Remote werken vanuit Barcelona

Remote werken vanuit Barcelona? Groot gelijk! Barcelona wordt beschouwd als één van de top 10 beste steden voor digital nomads wereldwijd. 

En ik snap natuurlijk heel goed waarom! Hier vind je internationale vibes in combinatie met de authentieke, Spaanse cultuur. Het hele jaar door zon, heerlijk eten en een bruisend nachtleven. Het is makkelijk om hier andere digital nomads en remote workers te ontmoeten en samen te werken in één van de fijne co-working spaces onder het genot van een kop lekkere koffie. Tijdens je lunchbreak ontspan je een uurtje op het strand of je neemt een verfrissende duik in de zee voor een creatieve boost voor de rest van je werkdag. 

Klinkt toch als de droom van elke digital nomad?! 

Inhoud

Barcelona’s bereikbaarheid

De luchthaven van Barcelona, genaamd El Prat, is één van de beste Europese luchthavens voor internationale reizen. Je kan voor een relatief laag bedrag naar Barcelona vliegen (hoewel het sinds Covid en de oorlog in de Oekraïne wel iets duurder is geworden) en vanuit Nederland ben je al met 2 uurtjes in deze bruisende stad. Vanwege de centrale ligging van de luchthaven is het ook een ideale uitvalbasis voor reizen door Europa. Verschillende trein- en busopties maken het reizen naar nabijgelegen landen en steden in Europa nog gemakkelijker.

Eenmaal aangekomen aan de luchthaven van Barcelona ga je gewoon op zoek naar de blauwe bus die voor de airport stopt of neem je de goedkope metro richting stad. Hier meer tips om van het vliegveld naar de stad te komen.

Transport in Barcelona

Barcelona heeft goede en gemakkelijke opties voor het reizen met het openbaar vervoer. Het metrosysteem van Barcelona omvat een groot netwerk van routes waardoor je snel op plaats van bestemming bent. Je herkent de metrostations aan de “M” borden die je naar het ondergrondse metronetwerk brengen. Je kunt een rittenkaart (T-casual) kopen als je niet zo vaak met de metro reist. Een onbeperkt abonnement voor rond de €40 per maand is ook een optie. 

Er zijn daarnaast verschillende bus, tram en treindiensten. Je kunt vanaf Plaça Catalunya en andere stations in de stad verschillende treinen pakken naar andere steden in Catalonië, vanaf treinstation Sants gaan er treinen naar de rest van Spanje en richting Frankrijk.

Fietsen

Het leenfietsensysteem Bicing is een handige en duurzame optie voor als je hier langere tijd woont. Voor zo’n €50 per jaar kan je de fietsen met de applicatie uit de stalling pakken. De Bicing-punten zijn op elke hoek van de straat te vinden. Het is wel noodzakelijk dat je je NIE hebt om een account aan te maken. Een NIE is het bewijs dat je in Barcelona nodig hebt om hier te kunnen werken. Als je geen NIE hebt zijn er ook andere opties voor het huren van fietsen of je koopt een tweedehands fiets bij El Ciclo. 

Verken Barcelona te voet

Barcelona is een grote stad, maar toch zijn veel bezienswaardigheden en wijken ook prima per voet bereikbaar! Je loopt van Plaça Catalunya zo via de Ramblas naar het strand. Het is bovendien erg leuk om de prachtige historische en architectuurrijke straatjes in de wijken El Born en de gotische buurt lopend te verkennen. 

Je verblijf in Barcelona regelen

De huurmarkt in Barcelona beweegt ongelooflijk snel en het regelen van een woning doe je dan ook vaak op het laatste moment. Het is meestal zelfs heel moeilijk om dit al een aantal maanden vooruit te regelen. Het is het handigst om al in Barcelona te zijn voor het vinden van een huurwoning voor middellange tot lange termijn. Betaal ook nooit vooraf online borg, huur of commissie. Er zijn fraudeurs op de markt.

Verschillende wijken bieden goede woonopties aan in Barcelona, elk met hun eigen charme en voordelen. Er zijn echter wijken die voor remote werkers het meest ideaal zijn en waar de levenskwaliteit een stuk hoger ligt. Hieronder een overzicht van die wijken. 

Gracia

Gracia is een charmante, typisch Spaanse, wijk met een doolhof van schattige straatjes en pleinen. Het voordeel van deze wijk is dat je ver verwijderd bent van de luide toeristenmassa’s. Nadeel is dat je wel de heuvel op moet fietsen als je terug van het strand komt. Je vindt hier genoeg leuke cafés en bars waar je met je laptop kan werken en ook zijn er verschillende co-working spaces waar je gebruik van kan maken. In deze wijk zul je wat meer het Spaanse dorpsgevoel ervaren. De huizen zijn over het algemeen wat ouder en wonen is hier vrij prijzig.

Poblenou

Poblenou is een opkomende wijk in Barcelona, voornamelijk vanwege het trendy start-up district dat hier gevestigd is. Verschillende panden zijn hier omgevormd tot co-work ruimtes en daarnaast zijn er veel leuke hippe restaurants, bars en koffiezaken te vinden. Je woont hier dicht bij het deel van het strand waar weinig toeristen komen.

Eixample en Sant Antoni

Eixample is een trendy wijk met veel fantastische architectuur en veel restaurants, winkels en bars. De appartementen zijn over het algemeen een stuk ruimer en lichter. Nadeel is dat er veel verkeer raast door de straten van Eixample. Het gebied rondom Sant Antoni is op dit moment de place to be voor locals. Hier vindt je ook de foodie-straat carrer del Parlament.

El Born & Barceloneta

El Born, in het oude centrum van Barcelona, heeft met de smalle en historische straatjes haast iets sprookjesachtigs. Deze buurt staat ook bekend als het Soho van de stad: veel mooie boetieks en trendy restaurants. De huizen zijn hier vaak wat ouder en kleiner en hebben meestal geen lift. Het is een toeristisch gebied, waardoor het hier zelden rustig is. Wel zul je hier amper auto’s tegenkomen omdat de straatjes hier simpelweg te smal voor zijn.

Woning of kamer vinden

Er is een aantal Facebook-groepen waar woningen of kamers worden aangeboden. De Facebookpagina Nederlands in Barcelona is een goede plek om een oproep te plaatsen voor een kamer of woonruimte in de hiervoor bedoelde post. Ook via Idealista is huisvesting te vinden. Je kan daarnaast via Anyplace of Lifefurther van tevoren een verblijf boeken, echter is dit wel een stuk prijziger.

De digital nomad community in Barcelona

Contact maken met andere remote workers en digital nomads is in Barcelona geen probleem. Hier enkele tips:

The Innovation District 

Het zijn niet enkel vakantiegangers die massaal naar het bruisende Barcelona trekken, de gemeenschap van expats en Digital Nomads die voor Barcelona hebben gekozen als hun thuisbasis op de langere termijn is groot. De inspanningen van de Spaanse regering om Barcelona te promoten als een opkomende tech-hub in Europa hebben hier zeker ook aan bijgedragen.

Er is ook een zogenaamd Innovation District (het 22@-project) in Barcelona in de voormalige industriële wijk Poblenou in het district Sant Marti. Het 22@-project is een van de grootste stadsvernieuwingsprogramma’s in Europa. In dit district vind je veel start-ups en andere jonge technische bedrijven, daarnaast zijn er veel hippe bars en worden er events georganiseerd. 

Andere expats ontmoeten 

Er zijn verschillende Facebook-groepen waar je lid van kan worden als je behoefte hebt aan contact. Barcelona Digital Nomads, Barcelona Entrepreneurs & Digital Nomads zijn hier voorbeelden van. Daarnaast kan je ook altijd terecht in de Facebookgroep voor Nederlanders in Barcelona. 

Nog een tips is om de applicatie Meetup te gebruiken. Hier worden verschillende netwerkevenementen en sport- en andere activiteiten getoond. Je kunt je aanmelden voor verschillende events om nieuwe mensen te ontmoeten. 

Coworking days

Als je Barcelona bezoekt als digital nomad kun je de Barcelona Coworking Days bezoeken. Deze community organiseert twee keer per maand coworking dagen op verschillende locaties in de stad. Perfect om like-minded mensen te ontmoeten. Je vindt hier een lokale gemeenschap van freelancers, start-ups en entrepreneurs.

Internations is een grote gemeenschap die expats en lokale bewoners verenigt. Ze organiseren het gehele jaar door verschillende netwerkevenementen. Evenementen als deze bieden tal van kansen om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. 

Wifi: een goede internetverbinding

De meeste restaurants en cafés in de stad bieden gratis een goede Wi-Fi connectie aan hun gasten. Om zeker te zijn van goede Wi-Fi kun je er daarnaast voor kiezen om een Sim-kaart te kopen met onbeperkte mobiele data. Bedrijven als Orange en Vodafone bieden ook abonnementen aan vanaf zo’n €20 met onbeperkte data. Ook kun je je inschrijven bij een co-working of werken in een café dat dient als co-working plaats. 

De leukste co-workings in Barcelona

Een fijne werkplek is essentieel. Speciaal voor ondernemers, digital nomads en workaholics: dit zijn de leukste cafés om relaxed met een laptop te werken. Met garantie op goede wifi, geen personeel dat je wegkijkt en zeker zo belangrijk: goede koffie.

Federal Café

Update januari 2024, Federal is momenteel gesloten. Federal heeft twee locaties in de stad: in de gotische wijk (Passage de la Pau 11) en in Sant Antoni (C/Parlament 39).  Let op: als freelancer mag je niet overal achter je laptop plaatsnemen. Maar op de plekken waar dat mag, kun je zo lang blijven zitten als je wilt.

La Masala

Eind 2017 geopend in de upcoming wijk Sant Pere (El Born). La Masala wordt gerund door een Catalaans-Tibetaans stel. Favoriet zijn de verse chai tea met opgeklopte melk en de homemade chocolate cookies. Adres: c/Monèc 6.

Alsur Cafe

De verschillende locaties van de Alsur-cafés bieden goede mogelijkheden om met je laptop en koffie in een hoek neer te strijken en geconcentreerd aan de slag te gaan. Je kan hier zelfs tot 1.00 in de nacht doorwerken als je wilt. 

