Crema catalana

Crema catalana is de Spaanse (of eigenlijk typisch Catalaanse) variant op crème brûlée. Het verschil zit vooral in de oorsprong en de smaak, in tegenstelling tot de crème brûlée, zit er in de Catalaanse variant citrusschil, wat zorgt voor de fruitige toets. Dit dessert staat in Catalonië standaard op de menukaart. Crema catalana is ook wel bekend als crema de Sant Josep en wordt traditioneel gegeten op 19 maart, de dag dat de Spanjaarden vaderdag vieren.

Crema catalana bestaat uit een custard van melk met daarop een gebrande suikerlaag. Hiervoor kun je het best een gasbrandertje gebruiken, of een speciale crème brûlée-brander.

Crema catalana

Recept: Crema Catalana

Porties 4

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • ½ citroenschil (bij voorkeur onbespoten)
  • ½ mandarijnschil of sinaasappelschil
  • 1 kaneelstokje
  • 4 eidooiers
  • 200 gr suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel suiker voor het suikerlaagje (per portie)
  • gasbrandertje of crème brûlée-brander.
  • vuurvaste schaaltjes

Instructies

  1. Breng de melk samen met de schil van citroen en mandarijn en een kaneelstokje aan de kook
  2. Na 2 tot 3 minuten haal je het schil en het kaneelstokje uit de melk
  3. Doe de eidooiers in een schaal en voeg daar een klein beetje van de melk aan toe en roer dit even door
  4. Voeg nu ook de suiker en de maïzena toe en mix dit tot een geheel.
  5. Voeg nu het mengsel toe aan de rest van de melk, zorg dat je dit goed mengt want het ei moet niet gaan stollen.
  6. Op laag vuur blijven roeren tot het een dik mengsel wordt
  7. Na 5 minuten kan het mengsel van het vuur en in schaaltjes worden gedaan
  8. Beweeg het schaaltje zodat je een vlakke bovenkant krijgt
  9. Bedek de schaaltjes met vershoudfolie en zorg dat de folie de pudding raakt zodat er geen laagje kan ontstaan.
  10. Zet de crema catalana minstens een uur in de koelkast.
  11. Strooi er een laagje suiker overheen
  12. Brand het laagje suiker tot het een knapperig laagje is geworden

Gegarandeerd een succes als dessert – al dan niet op Vaderdag. ¡Buen provecho!

De beste adressen voor crema catalana in Barcelona

Hier aten wij de lekkerste crema catalana in de stad. Zeker gaan proberen dus!

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis