Port Vell

Port Vell is de oude haven van Barcelona. De haven ligt midden in de oude stad, tussen de wijken El Gòtic, El Born en La Barceloneta. De perfecte locatie voor een wandeling en in de omgeving valt genoeg te beleven. Denk bijvoorbeeld aan het grote aquarium, de grote shopping mall of natuurlijk gewoon lekker bootjes kijken.

Port VellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresMoll de Bosch i Alsina 1
Openbaar vervoer / metroMetro: Barceloneta (L4), Drassanes (L3)
Bus: H14, V15, V17
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Wat is Port Vell?

Port Vell betekent in het Nederlands letterlijk ‘Oude Haven’, en deze haven is dan ook de oudste van de drie havens in Barcelona. Port Vell begint bij het Columbus Monument en gaat door tot de wijk van La Barceloneta. Aan de andere kant, aan het eind van de Avinguda del Paral·lel, zitten de ferry-terminal en nog verderop de terminal voor cruiseschepen en de industriële haven. Ook is het Maritiem Museum van Barcelona in de buurt gevestigd. Dit museum is gevestigd in de oude scheepswerf en hier maak je kennis met het verleden van Barcelona als belangrijke zeemacht.

Voor de Olympische Spelen in 1992 was dit deel van Barcelona hard aan vernieuwing toe. Ter ere van de Spelen werd de haven helemaal opgeknapt. De leegstaande panden rond Port Vell werden omgetoverd tot musea en restaurants. Er werd een volledig nieuw gebied aangelegd met winkelcentrum Maremagnum en een 3D-bioscoop (de bioscoop is inmiddels gesloten). Hier kwam ook L’Aquàrium de Barcelona, een van de populairste aquariums in Spanje. Het winkelcentrum Maremagnum en het aquarium zijn verbonden met het vasteland door een opvallende brug, de Rambla de Mar genoemd. Na de metamorfose werd Port Vell één van de populairste attracties in de stad.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat kun je doen bij Port Vell?

Er zijn vele activiteiten en bezienswaardigheden rondom Port Vell. Het is natuurlijk altijd leuk om de boten die hier liggen te bekijken. Vooral de megajachten die hier vaak aanmeren doen je stijl achterover slaan qua luxe en grootte. Ook is het leuk om een rondvaartboot door de haven en op zee te nemen.

Ook is er de mogelijkheid om in het Columbus Monument de lift naar boven te nemen (60 meter hoog). Boven geniet je van één van de mooiste uitzichten over Port Vell en de stad. Een andere aanrader is de opvallende kabelbaan over de haven. Deze biedt adembenemende uitzichten vanuit de lucht over de stad.

Populair is om het L’Aquàrium de Barcelona te bezoeken, vooral heel leuk met kinderen. Ook zit er hier een groot winkelcentrum: Maremagnum.

Een ander uitzicht over de haven, heb je vanaf het spectaculaire dakterras van Museum d’Història de Catalunya, het museum dat is gewijd aan het verleden van Catalonië.

Tip: het is een goed idee om de mooie haven fietsend te ontdekken. Ook is de haven (gecombineerd met het strand) een van de meest geschikte plekken om hard te lopen.

Port Vell

Hoe kom je bij Port Vell?

Port Vell strekt zich uit vanaf het Columbus Monument, bij het begin van Las Ramblas, tot in de wijk La Barceloneta. Er zijn verschillende manieren om hier te komen met het openbaar vervoer.

Metro
Je kunt de gele lijn L4 naar het metrostation Barceloneta nemen. Vanaf hier is Port Vell een paar minuten lopen. Of neem de groene lijn L3 naar metrostation Drassanes, aan het begin van de Ramblas. Hiervandaan is het ongeveer 5 minuten lopen.

Bus
Je kunt de bussen H14, V15 en V17 nemen. Deze lijnen hebben verschillende haltes langs de haven.

Trein
Verder heb je nog de mogelijkheid om met de trein te komen; R2S en R4 rijden richting Port Vell, je moet dan uitstappen bij treinstation Estació De França. Dit is eigenlijk alleen handig als je van buiten de stad komt.

Hop-on Hop-off bus
Met de Hop-on Hop-off bus kan je bij de halte Port Vell uitstappen.

Adres & plattegrond

Adres: Moll de Bosch i Alsina 1

Geschiedenis van Port Vell

Barcelona is lange tijd een belangrijke haven aan de kust van de Middellandse Zee geweest, met meer dan 2000 jaar geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen. 

De eerste sporen van aanzienlijke maritieme activiteit van de stad Barcelona dateren uit de 4e eeuw voor Christus, toen de inwoners voor het eerst de zeeën begonnen te bevaren voor handel. De stad was in de middeleeuwen actief als haven en door haar ligging op de grens tussen de moslimwereld van het zuiden en de christelijke wereld van het noorden, was het een cruciaal handelscentrum tussen de gebieden. Het gebied was echter vatbaar voor krachtige stormen die schade veroorzaakten aan de schepen die daar voor anker lagen.

Door de eeuwen heen zijn er vele pogingen gedaan om een haven te creëren die boten een toevluchtsoord kon bieden. Uiteindelijk slaagde een dergelijke poging in de 15e eeuw en resulteerde in de oprichting van een grote ligplaats voor schepen dat zich uitstrekte in de zee. Dit gebied werd al snel de thuisbasis van wat nu bekend staat als de ‘Oude Haven.’ 

Voor de Olympische Spelen van 1992 die in Barcelona zijn georganiseerd is de haven volledig verbouwd. De vrachtschepen zijn uit het zicht richting het vliegveld verplaatst en het winkelcentrum en aquarium zijn in het midden van de haven gebouwd. Sindsdien is de haven een jachthaven in plaats van een vrachthaven en ziet het er veel mooier uit.

In het Maritiem Museum kun je veel te weten te komen over de geschiedenis van de haven en uiteraard nog veel meer over het maritieme leven. Interessant om te weten: het museum is gevestigd in de oude scheepswerf. Prachtig om doorheen te lopen. Tip: alleen een drankje drinken in de rustige binnentuin kan ook.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Extra tips Port Vell

  • Aan de haven staat ook het kleurrijke ‘Gezicht van Barcelona.’ Dit is een modern standbeeld ontworpen door Roy Lichtenstein. Toen het gebied gerenoveerd werd voor de Olympische Spelen maakte deze Amerikaanse artiest dit kleurrijke mozaïeken standbeeld als eerbetoon naar de bekende Gaudí.
  • Loop via de loopbrug naar Maremagnum. Hier vind je zelfs kunst in het water!
  • Langs de haven vind je ook de reuzengarnaal van de bekende ontwerper Javier Mariscal. Hij maakte dit zeedier ook ter ere van de Olympische Spelen, waarvoor hij destijds ook de mascotte Cobi ontwierp.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis