9 Bezienswaardigheden in de omgeving van BarcelonaMontserrat

In Barcelona hoef je je geen moment te vervelen, of je er nu een lang weekend, een week of zelfs een maand verblijft. Maar buiten de Catalaanse hoofdstad zijn ook de nodige hoogstandjes te ontdekken. Kunstkijkers, natuurliefhebbers, strandfanaten en wijnminnaars opgelet: de wijde omgeving biedt voor ieder wat wils.

Girona

Op ongeveer een uur rijden van Barcelona ligt het stadje Girona, bij de meesten alleen bekend vanwege het nabijgelegen low cost vliegveld, maar meer dan de moeite waard voor een bezoek. Girona is klein maar fijn, op en top Catalaans en zal dagtrippers zeker bekoren. Een middeleeuws centrum met historische joodse wijk, de hangende huizen over de rivier de Onyar die het stadje de bijnaam ‘het Catalaanse Florence’ bezorgden, vergezichten tot aan de Pyreneeën en een goed filmmuseum. Bereikbaar met de trein vanuit Barcelona of met de auto.

Meer over Girona.

Sitges

Sitges

Een dagje naar zee is op een zwoele zomerdag een welkome afleiding. Stranden telt Barcelona genoeg, maar als je wilt zonnebaden in een meer idyllische omgeving, moet je buiten de stad zijn. Een van de beste badplaatsen in de buurt van Barcelona is Sitges, gelegen op een halfuur met de trein. Dit kokette stadje pal aan zee beschikt over diverse stranden en baaien, een charmant kerkje en een boulevard zoals je die aan de Middellandse Zee verwacht. Sitges kent trouwens ook een bruisend nachtleven en staat bekend als homovriendelijke bestemming.

Even voor Sitges ligt de, bij Nederlanders geliefde, badplaats Castelldefels. Een stuk minder mooi dan Sitges, maar hier vind je wel uitgestrekte stranden en doorgaans ruimte genoeg om je handdoek neer te leggen en je parasol in het zand te steken.

Montserrat

Montserrat

Op ongeveer een uur met de trein vanaf Barcelona doemen in het landschap plotseling de surrealistische bergtoppen van de heuvel de Montserrat op. Letterlijk betekent ‘Montserrat’ ‘Gezaagde Berg’. Deze plek is een bedevaartsoord voor pelgrims en locals, maar ook een populaire spot voor bergbeklimmers en wandelaars.

Gelovigen komen er om de Zwarte Madonna, door de Catalanen liefkozend La Moreneta genoemd, wat zoiets betekent als “de kleine gebruinde”, in het klooster op de berg aan te raken. De rijen hiervoor zijn op sommige dagen tientallen meters lang. Ook de kloosterkerk is een bezoek waard. Verder geniet je er van een spectaculair uitzicht en op sommige dagen is er een markt waar je ambachtelijk bereide, lokale producten kunt kopen.

Onder het regime van dictator Franco was de Montserrat een schuilplaats van Catalaanse verzetsstrijders. Dit verklaart mede waarom de Catalanen zo trots zijn op deze berg. ‘Montserrat’ is in de regio dan ook een veel voorkomende meisjesnaam, die dikwijls wordt afgerond tot ‘Montse’.

Bereikbaar met de trein vanaf Plaça Espanya en aansluitend de zogenoemde funicular cremallera (ritstrein) of de telefèric (kabelbaan).

Teatre-Museu Dalí

De surrealistische kunstenaar Salvador Dalí werd ten noorden van Barcelona, in de stad Figueras niet ver van de Franse grens, geboren. Jaren later vroeg de burgemeester van zijn geboortestad de artiest om iets te maken van een oud theater in het centrum. Dalí leefde zich uit en het resultaat was het grootste surrealistische kunstwerk ter wereld.

Het Teatre-Museu Dalí is dé plek om kennis te maken met het werk van Dalí. Zelfs de grootste cultuurbarbaar zal dit museum niet onberoerd laten, of je het nou mooi vindt of niet.

In de Torre Galatea bracht Dalí de laatste jaren van zijn leven door, nadat zijn geliefde Gala was overleden. Onder de geodetische koepel op het dak bevindt zich het graf van de artiest. Andere hoogtepunten zijn de zaal gewijd aan Mae West (met de beroemde ‘lippenbank’) en Dalí’s Cadillac op de patio.

Vanuit Barcelona te bereiken met de trein of met de auto.

Gaudí Centre

In Barcelona wemelt het natuurlijk van de hoogstandjes van huisarchitect Antoni Gaudí. Maar de modernist werd in Reus (provincie Tarragona) geboren en ben je benieuwd naar zijn vernieuwende ideeën, de jonge Gaudí, zijn geniale blik op architectuur of andere aspecten uit het leven van het brein achter bouwwerken als de Sagrada Familia, dan mag je een bezoek aan het Gaudí Centre in Reus niet overslaan. Bereikbaar met de trein of met de auto vanuit Barcelona.

Colonia Güell

Nog meer Gaudí vind je in het modernistische industriestadje Colonia Güell in Santa Coloma de Cervelló op nog geen half uur rijden van Barcelona. Eusebi Güell, Gaudí’s mecenas liet de fantasierijke wijk, die bestaat uit een textielfabriek en voorzieningen voor de arbeiders die er werkzaam waren, door de beroemde architect bouwen. Colonia Güell wordt niet langer bewoond, maar verschillende panden worden gebruikt als bedrijfsruimte. Hoogtepunt is Gaudí’s crypte. Helaas erg slecht bereikbaar met openbaar vervoer.

Vilafranca del Penedès

Voor een charmant stadje in het Catalaanse achterland zit je hier verkeerd. Maar wie van wijn houdt voelt zich er als een vis in het water. Vilafranca del Penedès wordt omringd door glooiende heuvels vol wijnvelden. Breng een bezoek aan het wijnmuseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, waar je kennismaakt met de Catalaanse wijncultuur. Of ga langs bij de wereldberoemde bodega’s van wijnmaker Torres. Kleinschaliger kan ook: de biologische bodega Parés Baltà is een bezoekje wel waard. Hier moet je wel van tevoren reserveren. Helaas slecht bereikbaar met openbaar vervoer.

Sant Sadurní d’Anoia

Gek op bubbels? Ga dan naar cavahoofdstad Sant Sadurní d’Anoia. Hier vind je honderden bodega’s om de Catalaanse variant op Franse champagne te proberen. De meest bekende producent is al jaren Freixenet, met een treintje bezoek je de onder de grond opgeslagen flessen cava. Minder commercieel en massatoeristisch is de bodega van Codorníu, eveneens een bekende producent, die een modernistisch uiterlijk heeft. Helaas slecht bereikbaar met openbaar vervoer.

Je kunt met de trein de Rodalies naar het stadje Sant Sadurní d’Anoia reizen, maar daarmee ben je nog niet bij de bodega’s. Voor een dagtocht is het aan te raden een auto te huren of een speciale wijntour naar het gebied te boeken.

Portaventura

Spanjes best bezochte waterpretpark is PortAventura op ruim een uur reizen met de trein in zuidelijke richting. Het aantal attracties is zo groot, dat het onmogelijk is om alles in één dag te doen. Het park bestaat uit zes themagebieden: het Middellandse Zeegebied, het Verre Oosten, Mexico, China, Polynesië en Sesamstraat. Om te zwemmen ga je naar het Costa Caribe Aquatic Park. Stap ook in de hoogste achtbaan van Europa en de supersnelle hypercoaster.

Met de trein (Renfe in de richting van Tortosa) kun je uitstappen bij het station van Portaventura. Je kunt op het station in Barcelona een gecombineerd trein/toegangsticket kopen.

Catalunya en Miniatura

De Sagrada Família in het klein zien? Dat kan bij Catalunya en Miniatura, het Madorudam van Catalonië. Ook andere werken van Gaudí en bekende trekpleisters uit de Catalaanse hoofdstad en de rest van de regio komen voorbij met een schaal van 1:25. Het avonturenpark dat ook bij deze attractie hoort maakt Catalunya en Miniatura bij uitstek geschikt voor een uitje met het hele gezin.

Als je online tickets boekt, krijg je bovendien 20% korting.