Patatas bravas

Bij een avondje tapas eten horen kunnen die heerlijke patatas bravas natuurlijk niet ontbreken. Deze Spaanse aardappeltjes worden overal weer net anders gepresenteerd, maar onmisbaar is de salsa brava, de rode saus. Meestal krijg je er ook aioli bij. ¡Ñam ñam!

Bravas betekent zoveel als ‘dapper’ of ‘ruig’. En wie net iets te veel van de rode saus in zijn mond stopt, begrijpt waarom. Houd maar een drankje in de aanslag, want de salsa brava kan behoorlijk pittig zijn, hoewel dat zeker niet overal het geval is.

Patatas Bravas zijn onmisbaar in de Spaanse keuken. In Barcelona zijn ze in elke bar verkrijgbaar en de beste adresjes delen we onderaan deze pagina. Maar mocht je (voorlopig) niet in Barcelona komen,  dan maak je ze ook makkelijk thuis. Hieronder delen we ons recept voor patatas bravas.

Recept: Patatas Bravas

Porties 4

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • olijfolie
  • blik gehakte tomaten
  • 1 ui (fijn gehakt)
  • 4 tenen knoflook (fijn gehakt)
  • 3 rode pepers zonder pit (fijn gehakt)
  • verse tijm
  • paprikapoeder
  • sherryazijn
  • zout en peper

Instructies

  1. Kook de aardappelen 10 minuten voor.
  2. Giet af en laat afkoelen.
  3. Doe ondertussen olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook aan.
  4. Voeg de rode peper en tijm toe.
  5. Doe er de tomaten en azijn bij en voeg naar smaak zout en peper toe.
  6. Laat de saus 15 minuten pruttelen.
  7. Snijd ondertussen de aardappels in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm
  8. Giet een laag van één centimeter olijfolie in een koekenpan
  9. Bak de helft van de aardappels in een kleine 10 minuten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Bak daarna de andere helft en laat ook uitlekken.
  10. Strooi er zout en paprikapoeder over.
  11. Mix de saus fijn in een blender en giet over de aardappeltjes op een bord.

Het is lekker om er aioli bij te serveren. Die kun je eventueel kant en klaar kopen in de supermarkt.

Tip: Liever iets minder ongezond? Vervang de grote aardappels dan door krieltjes en kook ze in hun schil in plaats van ze in de olie te bakken.

De patatas bravas in de oven bakken is ook mogelijk: 20 minuten op 230 graden. 

DE BESTE PATATAS BRAVAS IN BARCELONA

Op deze plekken aten wij de allerlekkerste patatas bravas van de stad. Zeker gaan proeven dus!

  • Casa Lolea (Sant Pere Mes Alt 49, El Born)
  • Betlem (C/Girona 70, Eixample)
  • Elsa y Fred (C/Rec Comtal, El Born)
  • Velodromo (C/Muntaner 213, Eixample)
  • Bar Tomás (C/Major de Sarria 49, Sarria)
  • Delicias (C/Mühlberg 1, vlakbij de Bunkers)