Avondje uit in Barcelona

¡Fiesta! De Spanjaarden houden wel van een feestje en ook in Barcelona zit je voor vertier wel goed. Of je nou op zoek bent naar een gezellig terras, een concert, een filmfestival, klassieke muziek, een cocktailbar of een trendy club. Voor sommigen is het nachtleven zelfs de belangrijkste reden om af te reizen naar de Catalaanse hoofdstad.

Inhoud 

Concerten

Een kosmopolitische wereldstad als Barcelona trekt artiesten van wereldfaam. Voor de allergrootste popartiesten moet je meestal in het Palau Sant Jordi of het Olympisch Stadion Lluís Companys op de Montjuïc zijn. Andere bekende venues zijn de Sala Razzmatazz en Sala Apolo, waar zowel grote internationale namen als minder bekende artiesten op het programma staan. Sidecar of Wolf zijn een voorbeelden van kleinere zalen, met programma’s met meer onbekende bands of upcoming artiesten. Een uitgebreider overzicht van concertzalen in Barcelona vind je op deze pagina.

Klassieke muziek

Als je een liefhebber bent van klassieke muziek zit je in Barcelona goed. Er zijn genoeg gelegenheden te vinden om te genieten van een avondje klassieke muziek.

Palau de la Música Catalana
De pompeuze concertzaal die Lluís Domènech i Montaner aan het begin van de twintigste eeuw bouwde in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging, is een lust voor het oog en een van de beste locaties in de stad om een klassiek concert bij te wonen.

Adres: Palau de la Música Catalana, Carrer Sant Francesc de Paula 2
Website: www.palaumusica.cat

L’Auditori
Het auditorium van Barcelona is de thuisbasis van het stadsorkest OBC. De zaal met plek voor 2400 stoelen is vernoemd naar de Catalaanse cellist Pau Casals. Er zijn ook twee kleinere zalen in het gebouw te vinden.

Adres: L’Auditori, Carrer de Lepant 150
Website:  www.auditori.cat

Gran Teatre del Liceu
Het Gran Teatre Liceu, of kortweg het ‘Liceu’ is het operahuis van de stad. Het werd tussen 1845 en 1847 gebouwd langs de grote toeristische trekpleister Ramblas. Destijds telde het 3500 zitplaatsen en daarmee wat het het grootste operahuis van Europa. Het moest vanwege brand en zelfs een aanslag echter diverse malen worden gesloten en heropgebouwd. Op dit moment zijn er 2292 plekken.

Adres: La Rambla 51-59
Website: www.liceubarcelona.cat 

Livemuziek

Op veel plekken in Barcelona kun je op straat luisteren naar livemuziek en vaak van hoge kwaliteit. Alle muzikanten die zorgen voor extra sfeer op straat moeten daarvoor een examen afleggen bij een speciale commissie van de gemeente. Echt aan te raden is de salsaband Made in Barcelona die vaak te vinden is bij Port Vell in de buurt van het Museu d’Història de Barcelona. Ook zijn wij behoorlijk fan van de band Latin Panas, die iedereen aan het dansen krijgt!

Ook zijn er in de stad talloze cafés en kleine concertzalen te vinden waar livemuziek wordt gemaakt. Big Bang in El Raval is een goed voorbeeld, net zoals de Dio Bar, onder het Griekse restaurant Dionisos in El Born (geen Griekse sirtaki, maar vooral salsamuziek) en Guzzo (‘s avonds vind je achterin vaak een fijne dj of goede jazzband). Legendarisch zijn de jamsessies bij Jamboree op het Plaça Reial. Voor jazz, salsa en flamenco is de originele bar JazzSi een goed adres.

Ben je fan van jazz? Dan is de Harlem Jazz Club in de gotische buurt de perfecte spot voor een avondje uit. Hier spelen fantastische bands live muziek.

Aanrader: voor de fans van flamenco zijn er verschillende flamenco-optredens bij te wonen in de Catalaanse hoofdstad. Kijk hier om te ontdekken welke van de optredens het beste bij jou past. Tickets zijn te koop vanaf €17.

Bioscopen en filmfestivals

In Barcelona vind je ontzettend veel bioscopen en filmhuizen. Een deel daarvan vertoont films in de originele taal, bijvoorbeeld Engels. Daar staat dan V.O. of V.O.S.E. bij vermeld.

Ook worden er lokale en internationale filmfestivals in Barcelona georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het BCN Filmfest of filmfestivals die op een specifiek thema zijn gericht, zoals mensenrechten of sport.

Al mijn info over bioscopen met films die ondertiteling hebben i.pv. nasynchronisatie en alles over de filmfestivals in Barcelona vind je hier.

Uitgaansgebieden

El Born
Een van mijn favoriete uitgaansgebieden is de wijk El Born. Deze hippe wijk heeft een breed scala aan gezellige terrassen en barretjes. Het bruisende nachtleven van deze wijk is te vinden rond de Passeig del Born en de kerk Santa Maria del Mar. De kroegjes zijn hier bijna elke dag tot midden in de nacht geopend en je vindt er voor ieder wat wils: mooie wijnbars, lokale bodega’s en goede cocktailbars. Grote clubs kom je hier niet tegen.

Strand
Aan het strand ligt het uitgaansgebied rond de Port Olímpic. Je vindt hier onder meer de luxe clubs Shoko, Opium en Pacha, die horen tot de bekendste clubs van Barcelona. Genieten van een drankje met uizicht? Dat kan bij Eclipse, op de 26ste verdieping van het W Hotel in Barceloneta.

Carrer Arribau
In dit gebied vlak boven de Diagonal zijn veel bars, clubs en discotheken te vinden. Dit gebied is bij uitstek populair bij locals, dus toeristen kom je hier minder tegen. Grote clubs zoals Bling Bling en Soho zijn hier te vinden.

Gotische wijk
Een van de leukste én gezelligste uitgaansgebieden is de gotische wijk is het levendige plein Plaça Reial. Een mooi maar ook toeristisch plein en hier vind je onder meer de populaire club Jamborree. Daarnaast zijn er ook talloze gezellige barretjes, pubs, cafés en kroegen waar je een drankje kunt doen tot in de late uurtjes. Een leuke, niet al te grote club is Marula Café. Of bezoek het gezellige pleintje Plaça George Orwell met onder andere de bar Oviso. Maar verken ook juist de kleine straatjes met verborgen lokale barretjes. Al mijn tips vind je op mijn pagina over de Gotische wijk.

Poblenou (Sant Martí)
In de wijk Poblenou zit onder meer de populaire club Razzmatazz, maar daarnaast zijn hier ook veel underground uitgaansgelegenheden te vinden zoals bijvoorbeeld Wolf en Human Club. Dit gebied heeft minder barretjes, maar meer clubs en concertzalen.

Gayxample
Op zoek naar een specifieke gay-uitgaansgelegenheid? Dan moet je naar het deel van Eixample, dat ook wel Gayxample wordt genoemd. Hier zijn vele gaybars te vinden. Lees dit artikel voor al mijn tips voor de leukste gaybars.

Kroegen en barretjes

Wanneer je minder van het uitgaan bent, maar nog wel een gezellige avond wilt, zijn de kroegen en barretjes perfect voor jou. Mensen komen er vaak om lekker bij te kletsen onder het genot van een drankje en met gezellige muziek op de achtergrond. In sommige barren draait er soms een dj.

In Barcelona zijn er te veel barretjes en kroegjes om op te noemen. Per 165 inwoners van de stad zou er een bar te vinden zijn. Op deze pagina heb ik een selectie gemaakt, die ik uiteraard bijwerk zodra ik nieuwe favorieten heb ontdekt! En voor alle Nederlandse uitgaansgelegenheden kun je een kijkje nemen op mijn pagina met alle Nederlandse bars en cafés.

Zin in een avondje zingen met je vrienden? Er zijn genoeg karaoke barren in Barcelona. Clubhaus is zeker aan te raden. Het een restaurant in El Born, maar ze hebben ook ruimtes voor karaoke, games en dj’s. Super multifunctioneel. 

Op zoek naar een leuk feestje voor vanavond? Kijk dan op de website van B-premium. Hier staat een compleet overzicht van alle aankomende evenementen in.

Clubs en discotheken

Uitgaan kan in Barcelona tot in de vroege uurtjes. Spanjaarden dineren in het weekend meestal laat en duiken tot een uur of drie het café in. Pas daarna begeven ze zich richting de nachtclubs. De meeste clubs en discotheken openen rond 00.00-1.30 uur hun deuren om tussen 5.00 en 6.00 uur weer te sluiten. Hieronder vind je een lijst met de bekendste clubs in Barcelona:

 1. Sala Apolo
 2. Sala Razzmatazz
 3. La Terazza
 4. Jamborree
 5. Marula Café 
 6. Sala Bikini
 7. Shoko
 8. Pacha
 9. Opium
 10. Downtown
 11. Macarena
 12. Input

Barcelona heeft verschillende uitgaansgebieden waar de grote clubs en discotheken zijn gevestigd. Er is een groot aantal clubs te vinden in de stad met uiteenlopende muziekstijlen, van hip hop tot aan techno en van rock tot aan jaren ’90 muziek. Clubs zoals Pacha, Carpe Diem, Shoko en Catwalk aan het strand zijn populair onder toeristen. Mijn voorkeur gaat uit naar Sala Apollo en  Sala Razzmatazz. Hier komen veel locals en minder toeristen. La Terrrazza is een populaire openluchtdiscotheek in Poble Espanyol.

Lees mijn uitgebreide artikel over clubs en discotheken voor nóg meer informatie.

Leeftijden uitgaan in Barcelona

Uitgaan in Barcelona is geschikt voor alle leeftijden (mits 18+). De gemiddelde leeftijd van de mensen die uitgaan is afhankelijk van de club waar je heen gaat. Bij Pacha en La Terrrazza is de gemiddelde leeftijd bijvoorbeeld tussen de 20 en 30 jaar terwijl bij club Sutton de gemiddelde leeftijd rond de 25-35 jaar is. In de meeste clubs zullen je mensen tussen de 20-30 jaar tegenkomen, maar er zijn ook uitgaansgelegenheden waar je veel veertigers ziet., zoals bijvoorbeeld Luz de Gas Ben je 18 jaar? Dan kom je de meeste clubs wel binnen. Voor 16-jarigen is dit anders. Hiervoor zijn er speciale avonden in sommige discotheken.

Uitgaan in Barcelona, wat kost het?

Normaal gesproken moet je bij clubs en discotheken toegangsprijzen betalen die variëren van 10 tot 15 euro. In de meeste gevallen krijg je bij je entreekaartje dan ook een consumptie, waaronder een mixdrankje naar keuze.

Op de Ramblas, langs het strand en op andere locaties in de buurt van nachtclubs staan vaak ‘proppers’ die kaartjes uitdelen waarmee je gratis entree krijgt. In veel gevallen zijn deze geldig tot een bepaald tijdstip en zit er dan geen consumptie bij je entree inbegrepen. 

Voor een rum-cola of andere mixdrankjes betaal je in een club doorgaans tussen de 8 en 12 euro. De prijzen voor frisdrank en bier lopen uiteen van 4 tot 8 euro. Wijn wordt niet in clubs geschonken.

Wat draag je in een club in Barcelona?

In sommige clubs en uitgaansgelegenheden geldt een dresscode, maar in andere tenten weer helemaal niet. In het algemeen is de dresscode in Barcelona niet streng, Bij club Eclipse in het W Hotel is de dresscode bijvoorbeeld dress to impress, maar bij Jamboree mag je aantrekken wat je wil. Het komt soms voor dat je met bijvoorbeeld sportschoenen of scheuren in je jeans niet binnenkomt. Dit verschilt echt per club. Kijk voor de precieze dresscode van de club op de website.

Handige Tips

– Spanjaarden zijn scheutig met alcohol. Een mixdrankje bevat al gauw twee keer zoveel sterke drank als in Nederland, dus bestel niet te veel in één keer.
– Zorg dat je met mate geniet. Als je te dronken overkomt kan het zijn dat je geweigerd wordt bij de entree.
– Let op het gebruik van drugs, net zoals in Amsterdam komt het ook in het nachtleven van Barcelona veel voor. Houd je drankje dus goed in de gaten.
– Let altijd goed op je spullen. Clubs en discotheken zijn eveneens terrein voor zakkenrollers. Voor je het weet ben je, terwijl je lekker staat te dansen, je geld en mobiele telefoon kwijt.
– Bij sommige clubs gelden kledingvoorschriften en kom je op je slippers niet naar binnen. Check dit van te voren altijd even op de site om problemen te voorkomen.
– In de meeste clubs wordt het pas druk rond een uur of 1.00 uur, kom daarom niet veel vroeger anders sta je in een halflege club.
– Om een lange wachtrij te vermijden kun je jezelf op de gastenlijst laten zetten. Dit kan vaak via de website of de Facebookpagina van de club.
– In Barcelona mag je niet in het openbaar drinken. Hier kun je een fikse boete voor krijgen. Zorg er dus alleen voor dat je binnenin de club drinkt.
– Op het Instagram account shaz.guest.list (een initiatief vanuit Erasmus Barcelona) vind je elke week een planning met info van de leukste clubs.
– Wil je weten wanneer en welke bekende dj’s of artiesten er zijn? Download dan de apps DICE en RA Guide voor een actuele planning.

Waarheen als student?

Als student in Barcelona ben je absoluut op het juiste adres in Barcelona. In de stad vind je veel internationale studenten die hier studeren of stage lopen. Tijdens je periode hier in Barcelona mag een feestje zeker niet ontbreken. Ook hier in Barcelona is donderdagavond de studentenavond. Bij veel clubs heb je dan gratis toegang.

Er zijn een hoop dingen die je als student ‘s avonds in Barcelona kunt doen. Er worden namelijk veel studentenfeesten en activiteiten georganiseerd. Voornamelijk door Erasmus Barcelona. Zij organiseren bijvoorbeeld bierpongtoernooien en karaoke avonden. Een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Check hun instapagina voor dagelijkse tips.

Er zijn een aantal clubs en barretjes die je zeker als student een keertje moet bezoeken. Oveja Negra en Dow Jones zijn een barren waar je veel studenten gaat vinden. De laatste heeft ook een leuk concept. De prijzen worden namelijk bepaald door de ‘aandelenbeurs’. Wanneer een drankje veel wordt besteld, daalt de prijs! En andersom. In Barcelona vind je ook veel Irish Pubs. Ook deze worden door veel studenten bezocht.

Downtown is een ideale club om als student heen te gaan. De drankjes zijn er goedkoper en de leeftijden liggen iets meer bij elkaar. Wil je weten wanneer er welk feestje is? Scroll dan naar beneden voor mijn handige tips!