Wijn drinken in Barcelona

Barcelona kent talloze wijnbars en bodega’s, maar de stad is ook de perfecte uitvalbasis voor excursies naar wijngebieden in de omgeving. In dit artikel vind je alles over wijn in Barcelona en Catalonië. Dus als je een échte wijnliefhebber bent, zit je hier goed. Proost!

Inhoud van dit artikel:

Catalaanse wijnstreken

Wijnstreek Penedes

Catalonië heeft van alles te bieden op het gebied van eten en wijn. Cava is één van de meest populaire alcoholhoudende drankjes in Catalonië en Barcelona en niet meer te denken bij feesten en uitgebreide diners.. Deze frisse en fruitige mousserende wijn, evenaart regelmatig de kwaliteit van de betere champagnes, maar is in prijs vele malen vriendelijker en op de meeste plekken gewoon per glas te bestellen.

Penedès

Eén van de bekendere wijnstreken in Catalonië waar cava wordt geproduceerd is de Penedès. In de Penedès zijn tientallen, zo niet honderden wijnhuizen en wijngaarden te vinden. In de ondergrondse kelders van deze wijnhuizen liggen mousserende wijnen te rijpen. 85% van alle cava’s komt hiervandaan. Freixenet is een van de bekendste producenten.

In wijngebied de Penedes ligt ook het wijnimperium van de familie Torres, een van de meest toonaangevende en vooruitstrevende wijnhuizen van Spanje en zelfs van de hele wereld. Het assortiment aan Torres-wijnen is enorm. Je kent dit wijnhuis vast ook uit de Nederlandse supermarkten. Naast dit soort grote namen zijn er ook honderden kleinschalige bodega’s.

Priorat

Een andere wijnstreek in Catalonië is de Priorat. Hier komt een aantal van de duurdere en betere wijnen van heel Spanje vandaan, doorgaans echte krachtpatsers. Wijnen uit dit onherbergzame gebied, meestal gemaakt van de Garnacha-druif, zijn intens en hebben vaak een hoger alcoholpercentage. Perfect voor liefhebbers van het ruigere Catalonië.

Tot de Priorat behoren twee wijngebieden. DO Montsant en de DOQ Prioriat. De laatste wordt gezien als een van de betere wijnstreken ter wereld. De Penedès en de Priorat zijn Spaanse wijnstreken die beide (bijvoorbeeld tijdens een dagtour) makkelijk te bezoeken zijn vanuit Barcelona.

Costers del Segre

Iets ten noordwesten van Barcelona, gelegen aan de uitlopers van de Pyreneeën, bevindt zich een heel interessant, maar nog vrij onbekend Catalaans wijngebied, Costers del Segre. De bekendste bodega hier is Raimat. Dit familiebedrijf maakt heerlijk fruitige rosé’s, maar ook frisse witte en zachte rode wijnen, die tot de betere wijnen van Spanje gerekend worden.

Catalaanse wijngeschiedenis

In het noordoosten van Catalonië werd in de 5e eeuw al wijn bedreven door de Phoeniciërs en Grieken. Daarna volgden de Romeinen en Carthageners hen die van Tarraco (Tarragona) de hoofdstad maakten. Toen de Romeinen waren vertrokken namen de monniken een groot deel over. Vanaf de 8e eeuw begonnen de Moren het gebied te domineren. Deze bevolking werd in 801 verdreven door Karel de Grote. Het gebied werd verdeeld in graafschappen, waaronder de steden Gerona en Barcelona. De graven van Barcelona hebben dit gebied vele eeuwen beheerst. Later werd het bekend als Catalunya in het Nederlands Catalonië. In de 19e eeuw was er een tegenslag.  De wijnbouw was bijna verloren gegaan, door een ziekte (phylloxera), die zich in de wijnstreken van Catalonië verspreidde. Door alle nieuwe opkomende moderne technieken kreeg de wijnbouw weer een kans. De kwaliteit werd steeds beter en in de tijd van nu is wijn zelfs niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.

Eén van de meest bekende wijnen die in Catalonië wordt geproduceerd is cava. Oorspronkelijk komt cava uit Catalonië.  Het productgebied van de Cava omvat maar liefst 160 gemeenten, waarvan Penedès het meest produceert. Hieronder zie je een korte tijdlijn om een indruk van de geschiedenis van Cava te krijgen.

