Het weer in Barcelona

Barcelona kent een mediterraan klimaat. Dat betekent dat de zomers warm zijn en de winters mild. Mijn favoriete maanden zijn mei, juni, september en oktober.

Weersverwachting voor Barcelona

Het actuele weer in Barcelona en de verwachtingen voor de komende week:

BARCELONA Weersverwachting

De 4 seizoenen

Het jaar begint meestal grijs, met veel bewolking en af en toe regen. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden is zo’n tien graden Celcius en met een beetje geluk is het zelfs 16 tot 18 graden en lekker zonnig, maar er zijn ook dagen dat de thermometer niet boven de 7 graden uitkomt.

De lente komt over het algemeen pas laat op gang: tot mei ligt de gemiddelde temperatuur overdag onder de 16 graden. Ook valt er in de maanden april en mei regelmatig neerslag. Het kan er zelfs meer regenen dan in Nederland.

Aan het eind van de lente gaat het opeens snel: in juni stijgt de gemiddelde temperatuur tot 21 graden en neemt de neerslag snel af. In juli en augustus is warm zomerweer zo goed als gegarandeerd. Vooral in augustus komt de temperatuur regelmatig boven de 30 graden uit. In combinatie met de hoge vochtigheidsgraad kan het dan behoorlijk afzien zijn in de stad.

Ook september is met een gemiddelde temperatuur van 22 graden over het algemeen een prachtige maand en de afgelopen jaren was ook oktober nog een maand van strakblauwe luchten een een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Eind oktober, begin november slaat het weer vaak om en dat kan veel neerslag betekenen, soms regent het dagen achter elkaar en ook behoorlijk hard. De wolken zorgen ervoor dat het afkoelt in de stad.

Vanaf eind november, begin december daalt de temperatuur weer tot een minumum van rond de tien graden overdag.


Dé Barcelona voordeelpas

Inclusief Sagrada Família, Park Güell + Hop-on hop-off (24/48 uur) of Casa Milà of Casa Batlló & meer.


Wat is de beste tijd van het jaar voor een stedentrip naar Barcelona?

Juni, juli en september zijn de beste maanden om een stedentrip naar Barcelona te boeken. De kans op mooi weer is dan groot, maar het is nog niet zo heet dat je je hotel liever niet uitkomt. Dat is wel zo fijn als je tours en activiteiten zou willen plannen en niet in de snikhete zon in de rij hoeft te staan bij bezienswaardigheden.

Mei en oktober komen op een welverdiende tweede plaats. In die maanden heb je grote kans op mooi weer, maar het kan ook een paar dagen achter elkaar regenen.

In augustus is het op sommige dagen zinderend heet. Kom je voor een dagje, bijvoorbeeld vanaf de camping, kies dan een bewolkte dag uit. Bovendien nemen veel Barcelonezen zelf vakantie in die maand en zijn dus veel winkels en restaurants gesloten. November is de natste maand van het jaar.