El Raval

De wijk El Raval behoort tot Cuitat Vella, de oude binnenstad, en heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen. Nieuwkomers streken hier neer en in de loop der eeuwen groeide de buurt uit tot rasechte immigrantenwijk.

Tegenwoordig is (straat)kunst geen vreemd fenomeen in El Raval. De bohemiens en hipsters weten de buurt steeds vaker te vinden, wat resulteert in de komst van hippe winkelzaken, vintage boetieks en gezellige restaurants en barretjes.

Waar? – Grenzend aan de gotische wijk, tussen de Ramblas en Avinguda Paral.lel.
Hoe kom je er? – Metrohaltes: Plaça Catalunya (L1/L3), Liceu (L3), Paral.lel (L2/L3).
Belangrijkste bezienswaardighedenRamblas, Palau Güell, MACBA, CCCB, Hospital Santa Creu, La Boquería.

Inhoud

Top 6 zien en doen in El Raval

MACBA

Het Museu d’Art Contemporani de Barcelona of kortweg het MACBA, het Museum voor Hedendaagse Spaanse en Catalaanse kunsten, werd geopend in 1995 in het hart van de wijk Raval. Sinds de komst van het museum heeft de wijk El Raval veel meer bezoekers gekregen. In het museum vind je moderne kunst, vergelijkbaar met het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Centre de Cultura Contempòranea de Barcelona

Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) is het Centrum voor Hedendaagse Cultuur in Barcelona. Hier maken bezoekers kennis met de stedelijke cultuur in de Catalaanse hoofdstad. Het bevindt zich naast het MACBA.

In het CCCB worden exposities georganiseerd gerelateerd aan architectuur, politiek, stedenbouw, maar ook kunst en cultuur. Daarnaast worden er concerten, vlooienmarkten, lezingen en debatten georganiseerd en kun je in de zomer gratis film kijken in de open lucht.

La Boquería

Aan Las Ramblas zit de versmarkt La Boquería. Ondanks dat de Ramblas wemelt van de toeristen is het leuk om hier, en aan de versmarkt, een bezoek te brengen. Je kijkt je ogen uit door drukte en gezelligheid op de markt. La Boquería is niet vergelijkbaar met een markt in Nederland. Producten zijn hier vaak juist wat duurder en je kan bij sommige kraampjes plaats nemen om te genieten van kleine tapas.

Hospital de la Santa Crue

De binnentuin van het oude Hospital de la Santa Creu is een oase van rust in hartje stad. De tafels en stoelen zijn voor vrij gebruik en het nuttigen van zelf meegebrachte etenswaren is toegestaan, zolang je er maar geen alcohol drinkt. In de tuin zit ook restaurant El Jardí. Dit is een fijne, rustige plek voor een kopje koffie.

Het is zeker de moeite waard om binnen te kijken. Hier krijg je een Harry Potter gevoel als je in de oude middeleeuwse slaapzaal rondloopt. Het is nu een bibliotheek voor oude studies maar er hangen foto’s van hoe het er 100 jaar geleden uitzag als ziekenhuis.

Palau Güell

Palau Güell is het enige gebouw van Gaudí in Ciutat Vella (de oude binnenstad). Vooral het interieur en het dak van het paleis zijn een bezoekje waard. Overigens is dit het enige project waar Gaudí van begin tot eind bij betrokken was. De rest van zijn werken heeft hij niet gestart of beëindigd.

Rooftopterras Hotel Barceló Raval

Bij het mooie rooftopterras van het hotel Barceló Raval kun je een 360º rondje lopen met uitzicht over de stad. Met een drankje kun je hier genieten van het uitzicht.


Helaas staat El Raval niet alleen bekend om de gezellige hippiewijk met kunst, maar ook als een wijk waarin zakkenrollers erg actief zijn. Wil je tips en tricks om te voorkomen dat jij een (te) makkelijke prooi bent? Lees dan mijn artikel over zakkenrollers in Barcelona.

Eten en drinken in El Raval

Koffie drinken

Bar Central vind ik één van de allerleukste plekken in de stad. Met name het terras is zó tof! Het is hier altijd druk en gezellig. Granja M. Viader is echt een authentiek plekje. Hier komen veel Catalanen om een mirienda te nemen. Dit is een tussendoortje, vaak bestaande uit churros met warme chocola.

Lunch, borrelen en dineren

Een mediteraanse, hipster plek voor een heerlijke lunch is La Monroe. De bediening is heel vriendelijk, ondanks de drukte tussen de middag. Wees dus op tijd zodat je zeker bent van een plekje. Caravelle zit om de hoek bij La Boquería en is een hippe brunch/koffietent (en zit dan ook vol met hipsters). Dit is een fijne tussenstop na een bezoek aan Las Ramblas.

Met meerdere locaties in Barcelona is Flax & Kale erg populair. Het restaurant én het eten is Instagramwaardig. De gerechten zijn ook nog een super gezond en groen. De kaart is uitgebreid en er zijn veel vegetarische opties. Je kan hier ook terecht voor het diner.

Een gezellig Mediteraans/Spaans restaurant is L’Hortet. Volgens velen heeft L’Hortet het lekkerste vegetarische menú del día van Barcelona. Veganisten en mensen met een glutenallergie zijn hier ook aan het juiste adres. Ze serveren ook (een vroege) lunch.

Wil je rollend naar huis? Ga dan langs Bar Cañete. Met heerlijke tapas, kazen, Spaanse ham en verse vis is de keuze reuze. Mijn favoriet is de paella van het huis. Deze wisselt wekelijks van samenstelling en prijs. Reserveer hier echt op tijd, het zit al-tijd vol.

De creatieve creaties van restaurant En Ville zijn uitzonderlijk lekker. Het restaurant is niet goedkoop, maar zeker een bezoek waard. My fucking Restaurant heeft een stoute naam, maar een gezellige setting en geweldige keuken. Ze maken hier traditionele tapas en kleine gerechtjes, gemaakt met een moderne twist. Mijn favorieten zijn de burrata, de pulpo en de ossobucokroketjes.

Drankjes

Mijn ultieme favoriet is Casa Almirall. Dit is één van de oudste bars van Barcelona en een fijn praatcafé. Probeer een plekje te bemachtigen bij het raam voor uitzicht op de leukste straat van El Raval.

Een van de bijzonderste cafés in de wijk is Nevermind waar achterin een halfpipe staat. Dit is een echte skaterbar. Liefhebbers van absint kunnen goed terecht bij Marsella. Een echte klassieker.

Op La Rambla van Raval vind je het queer café Madame Jasmine. Ook Ámbar is een leuk adresje voor een kroegentocht. De juiste barren voor een biertje in relaxte sfeer zijn Betty Ford’sBar Olimpic en 33/45 Bar & Gallery.

Pesca Salada Cocktail Bar is een klein barretje met erg lekkere cocktails. Vooral de Gin-Tonics zijn echte aanraders. Bij het rooftopterras van Hotel Barceló Raval heb je 360º uitzicht waar je van kunt genieten met een lekker drankje.

Shoppen in El Raval

Liefhebbers van vintage en tweedehandskleding moeten in de wijk El Raval zijn. Het begint met Holala PlazaHolala en VV Vintage Store waar de hipsters uit de stad hun outfits scoren. Flamingos Vintage Kilo is een andere vintage store met twee vestigingen in de wijk. Zoals de naam al doet vermoeden, reken je hier per kilo af.

Let op, je shopt hier niet per sé goedkoop. De inwoners van de hippe wijk weten heel goed wat mode is.

Even verderop zit Fantastik, geen tweedehandszaak maar wel een must voor iedereen die op zoek is naar een origineel cadeautje. De straat Joaquín Costa is sowieso leuk om te bezoeken: hippe winkels worden afgewisseld met Indiase supermarkten en goedkope eetadresjes. In de straat Carrer de Riera Baixa vind je de ene na de andere tweedehandszaak naast elkaar. Op zaterdag wordt de kleding vaak gezellig op straat gehangen.

Een maandelijkse vlooienmarkt is de El Flea. Deze vindt elke tweede zondag van de maand plaats achter het Museu Marítim op het Plaça de Blanquerna.

Kunst en cultuur in El Raval

De vele street-art in El Raval is geweldig om te zien. Kunstenaars leven zich uit en de prachtigste werken worden gemaakt. En dat allemaal gewoon op straat. Met mijn self-guided street-art wandelroute kom je ook door El Raval.

Een echt Catalaanse biermerk is Moritz. Midden in El Raval hebben zij een oude bierfabriek omgetoverd tot een heuse hotspot. Binnen kan je tapas eten, natuurlijk bier drinken en kopen, souvenirs kopen of langs de ambachtelijke bakkerij. Een stukje biercultuur dus.

De musea MACBA en CCCB dragen bij aan de cultuur in El Raval. In het MACBA vind je moderne kunst, onder andere honderden werken van Spaanse en Catalaanse kunstenaars van na 1945. Daarnaast is er ook een hoop buitenlandse kunst vertegenwoordigd: in het bijzonder uit Zuid-Amerika en Oost-Europa, maar de laatste tijd ook uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Bij het CCCB kun je goed terecht als je liefhebber bent van hedendaagse cultuur. Er zijn exposities omtrent architectuur, politiek, stedenbouw, maar ook kunst en cultuur. Daarnaast worden er concerten, vlooienmarkten, lezingen en debatten georganiseerd en kun je in de zomer gratis film kijken in de open lucht.

Hospital de la Santa Crue is een rustige oase en hoort bij een stuk geschiedenis en cultuur van de stad. In dit ziekenhuis is Gaudí in 1926 overleden. Je kunt nu gratis naar binnen in de bibliotheek, waar foto’s hangen van toen het nog een ziekenhuis was.

Palau Güell is het enige bouwwerk van Gaudí in de oude binnenstad. De buitenkant ziet er was somber uit, maar zeker het dak is een must-see. Je ziet hier de stijl van Gaudí mooi terug, vergelijk de kleurige mozaïeken maar eens met die van de Sagrada Família!

Overnachten in El Raval

Chic & Basic Ramblas

Goede hotels bij de Ramblas in Barcelona

Het driesterrenhotel Chic & Basic Ramblas is een trendy accommodatie op een paar minuten lopen van de wereldberoemde wandelpromenade de Rambla. In het kleurrijke hotel kom je overal vintage elementen tegen. De kamers zijn eenvoudig en niet bijzonder ruim, maar beschikken over een eigen badkamer, televisie en airco. Iedere kamer heeft een eigen kleur, gecombineerd met veel wit. Bij het hotel zit een leuke bar en overal zijn zitjes om uit te rusten of even in te loggen op de wifi.

Prijzen, reviews, actuele informatie en beschikbaarheid: Chic & Basic Ramblas

Hotel Ciutat Vella

Hotel Ciutat Vella is een boetiekhotel met frisse uitstraling vlak bij Plaça Catalunya, het centrale plein in de stad. De kamers zijn kleurrijk en modern en dat geldt ook voor de bijbehorende badkamers. Sommige kamers hebben een eigen terras of balkon. Houd er rekening mee dat er aan de straatkant ’s nachts sprake kan zijn van enige geluidsoverlast. Op het dakterras (!) kun je genieten van een klein, maar fijn, bubbelbad.

Prijzen, reviews, actuele informatie en beschikbaarheid: Hotel Ciutat Vella.

Hostel Grau

‘Sleep green in Barcelona’ is het motto van dit eco-hotel in het centrum van de stad, tussen de pleinen Plaça Catalunya en Plaça Universitat. Denk aan: ledverlichting, natuurlijke doucheproducten, automatische waterbespaarders, organisch beddengoed en meubels gemaakt van ‘goed’ hout. Gasten kunnen al vanaf vijf uur ’s morgens gebruik maken van een ontbijt – uiteraard alleen met ecologische producten – of gratis een fiets meenemen. De familiekamers of -suites voor drie of vier personen, voorzien van magnetron en koelkastje, zijn prima opties voor kleine gezinnen. Op aanvraag kan een wiegje of kinderzitje worden gehuurd. Ook zijn er in het hotel mogelijkheden voor kinderopvang.

Prijzen, reviews, actuele informatie en beschikbaarheid: Hostal Grau.

Geschiedenis van El Raval

In de 14e eeuw werd Barcelona uitgebreid, een van de eerste projecten was El Raval. El Raval ontstond nog vóór de wijk El Born. De wijk stond bekend als de wijk waar veel immigranten woonden onder slechte omstandigheden. Net als El Born ging El Raval een verandering door met de komst van de Olympische Spelen in 1992. Veel nationaliteiten en daarmee veel verschillende culturen vestigden zich in de wijk. Tot op heden zie je dit terug in de vele verschillende winkels, barbershops en eettentjes.

Toeristen en welgestelde stadsbewoners lieten El Raval lange tijd links liggen. De wijk stond als gevaarlijk in de boeken en vormde een toevluchtsoord voor junks. Pas in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw besloot het stadsbestuur dat het tijd was om El Raval onder handen te nemen.

De wijk werd vanaf het jaar 2000 zelfs zo populair onder stadsbewoners afkomstig uit andere buurten, dat er een nieuw werkwoord geboren werd: ravalear, het doorbrengen van een (mid)dag in de musea, winkels en op de terrassen van El Raval.