Stage lopen in Barcelona

Werkervaring opdoen in het buitenland, studiepunten halen én genieten van de geweldige stad. Door stage te lopen in Barcelona sla je drie vliegen in één klap. Op deze pagina lees je wat je allemaal moet weten.

Inhoud:

Hoe regel je een stage?

Via je opleiding:
Misschien heb je het geluk dat jouw school of universiteit contacten heeft met bedrijven in Barcelona, en zit er iets tussen wat aansluit bij je wensen en waar je terecht kunt. Check dat dus altijd even eerst bij het stagebureau van je opleiding.

Zelf zoeken:
Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je zelf op zoek naar een geschikte stage. Natuurlijk zoek je naar iets ‘leuks’… maar zorg er ook voor dat de stage voldoet aan de eisen die door je opleiding worden gesteld, zodat je daadwerkelijk iets van de periode leert én zodat je stage niet wordt afgekeurd. Want het zou natuurlijk zonde zijn als je alles voor niets doet! Het stagebureau kan je precies vertellen aan welke eisen een stage in het buitenland moet voldoen.

Voordat je bedrijven in Barcelona gaat benaderen, bedenk je natuurlijk in welke taal je de stage zou willen en kunnen doen. Spreek je geen Spaans, dan zullen veel Spaanse bedrijven afvallen. (Ga er niet vanuit dat bij de meeste plekken wel Engels wordt gesproken, want dat is in Barcelona niet het geval.) Een voordeel van Barcelona is dat er ontzettend veel internationale bedrijven zijn gevestigd, waardoor er ook veel stageplekken zijn waar Spaans spreken geen must is.

Zelfs wie het liefst een volledig Nederlandstalige stage zou willen lopen, zijn er in Barcelona leuke mogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers hebben zich in de stad gevestigd en zoeken regelmatig naar Nederlandse stagiairs. Plaats bijvoorbeeld een oproepje op de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona die ik beheer. Daar zijn veel ondernemers bij aangesloten en worden soms ook stageplaatsen aangeboden.

Heb je een bedrijf gevonden waar je graag een paar maanden zou meelopen? Neem dan contact op door te bellen of te mailen. Zorg dat je cv – in het Engels of Spaans – up to date is, want daar zal waarschijnlijk naar gevraagd worden. Als ze interesse hebben in jou als stagiair, wordt je meestal uitgenodigd voor een Skype-gesprek.

Via een stagebemiddelingsbureau
Als je het fijn vindt om bij het zoeken van een stage hulp te krijgen van een bemiddelingsbureau, kun je een stagebemiddelingsbureau benaderen. Zij helpen je bij het vinden van een geschikte stage (en eventueel ook huisvesting) en vormen soms een schakel tussen je opleiding en het bedrijf waar je stageloopt.

AE Internships is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in buitenlandstages, waaronder ook in Barcelona. Het bedrijf matcht bachelor- en masterstudenten met ondernemers en bedrijven ter plekke. AE Internships zoekt een stage die past bij jou en bij je opleiding. Je betaalt een fee voor de bemiddeling op no cure no pay basis en met de garantie dat je stage inhoudelijk van hoge kwaliteit is.

Je kunt ook Dutch Students Abroad benaderen. Zij helpen je bij het vinden van een geschikte stage (en eventueel ook huisvesting) en vormen een schakel tussen je school (MBO of HBO) en het bedrijf waar je stage loopt. Ook in dit geval betaal je een fee voor de bemiddeling.

Wat kun je verwachten?

Zoals ook geldt wanneer je stage gaat lopen in Nederland, is de overgang van ‘gewoon’ studeren naar stage lopen waarschijnlijk even wennen. Waar je op school of de universiteit misschien een paar uur per dag les had, word je nu ergens een complete werkweek verwacht.

Houd er rekening mee dat bij Spaanse bedrijven meestal tot later wordt doorgewerkt dan in Nederland. Een gangbare werkdag begint ‘s morgens rond negen uur en duurt tot halfacht ‘s avonds. Een groot verschil met Nederland is de lunchpauze: die duurt vaak minstens een uur en werknemers gaan meestal de deur uit om te eten. Bij veel grote bedrijven wordt de lunch voor de werknemers verzorgd.

De hiërarchie in het Spaanse bedrijfsleven is ook net even anders dan in Nederland. Natuurlijk is het niet bij alle bedrijven hetzelfde, maar over het algemeen geldt dat je als stagiair echt onder aan de ladder staat. Het is belangrijk om van te voren duidelijk met het bedrijf af te spreken wat je persoonlijke stagedoeleinden zijn en wat er van school/universiteit wordt verwacht. Als je vier maanden lang alleen maar koffie mag zetten, dan kun je waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een andere stageplek.

Wat kost het?

Om erachter te komen of een stage in Barcelona voor jou financieel haalbaar is, kun je een overzichtje maken van de geschatte inkomsten en uitgaven voor de periode dat je stage zal duren. Ik help je op weg:

Uitgaven:
Wil je een kamer huren in Barcelona, houd dan rekening met een maandelijkse huurprijs van zeker 400-650 euro. Hiervoor moet het lukken een fijne plek te vinden, in of nabij het centrum. Meer info over het vinden van een kamer in Barcelona, vind je via deze link. Houd er ook rekening mee dat je in de meeste gevallen een maand borg zult moeten betalen voor je kamer. Als je alles weer netjes achterlaat, krijg je dit bedrag natuurlijk wel weer terug, maar tot die tijd kun je het niet uitgeven. Meestal moet je de borg en de eerste maand huur contant betalen.

Boodschappen doen is in Barcelona niet goedkoper dan in Nederland, dus de uitgaven daarvoor zullen ongeveer gelijk blijven. Veel Spanjaarden eten ‘s middags buiten de deur en gaan dan vaak voor een menú del día, een dagmenu dat rond de 10 euro kost. De goedkoopste supermarkten in de stad zijn Mercadona, Lidl, Aldi, Consum, .

Als je stageadres niet op loopafstand is, zal je mogelijk met het openbaar vervoer gaan. Een individuele reiskaart met tien ritten (combinatieticket voor bus, metro, tram en trein) kost €11,35 en is te koop op elk metro-, trein-, en tramstation. Een maandkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen kost €43 en voor drie maanden betalen jongeren (onder de 25) €80.

Een goed idee is een tweedehands fiets kopen. Kosten? Bij El Ciclo bieden wij (El Ciclo is mijn familiebedrijf) tweedehands fietsen vanaf €70. Een goed slot heb je vanaf ongeveer €20. Voordeel is dat je fiets en sloten na je stage weer zou kunnen doorverkopen. Bij El Ciclo kopen we trouwens ook fietsen terug.

Je kunt ook een abonnement nemen bij Swapfiets, een Nederlands bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. De fietsen zijn te herkennen aan de blauwe voorbanden. Vanaf €12,90 per maand + €19,90 eenmalige abonnementskosten heb je al een degelijke fiets met 2 goede sloten erbij. Je hebt bovendien geen NIE nodig!

Daarnaast wil je natuurlijk ook leuke dingen doen tijdens je stage. De grote highlights zijn prijzig (doe die als je ouders op bezoek zijn ;-), maar het strand is gratis. De uitgaven heb je dus ook deels zelf in de hand. Check ook zeker wanneer bepaalde bezienswaardigheden en musea gratis zijn.

Uitgaan kun je ook zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Toegang en drankjes tot de grote clubs zijn aan de prijs, maar een bar als Ovella Negra is spotgoedkoop en dankzij het lekkere weer, kun je op warmere dagen ‘s avond ook een biertje drinken op het strand. Een taxi naar huis is dan wel weer wat duurder (deel die met je huisgenoten!). Als je een fiets hebt, ben je goedkoper uit.

Inkomsten:
Een stagevergoeding is in Barcelona geen vanzelfsprekendheid. Van de meeste (ex-)stagiairs met wie ik heb gesproken, begreep ik dat ze geen of een minimale vergoeding – 100-150 euro per maand – krijgen. Meer dan 200 euro per maand wordt hier als een ruime vergoeding beschouwd.

Je kunt voor de periode dat je als student in het buitenland verblijft en nog wel staat ingeschreven bij je Nederlandse school of universiteit, een Erasmusbeurs aanvragen. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoeveel andere studenten van jouw school naar het buitenland gaan. Reken op zo’n 1300 a 1400 euro. 70% krijg je in het begin wanneer je stage begint en het resterende bedrag (30%) krijg je wanneer je klaar bent met je stage.

Voor de periode dat je niet in Nederland woont, kun je je studenten-ov stopzetten. Ter compensatie krijg je dan 100 euro per maand terug.

Bij DUO kun je een beurs voor uitwonende studenten aanvragen. Let op: dit is geen gift van de overheid, maar wordt omgezet in een lening.