Casa Batlló

Gaudí’s meest sprookjesachtige werk had in de Efteling niet misstaan. Casa Batlló aan de chique Passeig de Gràcia werd gebouwd in opdracht van de rijke textielmagnaat Josep Batlló, die wilde dat zijn huis in niets op de andere huizen zou lijken. En dat is gelukt.

Opvallend aan deze modernistische bezienswaardigheid zijn de ronde vormen en de kleurrijke gevel. Herken je de ‘drakenstaart’ op het dak? Het huis is een ode aan de Catalaanse patroonheilige Sant Jordi (Sint Joris), die de regio volgens de legende bevrijdde van een gevaarlijke draak.

Casa BatllóTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €35 inclusief audioguide en 10D Experience. Nu online reserveren
Kinderen tot en met 12 jaar: gratis
Junior (13-17 jaar): €29
Studenten: €29
Senioren (65+): €32
AdresPasseig de Gràcia, 47, 08007 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
OpeningstijdenMaandag tot en met zondag van 9.00 tot 21.00 uur (toegang tot 20.00 uur)

Inhoud

Tip: Vermijd de wachtrij – bestel je tickets online

Als je niet in de rij wilt staan, koop je kaartje dan online. Dat kan onder meer bij Tiqets (Nederlands).

Ticketbar biedt ook een combinatieticket voor de Hop on Hop off bus en Casa Batlló. Een aanrader voor wie beide attracties wil doen!

Wat is Casa Batlló?

Casa Batlló is een van de beroemde huizen van modernist Antoni Gaudí aan de Passeig de Gràcia en een icoon van de wijk Eixample in Barcelona. De voorgevel is sprookjesachtig mooi dat geldt ook voor het interieur. Volgens velen is Casa Batlló Gaudí ten voeten uit, niet in de laatste plaats omdat Casa Batlló bol staat van de Catalaanse symboliek. Sinds 2005 staat het huis op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook favoriet bij kinderen. Kortom, een must-see en must-visit voor wie houdt van de creativiteit van Gaudí.

Casa Batlló bezoeken

Veel mensen brengen Casa Batlló alleen een bezoek van de buitenkant en bewonderen de façade, maar het interieur is een bezoek ook zeker waard. Een tour door het huis duurt een klein uur. De entree, de eerste verdieping, de patio, de zolder en het dakterras – met een viertal schoorstenen die typerend zijn voor Gaudí’s woonhuizen – zijn toegankelijk voor bezoekers.

Binnenin is het huis rolstoel toegankelijk en je kunt met de lift van de ene naar de andere verdieping, hoewel lopen geen straf is in het fantastische trappenhuis van Gaudí.

Je mag in Casa Batlló overal foto’s nemen.

Wanneer kun je het best Casa Batlló bezoeken?

Het tijdstip voor je bezoek maakt niet zoveel uit, want je bent voornamelijk binnen. Wil je de drukte vermijden bij dit pareltje van Gaudí, dan kun je het best ’s morgens vroeg of juist helemaal aan het einde van de dag gaan, dan is het binnenin meestal het rustigst.

Tickets, tours en rondleidingen Casa Batlló

Ben je met een groep in Barcelona en wil je de Casa Batlló bezoeken? Neem dan contact met mij op via [email protected] Ik kan kortingen regelen voor groepen van 10 tot 35 personen.

Wees slim en skip the line!

Bij Casa Batlló is het doorgaans ontzettend druk en zie je de lange rijen van verre al staan. Ik raad je aan van tevoren je entreekaarten te reserveren, zodat je geen tijd verspilt en zonder te wachten naar binnen kunt.

Volwassenen betalen €35 voor de Casa Batlló 10D Experience, kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen, tot 17 jaar bedragen de kosten €29, studenten €29 en 65-plussers €32. Tickets kun je heel eenvoudig vooraf kopen via onze samenwerkingspartner Tiqets.

Nu reserveren

Omdat er een fantastische audiogids bij je kaartje inbegrepen zit, is het niet nodig om Casa Batlló met een gids te bezoeken, deel te nemen aan een rondleiding of nog een extra audiogids te huren. Praktisch en bovendien leerzaam!

De audiogids gids is beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Spaans, Engels, Frans, Catalaans, Italiaans, Duits, Chinees, Portugees, Japans en Russisch.

Je krijgt naast de toegang tot de gewone ruimtes, ook toegang tot de gloednieuwe Gaudí-koepel en de Gaudí-kubus.

Combinatieticket voor de drie huizen van Gaudí (inclusief Casa Batlló)

Speciaal voor de liefhebbers van Gaudí is er ook een ticket waarmee je Casa Batlló, Casa Milà (La Pedrera) en Casa Vicens kunt bezoeken. Bij dit ticket zit inbegrepen:

  • La Pedrera: skip the line tickets + audiogids
  • Casa Vicens: open ticket
  • Casa Batlló: 10D Experience
  • Stadswandeling door Barcelona dmv app met audiogids

Nu reserveren

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: €35
Kinderen tot 13 jaar: gratis
Jeugd 13-17 jaar: €29
Studenten: €29
Senioren (65+): €32

De snelste manier om binnen te komen is met de “Fastpass”, dan kun je direct doorlopen. Met een gewoon ticket wat van tevoren online is aangeschaft, moet je in een speciale rij (die gaat ietsjes sneller). Als je ter plaatse een kaartje koopt ben je niet alleen meer geld kwijt maar moet je ook langer wachten.

Openingstijden

Maandag tot en met zondag van 9.00 tot 21.00 uur (toegang tot 20.00 uur).

Tijdslot

Let op: Casa Batlló werkt met vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je deze bezienswaardigheid wil bezoeken. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of bewaren op de smartphone.

Hoe kom je bij Casa Batlló?

Voor adres en precieze locatie op de kaart, scroll helemaal naar beneden.

Metro: je kunt heel makkelijk met de metro naar Casa Batlló komen. De dichtstbijzijnde metrohalte is Passeig de Gràcia, waar metrolijn L2 (paarse lijn), L3 (groene lijn) en L4 (gele lijn) stoppen.

Lopen: vanaf het centrum van de stad is het prima te lopen naar Casa Batlló. Je bent vanaf Plaça Catalunya ongeveer een kwartier onderweg en kunt tijdens je wandeling de prachtige Passeig de Gràcia bezichtigen.

Fiets: ook fietsen naar Casa Batlló kan makkelijk vanaf het centrum van de stad. Vanaf Plaça Catalunya doe je er ongeveer vijf minuten over.

Hop-on Hop-off bus: zowel de noordelijke als de zuidelijke route van de Bus Turístic (de blauwe en de rode route) stoppen pal tegenover Casa Batlló.

Wat kun je zien en doen tijdens een bezoek aan Casa Batlló?

Casa Batlló beschikt over een garage in de kelder, een begane grond, vier extra verdiepingen, een zolder en een dakterras. Hoogtepunten van het bezoek zijn de fantastische voorgevel, het oude woonhuis met de de woonkamer met het prachtige gebrandschilderde glas-in-loodraam, de patio met blauwe tegels (neem als je kunt de trap in plaats van de lift, dan zie je veel meer) en het dakterras, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Façade

Het golvende dak doet denken aan de huid van een vis of de staart van een draak of reptiel. De imposante zuilen bij de ingang lijken op de poten van een dinosaurus of een mammoet en de balkonnetjes staren als enorme kaken van zeedieren of misschien wel doodshoofden richting de straat: de façade van mozaïek in verschillende blauw- en groentinten glinstert de voorbijgangers al vanuit de verte tegemoet. Gaudí’s Casa Batlló is een modernistisch sprookje en dat is het best zichtbaar bij de voorgevel.

Volgens sommigen vertegenwoordigt de façade van Casa Batlló de legende van Sint-Joris (Sant Jordi) en de draak. Sint-Joris is de beschermheilige van Catalonië.

Toen Gaudí de opdracht van Batlló aannam, was dit pand een doodgewoon gebouw langs de Paseo de Gràcia. Gaudí maakte er echter misschien wel de meest opzienbarende gevel van de sjieke promenade van. Hij zorgde ervoor dat de gevel niet langer recht was, maar golvend en vol reliëf.

Let ook op de deuren: Salvador Dalí zei ooit dat Gaudí’s deuren van fluweel waren en bij Casa Batlló krijg je inderdaad dat gevoel.

De legende van Sant Jordi

Sant Jordi kennen we in Nederland als Sint Joris en wordt traditioneel met een draak afgebeeld. In Barcelona en de rest van Catalonië kom je de naam overal tegen (bijvoorbeeld het Palau Sant Jordi op Montjuïc, waar grote concerten worden gegeven). Deze Jordi wist de regio – volgens de legende althans – te bevrijden van een draak die met smaak jonge meisjes verorberde. Toen de dochter van de koning aan de beurt was om te worden opgegeten, toog de stoere Jordi met zijn zwaard naar de berg en maakte hij de draak een kopje kleiner.

Het zal je niets verbazen dat de Diada de Sant Jordi, elk jaar gevierd op 23 april, groots wordt gevierd in Catalonië. Op die dag staat Barcelona vol met bloemenstalletjes en is het de bedoeling dat alle mannen een roos kopen voor de belangrijke vrouwen in hun leven (dus niet alleen vriendin of vrouw, maar ook moeder, zus, dochter, minnares…) Krijg je op die dag als vrouw in Catalonië géén roos, kun je jezelf dus maar beter even goed achter de oren krabben. Waarom deze traditie? Volgens de legende groeide er uit het bloed van de door Jordi gedode draak een rozenstruik, waarvan Jordi één roos plukte, daarmee naar de dochter van de koning ging en haar ten huwelijk vroeg. 23 april 303 was de sterfdag van Sint Joris.

Overigens zul je op 23 april ook overal in de stad boekenkraampjes zien staan. Dat heeft niet met het verhaal van Sint Joris en de Draak te maken, maar met Spanje’s bekendste schrijver Cervantes, die ook op die datum (in 1616) stierf. Het toeval wil dat ook William Shakespeare op die dag overleed. Sinds 1995 wordt ter ere van de twee schrijvers Wereldboekendag georganiseerd. Het is de bedoeling dat vrouwen op deze dag een boek voor hun man kopen (in tegenstelling tot bij de rozen niet voor alle belangrijke mannen in hun leven).

Casa Batlló Barcelona GaudíCasa Batlló aan de binnenkant.

Goed, even terug naar Casa Batlló. Het meest gehoorde verhaal is dus dat het huis de legende van Sint Joris en de Draak uitbeeldt. Verwijzingen zijn de drakenstaart op het dak, de balkonnetjes (schedeltjes van de opgegeten meisjes) en de grote pilaren (botten). De schoorsteen zou verwijzen naar de speer waarmee Sint Joris de draak doodde.

Anderen zien op de voorgevel elementen van carnaval terug: die ‘draak’ op het dak is de hoed van een harlekijn, de trencadis (een typische mozaïekstijl voor het Catalaans modernisme) is net confetti en de balkonnetjes doen denken aan maskers.

Planta Noble: eerste verdieping

In Casa Batlló zul je geen rechte muur tegenkomen. Van het houtwerk tot de salonramen en van de meubels tot het plafond: alles is rondvormig en golvend, typerend voor Gaudí. Bovendien liet de architect de vertrekken vloeiend in elkaar overlopen. Dit interieur in combinatie met de speelse buitenkant maakt van Casa Batlló misschien wel Gaudí’s meest fantasierijke erfenis.

De eerste verdieping was de ‘planta noble’, de belangrijkste woning in het pand. Hier woonde ook de familie Batlló, op een oppervlakte van 700 vierkante meter. Deze is toegankelijk via een prachtige privéhal die doet denken aan onderwatergrotten, met dakramen die lijken op schildpadden, gewelfde muren met bochtige vormen en een spectaculaire trap. Let op deze verdieping ook op de houten plafonds en de prachtige vloeren.

De woonkamer op de eerste verdieping is één van de mooiste ruimtes binnenin die je kunt bezoeken. Gaudí ontwierp hier een enorm raam om naar buiten te kijken (en om gezien te worden). Natuurlijk kwam via deze raampartij ook licht de woning in.

Patio

De patio van het pand is de plek waar de ouderwetse houten lift (dit is de originele lift) loopt. Hier vallen meteen de mooie, blauwe tegels op, die deze ruimte een prachtige kleur geven.

Zolder

De zolder van Casa Batlló is een van de meest unieke ruimtes, een prachtige combinatie van esthetiek en functionaliteit. Hier bevonden zich de diensten voor de huurders van de woningen van het pand met wasserijen, opslagruimten et cetera.

De zolder wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen, de witte kleur en de alomtegenwoordigheid van licht. De zestig bovenleidingbogen doen denken aan de ribben van een dier. Misschien van de draak erboven, op het dak. Dit gedeelte is toegankelijk via een wenteltrap.

Terras

Het dakterras biedt een mooi uitzicht op Barcelona. Hier bevindt zich de ruggengraat van de drakenrug, die je ook vanaf de straat al ziet. Voor de staart gebruikte Gaudí de geliefde trencàdis-techniek, waarbij keramieken tegels werden ingelegd. Op het dak staan ook vier markante schoorstenen, die kenners direct als Gaudiaans zullen bestempelen.

Gift shop

Binnen in Casa Batlló bevindt zich ook een souvenirwinkel waar je souvenirs kunt krijgen rond het thema Gaudí en het Catalaans modernisme.

Geschiedenis en architectuur van Casa Batlló

Het pand waar Casa Batlló in huist werd in 1903 gekocht door Josep Batlló i Casanovas, een rijke stoffenfabrikant. In eerste instantie was het de bedoeling dat het oude huis (in 1877 gebouwd door Emilio Sala Cortés) gesloopt zou worden en er een volledig nieuw huis voor in de plaats zou komen, maar uiteindelijk werd gekozen voor een grondige verbouwing. Tussen 1904 en 1906 werd door Gaudí en zijn mannen aan het huis gewerkt.

Tot 1945 woonde de familie Batlló op de benedenverdieping van het pand. De rest werd verhuurd. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) waren er in Casa Batlló een honderdtal vluchtelingen opgenomen geweest en na afloop van de oorlog was het huis flink beschadigd. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is het pand van de huidige eigenaars, de familie van de lollyfabrikant ChupaChups. Door hen werd het huis flink opgeknapt en in 2002, het Internationale Jaar van Gaudí, werd Casa Batlló uiteindelijk opengesteld voor publiek. Drie jaar later kwam Casa Batlló op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te staan (2005).

Voor Casa Batlló gebruikte Gaudí geen baksteen, zoals hij bijvoorbeeld wel deed in het geval van Casa Vicens, zijn eerste werk, dat recentelijk werd opengesteld voor publiek (november 2017). Hij koos bij dit pand voor de zandkleurige stenen van de Montjuïc, die doet denken aan klei.

Persoonlijke tips

  • Via het terras van de winkel Servei Estació (C/Aragó 270-272) kun je Casa Batlló (gratis) van de achterkant bekijken. Tegenover deze winkel ligt de Fundació Antoni Tàpies. Een bezoek aan Casa Batlló laat zich prima combineren met een bezoek aan dit museum met de werken van Antoni Tàpies.
  • In de zomer (juni-september) worden er in Casa Batlló noches mágicas georganiseerd en kun je Casa Batlló ’s avonds een bezoek brengen. Live muziek, drankjes en een bijzondere kans om het huis in een nog magischere setting te bewonderen. Bij je entreebewijs zitten een bezoek aan het huis en een glas cava op het dakterras.
  • Trek gekregen na (of voor) het bezoek? Op een kleine tien minuten lopen ligt een van de leukste en lekkerste tapasrestaurants van de stad: La Cervecería Catalana (C/Mallorca 236).

Mansana de la Discòrdia

De strijd om de mooiste modernistische gevel werd tussen 1898 en 1906 uitgevochten aan het begin van de Passeig de Gràcia, tussen de Carrer de Consell de Cent en Carrer d’Aragó. Dit huizenblok kreeg dan ook de toepasselijke bijnaam Mansana de la Discòrdia, verwijzend naar de twist over de gouden appel ‘voor de mooiste’ uit de Griekse mythologie, die de aanleiding was voor de Trojaanse Oorlog.

Het huizenblok van de twist bestaat uit drie panden van de drie belangrijkste modernistische architecten: Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch, Casa Lleó i Morera van Lluís Domènech i Montaner en Casa Batlló van Antoni Gaudí. Casa Amatller werd gebouwd in opdracht van de rijke chocoladefabrikant Antoni Amatller en Puig i Cadafalch liet zich bij het ontwerp inspireren door de Vlaamse gevels. De drie huizen verschillen onderling sterk van elkaar. En dat was niet hoe stedenbouwkundige Josep Cerdà de door hem aangelegde wijk Eixample voor ogen had.

Video mapping op de façade

Heel cool om te bezoeken zijn ook de mappings die zo nu en dan worden georganiseerd. Tijdens deze avonden worden er op de façade spectaculaire 3D videoprojecties vertoond. In het filmpje hieronder zie je een mapping waarbij 22.000 toeschouwers de slapende draak op het dak van Casa Batlló wakker maken met het licht van hun telefoon. De video werd opgenomen in september 2015, tijdens de jaarlijkse stadsfeesten van patroonheilige Mercè.

Ook op andere feestdagen kun je bijzondere spektakels aanschouwen op de voorgevel van Casa Batlló.

Extra tip: Casa Batlló of Casa Milà bezoeken?

Als je tijdens je bezoek aan Barcelona een keuze moet maken tussen de twee Gaudí-huizen aan de Passeig de Gràcia (dus Casa Milà of Casa Batlló), dan raden wij aan om tickets te kopen voor Casa Milà (La Pedrera). Ook Batlló is prachtig, zeker de sprookjesachtige voorgevel, maar Milà vind ik nét wat verrassender aan de binnenkant. En ook het dak van La Pedrera, zoals Casa Milà in de volksmond wordt genoemd, is erg bijzonder.

Heb je Casa Milà of La Pedrera al eens bezocht, bezoek dan zeker Casa Batlló. En als je de kans hebt: allebei doen!

Overigens zijn er intussen nog meer huizen van Gaudí in Barcelona opengesteld voor publiek: Casa Vicens en Palau Güell, eveneens een bezoek waard!

Officiële website Casa Battló.

Meer lezen?

Adres & plattegrond

Casa Batlló
Passeig de Gràcia 43
08007 Barcelona
932160306
Metro: L2L3L4
delingen