Nederlanders in Barcelona

Barcelona en omgeving hebben een enorme aantrekkingskracht op Nederlanders. Zo’n 10.000 holandeses staan officieel ingeschreven bij de gemeente Barcelona en in de hele regio Catalonië zijn het er een kleine 14.000. In dit artikel lees je alles wat je als Nederlander in Barcelona van pas kan komen, of je hier nu voor korte of lange tijd verblijft.

Stel, je bent puur voor het mooie weer of een (tijdelijke) baan naar Barcelona gekomen en je hebt weinig interesse voor de Catalaanse of Spaans taal en cultuur, dan kan het in Barcelona ook gewoon de Dutch way. Er zijn Nederlandse cafés, winkels, scholen en crèches en sportclubs waar je gegarandeerd meer Nederlanders treft.

Ook als je wél van plan bent om je te mengen met de locals en Spaans of Catalaans te leren, kan het nog fijn zijn om wat Nederlandse invloeden te behouden. Want laten we eerlijk wezen, wie wordt er niet blij van een frietje speciaal op z’n tijd, een plak ontbijtkoek of van bijkletsen met landgenoten? Als je als ondernemer naar Barcelona komt, heb je misschien wel baat bij een netwerk van andere Nederlandse entrepreneurs. Daarover lees je meer verderop in dit artikel.

Inhoud:

Nederlandse winkels en producten

Kun je de stroopwafels, boerenkool en ontbijtkoek niet missen? Helaas heeft de HEMA in 2022 haar winkels in Spanje gesloten, maar de supermarktketen Marcadona heeft tegenwoordig ook stroopwafels, pindakaas en boerenkool in het assortiment. Ook zijn er verschillende online supermarkten die Nederlandse producten in Barcelona bezorgen: Europe Market en Super Lekker zijn de twee grootste.

Ook heeft Barcelona een aantal vestigingen van Zeeman (C/Casanova 156). De winkels zijn wat minder verzorgd dan in Nederland, maar voor voordelig beddengoed, kinderkleding en schoonmaakmiddelen ben je er aan het goede adres.

Mis je in de Spaanse supermarkten Aziatische producten? Dan adviseer ik je naar een van de grotere toko’s in de stad te gaan, zoals Yan Kuang aan de Passeig Sant Joan 12 of Dong Fang aan de Carrer Balmes (bij Carrer Pelai). Hier kom ik graag voor sambal, pindakaas, ketjap en kroepoek.

Nederlandse cafés

Laat je liever voor je koken? Schuif dan aan bij een van de Nederlandse cafés in Barcelona. Bij Bar Amsterdam staan Hollandse gerechten op het menu, zoals patat, bitterballen en saté. Deze bar zend bovendien Nederlandse voetbalwedstrijden uit en met evenementen als Sinterklaas of Koningsdag zit je bij Rembrandt ook goed. Voor alle adressen en andere cafés van Nederlandse eigenaren in Barcelona, zie deze pagina.

In de gotische buurt kun je ook poffertjes eten bij Lekker Café (Plaça de Sant Josep Oriol). Deze zaak beschikt over een terras.

Nederlands voetbal kijken

Stel het EK of WK wordt gespeeld of er is een belangrijke Champions League wedstrijd met een Nederlandse club. Waar kun je dan de voetbalwedstrijd kijken? Liefst met Nederlands commentaar en oranje tintje….

Ik heb een overzicht gemaakt van mijn favoriete bars om Nederlands voetbal te kijken en die kun je hier vinden.

Nederlandse school en crèche

Wie zich met kinderen in Barcelona of omgeving vestigt of hier kinderen krijgt, vindt het waarschijnlijk belangrijk dat zij naast Catalaans en Spaans ook Nederlands blijven spreken. Dat kan best een opgave zijn wanneer je partner niet-Nederlands is en er zowel thuis als op school geen Nederlands wordt gesproken. Speciaal daarvoor bestaat de Nederlandse school Oranje-Dijkschool. Hier worden Nederlandse taal- en cultuurlessen geboden aan kinderen (4-18 jaar) van Nederlandse ouders. De lessen zijn op zaterdagochtend in Gava en op maandagavond in Sant Cugat.

In Barcelona zelf worden ook Nederlandse lessen aan kinderen aangeboden door de Club Nederlands in Barcelona, eveneens vanaf 4 jaar. Iets laagdrempeliger en goedkoper.

In de wijk Gràcia zit de Nederlands Speelgroep Kidzz. De crèche is bedoeld voor kinderen vanaf 6 maanden tot zes jaar oud en de begeleiders hebben Nederlands als moedertaal. Er is ook een groep waar alleen Engels tegen de kinderen wordt gesproken.

Heb je een niet-Nederlandse partner die wel een woordje Nederlands wil leren? Dat kan bij de Academia de Holandés (Carrer de Pelayo 12, N5) of bij de Escola Oficial d’Idiomes de Barcelona -Drassanes (Avinguda Drassanes 14).

Nederlandse community’s in Barcelona

Kom je graag met andere Nederlanders in contact omdat je hier bijvoorbeeld een onderneming hebt of er graag eentje wil opzetten? Neem dan eens een kijkje bij de onderstaande netwerken.

NBSO

Het NBSO (Netherlands Business Support Office) Barcelona is de handelsafdeling van de Nederlandse overheid in Barcelona.

Het NBSO organiseert maandelijks de netwerklunch Mesa Naranja op twee locaties in de stad (aan de Rambla de Catalunya en in Poblenou), waar doorgaans interessante sprekers en gasten op af komen. De lunches vinden plaats op dinsdag. Je betaalt enkel voor je eigen lunch (ongeveer 12 euro) In de tweewekelijkse nieuwsbrief wordt de eerstvolgende lunch aangekondigd. Om je aan te melden voor de nieuwsbrief, stuur een mailtje naar [email protected].

Mesa Naranja in Barcelona
De Mesa Naranja

Facebookpagina Nederlanders in Barcelona

Bij de Facebookgroep Nederlanders in Barcelona, die ik in 2017 in het leven riep, sloten zich in korte tijd al meer dan duizend leden aan. Je kunt hier een oproepje plaatsen als je bijvoorbeeld een vraag hebt, een tweedehands fiets zoekt, een leuk evenement voor Nederlanders organiseert of mede-holandeses wil leren kennen. Reclame wordt geweerd.

BodyWorxHub

De BodyWorxHub is een hele leuke community waar sporten, plezier en het maken van nieuwe contacten wordt gecombineerd. Ze geven verschillende groepslessen van High Vibe HiiT lessen, kettle bell kachttrainingen tot danslessen, pilates en stretching. De lessen vinden buiten plaats op prachtige locaties door de stad.

Eens per maand organiseren ze een groter evenement in combinatie met een sportles. Zoals bijvoorbeeld een fietstour of een treasure hunt. Elke zaterdagochtend wordt de les vervolgd met een heerlijke brunch aan het strand. Dit zijn mooie momenten om met nieuwe mensen en andere expats in contact te komen.

De BodyWorxHub is niet volledig Nederlands, het is namelijk opgericht door Julia Tiedemann, een vloeiend Nederlands sprekende Duitse in Barcelona. Julia spreekt Nederlands maar niet alle trainers spreken Nederlands. Julia heeft BodyWorxHub opgericht om fit worden voor iedereen leuk te maken en zich daardoor goed te laten voelen.

Dus als je voor langere tijd naar Barcelona komt en van sporten houdt is dit een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je hoeft niet meteen een abonnement af te sluiten dus je zit nergens aan vast. Je kunt bijvoorbeeld een 10 rittenkaart kopen waarmee je 10 lessen kan volgen wanneer jij wilt. Met de kortingscode Barcelonatips20 krijg je nu 20% korting op de 10 rittenkaart. Let wel op, de kaart is 2 maanden geldig.

Klinkt dit als iets wat bij jou past? Neem dan even een kijkje op hun Instagram @bodyworxhub of op de website.

Nieuwsbrief

Sinds eind 2020 is er ook een nieuwsbrief voor de Nederlandse community die maandelijks over een bepaald thema gaat. Met ook job opportunities, kortingen, nieuws en een agenda. Je kunt je hier inschrijven.

Nederlandse Vereniging Barcelona en Omstreken (NVBCN)

De NVBCN organiseert typisch Nederlandse evenementen als het Koningsdagfeest en Sinterklaas, maar ook volleybaltoernooien een maandelijkse Nederlandse borrel. De borrels worden op vrijdagavond op wisselende locaties in de stad gehouden. Op de Facebook van NVBCN  worden de evenementen aangekondigd.

De Kring

Speciaal voor Nederlandse ondernemers is er De Kring, de ondernemersvereniging die maandelijks bijeenkomsten organiseert met interessante sprekers. De evenementen vinden plaats in Hotel Gallery of op andere aantrekkelijke locaties in en rondom Barcelona. Om deel te nemen, moet je lid zijn van De Kring of je aanmelden als introducee. Kijk voor meer informatie op de website.

Fietsen

Het is goedkoper, gezond en oerhollands: fietsen. En je kunt zelfs Nederlandse stadsfietsen vinden in Barcelona. Kosten? Bij El Ciclo bieden wij (El Ciclo is mijn familiebedrijf) tweedehands fietsen vanaf €70. Een goed slot heb je vanaf ongeveer €20. Voordeel is dat je fiets en sloten na je stage weer zou kunnen doorverkopen. Bij El Ciclo kopen we trouwens ook fietsen terug.

Je kunt ook een abonnement nemen bij Swapfiets, een Nederlands bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. De fietsen zijn te herkennen aan de blauwe voorbanden. Vanaf €16,90 per maand heb je al een degelijke fiets met 2 goede sloten erbij. Je hebt bovendien geen NIE nodig!

Interviews met Nederlanders in Barcelona

Voor de rubriek ‘Holandes(a) in Barcelona’ vroegen we meerdere Nederlanders in Barcelona naar hun favoriete plekken in de stad. Lees de interviews terug via onderstaande linkjes:

Ashley Geerestein – fysiotherapeut en fitgirl

Ad van der Neut – gids op de fiets en Neerlandicus

Karlijn Surminski – kunstenares

Eva Claire Marseille – piloot (inmiddels gevestigd in Hong Kong)

Luna Zegers – flamencozangeres

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis