Montserrat

Bezienswaardigheden in de omgeving van Barcelona

In Barcelona hoef je je geen moment te vervelen, of je er nu een lang weekend, een week of zelfs een maand verblijft. Maar buiten de Catalaanse hoofdstad zijn ook de nodige hoogstandjes te ontdekken. Kunstkijkers, natuurliefhebbers, strandfanaten en wijnminnaars opgelet: de wijde omgeving biedt voor ieder wat wils. Perfect voor één of meerdere dagtochten tijdens je stedentrip naar Barcelona. Wij zetten de leukste en meest populaire bezienswaardigheden in de omgeving van Barcelona op een rij.

Girona

Op ongeveer een uur rijden van Barcelona ligt het stadje Girona, bij de meesten alleen bekend vanwege het nabijgelegen low cost vliegveld, maar meer dan de moeite waard voor een bezoek. Girona is klein maar fijn, op en top Catalaans en zal dagtrippers zeker bekoren. Een middeleeuws centrum met historische joodse wijk, de hangende huizen over de rivier de Onyar die het stadje de bijnaam ‘het Catalaanse Florence’ bezorgden, vergezichten tot aan de Pyreneeën en een goed filmmuseum. Bereikbaar met de trein vanuit Barcelona of met de auto.

Meer over Girona.

Sitges

Sitges

In de middeleeuwen was Sitges een dorp van vissers, landbouwers en wijnboeren. De kerk Sant Bartomeu i Santa Tecla dateert uit de zeventiende eeuw en kijkt uit over zee. Twee assymmetrische torens flankeren het bouwwerk, dat beeldbepalend is voor de kustlijn van Sitges.

Veel inwoners vertrokken in de negentiende eeuw naar overzeese Spaanstalige gebieden, zoals Cuba, om er fortuin te maken en met gevulde zakken weer terug te keren. De zogenoemde indianos pronkten met hun nieuw vergaarde rijkdom door luxueuze optrekjes in koloniale stijl te laten bouwen. In het centrum zul je veel van die villa’s tegenkomen en een aantal ervan kun je ook bezoeken.
In de negentiende eeuw vestigde ook de Catalaanse schrijver Santiago Rusinyol zich in Sitges. De vriendenkring van deze excentriekeling bestond uit intellectuelen en artiesten, onder wie de jonge Pablo Picasso, die hem graag in het stadje kwamen bezoeken. Die bohemiensfeer is er nooit meer verdwenen. Rusinyols voormalige visserswoning deed dienst als atelier en expositieruimte en is tegenwoordig als museum opengesteld voor bezoekers.

Toen halverwege de twintigste eeuw het massatoerisme opkwam, werd Sitges ontdekt door Noord-Europeanen. Zij voelden zich aangetrokken door de ligging pal aan zee en de klinkerstraten, smalle stegen en kokette pandjes in de historische binnenstad. Het stadje was vooral geliefd bij kunstenaars, artiesten, hippies en later ook homo’s, maar werd nooit een vakantieoord vol onpersoonlijke familiehotels. In de zomermaanden zul je er veel toeristen tegenkomen en ook zijn er veel buitenlanders die zich permanent in Sitges hebben gevestigd, maar desondanks is het authentieke karakter van het oude centrum bewaard gebleven.

Sitges staat bekend als homohoofdstad van Catalonië en de rest van het Spaanse vasteland. In de wintermaanden is het een rustige bestemming waar dagtoeristen langs het strand wandelen en lunchen, maar met carnaval barst het feestgedruis los. Dan duiken hele hordes verklede carnavalsvierders op om de optochten bij te wonen en tot in de vroege uurtjes te dansen in de vele cafés en feesttenten. Ook populair zijn het jaarlijkse filmfestival, de zomerfeesten, het tangofestival, het theaterfestival en de Oldtimer Rally.

Even voor Sitges ligt de, bij Nederlanders geliefde, badplaats Castelldefels. Een stuk minder mooi dan Sitges, maar hier vind je wel uitgestrekte stranden en doorgaans ruimte genoeg om je handdoek neer te leggen en je parasol in het zand te steken.

Montserrat

Montserrat

Ongeveer vijftig kilometer van Barcelona, verder landinwaarts, torent een surrealistische bergketen boven het Catalaanse landschap uit. De bizarre rotsformatie oefent al eeuwenlang een sterke aantrekkingskracht uit op spirituele geesten en pelgrims en is een bezoekje zeker waard.

