Casa Milà “La Pedrera”

Onmisbaar tijdens je stedentrip naar Barcelona: een bezoek aan Casa Milà . Het imposante gebouw van acht verdiepingen lijkt wel op een vanuit een diepe oceaan opgestegen koraalrif, met balustrades die aan zeewier doen denken of misschien wel een golvend zandstrand. Maar de Barcelonezen gaven Gaudí’s geheimzinnige, uit kalksteen gehakte bouwwerk al snel de bijnaam La Pedrera, wat steengroeve betekent.


Tickets & Tours

De kenmerkende voorgevel van Casa Milà bestaat uit grote stukken kalksteen. Deze zijn puur decoratief, ze bieden geen ondersteuning aan het gebouw zelf en worden als het ware gedragen door de indrukwekkende en voor Gaudí zo typische pilaren. Hierdoor was het mogelijk om maar liefst 150 ramen te construeren, zodat er een overvloed aan licht in de woningen kon komen. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht op La Sagrada Família.

Tip: Vermijd de wachtrij – bestel je tickets online

Koop je Casa Milà tickets online ontloop de lange wachtrij in Barcelona. Via de officiële website van Turisme de Barcelona kun je tickets bestellen. Bestel je liever in het Nederlands ga dan naar Tiqets. Daar kun je ook met iDeal of Paypal betalen. Je kunt je tickets printen of op je smartphone laten zien bij de ingang.

Geschiedenis

Casa Milà werd gebouwd in opdracht van Pere Milà tussen 1906 en 1912, een Catalaanse zakenman en echtgenoot van de steenrijke weduwe Rosario Segimon i Aryells. In het Barcelonese roddelcircuit werd natuurlijk meteen gefluisterd dat hij alleen met Segimon getrouwd zou zijn om haar fortuin.

Milà was diep onder de indruk van het excentrieke Casa Batlló, eveneens van Gaudí en verderop in dezelfde straat te bewonderen. Gaudí kreeg een blanco cheque en volledige creatieve vrijheid, maar dat was al snel bron van hevige conflicten en leidde tot het vertrek van de architect nog voordat het huis voltooid was.

Kritiek versus bewondering

Jammer genoeg werd Milà’s bewondering voor de eigenzinnige architect niet door iedereen gedeeld, er heerste vooral een sfeer van onbegrip. Na de oplevering van La Pedrera in 1912 kreeg hij dan ook een storm van kritiek over zich heen want zijn vreemde, door het publiek zo onbgrepen bouwwerk zou de waarde van de huizen op de luxe Passeig de Gràcia doen dalen.

Casa Milà La Pedrera
Het interieur van Casa Milà brengt je honderd jaar terug in de tijd

De Heilige Maagd Maria

Gaudí zelf was toen al niet meer in beeld, hij kreeg in 1910 ruzie met Milà over een nis met de Heilige Maagd María, die de zeer religieuze Gaudí op de gevel van Casa Milà wilde plaatsen. Religie was niet erg populair dat jaar en Milà was onvermurwbaar, er kwam niets van in. Gaudí verliet het pand om niet meer terug te keren en verloor zich volledig in zijn geliefde Sagrada Família.

Maar hierna weigerde Milà Gaudí’s honorarium te betalen en stapte Gaudí naar de rechter die, met behulp van een tolk aangezien Gaudí weigerde in een andere taal dan het Catalaans te spreken, hem in het gelijk stelde. Milà moest hierdoor een hypotheek op zijn Casa Milà nemen, om het bedrag van niet minder dan 105.000 pesetas, een fortuin in die tijd, op te kunnen brengen.

Casa Milà kwam pas weer in de gratie bij het publiek nadat het in 1986 in bezit kwam van de Catalaanse bank Caixa Catalunya die 53,5 miljoen euro in La Pedrera investeerde. Twee jaar daarvoor, in 1984, erkende de Unesco Casa Milà samen met Casa Batlló, La Sagrada Família, Palau Güell en Park Güell als cultureel werelderfgoed.

Persoonlijke tip: Milà of Batlló?

Als je één van de twee Gaudí-huizen aan de Passeig de Gràcia wilt bezoeken (dus Milà of Batlló) dan raden wij aan om naar Milà te gaan. Batlló is vanaf de straat gezien al een sprookje op zich (en zeker kinderen vinden dit huis vaak ‘mooier’ dan La Pedrera), maar wat ons betreft is de binnenkant van Milà nét wat verrassender. Neem wel uitgebreid te zijn om Batlló van de buitenkant te bekijken.

Grappig detail: Gaudí ontwierp een ondergrondse ruimte onder Casa Milà wat door sommigen beschouwd wordt als de allereerste parkeergarage van Barcelona.

Het dakterras


Vanaf het dakterras van La Pedrera heb je een van de mooiste uitzichten over Barcelona.

Er staan maar liefst dertig schoorstenen en twee ventilatietorens op het dakterras van Casa Milà. Hier kun je bijvoorbeeld van heel dichtbij zien wat een absolute meester Gaudí was in trencadis, mozaïeken in het Nederlands. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de donkergroene versiering op sommige torens, gemaakt van scherven groen glas van flessen cava.

Op een van de schoorstenen is een hart afgebeeld dat wijst naar Reus, de geboortestad van Gaudí. Op een andere schoorsteen vind je ook een hart én een traan, wijzend in de richting van La Sagrada Família. Volgens kenners staat de traan voor het verdriet van Gaudí omdat hij wist dat hij zijn geliefde kerk nooit zelf zou kunnen voltooien.

Bezoek Casa Milà

Je krijgt toegang tot een van de negen gemeubileerde appartementen, verschillende expositieruimtes waaronder de Espai Gaudí met een vaste tentoonstelling over het werk van de architect, bijzondere binnenplaatsen en natuurlijk het spectaculaire dak met de schoorstenen en torens.
La Pedrera van binnenInterieurLa Pedrera van binnen
Casa Milà van binnen bekijken.

In de zomermaanden worden er op het dak jazzconcerten gegeven, waar je lekker relaxt van kunt genieten met een glas cava. Er is ook een café op de begane grond links van de hoofdingang, waar je een kopje koffie kunt drinken of iets kunt eten.

Tip: La Pedrera by night

Wil je La Pedrera eens in een ander licht zien, ga dan ’s avonds. In kleine groep word je onder begeleiding van een gids door Casa Milà geleid (behalve het appartement, dat kun je namelijk alleen overdag bezoeken) en daarna ga je het dak op voor een uniek lichtspektakel. De sfeer is ’s avonds totaal anders dan overdag. Bovendien zorgt het zachte licht voor prachtige fotomomenten, kortom een bijzondere ervaring. We raden we je wel aan deze tickets van tevoren te kopen, de beschikbaarheid is namelijk beperkt. Kaarten voor de bijzondere avondvoorstelling The Origins kun je bestellen via Tiqets.

Praktische info

Casa Milà La PedreraJe vindt La Pedrera bijna bovenaan de chique winkelstraat Passeig de Gràcia. Vanaf Plaça Catalunya wandel je er in ongeveer een kwartier heen, tenminste, als je niet van shoppen houdt, want je loopt langs prachtige winkels en de verleiding om even binnen te neuzen is dan wel erg groot.

Kijk onderweg ook veel omhoog naar de mix van prachtoge modernistische gevels en juist heel moderne gebouwen.

Openingstijden en prijzen (gratis voor kinderen jonger dan 7)

 • Bezoek overdag: maandag tot en met zondag van 9.00 tot 18.30 uur (laatste toegang om 18.00). Volwassenen betalen €22,00, kinderen tussen 7-12 jaar €11,00. Studenten €16,50.
 • Casa Milà by night: zomerseizoen en speciale dagen bijvoorbeeld rond kerst van 21.00-23.00/winterseizoen van 19.00-21.00. De entreeprijs is €34,00 voor volwassenen (inclusief een glas cava) en €17,00 voor kinderen van 7-12 jaar.
 • Er bestaat ook het zogenaamde Premium Ticket, dat is zes maanden geldig en dan ben je niet gebonden aan een bepaalde dag. Je krijgt er bovendien een gratis audioguide bij (in het Engels) en een mooi boekje met foto’s van La Pedrera. Dit ticket kost €29,00 en voor kinderen €11,00 (alleen voor bezoek overdag).
 • Tot slot kun je kiezen voor een all in one ticket, waarmee je zowel overdag als ’s avonds naar binnen kan: volwassenen betalen €41,00 en kinderen van 7-12 jaar €20,50.
 • Wist je dat…

 • Gaudí, tot grote frustratie van señor Milà sommige kamers zo rond van vorm maakten dat je er amper een fatsoenlijk tweepersoonsbed in kreeg?
 • er jaarlijks ongeveer een miljoen toeristen La Pedrera bezoeken, waarvan momenteel de meesten komen uit de Verenigde Staten en China, gevolgd door Italië, Verenigd Koningrijk en Frankrijk?
 • de regisseur van Star Wars zich voor de maskers van de Storm Troopers en Darth Vader liet inspireren door schoorstenen op het dak van Casa Milà?
 •  

  het
  Gaudí en Star Wars.

  Renovatie

  In 2014 werd onder leiding van de Fundación Catalunya-La Pedrera een grootscheepse renovatie van Casa Milà in gang gezet. Steen voor steen werd de hele gevel rondom schoongemaakt en gerepareerd. En daarna met trots weer als nieuw gepresenteerd aan het publiek, bekijk de video:

  Meer lezen?

 • Wil je meer weten over de architect van La Pedrera Antoni Gaudí en het Catalaans modernisme, lees dan ons uitgebreide artikel over het modernisme.
 • Ook leuk om te lezen is dit algemene artikel met alle ins & outs over de bezienswaardigheden in Barcelona.
 • Adres & plattegrond

  Casa Milà “La Pedrera”
  Provença, 261 - 265
  08008 Barcelona
  902202138
  Metro: L3L5
  De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen