Casa Batlló

Casa Batlló aan de Passeig de Gràcia werd gebouwd in opdracht van de rijke textielmagnaat Josep Batlló, die wilde dat zijn huis in niets op de andere huizen zou lijken. Dat is gelukt. Opvallend aan deze modernistische bezienswaardigheid zijn de ronde vormen en de kleurrijke gevel. Herken je de ‘drakenstaart’ op het dak? Het huis is een ode aan de Catalaanse patroonheilige Sant Jordi (Sint Joris), die de regio volgens de legende bevrijdde van een gevaarlijke draak.

Nu reserveren

  • Veilig betalen met iDeal, Bancontact, Paypal of creditkaart
  • Boeken en klantenservice in het Nederlands
  • Tot 24 uur voor je bezoeken kosteloos annuleren of wijzigen. Let op: schaf hiervoor een restitueerbaar ticket aa.

Klik meteen door naar:

De Barcelona pass

VOORDEELPASTIP:
De Barcelona Pass:

Inclusief de Sagrada Familía, Park Güell en de keuze uit: Hop-on Hop-off of Casa Milà of Casa Batlló

Meer weten!

Prijzen en praktische informatie over Casa Batlló

Casa BatllóTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €35 inclusief audioguide Nu online reserveren
Kinderen tot en met 12 jaar: gratis
Junior (13-17 jaar): €29
Studenten: €29
65-plussers: €32
AdresPasseig de Gràcia 43 (Eixample)
Openbaar vervoer / metroMetro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
Bussen: H10, V15, 7, 22 en 24
OpeningstijdenMaandag tot en met zondag van 9.00 tot 20.00 uur

Wat is Casa Batlló?

Casa Batlló is een van de beroemde huizen van modernist Antoni Gaudí aan de Passeig de Gràcia en een icoon van de wijk Eixample in Barcelona. De voorgevel is sprookjesachtig mooi en dat geldt ook voor het interieur. Casa Batlló wordt beschouwd als een perfect voorbeeld van Gaudí’s werk, mede dankzij de Catalaanse symboliek die het gebouw kenmerkt. Sinds 2005 staat het huis op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook favoriet bij kinderen. Kortom, een must must voor wie houdt van de creativiteit van Gaudí.

Tickets Casa Batlló

Ben je met een groep in Barcelona en wil je Casa Batlló bezoeken? Boek dan je tickets via deze link, hier krijg je namelijk korting met groepen vanaf 10 personen.

Wees slim en koop je kaartjes van tevoren online

Bij Casa Batlló is het doorgaans ontzettend druk en zie je de lange rijen voor de kassa van verre al staan. Ik raad je aan van tevoren je entreekaarten te reserveren, zodat je geen tijd verspilt aan het wachten aan de kassa. Doordat er met tijdvakken wordt gewerkt loopt de rij om binnen te komen vrij snel door. Wil je toch extra snel naar binnen dan kan je het luxere ‘gouden’ ticket bestellen welke onder andere een ‘skip the line’ toevoeging heeft. Hieronder leg ik je de verschillen tussen alle tickets uit.

Omdat er een fantastische audiogids bij je kaartje inbegrepen zit, is het niet perse nodig om Casa Batlló met een gids te bezoeken, deel te nemen aan een rondleiding of nog een extra audiogids te huren. Praktisch en bovendien leerzaam! De audiogids gids is beschikbaar in het Nederlands.

Binnenin is het huis rolstoeltoegankelijk en je kunt met de lift van de ene naar de andere verdieping.

Hieronder heb ik alle verschillende soorten tickets voor je op een rij gezet.

1. Blue: standaard ticket

Het meest reguliere ticket is het blauwe ticket. Hiermee heb je toegang tot de meeste ruimtes, het dakterras, de achtertuin en de Gaudí Cube. De Gaudí Cube is een ruimte met een erg leuke 360º experience waarin artiest Refik Anadol je meeneemt in Gaudí’s brein.

Het blauwe ticket kost €35, kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Tot 17 jaar bedragen de kosten €29, voor studenten €29 en 65-plussers €32. (In het weekend kunnen de prijzen enkele euro’s duurder zijn.)

Nu reserveren

2. Silver: luxer ticket

Het zilveren ticket heeft uiteraard alles wat het blauwe ticket ook heeft, maar biedt ook toegang tot de originele conciërge kamer en de Gaudí Dôme: een bijzondere ruimte die je meeneemt naar de oorsprong van Gaudí’s inspiratie: de natuur. Ook zit er bij het zilveren ticket een Virtual Reality tablet die het huis echt tot leven brengt.

Het zilveren ticket kost €43 voor volwassenen. Als je tussen de 13 en 17 jaar bent betaal je €37 en tot en met 12 jaar is toegang gratis. 65-plussers betalen €40 en studenten €37. (In het weekend kunnen de prijzen enkele euro’s duurder zijn.)

Nu reserveren

3. Gold: vip-ticket

Wil je alles uit je bezoek aan Casa Batlló halen? Dan is het gouden vip-ticket misschien wel het meest geschikt. Hierbij heb je alles wat bij het blauwe en zilveren ticket inbegrepen zit maar krijg je ook toegang tot de privévertrekken van de familie Batlló en kan je naar binnen via de vip-lane.

Het gouden ticket kost €2 meer dan het zilveren ticket. Volwassenen betalen dus €45, jongeren tussen de 13 en 17 jaar betalen €39, 65-plussers €42 en studenten €39.

Nu reserveren

4. Wees de eerste: ochtendtoegang met skip the line

Wil je Casa Batlló zonder te veel andere mensen bezoeken? Sta dan vroeg op en koop dit ticket waarmee je om 8.30 of 8.45 naar binnen kan! Het ticket heeft dezelfde toegangsvoordelen als het blauwe ticket maar je bent als eerste in het gebouw. Hiervoor betaal je €45. De tickets voor jongeren tussen de 13 en 17 jaar en studenten kosten €39 en 65-plussers betalen €42. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

Nu reserveren

5. Tickets voor Casa Batlló: Fast Track Toegang + Rondleiding

Wil je Casa Batlló door middel van een rondleiding bezoeken? Dat kan met dit ticket! De starttijd van de rondleiding is om 15.30 en duurt 1 uur en 15 minuten. De rondleiding wordt gegeven door een lokale gids en is beschikbaar in het Spaans en Engels. Het maximale aantal voor deze rondleiding is 25 personen.

Het ticket met de rondleiding door Casa Batlló kost voor volwassenen (+7) €48, voor de leeftijd tussen 3-6 jaar €27 en is voor de leeftijd tussen 0-2 gratis.

Nu reserveren

Combinatietickets Casa Batlló

Als je van plan bent om meerdere bezienswaardigheden in Barcelona te gaan bezoeken dan zijn er handige combinatietickets. Hieronder heb ik de handigste combinatietickets met Casa Batlló op een rij gezet. Er zijn nog veel meer combinaties mogelijk, kijk daarvoor bij mijn partner Tiqets.

1. Combinatieticket: Park Güell + Sagrada Família + keuze uit Hop-on Hop-off bus of Casa Milà of Casa Batlló

Met dit combinatieticket, de Barcelona City Pass, kan je naar binnen in Park Güell, de Sagrada Família en kiezen om gebruik te maken van de Hop-on Hop-off bus of Casa Milà of Casa Batlló te bezoeken. Prijs: vanaf €85,00. Let op: voor Casa Batlló en 2 dagen Hop-on Hop-off bus betaal je een extra toeslag.

Nu reserveren

2. Combinatieticket: Casa Batlló + Casa Milà (La Pedrera)

Wil je zowel Casa Batlló en Casa Milà, de twee bekendste huizen van Gaudí die vlak bij elkaar liggen bezoeken? Speciaal hiervoor hebben we het combiticket waarbij allebei de huizen zijn inbegrepen. Perfect om de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee meesterwerken van Gaudí te vergelijken.

De prijs voor de combinatie Casa Milà & Casa Batlló is hetzelfde wanneer je de verschillende tickets los zou kopen, maar bij dit combinatieticket hoef je maar één keer het boekingsproces door te lopen.

Nu reserveren

3. Combinatietickets: Casa Batlló + Park Güell (mét korting)

Een bezoekje brengen aan Casa Batlló en ook Park Güell bezoeken? Dan is dit combinatieticket handig om te kopen.

Nu reserveren (mét korting)

4. Combinatieticket: Casa Batlló + Sagrada Família (mét korting)

Een bezoekje brengen aan Casa Batlló en ook de Sagrada Familía bezoeken? Dan is dit combinatieticket perfect!

Nu reserveren (mét korting)

5. Combinatieticket: Casa Batlló + Sagrada Família + Park Güell

De meeste mensen bezoeken de Sagrada Família en Park Güell tijdens hun stedentrip in Barcelona. Als je toch van plan bent om meerdere van deze highlights te bezoeken dan is het slim om dit combinatieticket te kopen zodat je tot 11% korting krijgt.

Nu reserveren

6. Combinatieticket: Casa Batlló + de Hop-on Hop-off bus (mét korting)

Wil je Casa Batlló bezoeken en gebruiken maken van de Hop-on Hop-off bus om de stad heel gemakkelijk te verkennen? Dan is dit combinatieticket handig om te kopen. Ook bij dit combinatieticket krijg je 10% korting.

Nu reserveren (mét korting)

7. Combinatieticket: Casa Batlló + Casa Milà (La Pedrera) + Casa Vicens

Door alle drie deze huizen te bezoeken zie je heel goed de ontwikkeling die Gaudí heeft doorgemaakt als architect. Ik raad je aan dit ticket te kopen!

Nu reserveren

De prijs voor de combinatie Casa Milà & Casa Batlló is hetzelfde wanneer je de verschillende tickets los zou kopen, maar bij dit combinatieticket hoef je maar één keer het boekingsproces door te lopen. De prijs voor de combinatie Casa Milà & Casa Vicens heeft een korting van 5% ten opzichte van de losse tickets. Ook bij het combinatieticket om alle drie deze huizen te bezoeken krijg je korting.

Hoelang duurt een bezoek & tijdslot

Veel mensen brengen alleen een bezoek aan de buitenkant van Casa Batlló en bewonderen de façade, maar het interieur is ook  een bezoek waard. Een tour door het huis duurt een klein uur. De entree, de eerste verdieping, de patio, de zolder en het dakterras – met een viertal schoorstenen die typerend zijn voor Gaudí’s woonhuizen – zijn toegankelijk voor bezoekers.

Je mag in Casa Batlló overal foto’s nemen.

Tijdslot

Let op: Casa Batlló werkt met vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je deze bezienswaardigheid wil bezoeken. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of gemakkelijk bewaren op je smartphone.

Wanneer kun je het best Casa Batlló bezoeken?

Het tijdstip voor je bezoek maakt niet zoveel uit, want je bent voornamelijk binnen. Wil je de drukte vermijden bij dit pareltje van Gaudí, dan kun je het best ‘s morgens vroeg of juist helemaal aan het einde van de dag gaan, dan is het binnenin meestal het rustigst. Als je vroeg opstaan niet erg vindt en Casa Batlló graag voor alle drukte wil bezoeken dan is er een speciaal ticket wat je om 8.30 of 8.45 uur toegang geeft.

Welk huis van Gaudí bezoeken?

Naast Casa Batlló heeft Gaudí nog andere huizen die je kunt bezoeken tijdens jouw stedentrip naar Barcelona!

Casa Milà

Casa Milà is naast Casa Batlló het andere huis van Antoni Gaudí langs de Paseo de Gràcia in de wijk Eixample in Barcelona. Gaudí bouwde het in opdracht van Pere Milà. Het pand is één van de meest bekende symbolen van de stad en een echt modernistisch icoon. De façade is bijzonder, maar dat geldt zeker ook voor het interieur. Bij een bezoek aan Casa Milà krijg je bovendien veel achtergrondinformatie over Gaudí.

Casa Vicens

Casa Vicens was het eerste werk van de beroemde architect Antoni Gaudí. Het is pas in 2017 voor het eerst geopend voor het publiek en vormt één van de minder drukbezochte bezienswaardigheden in de stad.

Ik vind Casa Vicens absoluut de moeite waard. De stijl die Gaudí hier gebruikte is nog heel anders dan bij latere werken en oosterse invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig. Bijzonder aan Casa Vicens is de interactie met het personeel dat er rondloopt: je kunt iedereen alles wat je maar wilt weten, vragen.

Je kunt ook een speciaal combinatieticket kopen waarmee je zowel  Casa Batlló als Casa Milà en Casa Vicens kunt bezoeken.

3 huizen van Gaudí reserveren

Als je één van de twee Gaudí-huizen wilt bezoeken is mijn aanrader Casa Milà. Casa Batlló is vanaf de straat gezien al een sprookje op zich (en zeker kinderen vinden dit huis vaak ‘mooier’ dan La Pedrera), maar wat mij betreft zijn de binnenkant en het dakterras van Milà nét wat verrassender. Neem wel uitgebreid te tijd om Casa Batlló van de buitenkant te bekijken.

Minder bekende huizen van Gaudí

Casa Vicens, Casa Milà en Casa Batlló zijn de meest bekende huizen van Gaudí. Mocht je deze al hebben gezien of wil je juist de minder bekende huizen zien? Dan heb ik ze hier voor je op een rijtje gezet!

Palau Güell

Palau Güell, midden in de wijk El Raval in het oude centrum, is het enige gebouw waar Antoni Gaudí van begin tot eind bij betrokken was. De buitenkant is erg sober, maar binnenin is dit huis prachtig en doet het zeker niet onder voor andere werken van de grote meester. Ook het dak is de moeite waard!

Sinds 1984 staat Palau Güell, net als Gaudí’s andere werken, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een aanrader voor liefhebbers van Gaudí en modernistische architectuur in het algemeen.

Casa Museu Gaudí

Casa Museu Gaudí was de officiële verblijfplaats van Gaudí van 1906 tot 1925, hoewel hij zich er met het verloop der jaren steeds minder liet zien: hij werd in de laatste jaren van zijn leven totaal in beslag genomen door de bouw van de Sagrada Família, waar hij vanaf 1925 ook een bed had staan.

In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, net als andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Vanaf 1 januari 2024 blijft Casa Museu Gaudí gesloten wegens verbeterings- en onderhoudswerkzaamheden.

Torre Bellesguard

Torre Bellesguard is een van de minst bekende huizen van Gaudí. Dit woonhuis werd nog niet zo lang geleden opengesteld voor publiek. De locatie biedt een prachtige omgeving met veel groen, maar het werk is minder goed bereikbaar.

Hoe kom je bij Casa Batlló?

Adres: Pg. de Gràcia, 43, 08007 Barcelona

Metro: je kunt heel makkelijk met de metro naar Casa Batlló komen. De dichtstbijzijnde metrohalte is Passeig de Gràcia, waar metrolijn L2 (paarse lijn), L3 (groene lijn) en L4 (gele lijn) stoppen.

Lopen: vanaf het centrum van de stad is het prima te lopen naar Casa Batlló. Je bent vanaf Plaça Catalunya ongeveer tien minuten onderweg en kunt tijdens je wandeling de prachtige Passeig de Gràcia bezichtigen.

Fiets: ook fietsen naar Casa Batlló kan makkelijk vanaf het centrum van de stad. Vanaf Plaça Catalunya doe je er ongeveer vijf minuten over.

Hop-on Hop-off bus: zowel de noordelijke als de zuidelijke route van de Bus Turístic (de blauwe en de rode route) stoppen pal tegenover Casa Batlló.

Wat kun je zien en doen tijdens een bezoek aan Casa Batlló?

Casa Batlló beschikt over een garage in de kelder, een begane grond, vier verdiepingen, een zolder en een dakterras. Hoogtepunten van het bezoek zijn de fantastische voorgevel, het oude woonhuis met de de woonkamer met het prachtige gebrandschilderde glas-in-loodraam, de patio met blauwe tegels (neem als je kunt de trap in plaats van de lift, dan zie je veel meer) en het dakterras, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Façade

Het golvende dak doet denken aan de huid van een vis of de staart van een draak of reptiel. De imposante zuilen bij de ingang lijken op de poten van een dinosaurus of een mammoet en de balkonnetjes staren als enorme kaken van zeedieren of misschien wel doodshoofden richting de straat: de façade van mozaïek in verschillende blauw- en groentinten glinstert de voorbijgangers al vanuit de verte tegemoet. Gaudí’s Casa Batlló is een modernistisch sprookje en dat is het best zichtbaar bij de voorgevel.

Volgens velen vertegenwoordigt de façade van Casa Batlló de legende van Sint-Joris (Sant Jordi) en de draak. Sint-Joris is de beschermheilige van Catalonië.

Toen Gaudí de opdracht van Batlló aannam, was dit pand een doodgewoon gebouw langs de Passeig de Gràcia. Gaudí maakte er echter misschien wel de meest opzienbarende gevel van de sjieke promenade van. Hij zorgde ervoor dat de gevel niet langer recht was, maar golvend en vol reliëf.

Let ook op de deuren: Salvador Dalí zei ooit dat Gaudí’s deuren van fluweel waren en bij Casa Batlló krijg je inderdaad dat gevoel.

De legende van Sant Jordi

Sant Jordi kennen we in Nederland als Sint Joris en wordt traditioneel met een draak afgebeeld. In Barcelona en de rest van Catalonië kom je de naam overal tegen (bijvoorbeeld het Palau Sant Jordi op Montjuïc, waar grote concerten worden gegeven). Deze Jordi wist de regio – volgens de legende althans – te bevrijden van een draak die met smaak jonge meisjes verorberde. Toen de dochter van de koning aan de beurt was om te worden opgegeten, toog de stoere Jordi met zijn zwaard naar de berg en maakte hij de draak een kopje kleiner.

 

Het zal je niets verbazen dat de Dia de Sant Jordi, elk jaar gevierd op 23 april, groots wordt gevierd in Catalonië. Op die dag staat Barcelona vol met bloemenstalletjes en is het de bedoeling dat alle mannen een roos kopen voor de belangrijke vrouwen in hun leven (dus niet alleen vriendin of vrouw, maar ook moeder, zus, dochter, minnares…) Krijg je op die dag als vrouw in Catalonië géén roos, kun je jezelf dus maar beter even goed achter de oren krabben. Waarom deze traditie? Volgens de legende groeide er uit het bloed van de door Jordi gedode draak een rozenstruik, waarvan Jordi één roos plukte, daarmee naar de dochter van de koning ging en haar ten huwelijk vroeg. 23 april 303 was de sterfdag van Sint Joris.

Overigens zul je op 23 april ook overal in de stad boekenkraampjes zien staan. Dat heeft niet met het verhaal van Sint Joris en de Draak te maken, maar met Spanje’s bekendste schrijver Cervantes, die ook op die datum (in 1616) stierf. Het toeval wil dat ook William Shakespeare op die dag overleed. Sinds 1995 wordt ter ere van de twee schrijvers Wereldboekendag georganiseerd. Het is de bedoeling dat vrouwen op deze dag een boek voor hun man kopen (in tegenstelling tot bij de rozen niet voor alle belangrijke mannen in hun leven).

Casa Batlló Barcelona GaudíCasa Batlló aan de binnenkant.

Goed, even terug naar Casa Batlló. Het meest gehoorde verhaal is dus dat het huis de legende van Sint Joris en de Draak uitbeeldt. Verwijzingen zijn de drakenstaart op het dak, de balkonnetjes (schedeltjes van de opgegeten meisjes) en de grote pilaren (botten). De schoorsteen zou verwijzen naar de speer waarmee Sint Joris de draak doodde.

Anderen zien op de voorgevel elementen van carnaval terug: die ‘draak’ op het dak is de hoed van een harlekijn, de trencadis (een typische mozaïekstijl voor het Catalaans modernisme) is net confetti en de balkonnetjes doen denken aan maskers.

Planta Noble: eerste verdieping

In Casa Batlló zul je geen rechte muur tegenkomen. Van het houtwerk tot de salonramen en van de meubels tot het plafond: alles is rondvormig en golvend, typerend voor Gaudí. Bovendien liet de architect de vertrekken vloeiend in elkaar overlopen. Dit interieur in combinatie met de speelse buitenkant maakt van Casa Batlló misschien wel Gaudí’s meest fantasierijke erfenis.

De eerste verdieping was de ‘planta noble’, de belangrijkste woning in het pand. Hier woonde ook de familie Batlló, op een oppervlakte van 700 vierkante meter. Deze is toegankelijk via een prachtige privéhal die doet denken aan onderwatergrotten, met dakramen die lijken op schildpadden, gewelfde muren met bochtige vormen en een spectaculaire trap. Let op deze verdieping ook op de houten plafonds en de prachtige vloeren.

De woonkamer op de eerste verdieping is één van de mooiste ruimtes binnenin die je kunt bezoeken. Gaudí ontwierp hier een enorm raam om naar buiten te kijken (en om gezien te worden). Natuurlijk kwam via deze raampartij ook licht de woning in.

Patio

De patio van het pand is de plek waar de ouderwetse houten lift (dit is de originele lift) loopt. Hier vallen meteen de mooie, blauwe tegels op, die deze ruimte een prachtige kleur geven.

Zolder

De zolder van Casa Batlló is een van de meest unieke ruimtes, een prachtige combinatie van esthetiek en functionaliteit. Hier bevonden zich de diensten voor de huurders van de woningen van het pand met wasserijen, opslagruimten et cetera.

De zolder wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen, de witte kleur en de alomtegenwoordigheid van licht. De zestig bovenleidingbogen doen denken aan de ribben van een dier. Misschien van de draak erboven, op het dak. Dit gedeelte is toegankelijk via een wenteltrap.

Terras

Het dakterras biedt een mooi uitzicht op Barcelona. Hier bevindt zich de ruggengraat van de drakenrug, die je ook vanaf de straat al ziet. Voor de staart gebruikte Gaudí de geliefde trencàdis-techniek, waarbij keramieken tegels werden ingelegd. Op het dak staan ook vier markante schoorstenen, die kenners direct als Gaudiaans zullen bestempelen.

Gift shop

Binnen in Casa Batlló bevindt zich ook een souvenirwinkel waar je souvenirs kunt krijgen rond het thema Gaudí en het Catalaans modernisme.

Geschiedenis en architectuur van Casa Batlló

Het pand waar Casa Batlló zich bevindt werd in 1903 gekocht door Josep Batlló i Casanovas, een rijke stoffenfabrikant. In eerste instantie was het de bedoeling dat het oude huis (in 1877 gebouwd door Emilio Sala Cortés) gesloopt zou worden en er een volledig nieuw huis voor in de plaats zou komen, maar uiteindelijk werd gekozen voor een grondige verbouwing. Tussen 1904 en 1906 werd door Gaudí en zijn mannen aan het huis gewerkt.

Tot 1945 woonde de familie Batlló op de benedenverdieping van het pand. De rest werd verhuurd. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) waren er in Casa Batlló een honderdtal vluchtelingen opgenomen geweest en na afloop van de oorlog was het huis flink beschadigd. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is het pand van de huidige eigenaars, de familie van de lollyfabrikant ChupaChups. Door hen werd het huis flink opgeknapt en in 2002, het Internationale Jaar van Gaudí, werd Casa Batlló uiteindelijk opengesteld voor publiek. Drie jaar later kwam Casa Batlló op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te staan (2005).

Voor Casa Batlló gebruikte Gaudí geen baksteen, zoals hij bijvoorbeeld wel deed in het geval van Casa Vicens, zijn eerste werk, dat recentelijk werd opengesteld voor publiek (november 2017). Hij koos bij dit pand voor de zandkleurige stenen van de Montjuïc, die doet denken aan klei.

Mansana de la Discòrdia

De strijd om de mooiste modernistische gevel werd tussen 1898 en 1906 uitgevochten aan het begin van de Passeig de Gràcia, tussen de Carrer de Consell de Cent en Carrer d’Aragó. Dit huizenblok kreeg dan ook de toepasselijke bijnaam Mansana de la Discòrdia, verwijzend naar de twist over de gouden appel ‘voor de mooiste’ uit de Griekse mythologie, die de aanleiding was voor de Trojaanse Oorlog.

Het huizenblok van de twist bestaat uit drie panden van de drie belangrijkste modernistische architecten: Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch, Casa Lleó i Morera van Lluís Domènech i Montaner en Casa Batlló van Antoni Gaudí. Casa Amatller werd gebouwd in opdracht van de rijke chocoladefabrikant Antoni Amatller en Puig i Cadafalch liet zich bij het ontwerp inspireren door de Vlaamse gevels. De drie huizen verschillen onderling sterk van elkaar. En dat was niet hoe stedenbouwkundige Josep Cerdà de door hem aangelegde wijk Eixample voor ogen had.

Mijn persoonlijke tips bij Casa Batlló

  • Via het terras van de winkel Servei Estació (C/Aragó 270-272) kun je Casa Batlló (gratis) van de achterkant bekijken. Tegenover deze winkel ligt de Fundació Antoni Tàpies. Een bezoek aan Casa Batlló laat zich prima combineren met een bezoek aan dit museum met de werken van Antoni Tàpies.
  • In de zomer (juni-september) worden er in Casa Batlló noches mágicas georganiseerd en kun je Casa Batlló ‘s avonds een bezoek brengen. Live muziek, drankjes en een bijzondere kans om het huis in een nog magischere setting te bewonderen. Bij je entreebewijs zitten een bezoek aan het huis en een glas cava op het dakterras.
  • Trek gekregen na (of voor) het bezoek? Op een kleine tien minuten lopen ligt een van de leukste en lekkerste tapasrestaurants van de stad: La Cervecería Catalana (C/Mallorca 236).
  • Heel cool om te bezoeken zijn ook de mappings die zo nu en dan worden georganiseerd. Tijdens deze avonden worden er op de façade spectaculaire 3D videoprojecties vertoond. In het filmpje hieronder zie je een voorbeeld van zo’n prachtige mapping.

Ook op andere feestdagen en tijdens de decembermaand kun je bijzondere spektakels aanschouwen op de voorgevel van Casa Batlló.

Meer lezen?

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie