Cocktailbars in Barcelona

Barcelona heeft een rijke traditie van coctelerías met als belangrijkste mixdrankje de gin-tonic, een traditie die overgekomen is vanuit Cuba, lange tijd een Spaanse kolonie, waar veel Catalanen hun geluk gingen beproeven eind negentiende eeuw.

Van de vele chiringuitos op het strand tot aan elegante cocktailbars over de hele stad verspreid, met alcohol of liever zonder, lekker aan de bar of achterovergezakt op een loungebank, er is voor ieder wat wils.

Bar Pesca Salada

Het eerste wat opvalt als je deze piepkleine bar in El Raval binnenloopt is het spectaculaire interieur. Aan het plafond hangt een enorm conservenblik sardientjes, de trencadis-vloer is nog origineel en de verlichting is mysterieus, alsof je je onder water bevindt. Op de kaart staan zo’n dertig soorten gin-tonics, persoonlijke favoriet is de Hendricks met komkommer en rozenblaadjes. Verder zijn ero ok andere cocktails, mixjes zonder alcohol en kwaliteitsbieren. En ze maken er geweldige bocatas (belegde broodjes). Sla het toilet niet over, dat is gevestigd in de oude ijskast van de viswinkel die hier begin vorige eeuw zat.

Openingstijden en adres
Ma-za 19.30-3.00 uur (zondag gesloten)
Carrer de la Cera 32
Metro: L2 (paarse lijn) Sant Antoni

Ginger

In de elegante cocktailbar Ginger, gelegen in het deel van de gotische wijk waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is oranje dé kleur. Terwijl je je laat zakken in een aangenaam zachte stoel of op een van de vele sofa’s, waan je je in de retrotijd van de jaren zeventig. Het licht is prettig gedimd en uit de speakers klinkt rustige loungemuziek, jazz en hits uit de jaren zestig en zeventig en na de cocktail kun je hier een hapje eten, volgens trouwe bezoekers behoren de gerechten tot de lekkerste van Barcelona. Naast cocktails hebben ze ook een uitstekende wijnkaart.

Openingstijden en adres
Di-za 19.30-2.30/3.00 uur (keuken sluit om 0.30 uur)
Carrer Palma de Sant Just 1
Metro: L4 (gele lijn) Jaume I

Milano

In een wereldstad als Barcelona vind je veel bars waar je een goede cocktail kunt drinken terwijl je van live muziek geniet. Maar in Milano, helemaal geïnspireerd op de jaren veertig, behoort het aanbod live jazzmuziek tot het beste in Barcelona (kijk op de website voor het programa). De coctelería wordt hier tot kunst verheven en je kunt hier dan ook, naast de klassiekers, de allernieuwste cocktails uitproberen waaronder vele eigen creaties die voortdurend aangepast worden voor een optimale smaak, tot in de kleinste details. De ervaren cocteleros genieten van een hoge reputatie onder de cocktailbars in en buiten de stad.

Openingstijden en adres
Dagelijks 12.00-03.00 uur
Ronda de la Universitat 35
Metro: L2 (paarse lijn) en L1 (rode lijn) Universitat/L3 (groene lijn) Plaça Catalunya

XIX

Begin 19e eeuw zat hier een melkwinkel, vandaar de naam die de locals uitspreken als ‘tsjietjs’. De Schotse eigenaar Mike vertelt met een overmoeibare passie over zijn grote liefde: de gin-tonic. Hij maakt er maar liefst vijftig verschillende en als je geen grote liefhebber bent, dan word je dat bij XIX gegarandeerd, want ze maken hier de allerbeste gin-tonics van de stad. Hij bedenkt zelf ook nieuwe, verrassende combi’s, wat dacht je van een combinatie met gember, sinaasappelwijn en chocoladebitter? XIX ligt iets buiten het oude centrum, in de wijk Sant Antoni, en ook al is het er aangenaam druk, meestal vind je wel een tafeltje of plek aan de marmeren bar. Hoog aan de muur hangen een stoel en een knalblauwe hagedis, iets wat de inrichting een surrealistisch tintje geeft. Toch liever een andere cocktail? Er is een uitgebreid aanbod.

Openingstijden en adres
Ma-za 17.00-3.00 uur (zondag gesloten)
Carrer Rocafort 19
Metro: L3 (groene lijn) Poble Sec