Aquarium van Barcelona

Het Aquarium van Barcelona is het grootste zeeaquarium van Europa. Er leven zo’n 11.000 vissen van 450 verschillende soorten, die met z’n allen per week ongeveer twee ton voedsel verorberen.


Tickets & Tours

Als je via de tachtig meter lange tunnel door het grootste bassin wandelt waan je je één met de vissen. In de interactieve zone kun je je laten bijscholen over alle facetten van het onderwaterleven. Wij vinden: een top-tip voor wie met kinderen in Barcelona is!

Koop je tickets voor het Aquarium van Barcelona online en ontloop zo de vaak lange wachtrij. Je kunt je tickets in het Nederlands bestellen bij Tiqets of bij Ticketbar. Ook via de officiële site van Barcelona Turisme kun je entreekaarten bestellen voor het aquarium.

Wat kun je zien in het Aquarium van Barcelona?

Het Aquarium de Barcelona telt 35 bassins met in totaal zes miljoen liter (!) zeewater. Ieder bassin simuleert een ander zeegebied. Het grootste bassin is met stip het Oceanarium, waar de grootste vissoorten verblijven. De enorme bak, waar vier miljoen liter water in zit, heeft een diameter van 36 meter en is vijf meter diep.

Als je door de lange tunnel van het aquarium loopt is het net alsof je op de bodem van de zee staat, maar dan zonder nat te worden. (Of het gevaar te lopen te worden gebeten door een haai!) Behalve twee soorten haaien, zwemmen er in dit bassin ook onder meer roggen en zonnevissen rond.

De overige 34 bassins zijn uiteraard een stuk kleiner dan het Oceanarium, maar ook hier tref je bijzondere vissen en andere onderwaterdieren aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van gitaarvissen, konijnvissen en inktvissen? Een persoonlijke favoriet is het ‘fantasiebassin‘, waar vreemde en grappige diertjes rondzwemmen die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien.

Oh ja, we zouden de grappige pinguïns haast vergeten! Voor wie nieuwsgierig is naar tropische vissoorten, maar geen tijd of geld heeft om naar de andere kant van de wereld af te reizen, zijn er bassins die in het teken staan van het Great Barrier Reef (met prachtig koraal), de Rode Zee en de Caribische Zee. Tot het laatste exemplaar in 2016 overleed, kon je er ook de prachtige maanvis spotten.

aquarium

Interactief en leerzaam

Bijna driekwart van onze aardbol is bedekt met water. En toch weten we minder over de oceanen en haar inwoners dan over de maan. Op de tweede verdieping van het Aquarium van Barcelona, leer je bij Planeta Aqua hoe er leven mogelijk is op de diepste zeebodems, waar het vaak pikdonker en ijskoud is, of juist in warme, tropische wateren. Ook vind je hier een grote open watertank waar je verschillende soorten roggen kunt bekijken. Aan de hand van computerspelletjes, informatiebordjes, kleine aquaria en interactieve elementen leer je alles over de evolutie van verschillende vissen en reptielen.

Speciaal voor de jongste bezoekers is er Explora! waar je op ontdekkingsreis gaat naar de mysteries van de onderwaterwereld door te kijken, aan te raken en te luisteren. Je kunt levende fossielen bekijken en zien hoe sommige zeedieren van kleur veranderen om zich te verstoppen. Oké, stiekem ook eigenlijk best wel leuk voor pa en ma. Explora! is onderverdeeld in drie onderdelen van de Middellandse Zee: de moerassen van de Ebro Delta, een hoek van de Costa Brava en een onderwatergrot in de Islas Medas, een groep van zeven eilandjes bij de Costa Brava.

aquarium

Voedertijd

¡A comer!, zeggen de Spanjaarden. Tijd om te eten dus. Voor de onderwaterdieren in het Aquarium van Barcelona worden niet minder dan 150 verschillende maaltijden bereid. Nieuwsgierig naar hoe al dat lekkers door de vissen wordt verorberd? Zorg dan dat je rond lunchtijd in het aquarium bent.*

Op dinsdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur worden de haaien gevoerd. Duikers serveren de maaltjes – meestal vette vis of inktvis – met behulp van een lange staaf aan de hongerige dieren.
De pinguïns krijgen wat vaker te eten: twee keer per dag, tussen 13.30 en 16.30 uur.
Behalve op zondag, is het om 14.00 uur tijd voor de roggen. Zorg dat je op een afstandje blijft als je niet natgespetterd wilt worden, want deze gulzigaards gaan als een dolle op hun maaltijd af!

* In principe worden de bewoners van het aquarium op de hierboven aangegeven tijden gevoederd, maar verschillende omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de tijden zo nu en dan moeten afwijken.

Met deze video krijg je alvast een indruk van wat je zoal zult zien in het aquarium.

Aquarium, Barcelona from Simon Crowe on Vimeo.

Persoonlijke tips

  • Durf jij het aan om met haaien te zwemmen? Voor €150 kun je deelnemen aan deze spannende activiteit. Je moet hiervoor wel ter plekke een cursus ‘zwemmen met haaien’ volgen én in het bezit zijn van je duikbrevet..
  • Vlak bij het aquarium ligt het Museu d’Història de Catalunya. Hier heb je vanaf het dakterras (gratis te bezoeken, neem de lift naar de vierde verdieping) een fantastisch uitzicht en je kunt er een koffie of een cocktail drinken.

Praktische info

Openingstijden: Elke dag van het jaar van 10.00 uur tot 19.30 uur. In juli en augustus tot 21.30 uur en in juni en september tot 21.00 uur.
Prijzen: Een regulier entreekaartje kost 20 euro. Voor 5 tot 10-jarigen is de prijs €15 en voor 3 en 4-jarigen €7. Kinderen onder de drie mogen gratis mee naar binnen. 65-plussers betalen 18 euro (16,50 online).

Meer lezen

Met het gezin naar Barcelona? In dit uitgebreide artikel staan onze tips voor een stedentrip of een dagje met kinderen in Barcelona.

Adres & plattegrond

Aquarium van Barcelona
Moll d’Espanya del Port Vell s/n
08039 Barcelona
932217474
Metro: L3 L4
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen