Park Güell

Let op: tickets zijn op dit moment erg snel uitverkocht. Wees daarom op tijd met boeken!

Park Güell met de bekende, kleurrijke mozaïeken is één van de highlights van architect Antoni Gaudí in Barcelona. Het park werd aangelegd in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell. Ruim honderd jaar later is het één van Barcelona’s grootste toeristische trekpleisters. Belangrijk: als je Park Güell wil bezoeken, moet je van tevoren kaarten kopen, anders kom je er niet in.


kortingskaart barcelona BCN Essentials

VOORDEELPAS? MIJN TIP!

Inclusief Park Güell, Sagrada Família + onbeperkt OV

Meer info


Park GüellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsVolwassenen en kinderen vanaf 13 jaar: €13,50 Nu online reserveren
Kinderen (7-12 jaar) en 65-plussers: €9,33 Nu online reserveren
Kinderen onder de 7 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren

Gaudí Bundle (Park Güell + Sagrada Família)
Nu online reserveren

Barcelona Pass (Park Güell + Sagrada Família + keuze uit Hop-on Hop-off bus of Casa Batlló of Casa Milà)
Nu online reserveren

BCN Essentials Pass (Park Güell + Sagrada Família + onbeperkt OV)
Nu online reserveren

Park Güell Combi Ticket (Park Güell + Gaudí Experience)
Nu online reserveren

AdresCarrer d'Olot 5, Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Lesseps (L3), Vallcarca (L3) en Alfons X (L4)
Bus: 24, 92, 116, V19, Hop-on Hop-off bus
Openingstijden1 januari t/m 30 maart: 09.30- 18.00 uur
31 maart t/m 30 juni: 09.30 - 19.30 uur
1 juli t/m 31 augustus: 09.00 - 19.30 uur
1 september t/m 28 oktober: 09.30 - 19.30 uur
29 oktober t/m 31 december: 09.30 - 17.30

Inhoud

Park Güell is de perfecte kennismaking met Gaudí en zijn erfgoed in Barcelona. In geen enkel werk is de verbondenheid van Gaudí met de natuur zo duidelijk aanwezig.

Persoonlijk vind ik Park Güell een echte must-see tijdens je stedentrip naar Barcelona, zeker als het je eerste keer is. Behalve de architectonische parels die overal in het park verstopt zitten en de geurende bomen en planten, heb je vanaf hier ook een schitterend uitzicht over de stad. Kortom, een hoogtepunt van Barcelona.

Park Güell tickets en rondleidingen

Ben je met een groep in Barcelona en willen jullie Park Güell bezoeken? Boek dan via deze link je tickets, je krijgt hier namelijk korting als je groep groter is dan 9 personen.

Wees slim en reserveer van tevoren!

Voor een bezoek aan Park Güell in Barcelona heb je een ticket nodig. Ik raad je absoluut aan om vooraf te reserveren, want deze highlight is erg populair en vaak uitverkocht. Toegangskaarten voor dit museumgedeelte kun je ter plekke wel krijgen, maar alleen wanneer het rustig is, want anders kun je meestal pas kaartjes krijgen voor latere tijdstippen of zelfs andere dagen. Bovendien ben je wel even onderweg, dus zonde van je tijd als je er vervolgens niet in kunt. Houd er ook rekening mee dat er lange rijen kunnen staan bij de kassa, dus ik raad je echt aan om de kaartjes online te bestellen.

Hieronder heb ik alle verschillende soorten tickets voor je op een rij gezet:

1. Entree: basis
Tickets zijn eenvoudig in het Nederlands en via iDeal of Bancontact te bestellen via Tiqets. Volwassenen betalen €13,50 per persoon inclusief boekingskosten, kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen en kinderen tussen de 7 en 13 jaar en 65-plussers betalen €9,33.

Nu reserveren

2. Combinatieticket: Park Güell + Sagrada Família
Veel mensen bezoeken ook de Sagrada Família, natuurlijk het hoogtepunt van Barcelona. Dit combinatieticket, de Gaudí bundel (alleen online te boeken), geeft je recht op entree bij Park Güell en de Sagrada Familia. Inbegrepen in de prijs is een audiogids voor beide attracties. Prijs: vanaf €55,00.

Nu reserveren

3. Combinatieticket: Park Güell + Hop-on Hop-off bus
Als je van plan bent de Hop-on Hop-off bus te gebruiken dan is dit combinatieticket een voordelige keuze. Je krijgt hiermee namelijk toegang tot Park Güell en de Hop-on Hop-off bus. De kosten voor dit ticket bedragen normaal €44,50 maar via onderstaande link krijg je 6% korting en betaal je €41,83.

Nu reserveren

4. Combinatieticket: Park Güell + Sagrada Família + keuze uit Hop-on Hop-off bus of Casa Milà of Casa Batlló
Met dit combinatieticket, de Barcelona City Pass, kan je naar binnen in Park Güell, de Sagrada Família en kiezen om gebruik te maken van de Hop-on Hop-off bus of Casa Milà of Casa Batlló te bezoeken. Prijs: vanaf €85,00. Let op: voor Casa Batlló en 2 dagen Hop-on Hop-off bus betaal je een extra toeslag.

Nu reserveren

5. Combinatieticket: Park Güell + Sagrada Família + gratis OV
Park Güell en de Sagrada Família bezoeken en onbeperkt gebruik maken van het OV? Koop dan dit superhandige combinatieticket: de BCN Essentials Pass. Prijs: vanaf €75,00.

Nu reserveren

6. Combinatieticket: Park Güell + Gaudí Experience
Wil je ook het leven en de creaties van Antoni Gaudí ontdekken? Dan kan je dit combinatieticket kopen waarmee je toegang krijgt tot Park Güell en de Gaudí Experience. Voor de prijs van €22,00 heb je toegang tot beide bezienswaardigheden. Nu reserveren

Nu reserveren

7. Combinatieticket: Park Güell + Sagrada Família + gratis OV + gratis toegang tot meer dan 20 musea
Dit combinatieticket, de Barcelona Card gecombineerd met de Gaudí Bundel, is super handig als je van plan bent Park Güell, de Sagrada Família en musea te bezoeken én je je wil verplaatsen met het OV. Je krijgt namelijk toegang tot de Sagrada Família en Park Güell, je kunt gratis met al het OV (exclusief de Hop-on Hop-off bus) én je krijgt gratis toegang tot meer dan 20 musea zoals bijvoorbeeld het Picasso museum en het MACBA. Ik heb hier alle voordelen voor je op een rij gezet. Prijs: vanaf €112,00.

Nu reserveren

Rondleiding door Park Güell met gids

Je kunt er ook voor kiezen om Park Güell in Barcelona met een gids te bezoeken. Tijdens zo’n tour leer je nog meer over de architectuur, geschiedenis en de ideeën van Gaudí. Als je deze Park Güell Tour boekt zit de toegang hierbij inbegrepen.

1. Rondleiding met Engelstalige gids
Via Barcelona Turisme, het lokale agentschap voor toerisme, kun je heel makkelijk een reservering maken om deel te nemen aan een groepstour in Park Güell. De kosten hiervoor bedragen €27 per volwassene. De rondleidingen worden gegeven in het Engels (en Spaans).

Nu reserveren

2. Rondleiding met Nederlandstalige gids
Wil je graag een rondleiding door Park Güell in Barcelona met een Nederlandstalige gids? Stuur me dan vrijblijvend een mailtje op [email protected] en ik regel het voor je. Absoluut geschikt voor groepen, maar ook privérondleidingen behoren tot de mogelijkheid.

Park Güell

Wanneer Park Güell bezoeken?

De beste tijd of dag om Park Güell in Barcelona te bezoeken is afhankelijk van jouw plannen en de beschikbare tijdstippen en data, want sommige tijdsloten zijn al lang van tevoren uitverkocht, zeker in het hoogseizoen.

Op het midden van de dag kan het erg warm en zonnig zijn, zeker in de zomer. Ook is het dan het drukst. ‘s ochtends vroeg of juist op het eind van de dag is het rustiger en kan je al het moois beter bekijken. Het licht is op het eind van de dag ook mooier om de perfecte plaatjes te schieten. Om foto’s te kunnen maken van het uitzicht over de stad, is het fijn als je geen tegenlicht hebt. Dat is aan het eind van de middag het geval als de zon achter de bergen verdwijnt. Het precieze tijdstip is natuurlijk ook afhankelijk van de tijd van het jaar. In de zomer is het park ook langer geopend dan in de winter.

Hoe lang duurt een bezoek aan Park Güell?

Ik raad je aan in ieder geval te rekenen op 1 tot 1,5 uur. Sommigen wandelen nog veel langer in het park rond. Je zult veel lopen, dus zorg voor schoenen die lekker zitten.

Houd er ook rekening mee dat je even onderweg bent om er te komen, want het park ligt een eind buiten het centrum. Kijk hieronder voor alle informatie hoe je er komt.

Praktische informatie

Prijzen

Volwassenen: online €13,50 (excl. boekingskosten à €3,50), aan de kassa €10,00 (maar let op, je staat vaak lang in de rij en het is niet zeker dat er nog kaarten beschikbaar zijn!). >>> Online bestellen
Kinderen tot en met 6 jaar: gratis (je moet wel een kaartje bestellen) >>> Online bestellen
Kinderen tot en met 12 jaar: €9,33, aan de kassa €7 >>> Online bestellen
65-plussers: €9,33, aan de kassa €7 >>> Online bestellen

Openingstijden

Tussen onderstaande tijden kan je naar binnen. Het park sluit dus niet op de genoemde tijd, maar om die tijd worden de laatste bezoekers toegelaten. Je hebt dan nog een uur om het park rustig te bezoeken.

1 januari t/m 30 maart: 09.30- 18.00 uur
31 maart t/m 30 juni: 09.30 – 19.30 uur
1 juli t/m 31 augustus: 09.00 – 19.30 uur
1 september t/m 28 oktober: 09.30 – 19.30 uur
29 oktober t/m 31 december: 09.30 – 17.30

Tijdslot

Park Güell werkt met vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je het park wil bezoeken. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of bewaren op de smartphone. Door deze tijdvakken is het niet handig om aan de kassa bij het park kaartjes te willen kopen, het komt namelijk geregeld voor dat er geen kaartjes meer beschikbaar zijn en je daar dus voor niets staat. Betalen gaat gemakkelijk via iDeal (Nederlands) of Bancontact (Belgisch). 

Park Güell gratis bezoeken

Het is niet meer mogelijk om een deel van Park Güell gratis te bezoeken. Inwoners van Barcelona kunnen wel gratis naar binnen, zonder reservering. Hiervoor heb je ofwel een ‘carnet vecino/a’ nodig, die alleen beschikbaar is voor omwonenden, of je moet ingeschreven staan bij Gaudir Més of je kunt een je lidmaatschapspas van de lokale bibliotheek gebruiken.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Hoe kom je bij Park Güell? De beste routes op een rij

Tip: het adres en de locatie van Park Güell op de kaart, vind je onder aan dit artikel!

Grote kans dat Park Güell op het programma staat tijdens je stedentrip naar Barcelona. Maar hoe kom je er? Dat is een veelgestelde vraag. Omdat het park verschillende ingangen heeft en de dichtstbijzijnde metrohalte best even lopen is, kunnen we ons voorstellen dat je de route naar het park van te voren wilt uitstippelen. Daarom: dé manieren om bij Park Güell te komen.

1. Met de metro: Plaça Lesseps

Pak de metro naar station Lesseps (L3, groene metrolijn) en loop via Plaça Lesseps en de drukke Travessera de Dalt tot aan de Carrer Larrard. Hier ga je linksaf en loop je omhoog tot je aan de Carrer d’Olot de hoofdingang van Park Güell ziet liggen. Let op: het is best even klimmen en de wandeling duurt een kleine 20 minuten.

Een andere optie – en de leukste, als je het mij vraagt – is om vanaf Plaça Lesseps niet de Carrer Larrard, maar een straat eerder (Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya) linksaf te slaan. Aan je linkerhand staat een mooie klooster en even verderop kom je uit bij roltrappen die omhoog gaan tot aan de Carrer d’Olot. Let op: omlaag kan alleen met de gewone trap!

2. Met de metro: Vallcarca

Een goede optie, maar wel met fysieke inspanning. Stap uit bij de metrohalte Vallcarca (eveneens metrolijn L3, maar dan één halte voorbij Lesseps, vanaf Plaça Catalunya gezien). Kies voor de uitgang Parc Guell en ga bij de straat Baixada de la Glòria linksaf. Je kunt nu deels met roltrappen omhoog, maar wees ook voorbereid op een flinke steile klim. Je komt uit bij een zijingang van het park, waar je meteen prachtig uitzicht over Barcelona hebt. Voordeel is dat je in het park zelf niet meer hoeft te klimmen.

3. Met de metro: El Coll La Teixonera

De metrolijn L5 (blauwe lijn) kun je bijvoorbeeld pakken vanaf de halte Diagonal of – mocht je Park Güell en Sagrada Familia combineren – vanaf de halte Sagrada Familia. Stap uit bij El Coll La Teixonera en kies dan voor de uitgang Mare de Deu de Coll en vervolgens voor Beat Almato. In de Carrer Beat Almato neem je de roltrap omhoog en ga je rechts de Carrer Sanruari in. Na de kerk ga je rechts de Carrer Ceuta in en neem je het middelste van de drie straatjes. Loop door tot aan de Cami de Can Mora en na zo’n vijf minuten lopen, als de weg stijl omhoog gaat, ga je rechts. Na zo’n 200 meter kom je bij een toegangspoort naar Park Güell.

De halte El Coll la Teixonera is overigens de diepste metrohalte van Barcelona. Om bij het perron te komen moet je met een lift heel diep onder de grond.

4. Met de bus

Vanaf bushalte Travessera de Dalt (H6 en D40) is het 10 minuten lopen naar de ingang van het park. Ik raad aan om de ingang Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntaya of Carrer Larrard te nemen.

5. Met de Hop-on Hop-off bus

De toeristenbus van Barcelona maakt natuurlijk ook een stop bij Park Güell. Kies hiervoor de bus die de blauwe route rijdt. Deze lijn komt ook langs de Sagrada Família, dus dat is handig als je beide hoogtepunten zou willen combineren. Er zijn bovendien combinatietickets van de Hop-on Hop-off bus en Park Güell te koop.

6. Met de taxi

De makkelijkste optie. Een taxi kan je gewoon voor de hoofdingang van Park Güell afzetten. Vanaf het centrum ben je voor een ritje zo’n 12 euro kwijt. Lees hier al mijn info en tips over taxi’s in Barcelona.

7. Met de fiets

Af en toe krijgen we de vraag of fietsen ook mogelijk is, naar Park Güell. Dat is het, maar alleen voor wie een héél goede conditie heeft of een elektrische fiets (en zelfs dan is het nog pittig). Vanaf het centrale Plaça Catalunya is het zo’n vijf kilometer, waarvan een groot deel klimmend moet worden afgelegd. Zorg dus voor een fiets met voldoende versnellingen! Vind je het niet erg om bergopwaarts te moeten trappen, dan is het geen probleem! Bij het bedrijf El Ciclo wat van mijn partner is, kun je de elektrische fietsen huren.

8. Met de auto

Park Güell is goed met de auto te bereiken en parkeren in de buurt is niet lastig. Ter plekke kun je je wagen kwijt in één van de nabijgelegen al dan niet overdekte parkeergarages en parkeerplaatsen.

Parquinq Bus Parc Güell
Parkeerterrein
Carretera del Carmel 20

Parking Esperança I Güell
Overdekte parkeerplaats
Carrer de Sant Cugat del Vallès 13

Parking Massens i Güell
Overdekte parkeerplaats
Carrer de Massens 73

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan Park Güell?

Park Güell is meer dan 17 hectare groot en bestaat, omdat het op een berg gebouwd is, uit verschillende hoogteniveaus. De spectaculaire ingang, de mozaïeken bank, de Zaal der Honderd Zuilen: er valt van alles te zien en beleven.

Je kunt er prachtig wandelen, je vergapen aan het werk van Gaudí of de natuur en genieten van de geweldige uitzichten over Barcelona.

Om het park staat een dikke muur, die de inwoners een gevoel van veiligheid binnen hun tuinstad had moeten geven. De muur verdikt zich naar boven toe en krijgt een mozaïeklaag van bruine/okergele en witte tegeltjes. Dat is niet alleen een heel mooi gezicht, maar gaat ook erosie tegen en de gladde laag biedt geen houvast aan de handen van eventuele indringers. Verbaast het je nog dat Gaudí genie wordt genoemd? De muur is overigens nooit helemaal afgebouwd.

Bij de vroegere hoofdingang van Park Güell met het prachtige ijzeren hek (langs de Carrer d’Olot’) zie je twee schattige huisjes in onmiskenbare Gaudí-stijl. Ze lijken zo uit de Efteling of een ander sprookjesbos gekomen met hun buitenmuren van grillige stenen en de rijk versierde dagen en torens. Deze paviljoens waren in de plannen van Gaudí de receptie en het huis van de conciërge. Tegenwoordig zit in een van de bouwwerken de gift shop, waar je souvenirs kunt krijgen, en in het andere huisje (ook wel paviljoen genoemd) kun je een audiovisuele voorstelling bekijken over de geschiedenis van Park Güell.

L’escalinata del drac met de beroemde hagedis

Op de kleurrijke trappen zie je de beroemde hagedis van Gaudí. Niemand lijkt er echt uit te komen wat voor dier dit ‘monster’ precies moet voorstellen. Is het een enorme salamander? Een leguaan? Of een hagedis, slangekop of draak? In ieder geval is dit samen met de mozaïeken bank het meest populaire foto-moment in het hele park!

Volgens sommige kenners zou het wezen Python symboliseren, de bewaker van de onderaardse wateren uit de Griekse mythologie. Achter het reptiel bouwde Gaudí een reservoir met een capaciteit van 12.000 liter water, om regenwater in op te slaan. Het water dat hier wordt opgevangen, wordt gebruikt voor de irrigatie van het kale en waterarme terrein.

park guell

Een paar meter achter de populaire ‘Python’ zie je nog een reptiel: een slangenkop, met wederom een symbolische betekenis: de rood-gele strepen achter de kop van de slang komen ook terug in de Catalaanse vlag.

Zaal der 100 zuilen – Sala Hipóstila

Boven aan de trap bevindt zich de Sala Hipóstila of de Zaal van de 100 Zuilen (die laatste naam klopt trouwens niet helemaal, want het zijn ‘maar’ 86 zuilen). Deze Dorische zuilen – met een lengte van 6 en een diameter van 1,20 meter – dienen om het platform erboven te dragen, maar zijn ook zo ontworpen dat ze het regenwater afvoeren. In de zuilen zitten pijpen, die ervoor zorgen dat het regenwater van het hierboven liggende terrein, wordt afgevoerd naar een reservoir, dat de tuinstad van water moest voorzien. Met zijn zelfvoorzienende en duurzame blik, was Gaudí zijn tijd ruim voorbij.

Volgens de plannen van Gaudí had deze zaal de overdekte markt moeten worden van zijn tuinstad, maar daar kwam weinig van terecht. Door de prachtige akoestiek wordt deze ruimte graag gebruikt door muzikanten om hier hun instrument te bespelen.

De kleurrijke plafonds van de Sala Hipóstila zijn het werk van de architect Josep María Jujol, Gaudí’s meest creatieve medewerker.

Sala hipostila Park guell

Plaça de la Natura en de beroemde mozaïekbank

Boven de Sala Hipóstila ligt een groot ovalen plein, omringd door een lange kronkelende bank die meteen als balustrade dient, tegenwoordig favoriet bij bezoekers vanwege de prachtige mozaïeken (trencàdis genoemd). Van dit plein had Gaudí eigenlijk een openluchttheater willen maken van de esplanade, niet voor niets noemde hij dit het ‘Griekse theater’ (Teatre Grec). Het plein is 86 bij 40 meter groot en wordt deels door de zuilen eronder gedragen. De zitbank is ontworpen door Josep Maria Jujol en was ook bedoeld als ontmoetingsplek.

Je zal niet de enige zijn die hier even een paar leuke foto’s wil maken! De bank zit opvallend lekker. Het verhaal gaat dat Gaudí een naakte man op het nog zachte gips heeft laten plaatsnemen om de afdruk te gebruiken. Je hebt vanaf dit plein en de bank ook een geweldig uitzicht op de stad en de zee. Je ziet bovendien de prachtige ingang met de sprookjesachtige huisjes goed liggen.

park guell bank

Bomen en planten en de tuin Jardins d’Àustria

Het terrein waar het nu zo groene Park Güell op werd gebouwd, was ooit kaal en gortdroog. Gaudí koos bewust voor mediterrane boom- en plantensoorten die zich goed zouden aanpassen aan het terrein: pijnbomen, eucalyptus, magnolia, palmen, cipressen, amandelbomen, pruimen, mimosa, tijm, lavendel, salie en rozemarijn. Resultaat: het ruikt er altijd verrukkelijk!

Je vindt er ook de mooie Tuinen van Oostenrijk (Jardins d’Àustria), zo genoemd omdat hier veel bomen uit Oostenrijk werden geplant, die Barcelona in 1977 als donatie ontving. De tuin werd aangelegd nadat het park openging als gemeentepark en hier een kwekerij kwam.

Casa Larrard

Eén van de huizen in Park Güell behoorde toe aan Eusebi Güell: Casa Larrard. Deze villa dateert uit de achttiende eeuw, maar werd door Gaudí volledig gerenoveerd. Tegenwoordig is dit huis de Park Güell Escola Baldiri Reixac en gaan kinderen hier naar school.

El Pórtico de la Lavandera (Pòrtic de la Bugadera)

Aan de oostkant van het plein van het Griekse theater bevindt zich een originele ijzeren poort met een pad dat leidt naar de tuinen van Casa Larrard. Deze ‘portiek’ of promenadeweg, een niveau hoger dan het huis, is omgeven door een dennenbos en heeft de vorm van een grote golf op hellende kolommen, met een dubbele kolom ter ondersteuning. Het is een van de beste voorbeelden van de organische architectuur waar Gaudí voor stond. De schuine zuilen geven misschien niet het gevoel van stabiliteit, maar zijn juist zo bedacht dat ze de boel stevig ondersteunen.

Deze promenade lijkt op een grot en is ontworpen om bescherming te bieden tegen regen en zon, en er zijn ook enkele zitbanken.

Leuk om te kijken: een timelapse video van Park Güell

Meer Park Güell

Buiten de grote highlights van Park Güell vind je ook nog prachtige paden, picknickplaatsen een paar mooie huizen en het punt met het beste uitzicht. Met name de grotpaden zijn spectaculair. Deze ‘viaducten’ waren bedoeld om de verschillende delen van het park en de huizen die er moesten komen met elkaar te verbinden. In het gratis gedeelte liggen onder meer het Viaducto de las Jardineras en het Viaducto del Algarrobo. Bij het ontwerp van deze wegen volgde Gaudí de natuur en de romaanse, gotische en barokke kunst -en bouwstromingen. Bij het ontwerpen hiervan heeft hij overwogen dat voertuigen, zoals koetsen in die tijd, erdoorheen zouden moeten kunnen.

Casa Museu Gaudí – het huis van Gaudí (de roze toren)

Casa Museu Gaudí diende als de officiële residentie van Gaudí van 1906 tot 1925. Met de jaren verscheen hij echter steeds minder, omdat hij volledig werd opgeslokt door de bouw van de Sagrada Família. Vanaf 1925 had hij zelfs een bed in de Sagrada Família. Dit huis is een van de twee gebouwen die uiteindelijk werden voltooid in de tuinstad Park Güell en valt op door zijn kenmerkende roze buitenmuren, waardoor het ook wel de ‘torre rosa’ (roze toren) wordt genoemd.

In het museum zijn talloze meubels te vinden die door Gaudí ontworpen werden, net als andere objecten van zijn hand en van zijn medewerkers. Bovendien zul je ook huishoudelijke spullen en meubels tegenkomen die door Gaudí zelf gebruikt werden.

Lees ook mijn hele artikel over het Casa Museu Gaudí

Casa Museu Gaudí Barcelona

Casa Trias

Het tweede huis dat wel van de grond kwam in Park Güell was Casa Trias, vernoemd naar de advocaat Martin Trias i Domenech, in 1902 de eerste koper van een perceel in de tuinstad. Deze mooie villa is niet toegankelijk voor het publiek.

Turó de les Tres Creus

Het hoogste punt van Park Güell – en volgens velen de plek met het mooiste uitzicht over Barcelona – is de heuvel Turó de les Tres Creus. Hier staan drie kruizen boven op een hoop stenen, de Golgotha. Twee daarvan geven de kardinale punten (NSEW), en de andere wijst naar de hemel.

Op deze plek had Gaudí voorzien om een kapel te bouwen, zodat de inwoners van de tuinstad een plek hadden om te bidden. Bij de werkzaamheden kwamen echter de resten van prehistorische grotten aan het licht en toen werd besloten hier een gedenkplaats met de drie kruizen te maken (tres creus).

Geschiedenis en architectuur Park Güell

Architect Antoni Gaudí ontwierp Park Güell tussen 1900 en 1904 in opdracht van zijn beschermheer, de rijke ondernemer Eusebi Güell. Güell had in 1895 een groot terrein gekocht net boven de wijk Gràcia en wilde daar een tuinstad bouwen als tegenwicht voor de toenemende industrialisatie van de grote steden. Parque Güell, Parc Güell of Park Güell is een toonvoorbeeld van het Catalaans modernisme.

Güell had zich laten inspireren tijdens zijn reizen naar Engeland, waar dit soort tuinsteden bestonden. Ook de Jardín de la Fontaine in de Franse stad Nîmes, waar Güell zijn jeugd doorbracht, zou een inspiratiebron voor hem zijn geweest. In 1878 had hij in Parijs het werk van Gaudí leren kennen en waren de ondernemer en architect, beide woonachtig in Barcelona, bevriend geraakt.

Als terrein voor zijn park kocht Güell de Montanya Pelada, ‘de Kale Berg’, ten noordwesten van de stad. Het gebied was volkomen kaal, er was geen water en de rotsachtige bodem maakte het terrein allerminst geschikt voor de aanleg van een park. Maar Gaudí zou Gaudí niet zijn als hij een oplossing had en het park aanpaste aan de natuurlijke omgeving in plaats van andersom.

Voor bestrating en wegen was het terrein te steil. Maar in plaats van het te effenen, maakte Gaudí zijn architectuur ondergeschikt aan het landschap. Door viaducten te bouwen en wegen en gangen uit te graven, maakte hij het terrein begaanbaar. Het puin dat hierbij ontstond, vormde vervolgens de bouwstenen voor de rest van het park. De keramieklagen die je overal terugziet ontstonden door een collage, de zogenoemde trencadis: afvalproducten van goede keramiekbedrijven zoals misbaksels en scherven.

Materiaal

Het gebruik van minderwaardig en dus ook minder duurzaam materiaal bracht specifieke problemen met zich mee. Gaudí moest zijn bouwwerken uit complex opgebouwde lagen construeren om bestendig te maken tegen weer, wind en tijd. De muren zijn gebouwd van een vier centimeter dikke laag baksteen en een laag beton, die met één centimeter dikke ijzeren staven is versterkt. Daaroverheen bevindt zich een laag dakpannen en uiteindelijk een buitenlaag van cement met daarop het mozaïek van de ingelegde keramiektegeltjes. Pas bij renovatiewerkzaamheden die na 1922 door de gemeente werden uitgevoerd, werd deze constructie zichtbaar.

Weetje
Oorspronkelijk is Park Güell niet gebouwd als park, maar als tuinstad. Net als de Sagrada Família is ook dit werk van Gaudí niet af: de tuinstad was niet erg populair. Later is besloten om het monument als park te openen. Tegenwoordig is het een soort openluchtmuseum. Sinds 1984 staat het monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Voor de oplettende lezer: Park Güell schrijf je officieel op z’n Engels, dus met een ‘k’, maar in dit geval wordt in het metrostation ‘Parc Guell’ geschreven, zoals het in het Catalaans is. In het Spaans zou het park Parque Güell heten.

Tuinstad

De tuinstad zou zestig luxe woningen tellen met een panoramisch uitzicht over Barcelona. Elk perceel was 1.200 tot 1.400 vierkante meter groot en niet meer dan een zesde van het terrein zou bebouwd moeten worden, zodat de rest kon bestaan uit natuur. Maar de Barcelonezen vonden de percelen, die tussen de 23.000 en 37.000 pesetas per stuk kostten, te duur. Bovendien meenden veel inwoners dat de tuin te ver van het stadscentrum lag. Van zijn gedroomde tuinstad kwam weinig terecht. Uiteindelijk werden er slechts twee huizen gebouwd, waarvan er één werd bewoond door de architect zelf. Een derde villa, eigendom van Eusebio Güell zelf, werd door Gaudí gerenoveerd.

Een andere mogelijke reden, naast de prijzen en de locatie, voor het falen van het project, was de algemene staking van 1902. Dat was het begin van een periode van politieke instabiliteit, met als dieptepunt de ‘Tragische Week‘ in de zomer van 1909, toen het leger en de arbeiders in en rondom Barcelona slaags raakten. Nog een factor was wellicht de ‘Catalaanse zaak’ waar zowel Gaudí en Güell zich voor inzetten, juist op een moment dat de leidende klassen in Catalonië wat meer toenadering zochten tot de centrale regering in Madrid.

park guell

Er werden uiteindelijk slechts twee percelen verkocht. Op één daarvan staat tegenwoordig het huis waar de architect tussen 1906 en 1925 woonde, samen met zijn oude vader en zijn nichtje. (Gaudí had de zorg voor zijn nichtje op zich genomen nadat haar moeder, Gaudí’s zus, was gestorven en de vader van het meisje niet in staat was om voor zijn dochter te zorgen.)

Op het andere perceel kwam Casa Trias, eigendom van advocaat Martí Trias i Domènech, een goede vriend van Güell en Gaudí. Güell ging wonen in de grote villa Casa Larrard, die Gaudí tussen 1906 en 1922 voor hem verbouwde. Tegenwoordig is dit een middelbare school.

De geplande open locatie voor het Griekse openluchttheater (Teatre Grec) kwam er wél. Tegenwoordig is dit één van de paradepaardjes van het park, vanwege de opvallende mozaïeken bank. Hiervandaan heb je een fantastisch uitzicht over de stad (tijd voor een selfie!).

Open voor publiek

In 1906 was eigenlijk al duidelijk dat het project niet de gewenste resultaten zou hebben. Toch gingen de werkzaamheden onverminderd door. Pas in 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, werden ze stilgelegd.

Na de dood van Eusebi Güell in 1918, besloten zijn erfgenamen om het park aan de gemeente Barcelona te verkopen met de bedoeling om er een openbaar park van te maken. In 1926, het jaar dat Antoni Gaudí overleed, werd Park Güell geopend voor publiek. Net als Gaudí’s andere meesterwerken staat het park sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Tussen 1987 en 1994 werd het park gerestaureerd door Elías Torres en José Antonio Martínez Lapeña in samenwerking met Joan Bassegoda.

Weetje: in tegenstelling tot bijvoorbeeld Parc de la Ciutadella wordt Park Güell geschreven met een ‘k’ op het eind. Meneer Güell koos bewust voor de Engelse schrijfwijze omdat zijn park was geïnspireerd op Engels voorbeeld.

Persoonlijke tips

  • Hoewel de term ‘park’ anders suggereert is Park Güell geen geschikte plek voor een picknick op een groot kleed in het gras. Sterker nog, je komt er geen gras tegen. Park Güell is echt een bezienswaardigheid, maar met je picknickmand kun je beter neerstrijken in Parc de la Ciutadella.
  • Park Güell laat zich goed combineren met een bezoek aan de wijk Gràcia of een bezoek aan de Sagrada Familia.
  • Ben je van plan om naar het park te fietsen, zorg dan voor een elektrische fiets of toch zeker een fiets met versnellingen. Het is best een pittig stuk bergopwaarts.

In de buurt van Park Güell: de Gaudí Experience

Niet ver van Park Güell bevindt zich de attractie Gaudí Experience, een interactieve 4D Gaudí-ervaring. Ontzettend gaaf om te zien hoe ze zijn leven met 4D in beeld hebben gebracht. Je komt natuurlijk alles te weten over het leven van Gaudí maar het is ook gewoon een spectaculaire en interactieve 4D-voorstelling.

Bij de Gaudí Experience zit een gift shop met leuke souvenirs en een expositieruimte, maar de hoofdattractie is natuurlijk de 4D filmzaal. De Gaudí Experience is met name een aanrader voor kinderen en groepen scholieren.

Als je de tickets via onderstaande knop koopt krijg je 10% korting en betaal je maar €8,10.

Meer lezen over de Gaudí Experience

Nu reserveren

Eten en drinken in de buurt van Park Güell

In het betaalde gedeelte van Park Güell is het niet toegestaan om te picnicken, in het overige gedeelte mag dit wel, maar het is geen echte aanrader aangezien er geen gras is en maar heel weinig tafeltjes met banken. Je moet een beetje geluk hebben en een bankje zien te veroveren! Er is overigens wel een bar, bij de ingang vlakbij de shop.

Wij raden aan om van tevoren iets te eten op weg naar het park of na afloop, bijvoorbeeld in de wijk Gràcia. Een paar insider tips:

  • Bar Restaurant Delicias: hier eet je klassieke Spaanse en Catalaanse tapas en als het lekker weer is, zit je heerlijk op het terras. (Carrer de Mühlberg 1, kleine 10 minuten lopen van en naar Park Güell, metro Vallcarca)
  • Cafè Camèlia: een gezellig, vegetarisch eetcafé bovenin de wijk Gràcia waar je kunt lunchen of een stuk taart uit eigen oven kunt eten. (Carrer de Verdi 79, metro Fontana)
  • Gastrobar FruFrú: ben je wat later op de middag in het Gaudí park en heb je naderhand zin in een mojito met een hapje erbij? Dan zit je perfect in deze Venezolaanse barm verstopt in een straatje waar geen toerist komt! (Carrer de Septimania 36, metro Lesseps)

Bezoek de Sagrada Família en Park Güell op één dag

Als je een paar dagen in Barcelona bent, wil je uiteraard zoveel mogelijk zien. La Sagrada Família en Park Güell van architect Antoni Gaudí staan vaak hoog op het verlanglijstje, zeker als je voor het eerst naar Barcelona komt. Hoe plan je dat het beste als je ze allebei op dezelfde dag wilt bezoeken? Mijn tips!

Tip: tickets voor Park Güell en de Sagrada Familia ineen!
Wil je Park Güell én de Sagrada Familia bezoeken? Boek dan vooraf je tickets met korting. De Gaudí Bundle biedt toegang tot deze twee highlights van Gaudí en bij de Sagrada Familia krijg je bovendien een audiogids. Klik hiervoor de boekingspagina van de Gaudí Bundle. 

Hoe kom je van de Sagrada Família bij Park Güell?

Er zijn verschillende manieren om van het ene hoogtepunt van Gaudí naar het andere hoogtepunt te komen. Lopend, met de fiets of het openbaar vervoer. Handig om te weten: het hoogteverschil tussen Park Güell en de Sagrada Familia is behoorlijk. Fietsend of lopend moet je dus rekening houden met een flinke klim, of afdaling. Park Güell ligt een stuk verder bergopwaarts dan de Sagrada Familia. Hieronder de handigste routes.

Lopend

Heb je voldoende tijd tussen de twee bezoeken, dan kun je ook via de wijk Gràcia wandelen en daar lunchen of koffie drinken. Ik kom voor tapas graag bij Sol Soler op Plaça del Sol bij Sol Soler en ga voor een kop chocola met citroentaart naar La Nena!

Met de fiets

Met de bus

Neem lijn 92 richting Av.Tibidabo (halte Sant Antoni Maria Claret-Lepant, je wandelt er in 10 minuten naartoe). Uitstappen bij Ctr del Carmel Parc Güell.

Met de metro

Neem de blauwe lijn L5 halte Sagrada Família richting Vall D’Hebron. Uitstappen bij halte El Coll – La Teixonera. Vanuit daar is het een kwartier lopen, maar het goede nieuws is dat je helemaal bovenin uitkomt en het is dus vrijwel nergens bergop gaat. En prachtige uitkijkpunten!

Met de Hop-on Hop-off bus

Met de Hop-on Hop-off bus kun je met de blauwe lijn heel makkelijk van La Sagrada Família naar Park Güell of vice versa. De afstand is 20-30 minuten.

Met de taxi

Er staan altijd voldoende taxi’s klaar aan beide kanten van La Sagrada Família en die brengen je (afhankelijk van het verkeer) in 10-20 minuten naar Park Güell.

Tip: Mocht je voldoende tijd hebben tussen de Sagrada en het park van Gaudí, dan kun je ook nog een bezoek brengen aan Casa de les Punxes. Dit kasteeltje aan de Avinguda Diagonal is prachtig en ook een aanrader als je met kinderen bent! Je kunt er prima langs als je van plan bent om tussendoor in de wijk Gràcia een hapje te eten.

Meer lezen