Volgens de legende werd een groep schaapsherders in de negende eeuw plotseling getroffen door een fel licht dat vanuit de hemel neerdaalde en de berg bescheen. Toen zij polshoogte gingen nemen, vonden zij een grot met een afbeelding van de Heilige Maagd Maria. De bisschop van de nabijgelegen stad Manresa was zo van het beeld onder de indruk dat hij het wilde meenemen, maar het bleek te zwaar. Hij concludeerde dat Maria op de berg wilde blijven en gaf de opdracht tot de bouw van een kapel. Sindsdien vormen de Santa Cova (‘Heilige Grot’) en de kapel een bedevaartsoord voor katholieke pelgrims. In de elfde eeuw werd er een benedictijns klooster bijgebouwd, het Monestir de Montserrat, en vanaf dat moment werd de berg met zijn heiligdom steeds belangrijker voor de Catalanen. Het beeld La Moreneta (‘Zwarte Madonna’) is voor veel bezoekers de belangrijkste reden om de Montserrat te beklimmen.

De troepen van Napoleon vernielden een groot deel van het bouwwerk in 1811 en een eeuw later was het weer raak: tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werden de monniken opnieuw verdreven. In 1925 was het klooster naar een ontwerp van de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch gerestaureerd. Onder het regime van dictator Franco deed het klooster dienst als geheim bastion voor Catalaanse verzetstrijders en dat heeft de heilige status van de mysterieuze berg onder de Catalaanse bevolking alleen maar versterkt. Montserrat, afgekort tot Montse, is niet voor niets een veelgebruikte Catalaanse meisjesnaam.

Montserrat betekent letterlijk ‘gezaagde berg’ en die naam heeft de bergformatie te danken aan de vingervormige toppen die menigeen doen denken aan zaagtanden. Deze zijn waarschijnlijk het gevolg van eeuwenlange erosie van kalkrotsen. De beroemde Catalaanse dichter Jacinto Verdaguer sprak ooit van het ‘zaagwerk van engelen’. Door het wonderlijke uiterlijk van de berg is de plek favoriet onder bergbeklimmers. De bergketen heeft een lengte van tien kilometer en is sinds 1987 een beschermd natuurreservaat. De 1235 meter hoge top van de Sant Jeroni is het hoogst bereikbare punt. In het gebied kun je uitgestippelde wandelroutes volgen om de bergketen de Montserrat vanaf verschillende punten te aanschouwen en kennis te maken met de flora en fauna die er leeft.

Om het klooster, dat zich halverwege de berg bevindt, te bereiken neem je vanaf Plaça d’Espanya de trein richting Montserrat-Manresa (R5). Je stapt uit bij het station Montserrat Aeri, waar je vervolgens de teleférico neemt, die je in de buurt van het heiligdom afzet. Behalve het klooster met La Moreneta kun je er ook het abdijmuseum Museu de Montserrat bezoeken. Ook zijn er twee hotels en een paar restaurants. Vanaf het heiligdom kun je verschillende wandelroutes volgen.

Een andere mogelijkheid is uit te stappen bij het treinstation Monistrol, waar je vervolgens de zogenaamde funicular cremallera (ritstrein) naar boven kunt nemen. Op deze manier heb je de mogelijkheid om verschillende delen van de berg te bezoeken, waaronder de Santa Cova. Let op: je kunt bij aankoop van een treinkaartje kiezen voor een van beide opties. Een kaartje (retour) kost ongeveer 25 euro.

Teatre-Museu Dalí

De excentrieke kunstenaar Salvador Dalí maakte in zijn geboorteplaats Figueres het grootste surrealistische kunstwerk ter wereld: hij toverde een voormalig theater, waar hij als puber zijn eerste schilderijen nog had geëxposeerd, om tot museum. Het oude theater was tijdens de Spaanse Burgeroorlog verwoest en werd door Dalí nieuw leven ingeblazen.

In 1974 ging zijn kunstwerk open voor het publiek. Zowel van binnen als van buiten is het een must-visit voor kunstkijkers. Het Teatre-Museu Dalí is een van de populairste bezienswaardigheden in heel Spanje.

Dalí kreeg van het stadsbestuur destijds carte blanche: hij mocht zich volledig uitleven op het oude theatergebouw. Het resultaat is waanzinnig. Je herkent het gebouw direct aan de rozerode muren met meer dan duizend goudkleurige knoppen. Die knoppen zijn broden, wat een geliefd thema was bij Dalí. Die liet zijn eigen brood – in dezelfde vorm als de ‘knoppen’ – maken bij een bakker in de stad. Ook de geodetische koepel en de levensgrote eieren op het dak trekken direct de aandacht.

Het laatste deel van zijn leven heeft Dalí in het museum gewoond en gewerkt, om precies te zijn in de Torre Galatea, die werd vernoemd naar zijn grote liefde Gala, die ook prominent aanwezig is in het museum. Uiteindelijk is Dalí na zijn dood in 1989 begraven in een tombe onder de koepel op het dak.

In het museum is een overzicht van zijn gehele oeuvre te vinden. Daarnaast creëerde de surrealist in sommige vertrekken fantastische en fantasierijke taferelen, waaronder de Mae West-zaal, de Windpaleis-kamer met fantastische fresco’s op het plafond en de patio met daarop de Cadillac waarin het altijd regent. Kortom, je valt van de ene verbazing in de andere.

Doeken, meubels, interieuren en zelfs juwelen van de surrealist zijn in zijn museum te bewonderen. Op de bovenste verdieping zijn twee zalen te vinden met Dalí’s eigen kunstcollectie, waaronder veel werken van bevriende kunstenaars.

Vanuit Barcelona te bereiken met de trein of met de auto.

Gaudí Centre

Gaudí-liefhebbers kunnen in Barcelona hun hart ophalen, maar zij mogen een bezoek aan de geboorteplaats van Barcelona’s huisarchitect eigenlijk niet overslaan. Ook in het stadje Reus kreeg het modernisme vanwege de sterke economische groei aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw kans om te bloeien.

Net als Barcelona heeft Reus een modernistische route langs een boeiend geheel van modernistische gebouwen, waarvan de meeste van de hand van architect Lluís Domènech i Montaner zijn. Op het centrale plein Plaça del Mercadal bevindt zich het Gaudí Centre. Dit moderne museum met een interactieve filmzaal en tastbare replica’s geeft je een kijkje in het geniale brein van de vernieuwende architect.

Bereikbaar met de trein of met de auto vanuit Barcelona.

Colonia Güell

Barcelona en architect Antoni Gaudí zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de Sagrada Família is daar het beste voorbeeld van, maar ook buiten de stad is een religieus werk van Gaudí te bewonderen: de Crypte van Colònia Güell.

Colònia Güell ligt ongeveer 20 kilometer van Barcelona, in Santa Coloma de Cervelló. Hier kwam de textielfabriek van Eusebi Güell eind negentiende eeuw te staan, nadat hij vanwege conflicten in 1890 gedwongen was om de Catalaanse hoofdstad te verlaten. Er werd niet alleen een fabriek opgetrokken, maar in feite een hele wijk, de zogenoemde Colònia Güell, waar arbeiders hun intrek namen in woningen en waar tevens andere voorzieningen aanwezig waren. Een kerk mocht natuurlijk niet ontbreken en daarvoor werd niemand minder dan Antoni Gaudí in de arm genomen. Voor het eerst had de modernist de vrije hand.

Tegenwoordig is van de kerk alleen de crypte te bewonderen, omdat het bouwwerk nooit werd voltooid. In 1916 overleed Güell en zijn erfgenamen zagen af van verdere financiering van het project. Er zijn alleen enkele tekeningen teruggevonden, die gelijkenissen vertonen met de Sagrada Família. Wat Gaudí precies voor ogen heeft gehad, is dus niet bekend.De eerste steen werd gelegd in 1908. Alleen de entree al is indrukwekkend, het voorportaal is een imposante zuilenhal, die net als de zuilen in de Sagrada Família doen denken aan een woud. Ook zie je in het werk Gaudí’s bekende paraboolvormen terug. Sinds 2005 staat de crypte op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De industriewijk Colònia Güell werd in 1973 gesloten. Sommige gebouwen worden tegenwoordig gebruikt als woning of kantoor. Er vinden wel nog steeds religieuze bijeenkomsten plaats in Gaudí’s crypte. Helaas is de Colònia Güell erg slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Een auto huren is misschien nog wel de makkelijkste optie.

Vilafranca del Penedès

Voor een charmant stadje in het Catalaanse achterland zit je hier verkeerd. Maar wie van wijn houdt voelt zich er als een vis in het water. Vilafranca del Penedès wordt omringd door glooiende heuvels vol wijnvelden. Vilafranca is de hoofdstad van de wijnstreek de Penedès, een van de belangrijkste wijngebieden in heel Spanje. De streek telt meer dan vierduizend wijngaarden en is de thuisbasis van de Catalaanse variant op Franse champagne: cava. De allereerste wijngaarden in de streek werden aangelegd door de Romeinen. Inheemse druivensoorten die je kun tegenkomen zijn xarel-lo, macabeo, parellada, tempranillo, garnacha, cariñena en monastrell.

Bijzonder zijn de modernistische bodega’s die in het gebied te vinden zijn. In de negentiende eeuw staken wijnboeren de koppen bij elkaar en lieten zij imposante bodega’s bouwen door modernistische bouwmeesters.

Breng een bezoek aan het wijnmuseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, waar je kennismaakt met de Catalaanse wijncultuur. Of ga langs bij de wereldberoemde bodega’s van wijnmaker Torres, een van de meest beroemde wijnproducenten uit de omgeving. Diverse malen werd Torres uitgeroepen tot beste bodega in heel Spanje. Tijdens een rondleiding bij het bedrijf kom je alles over de producent te weten. Natuurlijk wordt de tour afgesloten met een wijnproeverij.

Kleinschaliger kan ook: de biologische bodega Parés Baltà is een bezoekje wel waard. Hier moet je wel van tevoren reserveren. Helaas slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Maar in en rond Vilafranca del Penedès zitten ook tientallen kleinere bodega’s die je als toerist een bezoekje kunt brengen.

Sant Sadurní d’Anoia

In het wijngebied de Penedès ligt ook de cavahoofdstad Sant Sadurní d’Anoia. Ongeveer 90 procent van alle cava uit Spanje komt hier vandaan. Tijdens een bezoekje aan het moderne museum La Fassina kom je meer te weten over de Catalaanse champagne. In Sant Sadurní d’Anoia zijn tevens de bekende cavaproducenten Freixenet en Codorníu gevestigd. De meest bekende producent is al jaren Freixenet, met een treintje bezoek je de onder de grond opgeslagen flessen cava. Minder commercieel en massatoeristisch is de bodega van Codorníu, eveneens een bekende producent, die een modernistisch uiterlijk heeft. Helaas slecht bereikbaar met openbaar vervoer.

Je kunt met de trein de Rodalies naar het stadje Sant Sadurní d’Anoia reizen, maar daarmee ben je nog niet bij de bodega’s. Voor een dagtocht is het aan te raden een auto te huren of een speciale wijntour naar het gebied te boeken.

Portaventura

Spanjes best bezochte waterpretpark is PortAventura op ruim een uur reizen met de trein in zuidelijke richting. Het aantal attracties is zo groot, dat het onmogelijk is om alles in één dag te doen. Het park bestaat uit zes themagebieden: het Middellandse Zeegebied, het Verre Oosten, Mexico, China, Polynesië en Sesamstraat. Om te zwemmen ga je naar het Costa Caribe Aquatic Park. Stap ook in de hoogste achtbaan van Europa en de supersnelle hypercoaster.

Met de trein (Renfe in de richting van Tortosa) kun je uitstappen bij het station van Portaventura. Je kunt op het station in Barcelona een gecombineerd trein/toegangsticket kopen.

Catalunya en Miniatura

In Torrelles de Llobregat vind je het Madurodam van Catalonië. Al de belangrijkste Catalaanse bouwwerken, van de Sagrada Família tot aan het voetbalstadion Camp Nou, maar ook de bezienswaardigheden buiten Barcelona, kom je hier tegen op een schaal van 1:25.

Het is de enige plek ter wereld waar alle werken van architect Antoni Gaudí in miniatuurvorm te vinden zijn. Je begint de route in de provincie Girona en eindigt in de provincie Lleida. Onderweg kom je langs 150 verschillende schaalmodellen, die in het Catalaanse landschap zijn ingepast.

Degenen die avontuurlijk zijn ingesteld kunnen hun bezoekje aan het park combineren met een van de circuits in het zogenoemde Bosc Animat, waar je kunt touwbruggen, klimmen en abseilen. Het bos maakt onderdeel uit van het miniatuurpark. Er zijn parcours voor de allerkleinsten, maar ook voor volwassenen.

Als je online tickets boekt, krijg je bovendien 20% korting.

La Roca Village

Shop till you drop. Het kan in La Roca Village, ongeveer een uur rijden van de stad. Hier vind je winkels van meer dan honderd verschillende Spaanse en internationale merken die prijzen met kortingen tot wel 60 procent aanbieden. De shops zijn ondergebracht in een dorpje in Catalaanse stijl, geïnspireerd op het modernisme van eind 19de eeuw. Je vindt er ook een bureau voor toerisme, restaurants met terrassen, speeltuinen en andere voorzieningen voor bezoekers. Vanuit Barcelona kun je La Roca Village met een speciale busdienst bereiken.