Port Vell

Port Vell is de oude haven van Barcelona. De haven ligt midden in de oude stad, tussen de wijken El Gòtic, El Born en La Barceloneta. De perfecte locatie voor een wandeling en in de omgeving valt genoeg te beleven.

Port VellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresBarcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Barceloneta (L4), Drassanes (L3)
Bus: H14, V15, V17
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Wat is Port Vell?

Port Vell betekent in het Nederlands letterlijk ‘Oude Haven’, en deze haven is dan ook de oudste van de drie havens in Barcelona. Port Vell begint bij het Columbus Monument en gaat door tot de wijk van La Barceloneta. Aan de andere kant, aan het eind van de Avinguda del Paral lel, zitten de ferry-terminal en nog verderop de terminal voor cruiseschepen en de industriële haven. Ook is het Maritiem Museum van Barcelona in de buurt gevestigd. Hier maak je kennis met het verleden van Barcelona als belangrijke zeemacht.

Voor de Olympische Spelen in 1992 was dit deel van Barcelona hard aan vernieuwing toe. Ter ere van de Spelen werd de haven helemaal opgeknapt. De leegstaande panden rond Port Vell werden omgetoverd tot musea en restaurants. Er werd een volledig nieuw gebied aangelegd met winkelcentrum Maremagnum en een 3D-bioscoop (deze is inmiddels gesloten). Hier kwam ook L’Aquàrium de Barcelona, een van de populairste aquariums in Spanje. Het winkelcentrum Maremagnum, de bioscoop en L’Aquàrium de Barcelona zijn verbonden met het vasteland door een opvallende brug, de Rambla de Mar genoemd. Na de metamorfose werd Port Vell één van de populairste attracties in de stad.

Hoe kom je bij Port Vell?

Port Vell strekt zich uit vanaf het Columbus Monument, bij het begin van Las Ramblas, tot in de wijk La Barceloneta. Er zijn verschillende manieren om hier te komen met het openbaar vervoer.

Metro
De gele lijn L4, metrostation Barceloneta. Vanaf hier is Port Vell rond een paar minuten lopen. Of neem de groene lijn L3 naar metrostation Drassanes, aan het begin van de Ramblas. Hiervandaan is het ongeveer 5 minuten lopen.

Bus
Je kunt de bussen H14, V15 en V17 nemen.

Trein
Verder heb je nog de mogelijkheid om met de trein te komen; R2S en R4 rijden richting Port Vell, je moet dan uitstappen bij treinstation De França. Dit is eigenlijk alleen van toepassing als je van buiten de stad komt.

Wat kan je doen bij Port Vell?

Er zijn vele activiteiten en bezienswaardigheden rondom Port Vell. Bekijk natuurlijk de indrukwekkende zeilboten en plezierjachten. Of neem bijvoorbeeld de rondvaartboot.

Ook is er de mogelijkheid om in het Columbus Monument de lift naar boven nemen (60 meter hoog). Boven geniet je van een van de mooiste uitzichten over Port Vell en de stad. Een andere aanrader is de opvallende kabelbaan over de haven! Deze biedt adembenemende uitzichten vanuit de lucht over de stad.

Een ander uitzicht over de haven, heb je vanaf het spectaculaire dakterras van Museum d’Història de Catalunya, het museum dat is gewijd aan het verleden van Catalonië.

Tip: het is een goed idee om de mooie haven fietsend te ontdekken.

Geschiedenis van Port Vell

Barcelona is lange tijd een belangrijke haven aan de kust van de Middellandse Zee geweest, met meer dan 2000 jaar geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen. 

De eerste sporen van aanzienlijke maritieme activiteit van de stad Barcelona dateren uit de 4e eeuw voor Christus, toen de inwoners voor het eerst de zeeën begonnen te bevaren voor handel. De stad was in de middeleeuwen actief als haven en door haar ligging op de grens tussen de moslimwereld van het zuiden en de christelijke wereld van het noorden, was het een cruciaal handelscentrum tussen de gebieden. Het gebied was echter vatbaar voor krachtige stormen die schade veroorzaakten aan de schepen die daar voor anker lagen.

Door de eeuwen heen zijn er vele pogingen gedaan om een haven te creëren die boten een toevluchtsoord kon bieden. Uiteindelijk slaagde een dergelijke poging in de 15e eeuw en resulteerde in de oprichting van een grote ligplaats voor schepen dat zich uitstrekte in de zee. Dit gebied werd al snel de thuisbasis van wat nu bekend staat als de ‘Oude Haven.’

Extra tips Port Vell

  • Aan de haven staat ook het ‘Gezicht van Barcelona.’ Dit is een modern standbeeld ontworpen door Roy Lichtenstein. Toen het gebied gerenoveerd werd voor de Olympische Spelen maakte deze Amerikaanse artiest dit kleurrijke mozaïeken standbeeld als eerbetoon naar de bekende Gaudí.
  • Loop via de loopbrug naar Maremagnum. Hier vind je zelfs kunst in het water!
  • Langs de haven vind je ook de reuzengarnaal van de bekende ontwerper Javier Mariscal. Hij maakte dit zeedier ook ter ere van de Olympische Spelen, waarvoor hij destijds ook de mascotte Cobi ontwierp.

Adres & plattegrond

Port Vell