Aioli

Aioli – in het Spaans geschreven als alioli en in het Catalaans als allioli –  is een sausje van knoflook (all in het Catalaans) en olie (oli) dat je in Barcelona standaard geserveerd krijgt bij fideuà: een soort paella, maar dan met noedels. Ook bij de patatas bravas zit vaak een flinke klodder. Wij vinden alioli ook heerlijk met wat brood en bij vlees- of visgerechten.

Alioli kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is natuurlijk tien keer lekkerder. Afhankelijk van het soort olie dat je gebruikt is de smaak anders. Bij zonnebloemolie is de smaak een stuk milder dan bij olijfolie.

Recept: Alioli

Ingrediënten

 • 1 eidooier
 • zout
 • 1 tot 3 teentjes knoflook
 • 1 el citroensap
 • 250 ml olie (zonnebloem of olijf, maar net of je van mild of juist wat scherper houdt)

Instructies

 1. Hak de knoflook fijn, voeg er zout en toe en maak de knoflook zo fijn mogelijk in een vijzel.
 2. Doe de knoflookpasta in schaaltje, voeg de dooier toe en mix dit goed.
 3. Voeg hier de olie – druppel voor druppel – aan toe en blijf ondertussen goed roeren.
 4. Voeg naar smaak citroensap toe.
 5. Als je de alioli te dik vindt kun je wat water toevoegen.
 6. Serveer met wat brood en ¡buen provecho!

Tip! Bij een beetje sterke alioli kun je twee dagen later nog last hebben van een knoflooksmaak in je mond, dus wees gewaarschuwd. Een glas melk drinken of peterselie eten schijnt te helpen...

DE BESTE ADRESSEN VOOR AIOLI IN BARCELONA

Hier aten wij de allerlekkerste alioli in Barcelona:

 • Salamanca (C/Almirall Cervera 27, Barceloneta)
 • El All i Oli (C/Alella 3, Sant Andreu)

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis