Stage lopen in Barcelona

Werkervaring opdoen in het buitenland, studiepunten halen én genieten van de geweldige stad. Door stage te lopen in Barcelona sla je drie vliegen in één klap. Op deze pagina lees je wat je zoal moet weten.

In dit artikel vind je:

Hoe regel je een stage?

Misschien heb je het geluk dat jouw school of universiteit contacten heeft met bedrijven in Barcelona, en zit er iets tussen wat aansluit bij je wensen en waar je terecht kunt. Check dat dus altijd even eerst bij het stagebureau van je opleiding.

Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je zelf op zoek naar een geschikte stage. Natuurlijk zoek je naar iets ‘leuks’… maar zorg er ook voor dat de stage voldoet aan de eisen die door je opleiding worden gesteld, zodat je daadwerkelijk iets van de periode leert én zodat je stage niet wordt afgekeurd. Want het zou natuurlijk zonde zijn als je alles voor niets doet! Het stagebureau kan je precies vertellen aan welke eisen een stage in het buitenland moet voldoen.

Voordat je bedrijven in Barcelona gaat benaderen, bedenk je natuurlijk in welke taal je de stage zou willen en kunnen doen. Spreek je geen Spaans, dan zullen veel Spaanse bedrijven afvallen. (Ga er niet vanuit dat bij de meeste plekken wel Engels wordt gesproken, want dat is in Barcelona niet het geval.) Een voordeel van Barcelona is dat er ontzettend veel internationale bedrijven zijn gevestigd, waardoor er ook veel stageplekken zijn waar Spaans spreken geen must is.

Zelfs wie het liefst een volledig Nederlandstalige stage zou willen lopen, zijn er in Barcelona leuke mogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers hebben zich in de stad gevestigd en zoeken regelmatig naar Nederlandse stagiairs. Onze tip: plaats een oproepje op de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona. Daar zijn veel ondernemers bij aangesloten en worden soms ook stageplaatsen aangeboden.

Heb je een bedrijf gevonden waar je graag een paar maanden zou meelopen? Neem dan contact op door te bellen of te mailen. Zorg dat je cv – in het Engels of Spaans – up to date is, want daar zal waarschijnlijk naar gevraagd worden. Als ze interesse hebben in jou als stagiair, wordt je meestal uitgenodigd voor een Skype-gesprek.

Als je het fijn vindt om bij het zoeken van een stage hulp te krijgen van een bemiddelingsbureau, kun je Dutch Students Abroad benaderen. Zij helpen je bij het vinden van een geschikte stage (en eventueel ook huisvesting) en vormen een schakel tussen je school (MBO of HBO) en het bedrijf waar je stage loopt. De prijzen voor bemiddeling van Dutch Students Abroad schommelen tussen de 400 en 500 euro (eenmalig). Hiervoor krijg je gedurende de hele stage een vast aanspreekpunt en tussendoor meerdere evaluatiegesprekken.

Wat kun je verwachten?

Zoals ook geldt wanneer je stage gaat lopen in Nederland, is de overgang van ‘gewoon’ studeren naar stage lopen waarschijnlijk even wennen. Waar je op school of de universiteit misschien een paar uur per dag les had, word je nu ergens een complete werkweek verwacht.

Houd er rekening mee dat bij Spaanse bedrijven meestal tot later wordt doorgewerkt dan in Nederland. Een gangbare werkdag begint ’s morgens rond negen uur en duurt tot halfacht ’s avonds. Een groot verschil met Nederland is de lunchpauze: die duurt vaak minstens een uur en werknemers gaan meestal de deur uit om te eten. Bij veel grote bedrijven wordt de lunch voor de werknemers verzorgd.

De hiërarchie in het Spaanse bedrijfsleven is ook net even anders dan in Nederland. Natuurlijk is het niet bij alle bedrijven hetzelfde, maar over het algemeen geldt dat je als stagiair echt onder aan de ladder staat. Het is belangrijk om van te voren duidelijk met het bedrijf af te spreken wat je persoonlijke stagedoeleinden zijn en wat er van school/universiteit wordt verwacht. Als je vier maanden lang alleen maar koffie mag zetten, dan kun je waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een andere stageplek.

Wat kost het?

Om erachter te komen of een stage in Barcelona voor jou financieel haalbaar is, raden we aan een overzichtje te maken van de geschatte inkomsten en uitgaven voor de periode dat je stage zal duren. We helpen je vast een eindje op weg:

Uitgaven:
Wil je een kamer huren in Barcelona, houd dan rekening met een maandelijkse huurprijs van zeker 400-500 euro. Hiervoor moet het lukken een fijne plek te vinden, in of nabij het centrum. Meer info over een woning vinden in Barcelona, vind je via deze link.

Boodschappen doen is in Barcelona niet goedkoper dan in Nederland, dus de uitgaven daarvoor zullen ongeveer gelijk blijven. Veel Spanjaarden eten ’s middags buiten de deur en gaan dan vaak voor een menú del día, een dagmenu dat rond de 10 euro kost.

Als je stageadres niet op loopafstand is, zal je mogelijk met het openbaar vervoer gaan. Een tienrittenkaartje (combinatieticket voor bus, metro, tram en trein) kost €10,20 en is te koop op elk metro-, trein-, en tramstation. Een maandkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen kost €43 en voor drie maanden betalen jongeren (onder de 25) €105. Een goed idee is een tweedehands fiets kopen. Kosten? Rond de €100-150 euro.

Inkomsten:
Een stagevergoeding is in Barcelona geen vanzelfsprekendheid. Van de meeste (ex-)stagiairs met wie wij hebben gesproken, hoorden we dat ze geen of een minimale vergoeding – 100-150 euro per maand – krijgen. Meer dan 200 euro per maand wordt hier als een ruime vergoeding beschouwd.

Je kunt voor de periode dat je als student in het buitenland verblijft en nog wel staat ingeschreven bij je Nederlandse school of universiteit, een Erasmusbeurs aanvragen. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoeveel andere studenten van jouw school naar het buitenland gaan. Reken op zo’n 200-400 euro per maand.

Voor de periode dat je niet in Nederland woont, kun je je studenten-ov stopzetten. Ter compensatie krijg je dan 90 euro per maand terug.

Bij DUO kun je een beurs voor uitwonende studenten aanvragen. Let op: dit is geen gift van de overheid, maar wordt omgezet in een lening.