Als investering, vakantiewoning of om permanent te verblijven: er zijn genoeg redenen om een huis te kopen in Barcelona. Houd er wel rekening mee dat vastgoed kopen in Spanje (of specifiek Barcelona) niet altijd precies zo gaat als in Nederland. Daarom een lijst van zaken waar je rekening mee moet houden en een stappenplan.
Inhoud van dit artikel:
- Redenen op een woning te kopen in Barcelona
- In welke wijk een huis kopen in Barcelona?
- Hoe vind je een woning?
- Financieel: wat kost een woning kopen in Barcelona?
- Hypotheek regelen
- Het papierwerk: wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van een woning in Barcelona?
- Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis in Barcelona?
Redenen om een woning te kopen in Barcelona
- Je woont in de stad en bent van plan er te blijven wonen. De huurmarkt in Spanje biedt nauwelijks zekerheid, dus ligt het voor de hand om op een gegeven moment te gaan kopen.
- Je bent regelmatig in Barcelona te vinden en zou er graag een pied-à-terre hebben.
- Als investering in vastgoed: Barcelona is een populaire stad waar de huizenprijzen blijven stijgen. Er een woning kopen, kan dus een goede investering zijn.
In welke wijk een huis kopen in Barcelona?
Barcelona is niet de grootste stad ter wereld, maar toch een stuk groter dan Amsterdam. De prijzen lopen uiteen afhankelijk van in welke wijk je zou willen kopen, maar er spelen ook andere factoren een rol.
Sommige wijken zijn ontzettend druk, terwijl in andere buurten wel rustige delen te vinden zijn. Of misschien vind je het belangrijk om niet te ver uit het centrum te wonen, in de buurt van de zee, of juist bij de Collserola, de groene long van Barcelona. Ook kan het type woning een overweging zijn: een moderne flat of mag het juist een charmante verdieping in een middeleeuws pand zijn?
Daarbij moet worden opgemerkt dat bepaalde wensen in sommige wijken simpelweg niet haalbaar zijn. Een woning van minstens 150 vierkante meter in een buurt als La Barceloneta, is als een speld in een hooiberg. In deze wijk kom je vooral kleine appartementen tegen, van formaat postzegel tot – met geluk – zo’n 60m2. Ook is een lift niet overal gebruikelijk en zul je bijvoorbeeld veel minder karakteristieke modernistische appartementen vinden in Les Corts dan in Eixample.
Hoe vind je een woning?
Webportals: Idealista.com en Fotocasa.es zijn twee bekende webportals die te vergelijken zijn met Funda.nl. Makelaars en particulieren plaatsen hier hun aanbod.
Makelaar: Er zijn tal van makelaarskantoren actief op de Spaanse markt. Sommige zijn enkel gespecialiseerd in luxe woningen en een aantal bedient specifiek buitenlandse klanten. Niet bij alle kantoren werken Engelssprekende medewerkers. Het handigst is om te kiezen voor een makelaarskantoor in de wijk waar je zou willen wonen, omdat de kans dan groot is dat de makelaar echt goed op de hoogte is van het aanbod in die wijk. Houd er rekening mee dat een makelaar commissie ontvangt van de verkopende partij en dus baat heeft bij de verkoop van een appartement of woning.
Personal shopper of aankoopmakelaar: Een zogenoemde ‘personal real estate shopper’ is de Spaanse variant van een aankoopmakelaar en werkt exclusief voor kopers. Zo’n personal shopper gaat op zoek naar een woning die voldoet aan jouw wensen en ontvangt in principe geen commissie van de verkopende partij. Het voordeel is dat een aankoopmakelaar van begin tot eind bij het proces betrokken is en ook goede contacten heeft met advocaten, notarissen etcetera.
Financieel: wat kost een woning kopen in Barcelona?
Over het algemeen is een huis kopen in Spanje een stuk goedkoper dan in Nederland, maar dat geldt niet voor Barcelona. De Catalaanse hoofdstad is buitengewoon populair en de huizenprijzen liggen er veel hoger dan elders in het land.
De gemiddelde prijs per vierkante meter in Spanje bedroeg in 2018 1.720 euro. In Barcelona is dat echter veel meer: gemiddeld 4.344 euro per vierkante meter. Daarmee is Barcelona één van de duurste steden in het land.
De prijzen kunnen wel sterk uiteenlopen afhankelijk van de locatie, de staat van de woning en het pand, maar ook de eventuele noodzaak om te verkopen vanuit de verkopende partij. Het bedrag van 4.344 euro per vierkante meter is dan ook slechts een richtlijn. In de duurdere buurten (El Born, Vila de Gràcia, Dreta de l’Eixample, Turó Park, Diagonal Mar en Pearson) gaan de prijzen met gemak van 6.5000 tot meer dan 13.000 euro per vierkante meter.
Ook in Spanje heb je als koper te maken met kosten koper, de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten zitten ‘m vooral in de overdrachtsbelasting. In Catalonië ligt die belasting hoger dan elders in Spanje, tussen de 10 en 11 procent. Verder krijg je te maken met notariskosten, administratieve kosten en eventueel taxatiekosten in het geval van een hypotheekaanvraag.
De financiële stappen bij de aankoop van een woning in Spanje zijn als volgt:
- Borgsom
- Aanbetaling (meestal 10%)
- Betaling resterende bedrag + overige kosten (notaris, overdrachtsbelasting etc.)
