Stage lopen in Barcelona

Werkervaring opdoen in het buitenland, studiepunten halen én genieten van de geweldige stad. Door stage te lopen in Barcelona sla je drie vliegen in één klap. Op deze pagina lees je wat je allemaal moet weten.

Inhoud:

Hoe regel je een stage?

Via je opleiding

Misschien heb je het geluk dat jouw school of universiteit contacten heeft met bedrijven in Barcelona, en zit er iets tussen wat aansluit bij je wensen en waar je terecht kunt. Check dat dus altijd even eerst bij het stagebureau van je opleiding.

Zelf zoeken

Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je zelf op zoek naar een geschikte stage. Natuurlijk zoek je naar iets ‘leuks’… maar zorg er ook voor dat de stage voldoet aan de eisen die door je opleiding worden gesteld, zodat je daadwerkelijk iets van de periode leert én zodat je stage niet wordt afgekeurd. Want het zou natuurlijk zonde zijn als je alles voor niets doet! Het stagebureau kan je precies vertellen aan welke eisen een stage in het buitenland moet voldoen.

Voordat je bedrijven in Barcelona gaat benaderen, bedenk je natuurlijk in welke taal je de stage zou willen en kunnen doen. Spreek je geen Spaans, dan zullen veel Spaanse bedrijven afvallen. (Ga er niet vanuit dat bij de meeste plekken wel Engels wordt gesproken, want dat is in Barcelona niet het geval.) Een voordeel van Barcelona is dat er ontzettend veel internationale bedrijven zijn gevestigd, waardoor er ook veel stageplekken zijn waar Spaans spreken geen must is.

Zelfs wie het liefst een volledig Nederlandstalige stage zou willen lopen, zijn er in Barcelona leuke mogelijkheden. Veel Nederlandse ondernemers hebben zich in de stad gevestigd en zoeken regelmatig naar Nederlandse stagiairs. Plaats bijvoorbeeld een oproepje op de Facebookpagina Nederlanders in Barcelona die ik beheer. Daar zijn veel ondernemers bij aangesloten en worden soms ook stageplaatsen aangeboden.

Heb je een bedrijf gevonden waar je graag een paar maanden zou meelopen? Neem dan contact op door te bellen of te mailen. Zorg dat je cv – in het Engels of Spaans – up to date is, want daar zal waarschijnlijk naar gevraagd worden. Als ze interesse hebben in jou als stagiair, wordt je meestal uitgenodigd voor een Skype-gesprek.

Via een stagebemiddelingsbureau

Als je het fijn vindt om bij het zoeken van een stage hulp te krijgen van een bemiddelingsbureau, kun je een stagebemiddelingsbureau benaderen. Zij helpen je bij het vinden van een geschikte stage (en eventueel ook huisvesting) en vormen soms een schakel tussen je opleiding en het bedrijf waar je stageloopt.

AE Internships is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in buitenlandstages, waaronder ook in Barcelona. Het bedrijf matcht bachelor- en masterstudenten met ondernemers en bedrijven ter plekke. AE Internships zoekt een stage die past bij jou en bij je opleiding. Je betaalt een fee voor de bemiddeling op no cure no pay basis en met de garantie dat je stage inhoudelijk van hoge kwaliteit is.

Je kunt ook Dutch Students Abroad benaderen. Zij helpen je bij het vinden van een geschikte stage (en eventueel ook huisvesting) en vormen een schakel tussen je school (MBO of HBO) en het bedrijf waar je stage loopt. Ook in dit geval betaal je een fee voor de bemiddeling.

Wat kun je verwachten?

Zoals ook geldt wanneer je stage gaat lopen in Nederland, is de overgang van ‘gewoon’ studeren naar stage lopen waarschijnlijk even wennen. Waar je op school of de universiteit misschien een paar uur per dag les had, word je nu ergens een complete werkweek verwacht.

Houd er rekening mee dat bij Spaanse bedrijven meestal tot later wordt doorgewerkt dan in Nederland. Een gangbare werkdag begint ’s morgens rond negen uur en duurt tot halfacht ’s avonds. Een groot verschil met Nederland is de lunchpauze: die duurt vaak minstens een uur en werknemers gaan meestal de deur uit om te eten. Bij veel grote bedrijven wordt de lunch voor de werknemers verzorgd.

De hiërarchie in het Spaanse bedrijfsleven is ook net even anders dan in Nederland. Natuurlijk is het niet bij alle bedrijven hetzelfde, maar over het algemeen geldt dat je als stagiair echt onder aan de ladder staat. Het is belangrijk om van te voren duidelijk met het bedrijf af te spreken wat je persoonlijke stagedoeleinden zijn en wat er van school/universiteit wordt verwacht. Als je vier maanden lang alleen maar koffie mag zetten, dan kun je waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een andere stageplek.

Wat kost het?

Om erachter te komen of een stage in Barcelona voor jou financieel haalbaar is, kun je een overzichtje te maken van de geschatte inkomsten en uitgaven voor de periode dat je stage zal duren. Ik help je op weg:

Uitgaven:
Wil je een kamer huren in Barcelona, houd dan rekening met een maandelijkse huurprijs van zeker 400-650 euro. Hiervoor moet het lukken een fijne plek te vinden, in of nabij het centrum. Meer info over het vinden van een kamer in Barcelona, vind je via deze link. Houd er ook rekening mee dat je in de meeste gevallen een maand borg zult moeten betalen voor je kamer. Als je alles weer netjes achterlaat, krijg je dit bedrag natuurlijk wel weer terug, maar tot die tijd kun je het niet uitgeven. Meestal moet je de borg en de eerste maand huur contant betalen.

Boodschappen doen is in Barcelona niet goedkoper dan in Nederland, dus de uitgaven daarvoor zullen ongeveer gelijk blijven. Veel Spanjaarden eten ’s middags buiten de deur en gaan dan vaak voor een menú del día, een dagmenu dat rond de 10 euro kost. De goedkoopste supermarkten in de stad zijn Mercadona, Lidl en de Aldi.

Als je stageadres niet op loopafstand is, zal je mogelijk met het openbaar vervoer gaan. Een individuele reiskaart met tien ritten (combinatieticket voor bus, metro, tram en trein) kost €11,35 en is te koop op elk metro-, trein-, en tramstation. Een maandkaart waarmee je onbeperkt kunt reizen kost €43 en voor drie maanden betalen jongeren (onder de 25) €80.

Een goed idee is een tweedehands fiets kopen. Kosten? Bij El Ciclo bieden wij (El Ciclo is mijn familiebedrijf) tweedehands fietsen vanaf €70. Een goed slot heb je vanaf ongeveer €20. Voordeel is dat je fiets en sloten na je stage weer zou kunnen doorverkopen. Bij El Ciclo kopen we trouwens ook fietsen terug.

Je kunt ook een abonnement nemen bij Swapfiets, een Nederlands bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. De fietsen zijn te herkennen aan de blauwe voorbanden. Vanaf €12,90 per maand + €19,90 eenmalige abonnementskosten heb je al een degelijke fiets met 2 goede sloten erbij (met de code SWAPBARCELONA-40CW-YLYM krijg je eenmalig €25 korting). Je hebt bovendien geen NIE nodig!

Daarnaast wil je natuurlijk ook leuke dingen doen tijdens je stage. De grote highlights zijn prijzig (doe die als je ouders op bezoek zijn ;-), maar het strand is gratis. De uitgaven heb je dus ook deels zelf in de hand. Check ook zeker wanneer bepaalde bezienswaardigheden en musea gratis zijn.

Uitgaan kun je ook zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Toegang en drankjes tot de grote clubs zijn aan de prijs, maar een bar als Ovella Negra is spotgoedkoop en dankzij het lekkere weer, kun je op warmere dagen ’s avond ook een biertje drinken op het strand. Een taxi naar huis is dan wel weer wat duurder (deel die met je huisgenoten!). Als je een fiets hebt, ben je goedkoper uit.

Inkomsten:
Een stagevergoeding is in Barcelona geen vanzelfsprekendheid. Van de meeste (ex-)stagiairs met wie ik heb gesproken, begreep ik dat ze geen of een minimale vergoeding – 100-150 euro per maand – krijgen. Meer dan 200 euro per maand wordt hier als een ruime vergoeding beschouwd.

Je kunt voor de periode dat je als student in het buitenland verblijft en nog wel staat ingeschreven bij je Nederlandse school of universiteit, een Erasmusbeurs aanvragen. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoeveel andere studenten van jouw school naar het buitenland gaan. Reken op zo’n 200-400 euro per maand.

Voor de periode dat je niet in Nederland woont, kun je je studenten-ov stopzetten. Ter compensatie krijg je dan 90 euro per maand terug.

Bij DUO kun je een beurs voor uitwonende studenten aanvragen. Let op: dit is geen gift van de overheid, maar wordt omgezet in een lening.

Ervaringen van stagiairs in Barcelona

1. Stageplek: Enjoy Apartments

Pascal interview stage Barcelona

Mijn naam is Pascal Quijs, 26 jaar, afkomstig uit het mooie Breda maar sinds 2017 woonachtig in Barcelona.

Waar heb je stage gelopen? 

In het jaar 2013 liep ik een stage van 6 maanden in Barcelona bij het bedrijf Enjoy Apartments. Dit is een appartementen verhuur waar je terecht kunt voor short-, midterm en long-stay rentals.

Wat is je het meest bijgebleven van deze stageperiode?

Op mijn stage heb ik heel veel geleerd, maar op de leeftijd van 20/21 jaar blijven de ‘randzaken’ je ook erg bij. De manier van leven in Barcelona is me vooral bij gebleven. Het onophoudelijke genieten wat men hier doet. (Mits je niet om alles loopt te klagen/demonstreren natuurlijk). Hoe lekker is het niet dat je na je stage/werk nog lekker even op het fietsje naar het strand kunt om de laatste zonnestralen mee te pakken en een verfrissende duik te nemen!

Ieder weekend voelt hier als een mini vakantie, helemaal in de zomermaanden natuurlijk!

Waarom wilde je weer terug naar Barcelona?

De redenen waarom ik terug wilde zijn hierboven eigenlijk genoemd. Het relaxen leven, zo weinig ‘verplichtingen’. En buiten dat ben ik ook nog eens supporter van FC Barcelona, mooi mee genomen!

Ik heb het sinds die periode steeds geroepen. ‘Ik ga ooit terug naar Barcelona om er te wonen!’. Sinds die tijd ging ik ook met enkele regelmaat terug naar Barcelona, gewoon om er maar weer even te zijn en bekenden op te zoeken. Eind 2016 ben ik gestopt met mijn opleiding tot Docent Spaans en ben me gaan richten op het emigratie proces. Gedurende dit proces was ik wederom in Barcelona. Tijdens dit bezoek ben ik gaan lunchen met mijn toenmalige stagebegeleider, Ralph Taal. Ik vertelde Ralph dat ik bezig was met mezelf te oriënteren op het vinden van werk en woonruimte hier in Barcelona. Een kleine week na dit gesprek kreeg ik bericht van Ralph met wat ik er van zou vinden om voor hem te komen werken! We kenden elkaar natuurlijk al van m’n stageperiode bij hem dus dat was een mooie kans die ik dan ook zeker niet onbenut heb gelaten!

Ben je van plan om in Barcelona te blijven?

Voorlopig zit ik hier heel erg goed! We gaan richting de 2 jaar en ik heb het nog altijd heerlijk naar m’n zin hier! Werk bevalt super. Er komen regelmatig bekenden op bezoek en er zitten sowieso een hoop leuke, gezellige, mensen hier in Barcelona! Het feit dat ik sinds kort ook een lief vriendinnetje heb hier maakt het alleen nog maar makkelijker om te willen blijven!

Heb je nog tips voor de toekomstige stagiaires?

Wat ik altijd zeg tegen studenten die de mogelijkheid hebben om stage te lopen in het buitenland? DOEN! Er is niets waar je zo veel van leert, zowel als persoon als voor je studie. Je werkt echt mee binnen een bedrijf! En vergeet ook vooral niet om te genieten! Dat moet makkelijk lukken in een stad als Barcelona natuurlijk.

Wel wil ik altijd mee geven dat het financiële huishouden goed op orde dient te zijn. Barcelona is geen goedkope stad, al kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Maar zorg dat je een extraatje hebt. Er is niets zo vervelend als dat de mensen met wie je om gaat uitjes doen en jij kunt helaas niet mee omdat er niet genoeg centjes beschikbaar zijn.

2. Stageplek: Pompeu i Fabra Universiteit

Mijn naam is Mariët Bakker en ik ben 20 jaar en ik kom uit het dorpje Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Momenteel zit ik in het 4de jaar van de opleiding Chemie aan de hogeschool van Avans. Ik loop stage bij de Pompeu Fabra Universiteit. Bij de afdeling experimental health and sciences.

Wat vond je het leukst aan je stage in Barcelona?

Het leukste was toch wel het leren kenen van nieuwe mensen. Je komt verschillende culturen tegen waar je veel van kan leren. Verder voelt elk weekend als een korte vakantie omdat het weer anders is dan in Nederland maar ook se sfeer op straat. Zoveel terrasjes en gezelligheid. Je hoeft je niet te vervelen.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt van deze ervaring?

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is wie ik zelf ben en wat ik kan. Ergens alleen heen gaan zorgt er echt voor dat je op jezelf aangewezen bent, je moet zelf je tijd hier leuk maken en dan kom je jezelf meerdere keren tegen.

Wat vind je van de stad Barcelona?

Prachtig en indrukwekkend! Zelf kom ik van een klein dorpje dus dat is nogal een verschil. Veel drukte is er wel maar er is genoeg te doen en te zien voor iedereen. Barcelona heeft drukte maar ook rustige plekken. Je kan over de Rambla lopen maar ook uitwaaien op het strand.

Heb je nog tips voor de toekomstige stagiaires?

Denk niet dat het alleen maar leuk is om alleen naar het buitenland te gaan. Iedereen post leuke foto’s maar er zijn ook minder leuke dingen. Vooral als het de eerste keer is dat je zoiets doet, je komt veel gevoelens en emoties tegen van mensen die je mist, ook al is het superleuk hier. En verder probeer er optimaal van te genieten want het is zo weer voorbij!

3. Stageplek: Le Studio – Lola Nomada

Aimee Koelman

Mijn naam is Aimée Koelman en ik ben 18 jaar oud. Ik woon in het dorpje Harmelen in de provincie Utrecht. Ik volg de opleiding Marketing,Communicatie en evenementen internationaal aan het MBO Rijnland.  Ik loop stage  bij Le Studio – Lola Nomada, dat is een kledingwinkel met Nederlandse eigenaren.

Wat vond je het leukst aan je stage in Barcelona?

Het leukste aan mijn stage in Barcelona vond ik de ervaring en de zelfstandigheid die erbij komt kijken. Het is toch wel een hele andere manier van werken hier dan in Nederland en dat is wel leuk om een paar maanden mee te maken. Ook vond ik het een leuke uitdaging om mijn Engels (en een beetje mijn Spaans) te verbeteren op een leuke manier door middel van een stage in het buitenland.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt van deze ervaring?

Het belangrijkste wat ik geleerd heb van mijn ervaring in Barcelona is de zelfstandigheid. Ik merk dat ik in deze 4 maanden echt gelijk een stuk volwassener geworden ben en ik heb veel over mezelf geleerd. Ik ben mijn familie hier veel meer gaan waarderen omdat je hier pas merkt hoeveel je ze kan missen.

Wat vind je van de stad?

Ik vind het heel fijn dat alles in deze stad makkelijk te bereiken is, de winkels zijn dichtbij en er is altijd wel wat te doen. Ik ben binnen vijf minuten in het centrum en met een kwartiertje kan ik op het strand liggen als ik straks weer in Nederland woon ga ik dat denk ik erg missen. Wel had ik meer van sommige bezienswaardigheden verwacht zoals Park Guell.

 Heb je nog tips voor de toekomstige stagiaires?

Voor de toekomstige stagiaire wil ik mee geven grijp sowieso de kans als je naar het      buitenland kan voor een stage, want het is zo een leuke en leerzame ervaring en als tip wil ik meegeven blijf jezelf! De eerste weken is het best wel wennen bij je stage gaat het anders dan bij een stage in Nederland, maar zodra je zelf initiatief neemt en met ideeën komt, dan kom je er wel en wordt je stage gegarandeerd een succes!

cover studenten stage gids barcelona Aanrader: download gratis onze student guide
Haal het maximale uit je verblijf met deze studentengids. Speciaal voor studenten die naar Barcelona komen, heb ik álles wat je moet weten op een rijtje gezet. Hoe vind je een kamer, een stageplek en waar kun je goedkoop eten of andere studenten ontmoeten? De voorpret begint hier!
>> Download nu helemaal gratis

delingen