Bonenschotel met chorizo

Eén van de dingen waar ik mij het meest over heb verbaasd in culinair opzicht, is dat de Spaanse keuken ontzettend veel stevige kost kent en zeker niet alleen maar lichte, mediterrane gerechten. Zo zijn stoofpotjes met aardappels of peulvruchten overal in het land populair. En ik ben er echt van gaan houden. Mijn dochter, die tussen de middag een warme maaltijd krijgt op school, is er ook gek op!

Grappig genoeg zag ik dat Jumbo, je weet wel, van de supermarkten, ook een Spaanse gerechtenpagina heeft, met daarop natuurlijk Spaanse recepten, inclusief een heel makkelijk recept voor een bonenschotel met chorizo. En dat maak ik nu dus regelmatig zelf thuis klaar…. Hier vind je trouwens alle recepten van Jumbo.

Ik deel het recept hieronder:

Bonenschotel met chorizo

Porties 4

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 3 uien
 • 150 g chorizo
 • 3 (punt)paprika's
 • 750 g reuzenbonen of cannellinibonen
 • 15 g platte peterselie
 • 1 stokbrood
 • peper en zout naar smaak

Instructies

 1. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit vervolgens de ui gedurende een paar minuutjes en bak de chorizo een paar minuten mee.

 2. Snijd de paprika en voeg toe. Bak in 5 minuten beetgaar. Schep de bonen erdoor. Verwarm nog een paar minuten.

 3. Schep de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de bonenschotel over 4 borden. Serveer lekker met een stukje stokbrood.

Ik vind het zelf nog lekker om gebakken knoflook toe te voegen. Dat kun je doen voordat je de ui bakt.

De beste bonen van Barcelona

Peulvruchten kun je doorgaans het best bestellen in een restaurant waar je dagelijkse kost kun krijgen, oftewel een ‘restaurante casero’. En die zijn er genoeg. Onder de locals is Granja Elena legendarisch (Passeig de Zona Franca 228). Dit soort restaurants kun je vaak herkennen aan de pretentieloze uitstraling: tl-verlichting, televisie aan en zonder opsmuk. Niet erg geschikt voor een romantisch avondje, maar dus wel om kennis te maken met de échte Spaanse keuken, en je buik vol te eten zonder dat je er teveel voor betaalt.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis