijnselectie verdient een speciale vermelding. Je gaat naar huis met een verzadigd en gezond gevoel. Volop opties voor vegetariërs en veganisten.

10. Dos Palillos

Keuken: fusion, aziatische tapas
Prijsklasse: 15 – 50 euro voor een hoofdgerecht
Bijzonderheden:
Waar: El Raval (c/Elisabets 9, metro L1 Universitat of L3 Liceu)
Bij Dos Palillos zijn tapas ‘niet zomaar een manier van eten, maar een levensfilosofie‘. Verwacht hier niet de typisch Spaanse tapas als tortilla en patatas bravas, maar hapjes die gebaseerd zijn op de gastronomie van Japan, China en Zuid-Oost-Azië. Er is een goed menu, maar als je liever à la carte bestelt, kan dat ook. Het restaurant bemachtigde onlangs zijn eerste Michelinster. Buiten is een fijn (verwarmd) terras.

11. My Fucking Restaurant

Keuken: tapas en kleine gerechten
Prijsklasse: 25-30 euro voor tapas, drankje en nagerecht
Bijzonderheden: de showcooking experience
Waar: gotische wijk (c/Nou de la Rambla, metro L3 Drassanes)

Een stoute naam, maar een prima setting en een geweldige keuken: My Fucking Restaurant is met stip een van onze favorieten. Op de kaart staan tapas en kleine gerechten volgens traditioneel recept, maar met moderne twist. Aanraders zijn de burrata, de pulpo (inktvis) en de ossobucokroketjes. Als je plaatsneemt aan de bar kun je bovendien een ware showcooking experience beleven: hier worden de koude gerechten voor je neus klaargemaakt.

12. Lolita Tapería

Keuken: tapas
Prijsklasse: 30-35 euro voor tapas, drankje en nagerecht
Bijzonderheden: klassieke tapas met een twist
Waar: Sant Antoni (c/Tamarit 104, metro L3 Poble Sec)

Een van Barcelona’s betere tapasbars, zeker voor liefhebbers van vis en vlees. Voor de burrata kun je ons ’s nachts wakker maken en de salade van tomaat, ui en tonijn (zie foto) is simpel maar zó lekker. Probeer ook zeker de bomba, dé tapa van Barcelona. Oh ja, en de aubergine! Kortom: genoeg lekkers op de kaart om nog eens terug te komen. De inrichting is ontzettend kleurrijk en een beetje girly, maar ook echte mannen zullen hier heerlijk eten ;) Reserveren is, zeker in het weekend, aan te raden.

13. Ciutat Comtal

Keuken: tapas en kleine gerechten
Prijsklasse: 25-30 euro voor tapas, drankje en nagerecht
Bijzonderheden: de montaditos (broodjes met iets lekkers erop geprikt)
Waar: Eixample (Rambla Catalunya 18, metro L1 Plaça Catalunya)

Een begrip onder de Barcelonezen en favoriet bij toeristen die het geduld kunnen opbrengen om even op een tafeltje (in de zomer op het terras!) of plek aan de bar te wachten. Een uitgebreide kaart met traditionele tapas en kleine gerechten. Verder is er een dagelijks wisselende kaart met tapas en montaditos (pintxos, lekkernijen op een stukje brood met een prikker) het broodje van de dag en desserts. Reserveren is (in principe) niet mogelijk.

14. El Velódromo

Keuken: Catalaans en Spaans
Prijsklasse: 30 euro voor hoofdgerecht, dessert en drankje
Bijzonderheden: doorlopende keuken, open van 6.00 tot 3.00 uur
Waar: Eixample (c/Londres 82-86, metro L5 Hospital Clinic)

Bij El Velódromo kun je elke dag van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht terecht, maar het restaurant blinkt uit in het diner. Probeer, naast de verrassende Catalaanse tapas, zeker ook de patatas bravas en de Spaanse tortilla.

15. Elche

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 25-30 euro voor een hoofdgerecht, bijgerecht, drankje en toetje.
Bijzonderheden: de paella (wat ons betreft één van de beste van de stad)
Waar: Poble-sec (c/Vila i Vila 71, metro L2 of L3 Paral·lel)

In de minder toeristische wijk Poble-Sec eet je misschien wel de beste paella van Barcelona. De inrichting van Elche is klassiek en voor kleine kinderen zijn er dan ook leukere opties. Maar wie van vis houdt en het gevoel wil hebben echt een avondje uit te zijn, wordt hier niet teleurgesteld. Houd wat ruimte over voor de huisgemaakte desserts.

16. 7Portes

Keuken: Spaans
Prijsklasse: 25-30 euro voor een hoofdgerecht, bijgerecht, drankje en toetje.
Bijzonderheden: de paella (wat ons betreft één van de beste van de stad)
Waar: op de grens tussen La Barceloneta en El Born (c/Vila i Vila)

Ongetwijfeld een van de meest schitterende restaurants in de stad. 7Portes opende zijn deuren in 1836 als luxe café. De naam verwijst naar de zeven ingangen die het café telde voor het publiek; de achtste ingang was voor het personeel. Tegenwoordig wordt dit traditionele restaurant veel bezocht door toeristen, hoewel ook locals er graag komen. Op de menukaart vind je een breed scala aan uiteenlopende Spaanse en Catalaanse gerechten, waaronder vlees, vis, rijstgerechten en canelones (pasta, vergelijkbaar met Italiaanse canneloni).

17. Disfrutar

Keuken: moderne Catalaanse keuken
Prijsklasse: vanaf 120 euro per persoon voor een menu zonder drank
Bijzonderheden: twee Michelinsterren
Waar: Eixample (C/Vilaroel 163, metro Hospital Clinic)

Disfrutar is Spaans voor genieten en dat zal je hier zeker doen. Niet voor niets bemachtigde het tweesterrenrestaurant een plekje in zo’n beetje elke lijst met beste restaurants van Europa en de wereld. Menu’s zijn er vanaf 120 euro per persoon (zonder drank) en reserveren is vanzelfsprekend een must.

18. Marea Alta

Keuken: vis
Prijsklasse: tussen de 30 en 70 euro
Bijzonderheden: het spectaculaire uitzicht over haven en zee
Waar: Barceloneta (Av. Drassanes 6, metro L4 Barceloneta)

Ontzettend goed eten met uitzicht over de oude haven en Middellandse Zee. Klinkt als een goed plan, toch? Het paradepaardje van Marea Alta is de vis van de barbecue (vanaf 65 euro per kilo, dus ideaal om met meer mensen te delen). Op de kaart staan ook een of twee vleesgerechten.

19. Elsa y Fred

Keuken: creatieve tapas en kleinere gerechten
Prijsklasse: 25 euro per persoon
Bijzonderheden: de knusse inrichting
Waar: El Born (C/Rec Comtal 11, metro L1 Arc de Triomf)

Een persoonlijke all time favorite. Bij Elsa y Fred zit je goed voor lunch, brunch en diner. De porties zijn naar verhouding groot en de prijs-kwaliteitverhouding is prima. Als het druk is kun je meestal aan de bar wachten op een tafeltje, maar met groepen groter dan 3 is reserveren aan te raden. Zeker proberen: de patatas bravas en de tonijntartaar. Buiten staan een paar tafeltjes, maar binnen is het een stuk gezelliger.

20. Can Recasens

Keuken: Catalaans, vooral worsten en kazen
Prijsklasse: 25 euro
Bijzonderheden: voor vlees en kaas van deze kwaliteit zou  je in Nederland een fortuin neerleggen
Waar: Poblenou (Rambla de Poblenou 102, metro L4 Poblenou)

Dol op worsten en kazen? Dan moet je absoluut naar Can Recasens aan de sfeervolle Rambla del Poblenou. Voor wie aan de lijn doet zijn er gezondere opties, maar oh wat is dit lekker! De zaak is best groot, maar zit in het weekend standaard vol (reserveren dus). Je krijgt er verrukkelijk brood bij en er staan fantastische wijnen op de kaart. Ook een goede plek voor kaasfondue trouwens!