Hypotheek regelen
Als je voor de aankoop van een woning in Barcelona een hypotheek nodig hebt, dan zul je die in Spanje moeten aanvragen. Nederlandse banken verstrekken over het algemeen geen hypotheken voor de aankoop van een woning in Spanje.
De Spaanse bank zal bij het verstrekken van de hypotheek kijken naar je inkomen, maar daarnaast is van belang om te beseffen dat je niet 100% van de aankoopprijs vergoed krijgt in Spanje. In het geval van een eerste woning, waar je dus ook zelf gaat wonen, is een hypotheek voor 80 procent van de verkoopsom gebruikelijk, maar als het om een tweede woning gaat is dat vaak maar 60 procent. Met andere woorden: je hebt ook eigen geld nodig om in Spanje te kunnen kopen. Via onze partner IFAR kun je je Spaanse hypotheek in het Nederlands regelen, bekijk hun website voor meer informatie.
Het papierwerk: wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van een woning in Barcelona?
Heb je een woning gevonden die aan je wensen voldoet? Gefeliciteerd! Dan wordt in eerste instantie een overeenkomst voor de reservering van de woning getekend door koper en verkoper. Het is gebruikelijk dat daarbij een reserveringsbedrag wordt betaald, ofwel een percentage van de koopsom of een door beide partijen overeengekomen bedrag. Deze borgsom garandeert dat de koper de woning daadwerkelijk wil aankopen. In ruil daarvoor wordt het huis niet meer aangeboden op de markt. Nu heeft de koper de tijd om de hypotheek rond te krijgen.
Let op: het is aan te raden zo spoedig mogelijk een goede advocaat te zoeken, zodat deze je advies kan geven en kan helpen bij bijvoorbeeld de reserveringsovereenkomst. In Barcelona zijn ook Nederlands- en Engelssprekende advocaten werkzaam.
In dit stadium is het ook zaak om een NIE-nummer (sociaal-fiscaal nummer) aan te vragen. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je lezen in het artikel Emigreren naar Barcelona.
Mocht je tijdens het proces van aankoop zelf niet in de stad zijn, dan is het aan te raden je advocaat een volmacht te geven, zodat deze je kan vertegenwoordigen.
Na betaling van de reservering, volgt vaak de aanbetaling, hoewel het in sommige gevallen mogelijk is deze stap over te slaan. Je advocaat kan hierover onderhandelen met de verkopende partij. De aanbetaling bedraagt meestal 10 procent van de koopsom.
Als het gelukt is om de hypotheek rond te krijgen, kan de aankoopprocedure worden doorgezet. De volgende stap is het tekenen van de koopakte bij de notaris. Zowel koper als verkoper zijn hierbij fysiek aanwezig (of een advocaat met volmacht). Dit is ook het moment dat de rest van de aankoopprijs moet worden betaald.
Na deze stap ben je de bezitter van een huis in Barcelona! Na de overdracht kan het nog enkele weken duren voordat de definitieve aktes er zijn.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis in Barcelona?
Natuurlijk is het voor álle kopers van belang te weten wát je precies koopt. Het is dan ook verstandig om ter plekke op zoek te gaan naar iemand die je hierbij kan helpen. Dat kan heel goed een aankoopmakelaar zijn, maar ook een advocaat die van wanten weet of een fiscaal bureau dat gespecialiseerd is in de aankoop van vastgoed in Spanje. Een aantal zaken waar je goed op moet letten:
- De gegevens in het kadaster en het eigendomsregister kunnen afwijken. Check dit.
- Ga na of er geen beslagleggingen zijn.
- Iets wat vaak vergeten wordt is het aanvragen van een Spaanse verzekering. Cogesa Expats biedt een uitgebreid dienstenpakket aan om dit zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. En dat gewoon in de Nederlandse taal!
- Is er een Vereniging van Eigenaren? Bestudeer het reglement van de Vereniging van Eigenaren zorgvuldig en laat je zo nodig voorlichten door je advocaat. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de statuten bepalen dat je je huis niet als vakantiewoning mag verhuren, terwijl dat wel je bedoeling is.
- Check het bestemmingsplan, dit kan van invloed zijn op de toekomst van je woonomgeving.
- Bij woningen die ouder zijn dan 50 jaar – en dat zijn er nogal wat in Barcelona – geldt een verplichte screening om de tien jaar. Ga na of deze ITE (Inspección Técnica de Edificio) al eens is uitgevoerd. Als dat niet het geval is, betekent dit dat er (binnenkort) een inspectie moet plaatsvinden. Houd er rekening mee dat er daarbij zaken kunnen worden vastgesteld die veranderd moeten worden. Dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.
- Iedereen kent de verhalen van de aankoop van een woning in Spanje, waarbij al gauw de eerste van een lange rij verborgen gebreken aan het licht komt. Helaas zijn huizen in Spanje niet altijd van de kwaliteit die wij gewend zijn. Het is dus verstandig iemand met verstand van zaken naar de woning te laten kijken. Daarnaast is het raadzaam je goed te laten voorlichten over de Spaanse wetgeving met betrekking tot verborgen gebreken.
Wat leuk, je bent tot hier gekomen!
Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.
Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!
Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis