Casa Batlló

Gaudí’s meest sprookjesachtige werk had in de Efteling niet misstaan. Casa Batlló aan de chique Passeig de Gràcia werd gebouwd in opdracht van de rijke textielmagnaat Josep Batlló, die wilde dat zijn huis in niets op de andere huizen zou lijken. En dat is gelukt.


Tickets & Tours

Opvallend zijn de ronde vormen en de kleurrijke gevel. Zie je de ‘drakenstaart’ op het dak? Het huis zou een ode zijn aan de Catalaanse patroonheilige Sant Jordi (Sint Joris), die de regio volgens de legende bevrijdde van een gevaarlijke draak.

Tip: Vermijd de wachtrij – bestel je tickets online

Koop je Casa Batlló tickets online ontloop de vaak lange wachtrij in Barcelona.
Bestel je Casa Batlló tickets bij Barcelona Turisme (Engels) of bij Tiqets (Nederlands).

Geschiedenis van Casa Batlló

Het pand werd in 1903 gekocht door Josep Batlló. In eerste instantie was het de bedoeling dat het oude huis (in 1877 gebouwd door Emilio Sala Cortés) gesloopt zou worden en er een volledig nieuw huis voor in de plaats zou komen, maar uiteindelijk werd gekozen voor een grondige verbouwing. Tussen 1904 en 1906 werd door Gaudí en zijn mannen aan het huis gewerkt.

Tot 1945 woonde de familie Batlló op de benedenverdieping van het pand. De rest van het huis werd verhuurd. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) waren er in Casa Batlló een honderdtal vluchtelingen opgenomen geweest en na afloop van de oorlog was het huis flink beschadigd. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is het pand van de huidige eigenaars, de familie van de lollyfabrikant ChupaChups. Door hen werd het huis flink opgeknapt en in 2002, het Internationale Jaar van Gaudí, opengesteld voor publiek. Drie jaar later kwam Casa Batlló op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan.

De legende van Sant Jordi

Sant Jordi kennen we in Nederland als Sint Joris en wordt traditioneel met een draak afgebeeld. In Barcelona en de rest van Catalonië kom je de naam overal tegen (bijvoorbeeld het Palau Sant Jordi op Montjuïc, waar grote concerten worden gegeven). Deze Jordi wist de regio – volgens de legende althans – te bevrijden van een draak die met smaak jonge meisjes verorberde. Toen de dochter van de koning aan de beurt was om te worden opgegeten, toog de stoere Jordi met zijn zwaard naar de berg en maakte hij de draak een kopje kleiner.
Het zal je niets verbazen dat de Diada de Sant Jordi, elk jaar gevierd op 23 april, groots wordt gevierd in Catalonië. Op die dag staat Barcelona vol met bloemenstalletjes en is het de bedoeling dat alle mannen een roos kopen voor de belangrijke vrouwen in hun leven (dus niet alleen vriendin of vrouw, maar ook moeder, zus, dochter, minnares…) Krijg je op die dag als vrouw in Catalonië géén roos, kun je jezelf dus maar beter even goed achter de oren krabben. Waarom deze traditie? Volgens de legende groeide er uit het bloed van de door Jordi gedode draak een rozenstruik, waarvan Jordi één roos plukte, daarmee naar de dochter van de koning ging en haar ten huwelijk vroeg. 23 april 303 was de sterfdag van Sint Joris.

Overigens zul je op 23 april ook overal in de stad boekenkraampjes zien staan. Dat heeft niet met het verhaal van Sint Joris en de Draak te maken, maar met Spanje’s bekendste schrijver Cervantes, die ook op die datum (in 1616) stierf. Het toeval wil dat ook William Shakespeare op die dag overleed. Sinds 1995 wordt ter ere van de twee schrijvers Wereldboekendag georganiseerd. Het is de bedoeling dat vrouwen op deze dag een boek voor hun man kopen (in tegenstelling tot bij de rozen niet voor alle belangrijke mannen in hun leven).

Casa Batlló Barcelona GaudíCasa Batlló aan de binnenkant.

Goed, even terug naar Casa Batlló. Het meest gehoorde verhaal is dus dat het huis de legende van Sint Joris en de Draak uitbeeldt. Verwijzingen zijn de drakenstaart op het dak, de balkonnetjes (schedeltjes van de opgegeten meisjes) en de grote pilaren (botten). De schoorsteen zou verwijzen naar de speer waarmee Sint Joris de draak doodde.
Anderen zien in het huis elementen van carnaval terug: die ‘draak’ op het dak is de hoed van een harlekijn, de trencadis (een typische mozaïekstijl voor het Catalaans modernisme) is net confetti en de balkonnetjes doen denken aan maskers.

Persoonlijke tips

  • Via het terras van de winkel Servei Estació (C/Aragó 270-272) kun je Casa Batlló (gratis) van de achterkant bekijken.
  • In de zomer (juni-september) worden er in Casa Batlló noches mágicas georganiseerd. Live muziek, drankjes en een bijzondere kans om het huis in een nog magischere setting te bewonderen. Houd de website van Casa Batlló in de gaten voor precieze data.

Videomapping op de façade

Heel cool om te bezoeken zijn ook de mappings die zo nu en dan worden georganiseerd. Tijdens deze avonden worden er op de façade videoprojecties vertoond. In het filmpje hieronder zie je een mapping waarbij 22.000 toeschouwers de slapende draak op het dak van Casa Batlló wakker maken met het licht van hun telefoon. De video werd opgenomen in september 2015, tijdens de jaarlijkse stadsfeesten van patroonheilige Mercè.

Manzana de la Discordia

Casa Batlló behoort tot de Manzana de la Discordia, letterlijk te vertalen als twistappel: een uitdrukking uit de Griekse mythologie voor een geschilpunt waar veel onenigheid over bestaat. Maar het woord manzana wordt in het Spaans ook gebruikt voor een huizenblok. In het blok van Casa Batlló staan ook de huizen Casa Amatller en Casa Lleó Morera. De drie huizen, gebouwd door respectievelijk Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch en Lluís Domènech i Montaner, verschillen onderling sterk van elkaar. En dat was niet hoe stedenbouwkundige Josep Cerdà de door hem aangelegde wijk Eixample voor ogen had.

Bezoek Casa Batlló

Met een audio- of videogids krijg je in 50 minuten een rondleiding door het huis. Na afloop van de tour nog niet genoeg gezien? Je mag blijven tot sluitingstijd!
Casa Batlló heeft een begane grond, vier extra verdiepingen, een zolder en een dakterras. Hoogtepunten van het bezoek zijn de patio met blauwe tegels (neem als je kunt de trap in plaats van de lift, dan zie je veel meer) en het dakterras, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Praktische info

Openingstijden: Maandag-zondag tussen 9.00 en 21.00 uur (toegang tot 20.00 uur)
Prijzen: €22,50 voor volwassenen. Kinderen, studenten en 65-plussers krijgen 3 euro korting. Kinderen t/m 7 gratis.

Extra tip: Batlló of Milà?

Als je tijdens je bezoek aan Barcelona een keuze moet maken tussen de twee Gaudí-huizen aan de Passeig de Gràcia (dus Casa Milà of Casa Batlló), dan raden wij aan om tickets te kopen voor Casa Milà (La Pedrera). Ook Batlló is prachtig, zeker de sprookjesachtige voorgevel, maar Milà vinden wij nét wat verrassender aan de binnenkant. En ook het dak van La Pedrera, zoals Casa Milà in de volksmond wordt genoemd, is erg bijzonder.

Meer lezen?

Adres & plattegrond

Casa Batlló
Passeig de Gràcia 43
08007 Barcelona
932160306
Metro: L2L3L4
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen