Uitgaan in Barcelona

¡Fiesta! De Spanjaarden houden wel van een feestje en ook in Barcelona zit je voor vertier wel goed. Of je nou op zoek bent naar een gezellig terras, een cocktailbar of een trendy club. Voor sommigen is het nachtleven zelfs de enige reden om af te reizen naar de Catalaanse hoofdstad.

Maar ook als je niet komt voor de grote trendy nachtclubs, ben je misschien toch wel op zoek naar een originele invulling van je avond. Van hippe cocktails tot aan klassieke concerten, de stad biedt voor ieder wat wils.

Wat vind je terug in dit artikel?

Concerten

Een kosmopolitische wereldstad als Barcelona trekt artiesten van wereldfaam.

Voor de allergrootste popartiesten moet je meestal in het Palau Sant Jordi of het Olympisch Stadion Lluís Companys op de Montjuïc zijn. Andere bekende venues zijn de Sala Razzmatazz, Sala Bikini, Sala Apolo, waar zowel grote internationale namen als minder bekende artiesten op het programma staan. Sidecar en Sala BeCool zijn voorbeelden van wat kleinere zalen, met op het programma meer onbekende bands of upcoming artiesten. Een uitgebreider overzicht van concertzalen in Barcelona vind je op deze pagina.

Klassieke muziek

Palau de la Música Catalana -- De pompeuze concertzaal die Lluís Domènech i Montaner aan het begin van de twintigste eeuw bouwde in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging, is een lust voor het oog en een van de beste locaties in de stad om een klassiek concert bij te wonen.

Palau de la Música Catalana, Carrer Sant Francesc de Paula 2
www.palaumusica.cat
Metro: L1 (rode lijn), L4 (gele lijn) Urquinaona

L’Auditori -- Het auditorium van Barcelona is de thuisbasis van het stadsorkest OBC. De zaal met plek voor 2400 stoelen is vernoemd naar de Catalaanse cellist Pau Casals. Er zijn ook twee kleinere zalen in het gebouw te vinden.
L’Auditori, Carrer de Lepant 150
http://www.auditori.cat/es/
Metro: L1 (rode lijn) Glòries, L2 (paars lijn) Monumental, L4 (gele lijn) Bogatell.

Gran Teatre del Liceu -- Het Gran Teatre Liceu, of kortweg het ‘Liceu’ is het operahuis van de stad. Het werd tussen 1845 en 1847 gebouwd langs de beroemde Ramblas. Destijds telde het 3500 zitplaatsen en daarmee wat het het grootste operahuis van Europa. Het moest vanwege brand en zelfs een aanslag echter diverse malen worden gesloten en heropgebouwd. Op dit moment zijn er 2292 plekken.

La Rambla 51-59
www.liceubarcelona.cat 
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Live muziek

Op veel plekken in Barcelona kun je op straat luisteren naar live muziek en vaak van hoge kwaliteit. Alle muzikanten die zorgen voor extra sfeer op straat moeten daarvoor een examen afleggen bij een speciale commissie van de gemeente. Echt aan te raden is de salsaband Made in Barcelona die vaak te vinden is bij Port Vell in de buurt van het Museu d’Història de Barcelona. Ook zijn wij behoorlijk fan van de band Latin Panas, die iedereen aan het dansen krijgt!

Ook zijn er in de stad talloze cafés en kleine concertzalen te vinden waar live muziek wordt gemaakt. Big Bang in El Raval is een goed voorbeeld, net zoals de Dio Bar, onder het Griekse restaurant Dionisos in El Born (geen Griekse sirtaki, maar vooral salsamuziek) en Guzzo (’s avonds vind je achterin vaak een fijne dj of goede jazzband). Legendarisch zijn de jamsessies bij Jamboree op het Plaça Reial. Voor jazz, salsa en flamenco is de originele bar JazzSi een goed adres.

Clubs en discotheken

Uitgaan kan in Barcelona tot in de vroege uurtjes. Spanjaarden dineren in het weekend meestal laat en duiken tot een uur of drie het café in. Pas daarna begeven ze zich richting nachtclub. De meeste clubs en discotheken openen rond 1.00-1.30 uur de deuren om tussen 5.00 en 6.00 uur weer te sluiten. Maar waar moet je nu zijn voor het juiste feestje?

Sala Apolo -- Vroeger een theater en tegenwoordig een club. De kleinere zaal La [2] is kleinschaliger, maar tegelijkertijd ook minder indrukwekkend. Pop, rock, indie, electro en roots music, afhankelijk van de dag en programmering.

Carrer Nou de la Rambla 113
https://www.sala-apolo.com
Metro: L3 (groene lijn)/L2 (paarse lijn) Paral.lel

Sala Razzmatazz -- Afhankelijk van de zaal (het zijn er vijf in totaal), kun je in deze voormalige loods luisteren naar rock, indie, techno, house, elektronische muziek en pop. Soms is het handig om niet net als de Spanjaarden na 3.00 uur te komen, de rijen kunnen tot om de hoek staan.

Carrer dels Almogàvers 122
http://www.salarazzmatazz.com
Metro: L1 (rode lijn) Marina/L4 (gele lijn) Bogatell

Marula Café -- Jazz, funk, garage, afro, latin, disco en soul: bij Marula Café zit je goed voor ‘música negra’. De dansclub ligt midden in de gotische wijk en er komen dan ook veel toeristen.

Carrer dels Escudellers
http://www.marulacafe.com
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Sala Bikini -- Verschillende zalen, verschillende stijlen. Zowel nationale als internationale artiesten.

Avinguda Diagonal 547
http://bikinibcn.com/bikini/
Metro: L3 (groene lijn) Maria Cristina/L5 (blauwe lijn) Entença

Sidecar -- Legendarische ondergrondse zaal -- zowel letterlijk als figuurlijk -- voor indie en rock. Een van die plekken waar degenen op zoek naar een club om de maandag- of dinsdagnacht door te halen dikwijls belanden.

Plaça Reial 7
http://www.sidecarfactoryclub.com
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

CDLC -- Een van de clubs aan het strand. Stond zo’n tien jaar geleden bekend als ‘de club van Kluivert’, maar heeft tegenwoordig niets meer met de ex-voetballer te maken. Trendy publiek en altijd feest, ook op zonnige zondagmiddagen.

Passeig Marítim 32
http://www.cdlcbarcelona.com/carpe-diem-lounge-club
Metro: L4 (gele lijn) Cittadella-Vía Olímpica

Jamboree -- Hier zit je goed voor een stevige dosis hip-hop en RnB. Donderdagavonden zijn beroemd. Ook een bekende venue voor jazz en een ontmoetingsplek voor artiesten en intellectuelen. Ook de jamsessies zijn legendarisch.

Plaça Reial 17
http://www.masimas.com/jamboree
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

City Hall -- Net als Sala Apolo was dit ooit een theater en dat is nog altijd te zien. Handige bijkomstigheid is het mooie terras, waar je mag roken. Een plek die toeristen massaal weten te vinden. Elektronische muziek.

Rambla de Catalunya 2-4
http://www.cityhallbarcelona.com
Metro: L1 (rode lijn)/L3 (groene lijn) Plaça Catalunya

Moog -- Hier kun je elke avond van de week terecht als alle bars hun deuren hebben gesloten. Beneden voor electro en house en in het kleine zaaltje boven, waar ’s zomers de temperaturen flink stijgen, voor jaren tachtigmuziek.

Carrer de l’Arc del Teatre 3
http://www.masimas.com/moog
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Kroegen en barretjes

Dat zijn er in Barcelona te veel om op te noemen. Per 165 inwoners van de stad zou er een bar te vinden zijn. Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt, die we uiteraard bijwerken zodra we nieuwe favorieten hebben ontdekt!

Uitgaan in Barcelona, wat kost het?

Normaal gesproken moet je bij clubs en discotheken toegangsprijzen betalen die variëren van 10 tot 15 euro. In de meeste gevallen krijg je bij je entreekaartje dan ook een consumptie, waaronder een mixdrankje naar keuze.

Op de Ramblas, langs het strand en op andere locaties in de buurt van nachtclubs staan vaak ‘proppers’ die kaartjes uitdelen waarmee je gratis entree krijgt. In veel gevallen zijn deze geldig tot een bepaald tijdstip en zit er dan geen consumptie bij je entree inbegrepen.

Voor een rum-cola of andere mixdrankjes betaal je in een club doorgaans tussen de 8 en 12 euro. De prijzen voor frisdrank en bier lopen uiteen van 4 tot 8 euro. Wijn wordt in clubs meestal niet geschonken.

Barcelona Night Card

Speciaal voor de feestgangers die van plan zijn om in Barcelona flink de bloemetjes buiten te zetten en zo veel mogelijk van het nachtleven te ontdekken is er de Barcelona Night Card. Deze kaart geeft recht op toegang tot meer dan twintig verschillende nachtclubs gedurende zeven avonden. De kaart kost 20 euro voor een week en 10 euro voor twee dagen. Bestellen kan hier.

Wat je nog meer moet weten

Spanjaarden zijn scheutig met alcohol. Een mixdrankje bevat al gauw twee keer zoveel sterke drank als in Nederland.
Het gebruik van drugs komt net als in Amsterdam ook in het nachtleven in Barcelona veel voor.
Let altijd goed op je spullen. Clubs en discotheken zijn eveneens terrein voor zakkenrollers. Voor je het weet ben je, terwijl je lekker staat te dansen, je geld en mobiele telefoon kwijt.
Bij sommige clubs gelden kledingvoorschriften en kom je op je slippers niet naar binnen.