Bicioci Cafe

Fietsfanaten en freelancers, verenigt u! In de wijk Gràcia (C/Venus 1) zit dit fijne fietscafé. Tip: werk tot aan de lunch en beloon jezelf met een lekkere pizzapunt of quiche.

Kosten in Barcelona

De kosten voor wonen en werken liggen in Spanje lager dan in de meeste andere Europese landen. Echter is Barcelona duurder dan de rest van Spanje omdat de populariteit de laatste jaren enorm gestegen is. De huurprijzen zijn hierdoor relatief hoog. Ook zie je dat er steeds meer hippe en trendy (internationale) restaurants zijn gekomen, waar de prijzen een over het algemeen een stuk hoger liggen. 

Deze gemiddelde prijzen kun je verwachten in Barcelona: 

  • Maandelijkse huur: €400-500 voor een kamer in een gedeeld appartement, €700 voor een studio in het centrum.
  • Metro: enkele reis voor €2,20 en maandelijks abonnement vanaf €40 
  • Een biertje: €2 in een Spaans café en €3 op de wat hippere plaatsen. 
  • Lunch: tussen de €10 en €15, afhankelijk van waar je gaat lunchen. 
  • Café con Leche: €1,50 

Werken in Barcelona

Het werkleven in Spanje verschilt van dat in Nederland. Sociaal contact op de werkvloer is erg belangrijk, vanwege de vele kantooruren. Vaak worden er drankjes na werk gedaan en gaan collega´s samen lunchen in hun pauze. De werkdagen zijn over het algemeen langer, maar er wordt ook een uur pauze genomen voor een goede lunch. In principe verloopt alles hier in een trager tempo vanwege het gebrek aan efficiëntie. Ook de salarissen liggen over het algemeen een stuk lager. 

Als je bij een bedrijf in Spanje gaat werken heb je daarnaast een NIE nodig. Dit is een document dat verplicht is als je in Spanje aan het werk gaat. Je hebt dit document enkel nodig als je bij een bedrijf in Barcelona gaat werken, als je voor een bedrijf in Nederland werkt heb je dit document dus niet nodig. Voor het aanvragen van dit document kan je een afspraak maken bij de gemeente waar je woont. 

Belastingplicht

Hoe zit het met je belastingen? Waar moet je belasting afdragen. Omdat dit in elk geval weer anders is, raad ik aan een belastingadviseur te raadplegen. De informatie hieronder is slechts een richtlijn.

Land van bestemming

De meeste landen belasten het inkomen dat iemand op hun grondgebied verdiend. Dit gebeurt ook als je een andere nationaliteit hebt of uit een ander land komt. Het lastige hierin is dat eigenlijk elk land, ook in Europa, andere regels hanteert voor belasting. In Spanje geldt dat als je meer dan 183 dagen in een jaar in het land verblijft, je belastingplichtig bent.

Land van vertrek

De meeste landen willen belasting heffen over het inkomen dat wordt verdiend door hun eigen fiscale residenten in het buitenland. Het kan daarom lastig zijn om de belastingplicht in het land van vertrek te verliezen. 

Je komt als het ware in een fiscale sandwich terecht. De meeste landen hebben belastingverdragen afgesloten met andere landen om te voorkomen dat dezelfde inkomsten twee keer worden belast. Indien je als digital nomad kiest voor Spanje, kijk dan eerst naar de nationale regelgevingen gekeken te in Spanje en het land van vertrek. Indien dit geen duidelijkheid schept, kan het belastingverdrag duidelijkheid bieden.

Wanneer ben je belastingplichtig in Spanje? 

In Spanje wordt een persoon als belastingplichtig beschouwd als:

Je meer dan 183 dagen op Spaans grondgebied verblijft per kalenderjaar. Tijdelijke afwezigheid wordt niet beschouwd als onderbreking (met andere woorden, dit gaat niet om een aaneengesloten periode).

Als de belangrijkste kern of basis van de economische activiteiten of belangen in Spanje ligt. Dit geldt ook als je onroerend goed of een bedrijf in Spanje hebt. 

Als je een echtgenoot of minderjarige kinderen hebt die inwoner van Spanje zijn. 

Leren van de Spaanse of Catalaanse taal

Alhoewel er veel Engels wordt gesproken in Barcelona vanwege het grote aantal internationale bedrijven en expats die er gevestigd zijn, is het leren van de Spaanse of Catalaanse taal zeker de moeite waard. De meeste expats kiezen ervoor om Spaans te leren, aangezien de meeste inwoners van Barcelona zowel Spaans als Catalaans spreken. Ook is Spaans een taal die in meerdere delen van de wereld gesproken wordt. Er zijn verschillende scholen die Spaanse cursussen aanbieden tegen een goede prijs. 

Barcelona Workation Card

Als digital nomad kan je deze handige kaart aanschaffen. Deze kaart biedt korting of gratis entree voor verschillende musea en culturele attracties. Zo leer je de culturele kant van Barcelona kennen. De kaart kost €35 en is 6 maanden lang te gebruiken.