1872: dit jaar was geen goed jaar voor de productie van wijn. De meeste Penedès-gebieden werden namelijk verwoest door een plaag. Toendertijd werden de rode wijnstokken vervangen door de witte druiven. Josep Raventós, een lokale wijnboer besloot daarom witte mousserende wijnen te ontwikkelen in zijn wijnmakerij Codorníu in Sant Sadurní d’Anoia: de cava. Hier begon het succes van deze wijn.
1972: Josep Reventós produceerde de eerste 3000 flessen cava. Vervolgens startte zijn zijn met de uitbreiding van het bedrijf. Veel andere wijnproducenten volgden zijn voorbeeld.
Jaren 20: De cava is tegenwoordig een groot succes en heeft een productie van wel meer dan 200 miljoen flessen per jaar!

Door het warme klimaat werd er in eerste instantie voornamelijk witte wijn gemaakt. Inmiddels produceert Catalonië ook rode mousserende wijnen. Verderop in het artikel staat een wijnguide met daarin alle witte- en rode Catalaanse topwijnen.

Wijnexcursies en wijnproeverijen in en om Barcelona

Voor alle wijnliefhebbers die Park Güell en de Sagrada Familia allang hebben bezocht en ook wat anders willen: Barcelona biedt genoeg leuke wijnexcursies en wijnproeverijen. Zo kun je de lekkerste lokale wijnen ontdekken. Er zijn verschillende wijnexcursies- en proeverijen binnen en buiten de stad.

Excursies binnen Barcelona

1. Tapas en wijnproeverij Barcelona

Ontdek tijdens deze twee uur durende rondleiding door Barcelona verschillende wijn- en tapasbars in de meest karakteristieke buurten van de stad. Deze excursie is inclusief een heerlijke proeverij van vijf wijnen uit verschillende wijnproducerende regio’s. Daarbij krijg je vijf heerlijke tapas gereserveerd.

Locatie: het ontmoetingspunt is het Gastronomic Center Tours, Tapas & Friends op Carrer de Pintor Fortuny (tegenover het hotel Silken Ramblas). Dit Gastronomisch Centrum is heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: metrolijn L3 (halte Liceu) en de bussen lijn 59 en V13.
Talen: de excursie wordt in het Engels gehouden.
Prijs: kaartjes voor volwassenen kosten €65, kinderen onder de 18 jaar kunnen niet deelnemen.
Voor meer info en tickets: Tapas en wijnproeverij Barcelona

2. Wijnproeverij bij het Columbus-monument

Deze excursie bestaat uit een proeverij van verschillende wijnen bij het informatiepunt voor wijntoerisme in de Mirador de Colom (Columbusmonument). Ontdek daarnaast ook wat er nog meer te doen is in Catalonië op het gebied van enotoerisme. Achteraf kun je eventueel de wijnen kopen die je geproefd hebt. Deze wine tasting bevat een proeverij van rode wijn, witte wijn, rosé wijn of cava.

Let op! Om naar het uizichtpunt in het Colombusmonument te gaan dien je apart een kaartje te kopen.

Locatie: het informatiepunt voor wijntoerisme in de Mirador de Colom aan het einde van de Ramblas. Deze locatie makkelijk te bereiken met de metro en de bus. Als je met de metro gaat neem je lijn L3 naar Drassanes of de buslijnen 59, 120, d20, h14 en v13 naar Portal de la Pau.
Talen: Engels, Spaans of Catalaans.
Prijs: wijn- en cavaproeverij: €7,20, 2 wijnen en cava proeverijen: €8,10.
Voor meer info en reserveringen: Wijnexcursie bij het Columbus-monument
Voor eetgelegenheden in Barcelona lees dan ons artikel over de beste restaurants.

3. Catalaans-Spaanse wijnproeverij

Tijdens deze wijnproeverij krijg je meer wijnkennis over Spaanse wijn. Ontdek wat de beste Spaanse wijngebieden zijn onder het genot van verschillende heerlijke Spaanse- en Catalaanse wijnen. In het pakket zitten een mousserende wijn (cava), twee witte wijnen en twee rode wijnen, geserveerd met borrelhapjes. Let op! Je kunt alleen deelnemen door van te voren te reserveren (vanaf 2 personen).

Locatie: Salut Wine Studio El Born. Adres: Carrer de Lluís el Piadós 6, 08003 Barcelona. Metrolijn L1 (Arc de Triomf) en L4 (Urquinaona) of buslijn B24.
Talen: Engels en Spaans.
Prijs: €49 per persoon.
Voor meer info en om te reserveren: Catalaanse wijnproeverij

Excursies buiten Barcelona

1. Wijn & cava tour

Tijdens wijn & cava bezoek je drie verschillende wijnkelders in het Penedès-gebied, het wijngebied waar de overheerlijke cava’s worden geproduceerd. Tijdens deze tour kom je alles te weten over het ontstaan van wijn en cava in dit unieke gebied.

Locatie: voor deze tour dien je om 8.10 uur op Plaça Catalunya aanwezig te zijn.Om 8.30 uur vertrekt de bus. De verwachte aankomsttijd in Barcelona is 16.15 uur.
Talen: Catalaans, Spaans en Engels.
Prijs: volwassenen betalen €75 en kinderen tot en met 8 jaar kunnen gratis mee.
Voor meer info en tickets: Wijn & cava tour.

2. Rondleiding met een wijnproeverij

Een excursie voor de échte wijn- en cultuurliefhebbers. Tijdens deze rondleiding begin je de ochtend met een bezoek aan het klooster Sant Jeroni de la Murta. Na het bezoek aan het klooster ga je verder naar de Coll de Canyet, waar wijn wordt geproduceerd. Uiteraard wordt het bezoek afgesloten met een proeverij van enkele wijnen in combinatie met een snack.

Locatie: het startpunt van de tour is het klooster van Sant Jeroni de la Mutra gelegen in Badalona, een voorstad van Barcelona. Dit klooster is makkelijk te bereiken vanaf het metrostation Pompeu Fabra. Neem vanaf Passeig de Gràcia de paarse lijn L2.
Talen: Spaans, Catalaans en in het Engels.
Prijs: volwassenen betalen €69 en kinderen (8-18) €11.
Voor meer info en tickets: Rondleiding met een wijnproeverij

3. Rondleiding met Catalaanse wijnen en gerechten in Montserrat

Tijdens deze excursie bezoek je de indrukwekkende Montserrat, ongeveer 50 kilometer bij Barcelona vandaan. Je leert alles over de mysteries rond het surrealistische gebergte, het klooster en de legendes. Daarnaast kun je genieten van het prachtige uitzicht. Ook breng je een bezoek aan Oller del Masestate (het kasteel van Montserrat), waar je gerechten uit de Catalaanse keuken en lokale wijn kunt proeven.

Locatie: Je dient om 8.45 uur op Plaça Catalunya aanwezig te zijn (voor het Hard Rock Café). Rond 19.00 uur ben je weer terug in de stad. Kijk bij het boeken altijd nog even op de website voor de actuele info.
Talen: Engels.
Prijs: volwassenen €94,95, kinderen (4-12 jaar): €59,95, 65+: €92,95
Voor meer info en tickets kijk op: Rondleiding met Catalaanse wijnen en gerechten in Montserrat

4. Op een segway door de Penedès

Ontdek de Penedès tijdens een begeleide segway-tour door de wijngaarden met uitzicht op het wijnstadje Vilafranca. Kom zo meer te weten over de geschiedenis van dit gebied en de wijnbereidingstraditie. Bij deze excursie zit een wine tasting inbegrepen.

Locatie: het ontmoetingspunt is het informatiecentrum Wine Road naast het treinstation Vilafranca.
Talen: de tour wordt gegeven in het Engels, Spaans, Frans en Catalaans.
Prijs: volwassenen €75, en kinderen (12-18) €65
Voor meer info en tickets kijk op: Op een segway door de Penedès

5. Bezoek de bodega Sumarroca

Tijdens deze tour ontdek je alles over het wijnhuis Sumarroca in de Penedès en krijg je een begeleide wijn- of cavaproeverij. Er zijn verschillende proefopties. Het basispakket bestaat uit 2 witte wijnen, 1 rosé en 1 rode wijn. Deze wijnproeverij vindt plaats tussen de wijnstokken in aanwezigheid van een lid van de familie Sumarocca.

Locatie: het ontmoetingspunt van deze excursie is het treinstation van Sadurní d’Anoia. Vanaf Plaça Catalunya of treinstation Sants neem je treinlijn R4 Rodàlies). De duur van de reis is ongeveer 45 minuten.
Talen: Engels, Catalaans en Spaans.
Prijs: bovengenoemde tour is het basispakket. Voor de andere soorten pakketten kun je kijken op de website van onze samenwerkingspartner Barcelona Turisme.
Voor meer info en tickets: Wijntour langs de bodega in Barcelona

6. Maak je eigen cava

Heb je wel eens je eigen cava willen maken? Dan is dit je kans! Tijdens deze tour word je rondgeleid door door de wijngaarden en een kleine wijnmakerij in de Penedès, waar je de ambachtelijke cava proeft. Maar de excursie draait niet alleen om het proeven van de wijn. Je mag ook nog eens je eigen mousserende wijn maken. Deze wijnexcursie begint met een treinreis van Barcelona naar het Penedès-gebied begeleid door een expert die alles van deze streek afweet. Minimaal met 2 personen.

Locatie: Het ontmoetingspunt zijn de trappen van het toeristisch informatiepunt in het midden van Plaça Catalunya en gemakkelijk te bereiken met metrolijn L1 en L3.
Talen: Engels, Catalaans en Spaans.
Prijs: €65
Voor meer info en tickets kijk op: Maak je eigen cava
Wil je weten waar deze Spaanse wijngebieden liggen? Kijk dan op de kaart hieronder.

Wil je meer sightseeing in Barcelona doen? Lees dan ons artikel over alle bezienswaardigheden.

Weetjes:
– Wist je dat Spanje op Frankrijk en Italië na de meeste wijn ter wereld produceert? Spanje is ook nog eens de twee op na grootste producent van biologische wijn.
– Wist je dat er maar liefst 400 verschillende druivensoorten in Spanje bestaan?
– Wist je dat cava in feite de Spaanse variant is van champagne? Ze worden allebei op dezelfde manier gemaakt, hoewel de champagnemakers in Frankrijk daar niets van willen weten.
– Wist je dat maar liefst 95% van alle cava uit de Penedès komt?

De ultieme wijnguide

De beste wijnen komen al met al uit Spanje. Dus ga je binnenkort naar Barcelona en wil je alvast weten welke Spaanse wijnsoorten het lekkerst zijn, dan hebben wij ze alvast voor jullie op een rijtje gezet. Maar ook voor degene die al thuis in Nederland zijn en de Catalaanse wijn niet kunnen missen.

1. Terraprima cava brut
deze mousserende wijn zit boordevol vers wit fruit. Deze cava ondergaat een rijpingsproces van 30 maanden, daarna moet hij nog een aantal maanden verder rijpen voor de verkoop. De Terraprima cava Brut omvat de juiste hoeveelheid mineralen met een aangename bubbel en behoort bij één van de Spaanse topwijnen.
Lekker bij: heerlijk als aperitief, bij de salades, alle soorten vis en zachte kazen.
Streek: Penedès
Prijs: +/- €10
Druivensoort: Chardonnay, Macabeo/Viura, Xarel.lo
Smaakprofiel: mousserende wijn

2. Cava Anne Marie Comtesse Brut Reserva
Dit is een biologische cava met stevige mousse. De smaken van pruim, hooi en amandel zijn goed te proeven.
Lekker bij: lekker bij de maaltijdsalade of een stukje camambert.
Streek: Penedès
Prijs: +/-€15
Druivensoort: Macabeo, Xarel-lo, Parallada
Smaakprofiel: mousserende wijn

3. Negre de Negres 2017 75cl
Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt op de Franse eiken. Het is een elegante rode wijn die smaakt naar rood fruit zoals aardbeien en frambozen, steen, balsamica, hout tonen en mineralen. Negre de Negres behoort tot de duurdere Spaanse wijn.
Lekker bij: is lekker te combineren met vleesgerechten en stoofpotten.
Streek:: Priorat DOca
Prijs: +/- €25
Druivensoort: Cabernet-Sauvignon, Carinena/Mazuelo,Garnacha tinta, Syrah
Smaakprofiel: rood middelzwaar & fruitig

4. 2015 Maius Classic Priorat
Een stevige en frisse wijn tegelijkertijd, met smaken van balsamico en minerale accenten.
Lekker bij: te combineren met voorgerechten, vlees, kaas, rood vlees, wit vlees en halfharde kaas.
Streek: Priorat
Prijs: +/- €15
Druivensoort: Carbernet Sauvignon, Carignan, Garnacha
Smaakprofiel: verfijnd en complex, vol en krachtig

Lees ons artikel over de beste wijnbars en bodega’s in Barcelona.

Hoe bestel je wijn in het Spaans?
Binnenkort naar Spanje en weet je nog niet zo goed hoe je wijn in het Spaans moet bestellen? Dan hebben wij alvast een paar handige zinnen voor jullie opgeschreven!

NederlandsSpaans
Wat is de lekkerste wijn die jullie serveren?¿Cuál es vino más sabroso que sirves?
Mag ik een witte wijn alsjeblieft?¿Me pones un vino blanco por favor?
Mag ik een rode wijn alsjeblieft?¿Me pones un vino tinto por favor?
Mag ik een rosé bestellen alsjeblieft?¿Puedo pedir un vino rosado por favor?
Wat zijn de mousserende wijnen op de kaart?¿Cuáles son los vinos espumosos de la carta?
Wat is een fruitige wijn?¿Cuál es un vino afrutado?

delingen